látens iszákos

Alighanem vagyunk pár százezren. Van rendes munkánk, családunk, hagyományos szociológiai besorolás szerint mi vagyunk a középosztály. Nem balhézunk, kötelességtudóan ellátjuk a dolgunk egész nap, hasznos, sőt tiszteltre méltó tagjai vagyunk a társadalomnak. De este, mikor magunk vagyunk, vagy ha buli van... Én bort iszom. Ha valamit nem a nyilvánosság előtt üzennél, íme az e-mail: ejjelialkesz@gmail.com

alkeszek

Utolsó kommentek

szakirodalom

GA

Címkék

absztinencia (9) abszurd (1) ajánló (1) aknakereső (1) alekosz (1) alkesz típusok (1) alkohol (17) alkoholfogyasztás (1) alkoholista típusok (2) alkoholizmus (16) alkohol és gének (1) álszentek (2) anonim alkoholisták (1) antialkoholista troll (1) átbaszás (1) ázsiai gének (1) balaton (1) barátok (1) betegség (1) blog (1) boci az óriás (1) bor (28) borhamisítás (1) borkultúra (1) bor jótékony hatása (2) buék (1) bulizás (2) büntetés (1) caol ila (1) céges buli (1) churchill (1) countdown (1) csajok (1) család (3) daniels (1) diéta (1) diszkrimináció (1) edgar allan poe (1) edzés (1) egészség (6) életérzés (1) életmód (14) életvezetés (2) énblog (2) enzimek (1) évforduló (1) falusi turizmus (1) foci vb (2) fröccs (2) gének (1) gépszíjas (1) goldenblog (1) görögök (1) grúzok (1) gyerek (1) györköny (1) gyúrás (1) hazaút (1) hellókarácsony (1) hírek (2) híres (1) híres (1) híres iszákosok (7) hiúság (1) hosszúlépés (1) így isznak (1) irodalom (1) iszákos (2) iszákosok (3) iszákosok védőszentje (1) ittas vezetés (1) ivási szokások (13) ivászat (3) jack (1) james hetfield (1) jellinek képlet (1) jerking (1) józanság (1) kádárrendszer (1) karácsony (2) kiskorúak védelme (1) koktél (1) konferencia (1) közélet (2) középkor (1) kult (2) kultúr (2) kultúra (3) kurvák (1) látens iszákos (1) leszokás (3) máj (1) májvédő diéta (1) májvédő gyógynövények (1) májzsugor (1) máj védelme (1) másnaposság (2) másnapossság kezelése (1) médiatörvény (1) mérsékletesség (1) mérték (2) mértékletesség (4) metallica (1) minőségi bor (1) műalkohol (1) munkáltató (1) nagyivó (1) nagyivók (1) négy lépés (1) női egyenjogúság (1) nők (2) nyár (1) ókor (2) okosság (2) olaszország (1) online berúgás (2) oroszok (3) osbourne (1) ozzy (1) pálinka (3) pezsgő (1) pia (1) pincefalu (1) pincehegy (1) posztalkoholos állapot (1) pszichológia (1) ráivás (1) régészet (1) regisztráció (1) rendőrség (1) részegség (5) részeg csajok (1) retro alkesz (1) rock (1) róma (1) roncsfilm (1) rum (1) scotch (1) single malt (1) sör (6) sor (1) sörhas (1) statisztika (1) stohl (1) svábok (1) számvetés (1) szent bibiána (1) szent mónika (1) szilveszter (2) szintentartó alkoholista (1) szorongás (1) szümpozion (1) szüret (1) tablettás bor (1) tamada (1) thrax (1) tolerancia (1) tömény (2) történelem (3) törvény (1) tudomány (2) tudomény (1) vallás (1) való világ (1) védőszent (1) vendéglátás (1) veszély (1) vodka (6) whiskey (1) whisky (2) winston (1) zene (1) Címkefelhő

Muszorgszkij - hét kérdés és válasz

2010.11.16. 21:18 hillaby

Az előző posztom kapcsán felmerült többekben és bennem is pár - főleg életrajzi - kérdés Muszorgszkijjal kapcsolatban, amiket most igyekszek megválaszolni internetes források (és nem a magyar nyelvű Wikipédia) alapján.

1. Akkor most gazdag volt vagy szegény?

Viszonylag vagyonos családból származott, tehát szüleinek volt földbirtoka, sőt, zongorázni is tanították a kis Mogyesztet, ami ugye a szegény családokra nem volt jellemző. Mogyeszt húszas éveiben azonban a birtok apja halála és a 1861-es jobbágyfelszabadítás miatt semmivé lett. Élete hátralévő felét nélkülözve töltötte, leveleiben is gyakran panaszkodik pénzhiányra.

