látens iszákos

Alighanem vagyunk pár százezren. Van rendes munkánk, családunk, hagyományos szociológiai besorolás szerint mi vagyunk a középosztály. Nem balhézunk, kötelességtudóan ellátjuk a dolgunk egész nap, hasznos, sőt tiszteltre méltó tagjai vagyunk a társadalomnak. De este, mikor magunk vagyunk, vagy ha buli van... Én bort iszom. Ha valamit nem a nyilvánosság előtt üzennél, íme az e-mail: ejjelialkesz@gmail.com

alkeszek

Utolsó kommentek

szakirodalom

GA

Címkék

absztinencia (9) abszurd (1) ajánló (1) aknakereső (1) alekosz (1) alkesz típusok (1) alkohol (17) alkoholfogyasztás (1) alkoholista típusok (2) alkoholizmus (16) alkohol és gének (1) álszentek (2) anonim alkoholisták (1) antialkoholista troll (1) átbaszás (1) ázsiai gének (1) balaton (1) barátok (1) betegség (1) blog (1) boci az óriás (1) bor (28) borhamisítás (1) borkultúra (1) bor jótékony hatása (2) buék (1) bulizás (2) büntetés (1) caol ila (1) céges buli (1) churchill (1) countdown (1) csajok (1) család (3) daniels (1) diéta (1) diszkrimináció (1) edgar allan poe (1) edzés (1) egészség (6) életérzés (1) életmód (14) életvezetés (2) énblog (2) enzimek (1) évforduló (1) falusi turizmus (1) foci vb (2) fröccs (2) gének (1) gépszíjas (1) goldenblog (1) görögök (1) grúzok (1) gyerek (1) györköny (1) gyúrás (1) hazaút (1) hellókarácsony (1) hírek (2) híres (1) híres (1) híres iszákosok (7) hiúság (1) hosszúlépés (1) így isznak (1) irodalom (1) iszákos (2) iszákosok (3) iszákosok védőszentje (1) ittas vezetés (1) ivási szokások (13) ivászat (3) jack (1) james hetfield (1) jellinek képlet (1) jerking (1) józanság (1) kádárrendszer (1) karácsony (2) kiskorúak védelme (1) koktél (1) konferencia (1) közélet (2) középkor (1) kult (2) kultúr (2) kultúra (3) kurvák (1) látens iszákos (1) leszokás (3) máj (1) májvédő diéta (1) májvédő gyógynövények (1) májzsugor (1) máj védelme (1) másnaposság (2) másnapossság kezelése (1) médiatörvény (1) mérsékletesség (1) mérték (2) mértékletesség (4) metallica (1) minőségi bor (1) műalkohol (1) munkáltató (1) nagyivó (1) nagyivók (1) négy lépés (1) női egyenjogúság (1) nők (2) nyár (1) ókor (2) okosság (2) olaszország (1) online berúgás (2) oroszok (3) osbourne (1) ozzy (1) pálinka (3) pezsgő (1) pia (1) pincefalu (1) pincehegy (1) posztalkoholos állapot (1) pszichológia (1) ráivás (1) régészet (1) regisztráció (1) rendőrség (1) részegség (5) részeg csajok (1) retro alkesz (1) rock (1) róma (1) roncsfilm (1) rum (1) scotch (1) single malt (1) sör (6) sor (1) sörhas (1) statisztika (1) stohl (1) svábok (1) számvetés (1) szent bibiána (1) szent mónika (1) szilveszter (2) szintentartó alkoholista (1) szorongás (1) szümpozion (1) szüret (1) tablettás bor (1) tamada (1) thrax (1) tolerancia (1) tömény (2) történelem (3) törvény (1) tudomány (2) tudomény (1) vallás (1) való világ (1) védőszent (1) vendéglátás (1) veszély (1) vodka (6) whiskey (1) whisky (2) winston (1) zene (1) Címkefelhő

