látens iszákos

Alighanem vagyunk pár százezren. Van rendes munkánk, családunk, hagyományos szociológiai besorolás szerint mi vagyunk a középosztály. Nem balhézunk, kötelességtudóan ellátjuk a dolgunk egész nap, hasznos, sőt tiszteltre méltó tagjai vagyunk a társadalomnak. De este, mikor magunk vagyunk, vagy ha buli van... Én bort iszom. Ha valamit nem a nyilvánosság előtt üzennél, íme az e-mail: ejjelialkesz@gmail.com

alkeszek

Utolsó kommentek

szakirodalom

GA

Címkék

absztinencia (9) abszurd (1) ajánló (1) aknakereső (1) alekosz (1) alkesz típusok (1) alkohol (17) alkoholfogyasztás (1) alkoholista típusok (2) alkoholizmus (16) alkohol és gének (1) álszentek (2) anonim alkoholisták (1) antialkoholista troll (1) átbaszás (1) ázsiai gének (1) balaton (1) barátok (1) betegség (1) blog (1) boci az óriás (1) bor (28) borhamisítás (1) borkultúra (1) bor jótékony hatása (2) buék (1) bulizás (2) büntetés (1) caol ila (1) céges buli (1) churchill (1) countdown (1) csajok (1) család (3) daniels (1) diéta (1) diszkrimináció (1) edgar allan poe (1) edzés (1) egészség (6) életérzés (1) életmód (14) életvezetés (2) énblog (2) enzimek (1) évforduló (1) falusi turizmus (1) foci vb (2) fröccs (2) gének (1) gépszíjas (1) goldenblog (1) görögök (1) grúzok (1) gyerek (1) györköny (1) gyúrás (1) hazaút (1) hellókarácsony (1) hírek (2) híres (1) híres (1) híres iszákosok (7) hiúság (1) hosszúlépés (1) így isznak (1) irodalom (1) iszákos (2) iszákosok (3) iszákosok védőszentje (1) ittas vezetés (1) ivási szokások (13) ivászat (3) jack (1) james hetfield (1) jellinek képlet (1) jerking (1) józanság (1) kádárrendszer (1) karácsony (2) kiskorúak védelme (1) koktél (1) konferencia (1) közélet (2) középkor (1) kult (2) kultúr (2) kultúra (3) kurvák (1) látens iszákos (1) leszokás (3) máj (1) májvédő diéta (1) májvédő gyógynövények (1) májzsugor (1) máj védelme (1) másnaposság (2) másnapossság kezelése (1) médiatörvény (1) mérsékletesség (1) mérték (2) mértékletesség (4) metallica (1) minőségi bor (1) műalkohol (1) munkáltató (1) nagyivó (1) nagyivók (1) négy lépés (1) női egyenjogúság (1) nők (2) nyár (1) ókor (2) okosság (2) olaszország (1) online berúgás (2) oroszok (3) osbourne (1) ozzy (1) pálinka (3) pezsgő (1) pia (1) pincefalu (1) pincehegy (1) posztalkoholos állapot (1) pszichológia (1) ráivás (1) régészet (1) regisztráció (1) rendőrség (1) részegség (5) részeg csajok (1) retro alkesz (1) rock (1) róma (1) roncsfilm (1) rum (1) scotch (1) single malt (1) sör (6) sor (1) sörhas (1) statisztika (1) stohl (1) svábok (1) számvetés (1) szent bibiána (1) szent mónika (1) szilveszter (2) szintentartó alkoholista (1) szorongás (1) szümpozion (1) szüret (1) tablettás bor (1) tamada (1) thrax (1) tolerancia (1) tömény (2) történelem (3) törvény (1) tudomány (2) tudomény (1) vallás (1) való világ (1) védőszent (1) vendéglátás (1) veszély (1) vodka (6) whiskey (1) whisky (2) winston (1) zene (1) Címkefelhő

Nagyfater rézüstje - Legalize it!

2010.03.12. 17:09 éjjeli_alkesz

Szerencsére nem vagyunk közéleti blog, ezért csak az aktuálpolitikai hírérték lecsengése után írunk pár sort az otthoni pálinkafőzés esetleges legalizálásról. A választási küzdelem témái több más ponton is elérték az alkoholbarátok mindennapjait: fiatal hölgyek hétvégi ivászata (XD), a belvárosi esti alkoholtilalom kérdése, a zérótolerancia eltörlése a közlekedésben, bormarketing-válság, így hát - bár politikamentesen -, mi is elmondjuk a véleményünket. Személyes szál, hogy megboldogult nagyapám (tősgyökeres pesti az ötkerből) rézüst szettjét nemrég nézegettem tanácstalanul a nyaraló fészerében, de aztán eltökéltem, hogy nem eshet áldozatul az esedékes lomtalanításnak. Egyben átkozom magam, hogy a családi know-how iránt nem érdeklődtem, amíg lehetett, de a muzeális ketyere még meg van, a szomszédok meg ismerik a csínt. Ugyan nem tartozom azok közé, akik magukban dohognak, ha friss gyümölcsöt fogyasztó embereket látnak, fájdalmasan konstatálva a gyümölcs téves és pazarló felhasználási módját, de vendégváró welcome-drinknek milyen büszkén kínálnám a saját főzetemet...

A felvetés elég általános, nem több, és nem kevesebb, minthogy saját fogyasztásra, korlátozott mennyiségben lehetne törvényes az amúgy is népi mozgalomként űzött házi lepárlás. Ebben az ügyben ráadásul nem lehet az EU-ra, mint etalonra mutogatni, mert számos tagországban pár liter tömény ital (általában 10 hlf, ami úgy 20 liter 50 fokos nedű) otthoni főzőcskéje saját célra megengedett, mondjuk csak itt a közelben Ausztriában és Szlovéniában a házi pálinkafőzés törvényes. A szlovákoknál viszont kb. az van mint nálunk. Dél felé kalandozva egészen Krétáig tapasztalatból mondom, hogy nincs olyan család, aki ne készítene ilyen-olyan házi töményet, igaz ebből még nem nagyon lehet visszakövetkeztetni a helyi szabályozásra, de a helyiek hozzáállására igen. A pontosabb infókat bátran nyomjátok a kommentekben.