2. Miért kezdett zenélni?

Családjában hagyomány volt a zene szeretete, anyja tudott zongorázni, és a családi vacsorákat gyakran dobták fel zenéléssel és énekléssel. Innen a vonzódása az orosz népzene, és különösen a dalok iránt. Sok dalt írt ő maga is, és szövegüket is gyakran ő szerezte. Apja azonban többre tartotta a katonai pályát, és fiait így is taníttatta. Sokak úgy vélik, hogy Mogyeszt alkoholista karrierje már a katonai iskolában elkezdődött, ahol hőstettszámba ment egy-egy szebb berúgás.

3. Volt-e felesége, családja?

Állítólag fiatalként nagyon széparcú volt, minden nő szerelmes volt belé. Ő maga a saját unokatestvérét szerette, aki azonban fiatalon meghalt. Soha nem nősült meg ezután. Vannak, akik szerint homoszexuális hajlama is volt, sőt, az Egy kiállítás képeit ihlető Viktor Hartmannhoz bizonyos források szerint a barátságnál több fűzte.

4. A műveit részegen komponálta?

Mivel az utolsó éveiben szinte sohasem volt józan, ezért minden valószínűség szerint igen. Az Egy kiállítás képeit biztos, hogy alkoholos befolyásoltság alatt szerezte. Azonban ne gondoljuk, hogy az alkohol segítette a zeneszerzésben. A legtöbb forrás szerint, ha kevesebbet ivott volna, több műve maradt volna fenn. Legalábbis biztosan tovább élt volna 42 évnél.

5. Részegen is tudott zongorázni?

Igen. Mivel a legegyszerűbb az volt, hogy saját műveit ő maga adja elő, kénytelen volt. Egyszer egy olasz énekessel léptek volna fel, aki azonban a vacsora alatt bejelentette, hogy a hangszálai nem bírnak olyan magasan szólni, ahogy Muszorgszkij szeretné. Megkérték Muszorgszkijt, hogy a teljes művet játssza el egy egész hanggal lejjebb. Aggódtak, hogy menni fog-e neki, mivel a jó Mogyeszt a vacsora alatt rendesen a pohár fenekére nézett. Mindenki megrökönyödésére a transzponált zongorakíséretet minden probléma nélkül előadta tökrészegen is.

6. Nagyon sokat ivott?

Igen. 26 évesen élte át első delirium tremensét, amiből későbbi élete folyamán többet is sikerült begyűjtenie. A Malij Jaroszlavec kocsma állandó lakója volt, és szerény hajlékában, ha étek nem is leledzett, vodka mindig volt. 42 évesen az alkohol miatti általános egészségromlásban halt meg, gyakorlatilag minden szerve felmondta a szolgálatot.

7. Ezek az oroszok mind ilyen bolondok?

Hát legalábbis sok vodkát isznak. Pétervárott manapság is tevékenykedik egy művészcsoport, akik hol rendőrautókat borogatnak, hol művészileg, nagy nyilvánosság előtt szeretkeznek, hol pedig falloszt festenek a felnyitható híd aszfaltjára.

18 komment · 1 trackback

Címkék: kultúra vodka oroszok

A bejegyzés trackback címe:

https://latensiszakos.blog.hu/api/trackback/id/tr712453329

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Környezettudatos berúgás 2010.11.18. 09:28:14

Adott egy pia, aminek már a palackja is zöld. És nem csak a színében: a palack 80%-a újrahasznosított üveg, a doboz pedig újrapapír. A tartalom tiszta gyümölcslé ;-), szóval minden adott egy lelkiismeretfurdalás nélküli pocsolyarészegséghez.Meg eg...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wpet 2010.11.17. 09:48:40

Köszi! Ez azért hiányzott az előzőből.
Az orosz földbirtokosnak meg a magyar dzsentrinek is különösen jó érzéke volt ahhoz, hogy elveszítse a birtokot, legyen az ok jobbágyfelszabadítás, forradalom vagy a ferbli.
Itt egy link azoknak akiket érdekel a történelmi háttér.

www.sulinet.hu/tart/ncikk/Se/0/3631/ojobbfsz.htm

wpet 2010.11.17. 09:54:47

A katonaiskolák sem arról nevezetesek, hogy a józanság elfogadott állapot, lásd E.A. Poe, ill. még sokan mások.

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2010.11.17. 10:05:42

@wpet: Elég szerencsétlen egy ember volt ez a Mogyeszt. Szülei meghaltak, legjobb barátja meghalt, és még pénze sem volt. Tök magányos lett. Egy egész kicsit érthető is, hogy annyit ivott.

wpet 2010.11.17. 10:45:39

@hillaby:

Nem kárhoztatom azért, mert alkesz lett. Hol írtam ilyet?