Amit tudni akartál a whiskyről

2010.10.29. 13:49 éjjeli_alkesz

A whisky világa - szemben a borral, a pálinkával - a legtöbb igényes magyar fogyasztó számára is egzotikus fehér folt, holott ősi és hatalmas kultúra lengi körül. Oké, van a Johnnie, a Jim Bim, meg rémlik valami arról, hogy a whiskey az más, mint a whisky, oszt nagyjából ennyit tudunk. Na de a minőségre is törekvő fogyasztó akkor érzi jól magát, ha tudja, mit iszik, és itt nem csak arra gondolok, hogy tudjuk, miből és hogyan készül az adott ital, hanem, hogy alapszinten ismerjük a hozzá tartozó kulturális vonatkozásokat, hagyományokat, nem beszélve arról, hogy minimális szinten nem árt eligazodni a whisky-univerzumban sem. Szerencsére adotta vala nékünk az Úr a Scotchwhiskyblogot (avagy a The Maltbank Herald), és annak szerzőjét, Barmant. Ha valaki ebben a kérdéskörben letaglózó mértékű tudással a tarsolyában magyar nyelven el tud igazítani minket, akkor az ő. Mindezt olyan szuggesztív szenvedéllyel, amire csak az képes, akinek a munkája a hobbija, ami mai szerzőnk esetében nem más, minthogy Skóciában, skótoknak mér skót whiskyt, egy whisky-bár Head Barmanjaként. A részleteket lásd még itt. De ahhoz, hogy az ottani írásokból értsünk is valamit, és ne pislogjunk értetlenül, ha azt lájuk leírva, hogy 'single cask strength malt whisky', következzenek az alapok, Barman kollágától.

Ha egy étteremben vagy egy bárban azzal fordulsz a pincérhez vagy pultoshoz, hogy kérsz egy pohár bort akkor a legelső kérdés amit a személyzet feltesz majd neked ez lesz: vörös, fehér vagy rozé? Ha azzal nyitsz,hogy kérsz egy whiskyt akkor a kérdés feléd, hogy whiskyt vagy whiskeyt szeretnél-e inni. Ez egy sarkalatos pont. A legtöbb ember nem tulajdonít jelentőséget annak, hogy a whiskyt hogyan írja le. Whisky, whiskey, nem mindegy? Csak annyira mint az, hogy valamit pálinkaként vagy palincaként azonosítunk. Tisztázzuk tehát a kérdést. Ha E-vel írva, az ital amerikai vagy ír termék, míg E nélkül -whisky- skót, kanadai, japán és egyéb szeszről beszélünk. Az E betű a történet szerint azért lett megkülönböztető jel mert a századforduló (mármint az előző) környékén a skótok hatalmas mennyiségű és gyenge minőségű whiskyvel árasztották el a piacot,míg az amerikai termelők a maguk minőségi portékáját egy E betűvel kiegészítve különböztették meg. A whiskey tehát amerikai vagy ír. A whisky skót. Maradjunk egyelőre ennyinél, mert Kanadáról az embereknek úgyis csak Wayne Gretzky, esetleg Shelby Belle jut eszébe mint a minőségi whisky.

A következő félreértés az, ha valaki az amerikai whiskeyt a bourbonnel azonosítja. A bourbon whiskey az csak egy whiskey típus, ami a törvényi szabályozás szerint minimum 51%-ban kukoricából készül. Létezik még rye whiskey, wheat whiskey, malt whiskey, rye malt whiskey. Vagyis rozs, búza, árpamaláta és rozsmaláta whiskey, amelyekben szintén minimum 51% kell legyen a nevesített gabona aránya. Létezik még a straight whiskey (többféle gabonaszem hozáadásával készül - pl. kukorica, rozs, búza - amelyikből egyik aránya sem éri el az 51%-ot) és a corn whiskey. A legkülönösebb kategória a Tennessee whiskey, ami a szűrési eljárásban különbözik az átlag bourbontől. Itt egy vastag juharfa-faszén rétegen csepegtetik át a whiskeyt, amitől az egy egyedi ízt kap. Ez a típus csak Tennessee államban készíthető. Hogy nevesítsük, a Jack Daniel’s az tennessee whiskey. Tehát ha a rendelés bourbon, akkor ezt nem fogja neked kínálni egy felkészült bar tender. Kapsz mondjuk egy Jim Beam-et. Ha ellenben tennesse whiskeyt kérsz, gyakorlatilag csak ezt kaphatod (az általános bárkészletet ismerve világszerte).