A nemzetközi kitekintés után a hazai helyzetről. Az ismeretségi körömben minden családban van egy 50+-os férfi, aki főz pálinkát tilosban. A kevés kivételnek is vannak ismerőseik vidéki rokonnal, így életük során párszor szükségképpen kapcsolatba kerülnek x. orgoványi sógorának jóféle házi barackjával. (Nálunk az említett pesti nagyfater volt, aki fittyet hányt a mindenkor hatályos jövedéki törvényre. Nem nagyon ivott, de nem nézhette tétlenül, hogy a nyaralóban minden évben tönkre menjen két mázsa gyümölcs. Ezen túl más oka nem is volt a zug-főzésre, de a hulladék saját kezű hasznosításért nem akart fizetni. Amúgy őt erre a saját apja és az apósa tanította, még a Horthy-érában, pedig már akkor is állami monopólium volt a szeszfőzés.) Ha például az iwiw mintájára azt játszanánk, hogy hány lépésben - azaz ismerősön keresztül - jutok el egy olyan személyig, aki saját pálinkát készít, a többség válasza egy lenne. Szóval mondhatjuk, hogy a zugpálinkafőzésben minden magyar háztartás több generáció óta közvetlenül vagy közvetve érintett, (vagy ha akar, az lehet), egyfajta népi hagyomány, örökség, amit az erre hivatott állami szervek sem üldöznek bulldog módjára. A tiltás egyszerűen a társadalom nagyobb hányadának értékrendjével és napi gyakorlatával ellentétes, a közmegegyezésen, összekacsintáson alapuló szokásjog pedig egy idő után elmossa az írott törvényt. Állítólag évente 100-150 otthoni rézüstöst fülelnek le, ezek nagy része is a szomszédok közti háború eredménye, vagy a jó fináncok netán olyan szakit fognak meg, aki nagyüzemben nyomja.


Itt utalnék csak egy pillanatra arra, hogy a drogokat felhozni hasonló összefüggésben pont azért nem kóser, mert ez a széleskörű közmegegyezés és generációs hagyomány jelenleg hiányzik, amíg a tinik és 35 év alattiak füvezése a döntéshozók számára egzotikus deviancia. Az szimpla adócsalást se keverjük ide, ott is hiányzik ez a értékalapú mögöttes tartalom. Sőt, törvénytisztelő polgárként én magam zugfőzésbe sem kezdek, amíg tilos.
 

No de vissza a páleszhez. Nézzük meg, milyen valós érvek szólhatnak pro és kontra.


Ellenérvek, egyben az ellenérvek ellenérvei:

 

  • A legfőbb érv a tiltás mellett, hogy felrobbanhat a ketyere. Nos, van ilyen, mint ahogy vannak balesetek asztalos üzemekben, a mustforráskor borosincékben - bort csinálni amúgy kis papírmunka után teljesen törvényes - az utakon, bárhol, még otthon is, a lakásban. Ettől még használunk gépkocsit, csinálunk bort és vannak asztalosüzemek is, igaz minden esetben megvannak azok a betartandó szabályok, (egyrészt a biztonság hamis látszatát keltik, a törvényhozó és az állami tisztviselő válláról meg leveszik a felelősséget) amelyek követése esetén a veszély minimalizálható. Ráadásul a legalize után akár a Baumaxban is simán lehetne kapni – mondjuk kínai – lepárlót, veretes magyar nyelvű használati utasítással.

  • Szakértelem nélkül nem biztosítható a minőség. Na itt vigyázzunk, mert leszakad az ég. A házipálesz vs. bolti/nagyüzemi pálesz ügyben mindenki nézzen mélyen magába, rendszerezze élményeit, emlékeit eztán foglaljon állást. Igen, el lehet szúrni, lehet hogy rossz lesz, de – a rendeltetésszerű ártalmakon túl – a minden családban előkereshető recepteket betartva nehéz súlyosan mérgezőre csinálni az anyagot. Az engedélyezni tervezett pár lityit legfeljebb kiöntjük ha annyira szar. Forgalomba hozni pont annyira lesz tilos mint most. Aki meg agyatlanul, alkoholéhségből összecsap valamit durvát, az most is megissza a téli szélvédőmosót.

  • Valósabb érv, és talán állami oldalról a legfontosabb, hogy a költségvetés bizonyos mértékű jövedéki adótól elesik, amennyiben nem csak az ellenőrzött bérfőzdékben zajlik az ilyesmi. Jelenleg ez 8 milliárd pénz. Igaz ennek nagyrészt nem kéne búcsút mondani, hiszen az otthoni kisüsti csak a pár mázsa cefrét főzetőknek járna, a nagyobb gazdák változatlanul bérfőzetni kötelesek, na meg a 10 hektós üstöt is nehezebb kimagyarázni a fináncnak, pont, ahogy most is.

  • Egy erősen alkesz országban legalább a meglévő korlátokat nem kéne lebontani. Ezzel szemben mindenki tudja, hogy aki eddig pálinkát akart otthon főzni, vagy olcsón hozzájutni, az főzött, szerzett, lásd a fentebb.

  • Komoly aggály, hogy jó magyar szokás szerint a nagyüzemi zug-főzdék átfazonírozzák magukat kis háztáji műhellyé, ahol mindig csak annyi anyag van, amennyi az adóküszöb alá esik. Vagyis a szándékolt célon túl egy újabb kiskapu nyílik a nettó adócsalóknak.

Mellette:

 

  • Az ár/érték arány. A házi desztillátum alapvetően ingyér' van, bár meló az van vele. A minőségről már volt szó, alapesetben jobb, és egészségesebb a bolti elérhető árú „aroma ízű szeszes italnál”. Az igazi bolti cucc, a 4000-5000 Ft/fél liter árral szinte mindenkinek elérhetetlen, és sokszor még csak nem is jobb az apósénál. A bérfőzde megint csak nem olcsó, főleg ahhoz mérten, hogy a meló nagyját és az alapanyagot is mi adjuk. (1500-3000 Ft/liter)

  • A bérfőzdékben számos helyen csak nagy üstökkel melóznak, tehát ha nekem van két mázsa gondosan szelektált, a tuti receptet kínosan követő összetételű cefrém, és azt ki akarom külön főzetni, jobb esetben kiröhögnek, és elmondják, hogy nem fogják nekem beüzemelni a műszert, ellenben összeöntik minden egyéb ismeretlen szarral. Rosszabb esetben megígérik, hogy némi felárért megteszik, és aztán öntik össze minden ismeretlen szarral, miután elmentem, és kifizettem közel bolti árat. Vagyis a kis mennyiségű, de minőségi házi cefrémet még a legjobb szándékkal sem tudom kifőzetni, persze vannak kivételek, egyre több.

