látens iszákos

Alighanem vagyunk pár százezren. Van rendes munkánk, családunk, hagyományos szociológiai besorolás szerint mi vagyunk a középosztály. Nem balhézunk, kötelességtudóan ellátjuk a dolgunk egész nap, hasznos, sőt tiszteltre méltó tagjai vagyunk a társadalomnak. De este, mikor magunk vagyunk, vagy ha buli van... Én bort iszom. Ha valamit nem a nyilvánosság előtt üzennél, íme az e-mail: ejjelialkesz@gmail.com

alkeszek

Utolsó kommentek

szakirodalom

GA

Címkék

absztinencia (9) abszurd (1) ajánló (1) aknakereső (1) alekosz (1) alkesz típusok (1) alkohol (17) alkoholfogyasztás (1) alkoholista típusok (2) alkoholizmus (16) alkohol és gének (1) álszentek (2) anonim alkoholisták (1) antialkoholista troll (1) átbaszás (1) ázsiai gének (1) balaton (1) barátok (1) betegség (1) blog (1) boci az óriás (1) bor (28) borhamisítás (1) borkultúra (1) bor jótékony hatása (2) buék (1) bulizás (2) büntetés (1) caol ila (1) céges buli (1) churchill (1) countdown (1) csajok (1) család (3) daniels (1) diéta (1) diszkrimináció (1) edgar allan poe (1) edzés (1) egészség (6) életérzés (1) életmód (14) életvezetés (2) énblog (2) enzimek (1) évforduló (1) falusi turizmus (1) foci vb (2) fröccs (2) gének (1) gépszíjas (1) goldenblog (1) görögök (1) grúzok (1) gyerek (1) györköny (1) gyúrás (1) hazaút (1) hellókarácsony (1) hírek (2) híres (1) híres (1) híres iszákosok (7) hiúság (1) hosszúlépés (1) így isznak (1) irodalom (1) iszákos (2) iszákosok (3) iszákosok védőszentje (1) ittas vezetés (1) ivási szokások (13) ivászat (3) jack (1) james hetfield (1) jellinek képlet (1) jerking (1) józanság (1) kádárrendszer (1) karácsony (2) kiskorúak védelme (1) koktél (1) konferencia (1) közélet (2) középkor (1) kult (2) kultúr (2) kultúra (3) kurvák (1) látens iszákos (1) leszokás (3) máj (1) májvédő diéta (1) májvédő gyógynövények (1) májzsugor (1) máj védelme (1) másnaposság (2) másnapossság kezelése (1) médiatörvény (1) mérsékletesség (1) mérték (2) mértékletesség (4) metallica (1) minőségi bor (1) műalkohol (1) munkáltató (1) nagyivó (1) nagyivók (1) négy lépés (1) női egyenjogúság (1) nők (2) nyár (1) ókor (2) okosság (2) olaszország (1) online berúgás (2) oroszok (3) osbourne (1) ozzy (1) pálinka (3) pezsgő (1) pia (1) pincefalu (1) pincehegy (1) posztalkoholos állapot (1) pszichológia (1) ráivás (1) régészet (1) regisztráció (1) rendőrség (1) részegség (5) részeg csajok (1) retro alkesz (1) rock (1) róma (1) roncsfilm (1) rum (1) scotch (1) single malt (1) sor (1) sör (6) sörhas (1) statisztika (1) stohl (1) svábok (1) számvetés (1) szent bibiána (1) szent mónika (1) szilveszter (2) szintentartó alkoholista (1) szorongás (1) szümpozion (1) szüret (1) tablettás bor (1) tamada (1) thrax (1) tolerancia (1) tömény (2) történelem (3) törvény (1) tudomány (2) tudomény (1) vallás (1) való világ (1) védőszent (1) vendéglátás (1) veszély (1) vodka (6) whiskey (1) whisky (2) winston (1) zene (1) Címkefelhő