 Az ír whiskey legfontosabb jellemzője, hogy háromszoros lepárlással, és tőzeg használata nélkül készül, ezért egy könnyedebb, sima, tiszta ízű ital. Sokan kedvelik pont ezért. Sokan pedig pont ezért kevésbé. Ír whiskey a Jameson vagy a Tullamore Dew például. Az ír whiskey legnevesebbjei blended, azaz kevert whiskeyk. Ami érdekes és megjegyzendő még, hogy speciális ír kategória a pure pot still whiskey.

Az amerikai és ír whiskey kapcsán most nem szeretnék mélyebben belemenni a készítés módja,alkoholtartalom vagy érlelés kapcsán tipizálásba mert nagyon elaprózódnánk és a lényegről még nem is beszéltem.


 A WHISKYRŐL.

Igen,nekem nagybetűs. Mert én soviniszta skót single malt whisky rajongó vagyok. Ilyenekkel dolgozom, ezt szeretem, ezt ismerem, ezt iszom. Őszintén szólva nem is érdekel más. Na másszunk bele egy kicsit...

Skót whisky csak a Skóciában desztillált, érlelt és palackozott whisky lehet, amit minimum 3 évig és egy napig tölgyhordóban érleltek. Többnyire kétszer, két és félszer, ritkábban háromszor párolják le.

Itt szintén érdekes pillanat lehet a rendelés a pultnál mert ha kérsz egy scotch-ot, akkor blended whiskyt kapsz. Érdemes tehát megismerni a skót whisky kategóriákat. A legnagyobb mennyiségben gyártott whisky típus a blended whisky. Ez gabonawhisky és malátawhisky keverése. A felhasznált whiskyk száma 15-50 közt változik, Skócia különböző lepárlóiból, és szigorúan titkosak mind az összetevők mind azok aránya. A legismertebb nevek a Johnnie Walker, Chivas, Haig, Famous Grouse, Bells, Ballantines, stb. Ezek mind blended whiskyk, és több millió liter fogy belőlük. Tömegtermékek. Skóciában a bárokban mutatóban van egy-egy üveg Johnnie Walker Black vagy egy Chivas, Ballantines. A Grouse vagy a Bells ezeknél sokkal népszerűbbek, utóbbiak a skótok napi whiskyjei. A kategóriákat tovább cincálgatva jegyezzük meg a grain whiskyt (malátázott árpa és egy másik, főzött gabona magvainak keverékéből erjesztik,folyamatos lepárlással nyerik ), malt whisky (malátázott árpából erjesztik,kisüsti lepárlással nyerik). Ezek keverékei a csak gabonawhiskykből álló blended grain whisky, illetve a malátawhiskyk keveréke, házasítása a blended malt whisky.

 

És akkor elérkeztünk a király kategóriához, ez a SINGLE MALT WHISKY. Ennek a definíciója: egy lepárlóhelyről származó malátawhisky ami készülhet különböző üstökben és különböző évjáratok keveréke lehet. A whisky a lepárló nevét viseli. Tehát ha látsz egy olyan üveget amire például az van írva,hogy Caol Ila (e:kúúlíla), akkor az azt jelenti, hogy a Caol Ila Distilleryben (lepárló,desztilláló üzem,szeszfőzde) készült malátawhisky van benne, a lepárló saját, korábbi években készült whiskyjeinek felhasználásával.