  • Sokfelé egyszerűen, nincs is a közelben bérfőzde, az országban összesen 700 van, igen egyenlótlen földrajzi eloszlásban. Pár mázsa cefrét a tanyavilágból elég nehéz a bringás papáknak elszállítani 30 km-re, kocsival lassan meg már nem éri meg.

  • A rohadt gyümölcsöt takarékos ember – ma mondhatnánk környezettudatos – egyszerűen nem dobja ki. Pálinkát főz belőle.

  • Még egyszer: aki eddig akarta, az csinálta.

     

Még egy bónusz érv, egy politikusi gyöngyszem: „Ne lehessen otthon pálinkát főzni, éppen most, amikor a fiatal hölgyek hétvégi iszákossága egyre csak fokozódik.” Khm, ehhez nem fűznék semmit, legfeljebb annyit, hogy ha ez fáj a törvényhozónak (joggal), akkor azok ellen a színes, kis alkoholtartalmú trutyik, meg a „whisky-bomba” kombók ellen kéne kampányolni, amit a nevezett fiatal hölgyek valójában fogyasztanak, továbbá betartatni, hogy nem szolgálunk ki 18 év alattiakat. Az a helyzet, hogy a pálinka fogyasztása mostanság egyenesen ciki, öreg parasztbácsiknak tulajdonított dolog, persze az ifjak sem csalánteát isznak helyette.

 

Update: Olasz barátaink úgy vélik, kár volna akár pár tíz kiló gyümölcsért is. Az alábbi fotót az imént küldte egy olvasónk. Egy olyan szaküzletben lőtte a képet, ahol pár liter pálesz előállítására alkalmas holmikat árulnak, mint nálunk egy szuvenírbolt. Gerappa! Izé, grappa!

 

107 komment

Címkék: közélet alkohol pálinka

A bejegyzés trackback címe:

https://latensiszakos.blog.hu/api/trackback/id/tr131830222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2010.03.12. 20:03:11

@Kopasz szuzukis: na igen, a diszóvágásos párhuzam kimaradt, helyhiány miatt. amúgy, ha jól emlékszem EU nyomásra elvileg azt sem lehetne. Az ÁNTSZ elméletileg rátörhet bármelyik békésen pálinkázó diszót vágó társaságra és akkor lefoglal/büntet, hiszen egy ilyen esemény semmilyen élelmiszer-egészségügyi szabálynak nem felel meg, és nem is felelhet meg soha. de milyen lenne már egy ilyen rajtaütés ?:))

a saját házi szalámink természetesen jobb, mint a legjobb bolti, és - ha jól emlékszem - az én kétkezi munkám is benne van.:)

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2010.03.12. 20:11:00

@hamisnero: benne van a pakliban. de egyrészt, ahogy írod, ez megy most is, eladni pedig továbbra sem lehetne, vagyis akit a törvény tart vissza, annak nem lesz oka kriminalizálódni.

Rosszcsont Nunu 2010.03.12. 20:35:12

Azért azt nem mondanám hogy a házi főzés teljesen ingyen van, hacsak nem bugázod valahonnan a gázpalackot. Hacsak nem 2-3 literért akar valaki nekiállni otthon főzőcskézni. És nem csak a szomszédokkal kell jóban lenni, nagyon el lehet rontani ha nem hozzáértő csinálja.

sompalinka · http://sompalinka.blog.hu/ 2010.03.12. 20:53:48

Logikus eszmefuttatás, érthető az a szándék, amikor arról beszélünk, hogy a kertben termett gyümölcsöt saját célra hasznosítsuk. Hangsúlyozom, saját fogyasztásra! Ez támogatható, de persze azt erős illúziónak tartom, hogy mind ez hatósági ellenőrzés, regisztráció nélkül megvalósítható lenne! De...én más esetet említenék, nevezetesen, azt, amikor a zugfőzdék, sőt a bérfőzdék egy jelentős része is "kereskedelmi" céllal üzemel, mint ahogyan most is gyakorlat, tehát az adó (kedvezményes adó) és egyéb költségek megfizetése nélkül főzött "zug és bérpálinka", bögrecsárdákban, vendéglátó egységekben landol, extra profitot termelve. Nos, ez a szituáció mit is jelent? Ez a feketegazdaság egyik szelete, az összes problematikájával együtt. Hol a közteherviselés? És akkor még a szakmai dolgokról, a minőségről nem is szóltunk, ugyanis a szakmaismeret és a minőség egymásnak következményei, pontosítva, az erjesztési, lepárlási ismeretekből levezethető a minőség, másból nem! Itt, ebben az esetben már nem arról szól a történet, hogy főzök magamnak, saját célra valamit, netán valami rosszat, aztán lesz ami lesz, elfogyasztom, a felelősség az enyém. Itt most főzök sok-sok rosszat,felelősség nélkül, amit sok-sok fogyasztó fogyaszt,felelőtlenül, permanens rossz minőségben, az alkoholizmus "megsegítésére". Én azt gondolom, hogy ma már sehol sem lehet etalon a természeti népeknél alkalmazott technológia, az ott főzött végtermék minőség. Tudom, a következő jogosan felvethető kérdés, hogy kinek mit jelent a minőség, hogyan értelmezhető. Egyben biztos vagyok, hogy nem a zugfőzdékben főzött pálinka az etalon, viszont a minőség ma már szakmai értelemben jól, korrekt módon meghatározható. Szóval bonyolult, és rendkívül összetett kérdésről beszélünk, aminek nincs, nem lesz mindenki számára jó megoldása!Pedig kellene jó megoldás a saját célú otthon-főzésre, és hasonló jó megoldás a zugfőzés megszüntetésére!

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2010.03.12. 20:56:15

@Rosszcsont Nunu: így van, ezért írtam, hogy 'alapvetően'. a posztban az 1-2 mázsa fölös gyümölcsöt megmenteni próbáló kis gyümölcsösök tulajdonosai lennének a főszereplők. ha jól tudom, egy mázsa gyümi=5-8 liter pálesz. ennyiért, vagy max a duplájáért szerinem sokan nekiállnának főzőcskélni. saját fogyasztásra nem is kell több.