Szolgálati közlemény - Goldenblog 2010 + bónusz számvetés

2010.07.30. 00:19 éjjeli_alkesz

Az a szürreális helyzet állt elő, hogy az elsősorban - amint a neve is utal rá - egészséges életmód központú "Egészség-életmód" kategóriában goldenblog jelölést kaptunk. Egy drága olvasónk ugyan jelezte, hogy jelölni kíván, meg is egyeztünk, hogy ez akkor már legyen a Komplex-blogok kategória, de lám, mások is érdemesnek tartottak minket, és jelöltek is ezek szerint. Ha lett volna időnk, mindenféle promóciós erőfeszítést végezhettünk volna - pl. feltenni egy oldaldobozt, ahol zsűritagnak lehet jelentkezni, ezáltal olvasóink is szavazhattak volna, mert csak a blogot jelölők, és egyben zsűritagnak is jelentkezők szavazhatnak - nade mozsmá'  mindegy. Sikerként könyvelhetjük el, hogy az életmódos blogok 700 jelöltje közül valamilyen rejtélyes módon az 50 döntős közé kerültünk, majd még talányosabb úton a 10 legjobba, 9. helyezettként. Köszönjük. Különösen örülök a blogról írt pár mondatnak, úgy tűnik, hogy az egészéges életmóddal hivatásszerűen foglalkozó szakmai zsűri nem látott bele olyan szándékot az írásainkba, amit mi sem gondoltunk bele. Pár szó mégis arról, mi ez a blog itten, és milyen céllal jött létre, ha már egy ilyen ürügy pottyant az ölünkbe. Számvetést készítünk.

1. Úgy indult a dolog, hogy egyszer csak osztottam-szoroztam, és arra jutottam, hogy talán túl sokat borozgatok, vagy nem, ahogy erről a nyitó posztban írtam. Azt sem volt nehéz észrevenni, hogy a környezetemben közel s távol a hozzám hasonló társadalmi helyzetű 30-as, 40-es korosztály jelenetős része kb. annyit vedel mint én, sokan még többet, és ha ez nem lenne elég, sokuk számára ez annyira természetes, hogy fel sem merül a gondolat, miszerint ebből valaha, netán pár éven/hónapon belül még baj lehet. Ezek a komoly felelősséggel járó munkát végző jómunkásemberek esténként 1-2 üveg bor nélkül sem lazítani, sem aludni nem tudnak, ha meg nyaralnak (nem rég konstatáltam ismét Horvátországban), akkor az első naptól az utolsóig tíz nap merő részegség az egész. Ilyen és hasonló élmények, és pár eltúlzott ivászat után erősen elkezdett foglalkoztatni, hogy hol az az előre nem látható, nem tervezhető határ, ameddig elmehetünk még büntetlenül, és ez nyilvánvalóan nem a heti tíz üveg bor környékén keresendő. De mégis, akkor mennyi? Ezért legfőbbképp azt keressük-kutatjuk, hogy hol az az SI mértékegységgel nem belőhető igen kényes és személyre szabott határ, ami még nem hordja magában a függővé válás veszélyét, és az egészségünket is még megkíméli, tekintve, hogy a jó borról sosem mondanánk le. Nehéz dolog. Az említett határt pedig csak jó messziről, elméleti síkon éredmes megközelíteni, mert közel merészkedni igen kockázatos játék. Erről a problémáról szólt jópár 'énblog' jellegű elmélkedés.

2. Hogy ne legyen unalmas a lírai nyavalygás, pár alkoholizálással kapcsolatos egyéb cikket is rittyentettünk, valamint közzétettünk pár olvasói levelet. Később az egész, eleinte minden koncepciót nélkülöző blog ebbe az irányba mozdult el, hiszen én - főként a blog révén - felhagytam a rendszeres esti borozgatással, a több napos hatalmas ivászatokkal, ezzel az alkesz-para is elmúlt. Persze a környzetem nem sokat változott, így téma azért akad bőven. A később csatlakozott Hillaby kolléga, aki pontosan az enyémmel egyező aggodalmait blogolta ki már korábban, szerzőtársként csatlakozva mi-bloggá emelte az énblogot. De ő is megtalálta a harmóniát, ezért mostanság ritkán ragad billentyűzetet. 

3. Az írásokban előre deklaráltan nem a drámai hangnem volt az uralkodó, hanem az (ön)irónia, saját magunk és a hasonló cipőben járók elé kívántunk görbe tükröt tartani, esetenként a félelmeinkkel viccelődni. Mégis gyűltek az értetlenek, és kezdték szándékosan félremagyarázni a blog céljait, azt látva bele, hogy az ivást, a nettó berúgást  porpagáljuk, pedig nem (ismét lásd 1. pont). Egy-egy kicsit provokatívabb vagy több rétegű jelentéssel bíró mondatra ugrottak is rendesen az antialkesznácitrollok. Oké, ahol a szesz családi, személyes tragédiát okozott, ott még érthető is ez az indulat, bár inkább félreértés szüli. A visszatérő, százszor ismételt marhaságokra itt nem térek ki, többnyire nem is értelmezhető fröcsögésekről van szó, ráadásul valami csoda eredményeképpen el is tűnt a többség.  