Ha az üvegen látsz egy kor meghatározást, pl. 12 years old, akkor az azt jelenti, hogy abban a whiskyben a felhasznált legfiatalabb whisky 12 évet pihent tölgyhordóban. A kor mindig a legfiatalabbat jelenti! Tehát egy 12 éves whiskyben is lehet 20, 30 éves whisky, de a törvény szerint mindig a legfiatalabbat kell feltüntetni. Ez így van a blended whiskyknél is. Vagyis egy Chivas Regal 18 years old például olyan maláta és gabonawhiskyk keveréke, amiben a legfiatalabb whisky 18 éves. Nem kötelező kort megadni, de ha megteszed, az mindig a legfiatalabb kell, hogy legyen. Ha nem adnak meg kort, akkor általában a legfiatalabb whisky az üvegben 6-8 éves, de lehet 3 éves is. Fiatalabb ugye nem. De azt senki nem tudja a keverőmesteren kívül, mennyi idős a legöregebb whisky a blendben. A kor egyébként a whiskynél nem jelenti azt, hogy az idősebb whisky feltétlenül jobb mint a fiatalabb. A legtöbb aroma, íz a whiskybe a hordó fájából kerül, a whisky a hordóban érik, üvegbe töltve nem érik tovább. Nem úgy, mint a bor. Tehát hiába őrizgetünk egy 15 éves whiskyt húsz évig, az nem lesz 35 éves.

 
 De, hogy tovább bonyolítsam a dolgot, a single malt whiskynél még nincs vége a tipizálásnak. A legértékesebb kategória a single cask. Ez azt jelenti,hogy a malátawhisky amit a palackba töltöttek egyetlen hordóból származik. A hordók méretéből adódóan a lepalackozható mennyiség változik. Egy átlag hordó 200 literes (barrell). Létezik 250 literes (hogshead), 500 literes (butt vagy puncheon), illetve a legkisebb, a quarter cask vagy octave (50-80liter). A hordók csak tölgyfából készülhetnek. Nagy részük ex bourbon, vagyis korábban amerikai bourbon whiskey volt bennük, amerikai tölgyfából készültek, és mivel az amerikai szabályok szerint azokat csak egyszer lehet felhasználni érlelésre, ezért ezeket a hordókat felvásárolja a skót whiskyipar, és a skót whiskyt érleli tovább benne. A másik fontos hordó az ex sherry tölgyhordó. Értelemszerűen ebben korábban spanyol sherry volt, és európai tölgyfából készült. A különböző utóérlelések során használnak egyéb italok otthonául szolgált tölgyhordókat, mint pl. portói, francia boros hordók, tokaji, rum, calvados, stb. Ezek a korábbi italok nüansznyit adnak aromában (folyadékként semmit) a whiskyhez. A lényeges aromák a fából érkeznek, illetve a készítés során vesz fel a párlat „ízeket”. A csíráztatott árpa szárítása során a tüzet tápláló tőzeg például az a jellegzetes íz, illat amit sokan utálnak a skót whiskyben. Ez a mocsaras, füstös, medicinális karakter adja meg azt az igazán egyedi jelleget, ami milliókkal imádtatta meg a skót single maltot, és tántoritott el tőle ugyanannyiakat. De fontos megjegyezni, hogy nem minden skót malt tőzeges, füstös.

 

Megkülönböztető jelzés még az alkoholfok alapján megállapított típus. A whisky többnyire 40, 43, 46%-os alkohollal kerül palackba, de ehhez az eredetileg sokkal töményebb nedűt vízzel hígították „fogyaszthatóvá”. Az érlelés során a whisky nem csak mennyiségéből veszít (átlagosan évente 2-4%-ot, ez az Angyalok jussa, Angel’s share), hanem erejükből is. De a palackozáskor még így is gyilkos erőben vannak a piac igényeihez képest, ezért az alkoholfokot leviszik. Azokat a whiskyket amiket ugyanolyan magas alkoholfokkal palackoznak le, ahogy az a hordóban található, cask strength whiskynek nevezzük. Ezek a hordóerősségű italok az igazi kedvencei a fanatikusoknak. Egy single cask strength malt whiskynél nincs jobb.

Most már két oldalnál tartok és még nem beszéltem az igazán fontos dolgokról. Az illatokról, ízekről amik régiónként változnak, változhatnak. Sőt még régiókon belül is vannak tipizálások!

 

De nem fárasztom vele a látens iszákosokat, ha valakit komolyabban, mélyebben érdekel a téma megtalál a Maltbank Herald oldalán. Emailben vagy kommentekben is szívesen válaszolok, ha tudok, illetve ha otthon vagyok, szoktam kóstolásokat is tartani.