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2010.11.18. 15:21:59

Mindig irigyeltem azokat, akik részegen is tudnak zenélni. Meg az énekeseket is, mert látszólag énekelni egyszerűbb részegen, mint hangszeren játszani. Nekem, persze, egyik se ment.

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2010.11.18. 15:23:57

@lilakutyak: Egyszer megkérdezték Stan Getz híres (?) amerikai szaxofonostól, hogy hogy a francba tud olyan jól játszani részegen. Azt felelte: "Egyszerű. Részegen kell gyakorolni."

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2010.11.18. 15:28:20

@hillaby: nem vagyok benne biztos, hogy ez segítene rajtam. Programozni tudok részegen. Szerintem inkább az van, hogy azt tudja az ember részegen is jól csinálni, amihez tehetsége van, vagy legalábbis a tudatosnál mélyebben rejlik benne a képesség. Mert, ugy az alkohol csak a szuperegot oldja.:)

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2010.11.18. 15:30:44

@lilakutyak: Kérdés, hogy van-e kedve az embernek... Főleg programozni :).

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2010.11.18. 15:46:01

@hillaby: én ezzel fordítva vagyok. Hobbyprogramozás közben szívesen kortyolgatok valamit. Mondjuk fura egy idő után:)

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2010.11.18. 17:15:01

@lilakutyak: Fiatalabb koromban (hja, a régi szép idők) azt az alkalmazást, aminek manapság is felelőse vagyok, mindig egy pohár bor avagy sör mellett fejlesztettem, éjt nappallá téve. Érdekes, hogy a szalonspicces állapotban készült programrészletekkel azóta sincs túl sok gond. Ellenben, a cégünknek az egyik modult muzulmánok (speciel pakisztániak) fejlesztették. Ők ugye hagyományosan nem isznak (bár ki tudja). Na ezt a modult azóta is emlegetjük, mert lépten nyomon kideríthetetlen hibajelenségeket okoz. Talán az alkohol segít a programozásban? :D:D Esetleg az agy ilyenkor ösztönösen egyszerűbb (== jobb) megoldásokat választ?

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2010.11.18. 21:11:06

hazagyüttem a szállodaipari whisky-tesztről és kitörő örömmel ezt a posztot látom...
éljen, éljen! Hillaby kartács, végre termékeny szerző, de nem a szó "nemere istváni" értelmében:)

amúgy magam úgy figyeltem meg, hogy zenéléskor a ritmusérzékre jó hatással van a bor. a sör nem, mert tompít. 1 üvegig kifejezetten hozzájárul a pontosséghoz, és a kreativitáshoz. (gitár, dob)

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2010.11.19. 07:52:37

@hillaby: szerintem ez kivételesen nem a pia kérdése. A szoftverfejlesztésnek van egy olyan része, ahol a minőséget a mennyiséggel nem lehet lenyomni. Nagyon sok egzotikus fejlesztésnél láttam már, hogy hiába olcsók, és emiatt sokan dolgoznak, ha csak kevés az igazán jó, akkor szar lesz a kód.

@éjjeli_alkesz: a kis mennyiség nekem a beleélést segítette. Viszont mellette mocskosabban játszottam. Nem mindig sikerült mindent lefogni (gitár), megszólalt az is, aminek nem kellett volna. Ezt eleinte ellensúlyozta a hitelesebb játék, de nagyon hamar átment negatívba.

wpet 2010.11.19. 10:57:11

@lilakutyak:

Is-is. Ha megvan a részegen gyakorlási rutin, akkor a játék is menni fog, akkor már bármi megy, nagyobb rontás nélkül, de ez persze alkati kérdés is. Apropó, éjjeli kollégától kérdem, hogy szükség lehet-e Keith Richards portréra, mert akkor megírom.
A részegen zenélésről, de méginkább az ebben létezésről egy ikon, Shane McGowan tudna mesélni.
Elég, ha gugliba beírod, tolja a fényképeket magától...(vagy Őz Zsolt a Vidámparkból)

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2010.11.19. 10:59:24

@wpet: Ja, és Őz Zsoltról már van is egy könyv, elég csak kivonatolni.

wpet 2010.11.19. 11:30:55

@lilakutyak:

Szégyellem, de nem olvastam. (a "Rákenroll" című könyv?)
Őzzel több interjút olvastam/láttam az elmúlt években, a Mancs-ban, neten, itt-ott.

wpet 2010.11.19. 11:32:05

Ráadásul Őz Zsoltot csak egy nagyon szűk réteg ismeri.

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2010.11.19. 11:32:43

@wpet: Asszem, az. Nem nagyon emlékszem rá, annyira nem volt érdekes, én is basztam már be haverokkal durván, sokszor. Akkor meg vicceseket csináltunk. A lányregény vonal meg nem nagyon érdekelt.
süti beállítások módosítása