Kaptunk szerencsére értelmes, érvekkel alátámasztott kritikákat, és megerősítést is, jóval többet, mint trollböfögést. Külön köszönet illeti kps és Álszetfazék urak ténykedését, és még sok más érdemi hozzászólóét. Amíg a "köcsög alkeszek, mind megdögletek baszdmeg" vagy a "ne propagáld a piálást, te indexes libsi" jellegű kommenteket még értelmezni sem lehet, addig az említett kommentlők, és még sokan mások elgondolkodtattak pár kérdésben, ezekre reagálnék is.

Többször felmerült, hogy laikusként ne ártsa bele magát egy blog egy ilyen komoly témába. Ehhez először nem árt konkretizálni, hogy mi is a téma, tehát megint go to 1. pont, majd vissza ide. Hiszen nem az alkoholizmus maga az elsődleges téma, hanem a mértéktartó, de rendszeres borozgatás határérvidéke, és minden, ami ezzel jár, amiről nagyrészt nem illdomos beszélni, még szűk körben sem. Aki már alkesz, azoknak mi nem tudunk mit mondani, legfeljebb ők tudnak nekünk. Például elrettentésül idekommentelik saját sztorijukat, ahogy erre volt is sok példa. Egyértelmű, hogy nem alkoholbetegeknek adunk tanácsokat, nem vagyunk addictológia, sőt senkinek nem adunk itt semmilyen tanácsot, nem győzködünk senkit az italozással kapcsolatban semmiről. Inkább kérdezünk, problémákat vetünk fel, vagy saját tapasztalatainkat osztjuk meg, de azzal sem mondjuk meg a tutitMegkockáztatom, hogy a laikusság ezen a téren nem hátrány, sőt, a személyes tapasztalat többet ér. A tudomány, és annak minden vonatkozó ága pl. a borfogyasztással kapcsolatban mindent, és mindennek az ellenkezőjét leírta és bebizonyította már. Még a legalapvetőbb kérdésben, mondjuk a napi egészségügyi határértékben is találni bőven eltérő forrásokat. Ezzel kapcsolatban nem azért linkelek be abszurd cikkeket (pl. hogy egy orvos team szerint a napi két üveg bor egészséges, ez komoly, volt ilyen), hogy mentséget keressek magunknak, hanem hogy kiderüljön, mennyire nem számíthat az ember egyértelmű és tudományosan megalapozott válaszokra, ha például a borfogyasztás egészségügyi hatásairól vannak kérdései.  És még egy dolog, némi önkritika. Bár nem a mi asztalunk, de érdekes példa, hogy az orvostudomány a leszoktatásban sem túl eredményes, de az általam eleinte hiányos ismeretekkel fikázott, és két laikus által alapított Anonim Alkoholisták mozgalma ráver minden elvonóra, ha a sikeres, tartós leszokások statisztikáját nézzük, igaz, a körítés attól még nekem továbbra sem tetszik.

A másik érdemi kritika, hogy a kommentek biz' néha elcsúsznak egy kedélyes virtuális ivászat felé, ami legalábbis félreérthető. Ugyan kifejezetten hangsúlyoztuk, hogy ez nem egy elvonó, ami viszont a "az alkohol a legjobb, igyunk, most is be vagyok baszva" jellegű kommenteket illeti, azzal ugyanúgy nem tudunk mit kezdeni, mint a ellenoldali köpködéssel. Szerintem az ilyesmi magáért beszél, nem nagy elvárás az olvasótól, hogy a helyén kezelje. A posztok "túl könnyed" hangvétele meg ugye a 2. pontnál részletezett stílus alkalmazásából fakad, persze lehet az is, hogy szimplán félreérthetően fogalmazunk. De az a helyzet, hogy máshogy nem megy, szerintem Hillabynak sem. Végül lássuk be, aki volt már legalább társasági nagyivó, az tudja, hogy ennek velejárója egyféle "piás-összekacsintó poénkodás" is. Most ezzel mi legyen? Ha ezt teljesen kihagyom, a kommentekből kimoderálom, akkor nem lesz tényszerű az egész. Néhány posztban szándékosan helyet is kap pár ilyen jellegű fordulat. Arra jutottam, hogy ezen változtatni nem fogok, különben még megírni is unalmas lenne a posztokat, nem hogy elolvasni, meg kommentelni. Erre is csak azt tudom mondani, internethasználó emberektől elvárható, hogy megértsék és a helyén kezeljék amit olvasnak. Valahol azt olvastam, hogy három millió funkcionális analfabéta van az országban, tehát jóval több mint alkesz. Remélem, hogy a web2 felhasználói között mások az arányok.:)