Addig is, zárásként az „ars poetica” egy magyar barmantől, egy skót whisky-bár pultja mögül: Az igényesség önmagunk értékelése. Nem az a baj ha iszol. De akkor igyál, különösen whiskyt, ha minőségre szomjazol. Ha pedig már meg van az igényed a minőségre, legyél felkészült. Vagy kérdezd a barmant...:)

 

 

27 komment

Címkék: jack whisky whiskey daniels scotch single malt caol ila

A bejegyzés trackback címe:

https://latensiszakos.blog.hu/api/trackback/id/tr272404169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2010.10.29. 14:32:14

Ezúton is köszönjyük Barman mesternek a nagyszerű rendszertani útmutatót.

Csak azt tudnám, a skót whiskynél mi ez a 3 év és ey nap? Valami kelta legenda?:)

wpet 2010.10.29. 14:45:27

Hű, barátom, ez már döfi.
Soha nem gondoltam, hogy ennyire árnyalt lehet a w-szegmens.
Köszönet érte, remélem, hogy lesz folytatása itt, és szépen lajstromozva tovább mélyíthetem az ismereteimet.
Barman blogját csak ajánlani tudom: mindig vágyódás és egy kis irigység van bennem, amikor ott olvasgatok. (vonzódást a skót hagyományok, a(z) (ital)kultúra és a milliő iránt; irigységet pedig a szerző széleskörű ismeretei és elhivatottsága iránt érzek.)

wpet 2010.10.29. 15:10:40

Újraolvasva a cikket, minimum két folytatás kellene még.
Az egyik a skót whiskyk alfajairól, a másik az amerikai és ír whiskey-k készítéséről, sajátosságairól.
Ha ide esetleg nem férne be, akkor a Maltbank Herald-on.

Barman's Choice · http://scotchwhiskyblog.wordpress.com 2010.10.29. 16:09:31

@éjjeli_alkesz:
Emailben válaszoltam párperce,akkor még nem láttam,hogy feldobtad már a posztot:)Ezóttal isköszönöm,megtisztelő egy minőségi írásairól neves blogon szerepelni:)

Nos,fogalmam sincs mi a plusz egy nap oka,szerintem egyszerűen adminisztrativ okai vannak.De majd utána nézek..

Barman's Choice · http://scotchwhiskyblog.wordpress.com 2010.10.29. 16:18:04

@wpet:
Köszönöm és az "ottani" kommentelést is.
Egyetlen dolog biztos,hogy se az amerikai,se az ír whiskeyről én írni nem fogok.Mert teljesen más világ és az ösz tudásom annyi róluk,hogy pár brandet feltudok sorolni:))
Mint írtam én a skót single malt whiskyhez kötődöm,még a skót blendek sem mozgatnak.Egy-két üveg van csak nálunk blendedből,és több mint száz singlemalt figyel a bárban..
A vicc az,hogy ilyen rendszertani bejegyzést még a Maltbank Heraldra sem írtam:)Annyira evidensnek tűnt minden,hiszen mindennap csak a single maltokkal foglalkoztam,hogy nálam fel sem merült,hogy valaki szeretne esetleg eligazodni a kérdésben magyarul:)Amikor már éreztem,hogy ezt azért illene letisztázni akkor meg valahogy soha nem maradt már rá idő,kedv.De egy ilyen blog felkérésére illik megfelelni,ha már tróger módra a saját olvasóim ezen a téren elhanyagoltam,szégyenszemre:)
A folytatás azt hiszem már tényleg annyira tematizált kérdés,hogy nem szeretném vele a Látens iszákos felületét elfoglalni vele.Persze majd Éjjeli úr és a közeg eldönti:)

wpet 2010.10.29. 16:31:21

@Barman's Choice:

Érdemes néha az alapoktól kezdeni, mert majdnem biztos vagyok benne, hogy a magyar whiskykultúra nem túl kiterjedt. Jó alkalom az ismeretterjesztésre.
Én ma kb. 2 órát olvastam a whiskykről, és már sokszorosan többet tudok, mint amit eddig összesen, évek alatt.