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2010.03.12. 21:03:55

@sompalinka: csakis a saját célra történő főzés merült fel, és ehhez mérten korlátozott mennyiségben. ahogy én tudom, a legtöbb nyugati és déli ország mintájára, vagyis kb. 20 l körüli mennyiség engedélyezett, de azt sem lehet, sőt tilos forgalomba hozni. más kérdés, hogy ezt hogy ellenőrzik, de amíg úgy, ahogy nálunk most, tök mindegy, mi a szabály.

Bergeroth 2010.03.12. 21:21:45

Engem csak azaz álszent és kettős mércével működő hozzáállás zavar, amit a fidesz hirdet. Nevezetesen legalizálni akarják az otthoni pálinkafőzést, de szigorítani akarják a marihuána fogyasztását. Holott aki kicsit is utánaolvas az tudhatja, hogy az alkohol fogyasztás SOKKAL károsabb mint egy füves cigi.
Engem csak ez a kettős mérce zavar, semmi más, egyszerűen gyomorforgató ez a hozzáállás.

másikpista 2010.03.12. 21:29:50

Akik a házi pálinka minőségén akadékoskodnak meg hogy emiatt kéne tiltani a főzést nézzenek körül mi kerül az üzletbe lekvár címén? Ugyanaz az alapanyag, sok hasonlóság van az előállításukban, régen mindkettő részét képezte a háztáji mondhatnám paraszti kultúrának, és mi lett mára ebből? Ha rendes lekvárt akarsz venni akkor németet meg franciát találsz csak ijesztő áron. Szégyen gyalázat! Hajrá házi lekvár és pálinka!!

tomcsi71 2010.03.12. 21:30:51

két gondolat:
- szerbiában nem jövedéki termék, mindenki főzhet otthon... az egész régió legjobb pálinkái onnan jönnek (bácskai haverok a birstől kezdve a málnáig mindennel próbálkoznak, ami cefrésíthető... zseniálisan jó piák készülnek!
- fiataloknál nem divat? nem a francot nem! éppen most van divatja! (egyébként középiskolai tanárként van rálátásom... átlag 1,5-2 év egy divathullám. volt a vodka, whiskey, tequila, jäger, fehérrum stb. ... most éppen a pálesz a menő)

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2010.03.12. 21:31:53

@Öreg Sam: bocs, visszafelé reagálok. a majdani szakmai blogod linkjét várjuk szeretettel:)

@sompalinka: bocsi cimbora, végignéztem a blog.hu pálinkás oldalait, hogy ne ismételjek másokat, de ez valahogy lemaradt. szóval ugyanezen a témában(a pluralizmus jegyében némileg más megközelítésben):
somojopalinka.blog.hu/2010/03/02/balos_palinka_jobbos_palinka

tomcsi71 2010.03.12. 21:33:10

@másikpista: lidl osztrák lekvárjai viszonylag normális áron (pl. eper 65% gyümölcstartalommal 449 Ft)... havi 4 üveget zúznak be a kölykeim, csak ebből kenyérrel... a süti, palacsinta házi baracklekváros... :)

Véé 2010.03.12. 21:36:38

@feriboy: Bizony, 8-10 éve urbánus fiatal pálinkát nem ivott, most meg nem véletlenül van tele a boltokban a felső polc kétszáz félével. A pálinka nagyon megy.

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2010.03.12. 21:36:54

@feriboy: @tomcsi71: inkább a pálesz, mint a redbulldzsimbim, szomorú, de valahol még ez is kicsit bíztató.

mondjuk ha "csak" borozgatnának, helyreállna az emberi nembe vetett hitem.

Öreg Sam 2010.03.12. 21:38:01

@sompalinka:
Akár igazad is lehetne,de sajnos nincs,ami a közteherviselést illeti.
A mai valódi pálinkákat iszonyatos jövedéki adó terheli,mindezen felül gondolj a munkabérek járulékaira,a tüzelőanyag ÁFA tartalmára,meg az útalapra,meg az összes többi népi motívumra.
Mint emlitettem volt,Ausztriában REGISZTRÁLT ! gyümölcstermelőnek jogositványa van bizonyos mennyiség(most éppen nem tudom az aktuális mennyiséget)adómentesen,családi használatra kifőzni.
Ma nálunk elképesztő,életidegen szabályzás van.
Csak egy példa a sok közül:ha a legálisan,bérfőzdében főzetett pálinkámból 2 litert meghaladó mennyiséget ajándékoznék neked,vagy bárkinek,vámhivatali engedélyt kellene kérnem,származási igazolvány másolatával ellátni,de mivel annak is van "kihordási ideje" egy éven belüli érvényességünek kell lennie.
Anno 89-90-ben,mikor megszületett a mai jövedéki törvény,mi szakmabeliek próbáltunk észérvekkel hatni,de a mai képviseleti demokrácia nem alkalmas ezekre a finomságokra.A parlamenti képviselőnek fingja nincs a szeszfőzésről,de megszavazza a "kaszálós" jövedéki adót,fejfájás letudva...
Van mit javítani....

másikpista 2010.03.12. 21:39:14

@Bergeroth: Ez nem egészen úgy van ahogy írod. Alkoholnál van egy optimális napi mennyiség, ami meghosszabbítja az élettartamot a baj csak az hogy sokan nem bírnak ezen a ponton megállni. A hasisnak nincs ilyen hatása, viszont áthangolja az agyműködést, és megágyaz a keményebb drogoknak. A tradícionális alkoholfogyasztó országokban tovább élnek a férfiak, ez a "francia paradoxon"

másikpista 2010.03.12. 21:44:53

@tomcsi71: Köszi, én most a nővérem által főzött lekvárt eszem, de jövőre nekiállunk mi is. Házi pálinkából meg olyat kaptam falun nemrég, hogy minden cseppjét külön ízlelgetem

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2010.03.12. 21:52:02

csak az adó 1 l páleszen 1380,5 Ft, 43 hlf-ig, ezt meghaladóan a duplája.

egy bérfőzde hirdetése:
amennyiben 40%-osra szeretné pálinkáját, 1. 700 Ft/liter
amennyiben 50%-osra szeretné pálinkáját, 2. 000 Ft/liter
(Az árak az ÁFÁ-t, a tûzifa árát és a munkadíjat tartalmazzák!)
a jövedéki adót viszont nem...