6 komment · 1 trackback

Címkék: bor életmód goldenblog mérték számvetés ivási szokások

A bejegyzés trackback címe:

https://latensiszakos.blog.hu/api/trackback/id/tr172169920

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Goldenblog 2010 2010.08.03. 01:13:10

 Szeretném megköszönni mindazok kedvességét és figyelmességét, akik a Pamacs és penge blogot a Goldenblog 2010-es versenyére jelölték, illetve később szavaztak is rá. Az egészség-életmód kategóriában mintegy 700 nevezés közül ugyanis bej...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wpet 2010.07.30. 09:58:57

"Pohárköszöntőt mondok. Szervusz pohár!" :)

Először is gratulálok kedves mindannyiunknak, de különösen Éjjeli (ex)Alkesz Főszerkesztőnek és Hillabynak, no meg az olvasóknak egyaránt.
Oktondi módon és a szükséges infók hiánya okán nem szavaztam, amit utólag is nagyon sajnálok, feltehetően sokan mások sem, így csak annyit ígérhetek, hogy a legközelebbi alkalommal beszavazzuk magunkat a legjobbak közé!
Annál is inkább, mert a blog hiánypótló, szórakoztató, valamint a megjelenő posztok magas színvonala is megmaradt
Az oldal nagy segítség mindenkinek, akiben megvan a szándék, hogy ne engedje ki a kezéből az élete irányítását.
A magam részéről köszönet és riszpekt.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.07.31. 01:42:05

Nagyon sok sikert kívánok egyik kedvenc blogomnak! Bár az utóbbi hetekben csak ritkábban tudtam a net elé férkőzni, igyekszem tisztában lenni a legfrissebb történésekkel.
A csollima blogba tett látogatásod pedig köszönöm éjjeli_alkesz, bizony mondtam én hogy sok lesz az a 7 gól, a negyedik vagy az ötödik után érezniük kellett volna a portugáloknak, hogy ez bizony elég lesz, az elefántok soha a kurva életbe nem rúgnak ennyit, különben is, a brazilok elleni testvéri és békés döntetlenre számíthattak is.

Az persze némileg megnyugtatott, hogy mennyire pofára estek a portugálok, rühellem őket, tán a legjobban az összes válogatott közül, persze nem csak ezért, ennek hosszú évek tapasztalatai az okozói.

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2010.08.02. 15:08:31

Gratulálok, már nem bántam meg, hogy a egyébként érdektelennek tűnő egészség-életmód kategóriát megnéztem a Golden blog-on. Bár nem nagyon lep meg, örülök, hogy más is hozzám hasonlóan áll a piáláshoz. Ez az álszent gasztro vonal némi berúgós/másnapos poénkodással szerintem elég messze áll a valóságtól. A rendszeres ivók nagy része az alkohol ára és státusza miatt viszont nem igazán tekinthető szenvedélybetegnek - szerintem. Ez a szegmens az igazán érdekes, és örülök, hogy ti is itt próbáltok értéket, érdekességeket, megoldásokat találni.

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2010.08.06. 21:58:37

Rólam: "De ő is megtalálta a harmóniát, ezért mostanság ritkán ragad billentyűzetet." - há há, azért attól távol állok. Inkább csak a hat hete tartó hátfájásom miatt maradtam kissé szótlanabb. De sebaj, lesz még poszt.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.08.10. 10:08:00

Viszont tényleg igaz, hogy a kezdeti, "tartsunk össze mi csöndes, titkos, majdnem alkoholisták" hangulat kicsit eltűnt, ami nem feltétlen baj, csak láthatóan más lett az arculat.
Persze ha fogadtok vendégposztot, kicsit megpróbálnám azt is visszahozni. :)
süti beállítások módosítása