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2010.10.29. 20:24:53

@Barman's Choice: Nagyon szép leírás volt, kicsit tárgyilagos, hogy senki se kössön bele, és nagyon szenvedélyes, hogy szeretni lehessen.

Váraljay Gabriel 2010.10.29. 23:43:25

Ezt húztam szóbelin amikor hobbiból megcsináltam a bartender tanfolyamot. Ízletes írás volt. Köszönöm!

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2010.10.30. 00:16:33

és akkor egy simulékony, opportunista megjegyzés.

a hvg-s goldenblognak, bámilyen fura, szerepe van pl. ennek a posztak a létrejöttében is. aki nem tudná, "egészség és életmód" kategóriában barman blogja a 8., mink meg a 9. helyen végeztünk, a sok salátás, müzlis, sportos, orvosos stb. amúgy nagyszerű blog között. a szoros kapcsolat innentől evidens volt:)

és úgy tűnik, az ottani gondos szerkesztők kiszúrják az ilyesmit, így barman nagyszerű írása megérdemelten a hvg címlapján van. az indexén még nincs...:)

Kiß B. 2010.10.30. 10:43:14

Szép munka cimbora! Örülök, hogy egyre többen ismerik meg a munkádat, szurkolok Neked! Ja, és jó az irás, érdekes és tanulságos, különösen a magamfajta borosnak, aki kb. akkor iszik whisky-t, amikor veled ül egy asztalnál, tehát ritkán :(! További sok sikert! :)

c2h6o 2010.10.30. 12:14:04

végre egy újabb remek összefoglaló a whisk(e)yről! mindössze 3 apró észrevétel:
- a pálinka is fehér folt. így nem csoda, hogy a whisky is az. alapvetően a hazai italkultúra sokkal lassabban épül újra a gasztronómia más ágaihoz képest. ezért is dicséretes, amit tesztek.
- nincs olyan, hogy 'single cask strength malt whisky', csak olyan, hogy 'cask strength single malt whisky'. csak szórend kérdése, de fontos.
- 'straight' és 'straight whiskey' között van különbség: előbbi lehet bármilyen min 2 évig érlelt bourbon, corn, stb whiskey (pl. 'straight Kentucky bourbon'), utóbbi viszont csak a cikkben szereplő "vegyes gabona mix" alapú whiskey lehet.
- a 3 év és egy nap nem kelta misztikum, hanem gyártástechnikai praktikum: a törvény 3 év érlelési időt ír elő, így blendelni, palackozni, stb értelemszerűen a 3 év utáni első napon lehet.

slainté!

Barman's Choice · http://scotchwhiskyblog.wordpress.com 2010.10.30. 15:01:40

@-kraci-:
Haha:)Amikor mi egy asztalnál ülünk ott nem igazán a single malt kóstolósra alkalmas a pillanat:)
de nem is bánom,otthon egyértelmű mit kell inni.egyébként hetek óta azon jár a fejem,hogy nagyon innék valami jó magyar fehérbort,somlóit,balatonfelvidékit vagy hazait,Konyárit,Légkit.Nem tudom mi van velem,nem vagyok nagy boros pedig..
De ami késik nem múlik,jelenleg szanaszét vagyok a világban de előbb utóbb helyre áll majd minden.
Következő hodgyai menetre viszont tuti.

kösz mindenkinek a hozzászólásokat és a méltató szavakat!:)

Barman's Choice · http://scotchwhiskyblog.wordpress.com 2010.10.30. 15:09:22

@éjjeli_alkesz:
Kétségtelenül így van:)
Magam az 50-es lista bemutatásakor még reklamáltam is,hogy ki volt az a..,meg nem lesz e gond,hogy egy egészség kategóriában italra,ivásra tematizált blogként szereplek:)
sőt ha jól emlékszem,ezt Te is szóvá tetted a Látens kapcsán.