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.03.12. 22:02:31

Én már annak örülnék, hobbi bortermelőként, ha a rosszul sikerült boromból x litert főzési költségért lefőzethetnék, és nem kellene adót fizetnem utána. 20 liter pálinka bőven elég, sőt, nekem sok is lenne. Elosztogatom így is a nagyját.

Viszont a cikkel azon a ponton nem igazán értek egyet, hogy a házi pálinka egészségesebb, mint az aromásított etilalkohol-víz keverék. Egyik se egészséges, szerintem.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.03.12. 22:04:01

@másikpista: azt hiszem, az nem az alkohol, hanem a rezveratol. (www.rezveratrol.hu/)

sompalinka · http://sompalinka.blog.hu/ 2010.03.12. 22:14:39

@Öreg Sam:
Azt hiszem félre értettél, én nem a legális pálinkák adóterheiről, járulékairól szóltam, hanem a zugfőzdékben készült, de valamilyen illegális kereskedelmi csatornákba juttatott pálinka "terheit" emlegettem. Továbbá, azon bérfőzdékben, kedvezményes költséggel - "saját célra"- főzetett pálinkákra gondoltam, melyek a tiltás ellenére, értékesítésre kerülnek. Ezek költségei jelentősen alacsonyabbak, mint a legálisan forgalmazott párlatok költségei. No, erre fel kérdeztem, hogy hol a közteherviselés?

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.03.12. 22:15:41

Rohadt gyümölcsből nem lehet jó pálinkát főzni.
A rohadt gyümölcsből nem lesz jó cefre.

Túlérett gyümölcsből igen, meg hibás-ütődöttből, de rohadt gyümölcsöt cefrézni cigány szokás.
Ami rohadt, azt ki kell dobni.

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2010.03.12. 22:15:53

@másikpista: @RAMBO: az alkoholnak nincs jótékony hatása, de a bornak, bizonyos keretek között van, írtunk is erről.

és az organikusan főzött pálesz relatíve kevéssé káros, tehát nem egészséges, de jobb, mint az etilalkohol-víz-kemikália fos.

Bergeroth 2010.03.12. 22:18:35

@másikpista:
"A hasisnak nincs ilyen hatása, viszont áthangolja az agyműködést, és megágyaz a keményebb drogoknak."

EZ a legnagyobb basomság amit eddig ebben a témában olvastam. Már ne is haragudj de ezt te honnan szedted úgy őszintén? :)
A marihuánát és a hasist most is használják az országban, nem is kevesen, kb. 1.000.000 lehet azoknak a száma, akik rendszeresen használják.
Namost akkor, látsz te az országban 1.000.000 olyan embert, ekik heroint, kokaint, vagy bármi más egyéb kemény drogot tolnak magukba? Mert én nem.
A másik dolog pedig. Mutass nekem kérlek olyan adatokat, ahol pl. hasis miatt történt a család félholtra verése, az utcán egy kötekedés, barátnő felpofozása, ordibálás a tömegközlekedő járműveken, detoxba kerülés, stb.
Csak azért, mert a túlzott alkohol fogyasztóknál ez mindennapos. A marihuána használóknál nem.
Olvass utána, mielőtt fals információkat írsz le.

Zsola777 2010.03.12. 22:19:26

Nem azért tiltották be az otthoni főzést, mert kevés fogyott a Zwack és társai szeszesital-üzemek termékeiből? Azóta tényleg elszálltak az italárak, gagyi lett a kelendő, vagy külföldi szar (tk). Busás haszon. Lobbiérdekek?
Az otthoni főzéstől fellendülhet a verseny, mert a rokonoktól kapunk pont annyit, amennyi elég, így nem kell jégerezni, akármizni. Az árak leesnek, mi és még a boltok is jól járhatnak, max. a gyártók nem. Ja, ha legális lesz, még mi is összedobunk egy lepárlót a családban. Éljen!

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.03.12. 22:21:18

@Bergeroth: eteted a trollt és jönnek a haverjai.
Ezek mind hülyék.

Bergeroth 2010.03.12. 22:25:08

@kolbászoszsömle:
Csak próbálom rávezetni, hogy hülyeségeket ír le. :(

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.03.12. 22:27:11

@Bergeroth: ő is tudja, de megkapta a pártközpontban vagy a plébánián, vagy a szcientológiai guruképzésen, hogy mit kell mondani, és most mondja.

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2010.03.12. 22:28:36

@Zsola777: az otthoni főzést már a XIX. században betiltották, adóügyi okokból, aztán változott, hogy mennyit, milyen feltételekkel lehetett otthon adózva főzni, aztán az 1920-as évektől kb. az van, ami most. nem kommenista, vagy globalista huncutság. pártsemleges pénzbeszedés.

másikpista 2010.03.12. 22:36:39

@éjjeli_alkesz: A 90-es évek közepétől gyűlnek az egyértelmű adatok (ez elég ritka az orvosbiológiában) hogy napi kb. 20-30 gramm alkoholnak pozitív hatása van, ezek szakmailag nem megkérdőjelezhető vizsgálatok. Pár éve az amerikai kardiológus társaság (American Heart Association) állásfoglalásban rögzítette a tényt, és idehaza is nagy vita volt erről. Végül az a döntés született hogy nem kell nagydobra verni az eredményt, mert az alkoholistáknak ürügyként szolgálna hogy bevedeljék ennek sokszorosát, ami már egyértelműen ártalmas. Úgyhogy most az amerikai ajánlás szerint jó az alkohol, a Magyar Kardiológiai Társaság inkább a veszélyekre helyezi a hangsúlyt. Lehet hogy igaza van, ismerve a közfelfogást

másikpista 2010.03.12. 22:40:43

@Bergeroth: Nem hiszem hogy sok orvost tudnál idézni, aki ajánlja a füvet. Én még legalábbis egy pszichofarmakológust vagy addiktológust se hallottam aki kiállt volna mellette. Másutt persze van beetetés, de hát ez érthető is, ettől megy az üzlet

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2010.03.12. 22:43:59

@másikpista: ez számomra megdöbbentő. boros szaklapokat eleget olvasok, azokból csak a borban lévő ismert összetevők jótékony hatása derül ki, azzal az intéssel, hogy hát sajnos a borban alkohol is van, ami vitán felül káros. most éppen az alkohol részét is igen élvezem, szóval engem nem lehet/kell befolyásolni,:) de kiváncsivá tettél, esetleg egy linket...

másikpista 2010.03.12. 22:56:24

Sztem ez már idehaza sem titok, majd nézek linket, jó az angol is?
Pár éve volt itt a Braunwald aki az AHA főtitkára és furcsállotta erősen hogy nálunk ezek az adatok nem kapnak nyilvánosságot. Én speciel az MKT tagja vagyok, és régóta figyelem az adatokat (már a személyes érintettség okán is). Eleinte még a bor egyes összetevőinek tulajdonították a hatást és emögé gyorsan felsorakozott a francia borlobbi. De azóta már ez megdőlt, bár azért lehetnek nüansznyi különbségek. És etnikai különbségek is, mert Skandináviában minden csak árt, nyilván sok múlik az elfogyasztás módján (nem bevedelni) Idehaza nem ismerek átfogó vizsgálatot

Zsola777 2010.03.12. 22:57:46

@éjjeli_alkesz: Hopp, ezt nem tudtam, köszi! :)

Savrena 2010.03.12. 23:02:28

Nagyapám a feketevágás időszakában úgy tudta leszúrni szegény disznót hogy az egy hang nélkül kolbásszá alakult.
Apám egyik legendás pálinkafőzése idején télen, kemény fagy mellett is több száz méterről éreztük a patikaillatot.
Ebben a szellemben folytatom én is.

Bergeroth 2010.03.12. 23:14:57

@másikpista:
drogriporter.hu/
Olvasgassad és akkor talán nem fogsz hülyén meghalni. Én szóltam.

másikpista 2010.03.12. 23:35:37

@éjjeli_alkesz: Az AHA honlapján az áll hogy "konzultáljon orvosával az alkoholfogyasztásról", és unciában ad meg mennyiségeket, de itt egy egészen friss vizsgálat a sok közül
jech.bmj.com/content/63/7/534

Bergeroth 2010.03.12. 23:38:26

@másikpista:
Mellesleg az hogy senki nem ajánlja, az nem azért van mert nem lenne hatásos, hanem mert illegális. Ha legális lenne, akkor gyakorlatilag az összes fájdalomcsillapítót le lehetne vele váltani, nemhiába tartja illegalitásban a gyógyszerlobbi. Talán ez az egyik fő ok, ugyanis nem károsabb mint egy üveg sör, egyáltalán nem.
De tessék segítek.

Kaliforniában legális lehet a marihuána.
www.vg.hu/kozelet/tarsadalom/kaliforniaban-legalis-lehet-a-marihuana-302601

Segít a daganatok elleni harcban.
www.betegszoba.hu/cikkek/daganatos_betegsegek/a_marihuana_segit_a_daganatok_elleni_harcban/

Alzheimer kór ellen folytatott küzdelemben a marihuána a leghatásosabbnak bizonyuló növény.
eletmod.hu/tart/rcikk/j/0/113950/1

A többit már neked kell megkeresned.

Annyira jó lenne ha az agymosó médián nevelkedett emberek néha kicsit gondolkoznának is egy kicsit és megtanulnának tájékozódni, mielőtt ilyen orbitális baromságokat böfögnének az éterbe mint amiket te is írtál. Megemelném a képzeletbeli kalapomat, ha nem csak a tévében szajkózott baromságokat hallanám vissza szinte mindenkitől, akik szerint illegális szer = sátán műve, kész, ennyi.
Borzasztó hogy mennyire tájékozatlanok, buták és ostobák az emberek. Borzasztó. Tényleg.

másikpista 2010.03.12. 23:46:13

@Bergeroth: Köszi a fáradozást, de inkább maradok az orvosi folyóiratoknál, nálam ez jön be. Amit idézel az egy teljesen más színvonal, a legtöbb írás csak az önigazoláshoz keres szakmai érveket laikus szinten. Tanácsnak a végére csak annyit: nem biztos hogy az a jó, ami kellemes, sokan rá fognak még faragni erre a felfogásra

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2010.03.12. 23:57:35

az alkohol vs. drog meccset nem itt kell lejátszani, főleg hogy az permanensen folyik egy valag oldalon. itt max egy pálinka vs. bor meccset viselnék el, és ott sem lenne egyértelmű győztes a bor.

gauche caviar 2010.03.12. 23:59:29

a blogszerzője, vagy akár az ilyen másikpisták is válaszolhatnak:

miben más a házipálesz meg a spangli?
miben más otthon főzni a szeszt, meg otthon termeszteni egy kis füstölni valót?
miben különböznek a fogyasztási szokások, farmakológiai hatások?

szál ha boldogságos dolog hogy már lehet otthon szeszt előállítani, akkor mitől üldözött egy növény termesztése?

csak ha már ilyen pro meg kontra érvek pörögnek.
ugyan nem a bloszerzője tehet erről, csak ha már itt felmerült, érdekelne, hogy ha ez igen, akkor az miért nem?

gauche caviar 2010.03.13. 00:01:59

@éjjeli_alkesz: hát, ha már pro meg kontra érvekről van szó... mivel a spangli (mert nem a heroint akaják legalizálni a dekriminalizáció szószólói, azt azért tegyük hozzá) ellen felsorolt érvek igazából kb 100%-ig állnak a pálinkára is.
Talán a spangli nem robban az ember arcába, meg nem vakul meg tőle ha valamit nem úgy csinál...

szóval ha a pálesz meg akar felelni a "miért igenre" akkor érdemes lehet lefuttatni a spangli elleni érveket is rajta, hiszen mindkét dolog addiktív drog, ugye... :)

gauche caviar 2010.03.13. 00:09:21

@éjjeli_alkesz: beszarok. kajak végigolvastam az egészet, semmi sumákolás, és ez meg teljesen kimaradt. hehe, biztos a keret zavart meg, azt hittem banner :)

tehát összefoglalva azért okés a házipálesz mert ezt régebb óta tolják idehaza?
mert ha csak ennyi, akkor az tök jó, hiszen idővel magától megoldódik.