Barman's Choice · http://scotchwhiskyblog.wordpress.com 2010.10.30. 15:23:23

@bozza:
A hazai italkultura szerintem mint a társadalom maga és bármilyen más téma a végletes megosztottság a vélemények tekintetében,a tudás és tájékozottság iránti szkeptikusság,a gazdasági és szellemi amortizáció csapdájában vergődik.
De szerencsére van már minden tekintetben olyan alap,tudás,igény amire lehetne stabilan épitkezni de úgy látom az anyagi kérdés egyelőre megoldhatatlan kihivás a kulturált italfogyasztás népszerűsitését tekintve.

A szórendi észrevétel jogos:)

Kiß B. 2010.10.30. 16:09:30

@Barman's Choice: Na, nem akarok offolni, de sok szeretettel várlak hozzám! Nemrégiben vásároltam pár palack kézműves bort, nem sajnálnám őket feláldozni a viszontlátás oltárán! :)

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2010.10.30. 23:15:49

az a helyzet, hogy a bor - elsősorban a borászok erőfeszítése, de a média jószándéka, vagy akár a borblogok révén is - a helyére került. 10 év alatt oda jutottunk, hogy jobb társaságból kinézik, aki minimális szinten nem ért a borokhoz, pl. a fő sztárborászokat nem tudja borvidékhez kötni, stb. persze van ebben egy rakat sznobizmus is, de vigeredmény ugyanaz.
ezt jól mutatja, hogy a prémiumborok lényegében itthon elfogynak (persze nincs is túl sok), az export minimális, nem is nagyon hajtanak rá.

a pálinkához, és a piacához kevéssé értek, de az nyilvánvaló, hogy ott is beindult pár éve valami, fesztiválok, lovagrendek, plusz elég sokan főzik is, és nem is rosszul.

mindez nem függ össze nyillván a társadalom összeségének az italozási szokásaival, de van egy százezres nagyságrendű réteg, akinek igénye és pénze is van a normális italra, és annak a kulturális vonatkozásait is ismeri.

a whisky mélységei viszont még ez előtt a réteg előtt is ismeretlenek, ezért is kellett ez az írás.
körül fogok nézni a lakásom egy-két km-es környékén, mit lehet itt beszerezni hirtelen felindulásból. (pl. van valahol a közelben itt olyan pálika shop, hogy az ország összes jelentős főzdéje képviselve van, állítólag. a páleszt nem szeretem, még nem voltam). gyanítom, hogy ha single maltot keresnék egy un. delikátesz üzletben, furán néznének.

sőt, pár hétig belföldi túrán leszek, csillivilli hotelekben, ott is bedobom a friss és felületes tudásomat. az a szálloda nyer, ahol a bárban azonnal vágják, hogy mit rendeltem. :)

Barman's Choice · http://scotchwhiskyblog.wordpress.com 2010.10.30. 23:49:05

@éjjeli_alkesz:
Valóban,a bor talán hosszú idő után helyére kerül.
De ha demagóg akarok lenni 10 év kemény munkáját is tönkrevághatja egy hír ami az egyik neves borász "hamisitásáról" szól.A házi pálinkafőzés felszabaditása meg olyan friss és meleg téma,hogy abban állást foglalni a jövőre,italkulturára gyakorolt hatásáról,lehetetlen most még.

ez a hotel túrás teszted érdekes lesz,kiváncsian várom:)már csak azért is mert it kint maga a bár és a felkészült bárszemélyzet országos szinten elég gyenge a saját italukat tekintve.Rengeteg összetevője van de pl Skóciában az esetek nagy részében nem tud megfelelő szinvonalon és tudással whiskyt ajánlani neked a bartender.
Őszintén szólva nem hiszem,hogy a magyar hotelekben a single malt nagy számban előfordulna.Valószínüleg Glenfiddich lesz amibe belefuthatsz meg a neves blended whiskyk.Abban is 100% biztos vagyok,hogy ha whiskyt fognak neked felszolgálni azt jéggel és tumbler pohárban kapod.Pedig a single malt pl csak kopitában vagy szája felé szűkülőpohárban élvezhető.Én pl nagyon csúnyán szoktam reagálni ha valaki jeget kér:)pedig a "dogma" szerint mindenki igya úgy ahogy szereti-ezt én csak erősen korlátozva osztom:)))
a bourbon-jackdaniels hibára simán mernék fogadni,hogy lesz a túrád során..