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2010.03.13. 00:10:02

látszik, hogy ittam, ilyet írni: "ott sem lenne egyértelmű győztes a bor", minden körülmények kötözött az lenne. pfff

Bergeroth 2010.03.13. 00:16:32

Részemről befejeztem. Az ellenzőket, mint itt is látható, nem lehet meggyőzni sem a konkrét kutatásokkal, sem az erről szóló publicisztikákkal, sem olyanok tapasztalataival akik éveket/évtizedeket töltöttek ennek a dolognak a kutatásával, mintha a falnak beszélne az ember. Pedig az ilyen infókkal tömve van a net, csak utána kellene olvasni.
Én elfogadom a pálinkafőzést ha mértékkel csinálják, de amikor valaki már a földön fetreng mert olyan tajrészeg, és mozdulni nem bír, azt már semmilyen formában nem tudom tolerálni.
Mellesleg ha otthon főzhet magának pálinkát az ember, akkor miért is nem nevelhet egy növényt is? Vagy akár a kettőt együtt?
Na itt van a kutya elásva, ezt hívják kettős mércének.

Bergeroth 2010.03.13. 00:18:25

Jah még annyit, hogy a marihuánát már akkor is használták, amikor az alkoholt még hírből sem ismerték. Mégsem halt ki az emberiség. Mik vannak mi? Na pá.

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2010.03.13. 00:20:31

@gauche caviar:
A: ha az alkholhoz akarjuk hasonlítani, akkor még kell várni pár ezer évet. Hagyomány, miazmás, cáfolj meg, gecó.
B: akik erről döntenek, jeleneleg azt sem tudják, miről van szó.

B/2: 10 év múlva a parlament többsége azokból fog állni, akik már az egyetemen füveztek. Ez persze nem biztos, hogy bármit is jelent, mert a 68'-as narkós ifjak ma decens polgárok.

igazi hős 2010.03.13. 01:21:59

@éjjeli_alkesz: Azt hiszem ha a pénz irányából indulunk el jó irányba megyünk. Mert mi van ha megszámolom a kertben a barackfákat és rövid tanakodás után beballagok a boltba és pár tízezerért megveszek egy szépen csillogó készüléket. Megy egy napot, kettőt és kész a saját termés. Hát így igen drága az az 5 liter, de a szomszédnak is vannak fái, áthozza a termést, olcsón lefőzöm. Meg még hármat az utcában, tőlük már kicsit többet kérek. A sógorét sajnos ingyen kell lefőzni, de legalább hozott fát. A negyedik szomszéd szól, hogy ő nem iszik, de van bőven gyümölcs, mert nem eszik a gyerekek. Átveszem és keresek az italnak gazdát, hátha bejön valami a gép árából. Aztán ha van kereslet, mindent szart lefőzök (pedig eleinte hogy mondogattam, hogy csak szépet, jót teszem az üstbe), mert úgy jön vissza az üst ára...
Lássuk be, hogy ez nem az a forgatókönyv amit látni szeretnénk, pedig sokkal reálisabb, mint hogy megveszem a gépet és csak a szabott mennyiséget főzöm le, szigorúan saját használatra (plusz a sógor kap belőle, mert nem lehet kihagyni).

Pipas 2010.03.13. 06:38:45

Én meg sört szoktam főzni, az sem rossz. A minap barátommal vettünk egy kis borospincét egy közeli szőlőhegyen, odahelyezzük a sörfőzős hobbit, ahol a környéken mindenki bort csinál. Kivágjuk a szőlőt és gyümölcsöst telepítünk a helyébe... erdélyben kitűnő rézapparátokat lehet kapni a Gáboroktól.

Szóval fő a tervezés! ;)

klacus 2010.03.13. 07:34:04

@hamisnero: A mellékkereset problémájára egy gondolatmenet. Bocsi ha off

Nekem arról az jut eszembe, hogy emberek mindenféle, kontroll nélkül próbálnak megoldást találni a problémájukra, ami a pénz hiánya leginkább. A szeszfőzés, zugfőzésből származó jövedelem feltehetőleg olyan termékek vásárlására, szolgáltatások igénybevételére fordítódik amiből már van állami bevétel. Ha Józsi bácsi 3000 ft-ért ad egy liter pálinkát, akkor az abból befolyó összeget Lajosnál a boltban költi el, kenyérre, meg tejre. (pálinkára ugye nem költ, mert adott)

A gazdaságunk legjelentősebb problémája most is az, hogy elveszi az emberek jövedelmét, azonnal (adó, járulék) és Ő akarja visszaosztani. A feketegazdaság kimarad ebből a rövidzárlatból, tehát direkt ott marad a jövedelem, ahol megtermelődik. Az állam vezetői ezt nagyon jól tudják, ezért is nem tesznek igaziból jelentős lépéseket ennek visszaszorítására, mert az alvó oroszlán bajszát nem szeretik húzogatni. Vagyis az itt termelt jövedelem kézen közön azért bekerül a látható bevételek közé. (Áfa, jövedéki adó ..stb)

Vagyis ha valaki kicsiben csinálja, kb 15-20 litert ad el havonta, az azért nem egy kategória a sok ezer litert illegálisan előállító üzemszerűen csaló bűnözőkkel. Nyilván a befolyt jövedelmet sem ugyanarra költi. Vagyis Józsi bácsi nem divatterepjárót törleszt az orvul szerzett 50.000 ft-ból, hanem mondjuk a gázszámláját fizeti ki.

Ez talán egy jó kitörési pont, hiszen emberek tömegei tudják a tutit, az elején nyilván lesz pár mérgezés a buzgó amatőrök miatt, de nem a méreg öl igazán, hanem a hülyeség.

klacus 2010.03.13. 07:36:40

@Bergeroth: A kutya ott van elásva, hogy a füvezés, a társadalom többsége számára :
1 nem ismert
2. nem elfogadott

Ezen hiába is vergődsz. Ezek sztereotípiák és így is maradnak.

Öreg Sam 2010.03.13. 07:45:14

@kolbászoszsömle:
Valami ilyesmiről szóltam,mikor azt mondtam,hogy a minőségi pálesz a fán van,onnantól kell jól kezelni az anyagot.

Pipas 2010.03.13. 07:46:56

@klacus: Nagyon egyetértek. Ha nem lenne feketegazdaság, akkor az ország már régen tönkrement volna, mint ahogyan rég tönkrement minden vállalkozás, amelyik teljesen legálisan próbált meg működni.

Még annyit tennék hozzá, hogy a magyar társadalom pontosan olyan eszközökkel, taktikákkal él túl ma, mint ahogyan a török időkben, azaz hadi, megszállásra, ellenállásra, túlélésre van beállítva.

elzee 2010.03.13. 07:53:45

Nem tud valaki eladó lepárlót?

klacus 2010.03.13. 07:54:25

@Pipas: Ez olyan mint amikor valaki habot akar marokkal szorítani. Minnél jobban zárja az ujjait annál több csúszik ki a keze közül.