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2010.10.30. 23:55:42

érdekes adat: a The Maltbank Herald írása szerint a skót - nem a teljes UK, csak a kis Scotland - whisky-ipar évente 3 milliárd font, azaz 930 mrd Ft (!) exportbevételt termel. a magyar borágazat talán nem is kimutatható tétel. persze nem hiszünk az engelsi dialektikában, vagyis, hogy a mennyiség szükségszerű kapcsolatban állna a minőséggel. de ebből is látható, hogy nem lehet csak úgy legyinteni a skót whiskyre.

tommygun 2010.10.31. 00:45:19

Szerintem a whisky egy szar ital, alapjában véve.
.
.
.
De meg lehet őrülni érte :)

Kiß B. 2010.10.31. 08:32:09

@éjjeli_alkesz: Azért a bornál rettenetesen nagy előny az, hogy itt van a környezetünkben. Ha valaki szán egy kis pénzt és energiát rá (én megtettem) rengeteg borásszal találkozhat, eredeti környezetben kóstolhat. Éppen ezért sokat tud tanulni. Ezzel szemben a whisky óriási fehér folt, úgy van, ahogy a posztban le van irva. Ha most kapásból 15 féle márkát fel kellene sorolnom, akkor sokat mondtam, ennek egy részét meg csak hirből ismerem. Ezért is remek Barman blogja, de őszintén szólva egy része "kinaiul" van számomra! :)
Viszont annak örülök, hogy tudok kitől kérdezni! :)

Barman's Choice · http://scotchwhiskyblog.wordpress.com 2010.11.01. 03:07:36

Ha annyi önreklám még belefér..
a Maltbank Herald keresőjébe ha valaki akit érdekel a téma,beirja,hogy Barman's Choice,akkor azokban a posztokban olyan irásokat olvashat hogy én pl hogyan ajánlok,hogyan látom meg a lehetőséget és a kapcsolódást a whisky és a hétköznapi vagy épp nagyon is nem hétköznapi témák közt.Azt ugyan nem osztom,hogy a whisky szar de mint mindennek ennek is szüksége van figyelemfelkeltő dolgokra.Pl szokatlan ajánlásokra:)
A whiskyben nekem ez az egyik legtetszőbb dolog,hogy az íz és illat skálája olyan széles szinten mozog,illetve magyarázható(kinek hogy tetszik) hogy alkalmat ad egyéb ismeretterjesztésre is.Persze ez az én stilusom,másnak lehet kicsit erőltetett,de az emberek szeretik:)p
szóval ha érdekel hogy mi köze lehet a focinak,egy heringhalászhajónak,egy orosz turistacsoportnak vagy épp a magyar testőrköltőknek a whiskyhez...gyertek:)

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2010.11.01. 21:57:09

@Barman's Choice: ezért is jó piás blogot írni, az élet minden területéről írkálhat az ember, úgy, hogy erőlködés nélkül köthető az alaptémához. :) na jó, még komolyzenei posztra nem volt elég a fantáziám :)

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2010.11.02. 10:28:04

Ilyenkor sajnálom, hogy én abba a kategóriába tartozom, aki kevert scotch-ot iszik Godfatherként, meg occsó kanadait bármivel lötybölve, extrém esetekben meg valami mainstream ír cuccot. Pedig ha szeretném, érdekes lenne ilyeneket is inni. Tényleg komoly különbségek vannak, csak nekem nem ízlik, sajnos.

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2010.11.03. 17:18:08

@éjjeli_alkesz: hah, akkor az stipistop. Udvozlet Digolandiabol, itt vegre negy nap folyamatos eso utan kisutott a nap.

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2010.11.03. 23:59:06

OK:)

Itt, Kelet-Sógorlanban meg nem volt nap, csak eső. De állítólag majd holnap. :)

lassan egy utazós alrovat ördögi terve körvonalazódik.

single malt 2017.07.28. 21:30:18

..szia..tanulni szeretnek mindent a skot single malt whiskyrol.....
süti beállítások módosítása