A házi pálinka főzés legalizálása, azért is szimbolikus dolog, mert ahogy a blog bejegyzés is jól körbeírta, egy élő dolog. Csak akkor törölhetnék el végképpen, ha minden háztáji fészerbe fináncot állítanának. Addíg amíg az embereket, nem hagyják élni a saját életüket, addig ne is várjon el önkéntes alapon szolidaritást, az újraelosztó rendszer felé.

Szép álom az önkéntes adófizetés, de amíg az emberek az alapvető megélhetésre költik a fekete jövedelmüket, addig a kormányzatnak, erkölcsi alapja nincs a bírálatra. Itt persze megint a széles tömegre gondolok, ahol egy vagyonosodási vizsgálat se villát, se terepjárót, se luxusnyaralást nem talál...

klacus 2010.03.13. 07:58:23

@Öreg Sam: Hát mindenféle szarból nem is lehet jót főzni.

A jó anyagot, egy gondos kertészkedés előzi meg. Aki azt hiszi, hogy a pálinkafőzés csak a lepárlásból áll az tipikusan nem ért hozzá.

Sajnos az tipikusan hozzá nem értők készítik a törvényeket. A többség nem tudja megkülönböztetni a tehenet a traktortól.... de szakpolitikus, és ért a vidékhez.

scsaba1 2010.03.13. 08:12:08

@Pipas:

Azt hittem az lesz a vége, hogy "kivágtam a szőlőt, és sörárpát ültetünk a helyére..."

scsaba1 2010.03.13. 08:15:01

@klacus:

Nem tudtad, hogy Magyarországon mindenki ért mindenhez? Különösen most, hogy a gúgli segítségével elolvasott egy wiki-bejegyzést, és egy szakcikket is róla? :)

Pipas 2010.03.13. 08:59:37

@klacus: Igen így van. Ma nagyobb elnyomásban élünk mint valaha és napról napra csak szigorításokat hoznak. Ha egyszer, csak egyszer lenne egy probléma amit nem a nagyobb adóval, a büntetés növelésével vagy újabb tiltó szabályokkal akarnának megoldani...

@scsaba1: Árpát nem termelünk mint ahogyan valószínűleg komlót sem. Inkább felvesszük a kapcsolatot a barátok barátaival, akik sörgyáraknak termelnek. ;)

A gyümölcsfákkal nincs sok munka, csak a fa alól kell összeszedni a gyümölcsöt. ;)

Orbán Castro Rákosi Viktor , "itt az idő" elhúzni! 2010.03.13. 09:11:41

A sunyi orbán a sikeréért már az alkoholistákat is megszólította.
Gátlástalan alak!

baliquez 2010.03.13. 09:19:25

Sosem számított ebben a témában a bármilyen hatóság. Aki akar főz, aki nem akar főzni az főzet, aki meg úgy gondolja hogy neki az a jobb ha megveszi a boltban sokért a szart az megveszi.

Claritas 2010.03.13. 09:27:31

valaki írta feljebb,hogy a kis családiként megfőzött ezer liter vendéglátósoknál landol. majd kijavít egy idetévedt finánc,de ahogy én tudom,jelenleg egy jövedéki ellenőrzés nem csak a számla és a mennyiség meglétére,hanem a pia minőségére is vonatkozik. gondolom,bármelyik kezdő finánc sec perc alatt rájön,hogy hagyományos házipáleszt árul a kocsmáros illegálisan, vagy bolti aromás szart legálisan.
nemrégen vettem bolti pálinkát,fél órát vacakoltam vele,mire találtam a húszból kettőt !!!, ami nem műpálinka. menő magyar cégek menő pálinkának kikiáltott cuccai voltak mind a 20-an...
el nem tudom képzelni,hogy pl Zwackék a mai körülmények között hogy a francba találhatnák fel az Unicumot, vagy Pickék a téliszalámit. én nemhogy szigorítanék,de nagyon ellenőrzött keretek között azt is engedném,hogy egy kocsmáros a saját borát,pálinkáját árusítsa.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2010.03.13. 09:41:06

pragmatikus megközelítéssel: amit nem lehet betiltani, azt engedélyezni kell. (aztán lehet ellenőrizni.)

egyéblként nonszensz, hogy egy hordó cefrét hagyjon tönkremenni otthon az ember vagy súlyos ezreket fizessen a sajátjáért.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.03.13. 09:52:35

Megint elolvastam a kommenteket, srácok, nem lehet, hogy nektek az adóztatással van gondotok? Mert én a rosszul sikerült boromat hivatalos pálinkafőzővel főzetem le, aki kedvességből egy árnyalatnyit meg is barikolja, és a minősége tényleg kifogástalan. Nekem azzal nincs gondom, hogy a nem magamnak kell kitanulnom a főzőmesterséget is - ellenben az adótartalma elég borsos.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.03.13. 09:54:42

@Claritas: Csak az adót, üveget, főzési költséget összeadva elég egyszerű képlettel kiszámolható, hogy lehet-e annyi pénzből gyümölcspálinkát főzni. Amiről te beszélsz (sajnos igazad van) az a 299 forintért kapható Tesco bor színvonala.

Pipas 2010.03.13. 09:56:56

@RAMBO: Én magam eléggé rablásszagúnak érzem a saját célra főzött pálinka megadóztatását, háborog miatta az igazságérzetem. Olyan mintha a babgulyás főzését és a palacsintát adóztatnák. A jogászok meg tudják magyarázni nem kétlem, de hát ők mit nem tudnak megmagyarázni? ;)

Asidotus 2010.03.13. 10:03:32

Szerény véleményem szerint azért (is) szeretné a (mindenkori) kormányzat akadályozni a szeszelés terjedését, mert akkor hiteltelenné válna a drogellenes küzdelem.
Az alkohol drog.
A rövidital meg kemény drog.
Én nem ismerek füvezéstől tönkrement embert (de egyet igen, mert lecsukták miatta, de azt hiszem ez az ártalom az, ami nem igazi, hanem csak csinált.)
Viszont ismerek alkohol miatt megnyomorodott családokat, baleseteket szenvedett embereket, szesz tüzelte verekedéseket, stb., hadd ne folytassam.
No persze, amíg megtehetem, hogy a kertem gyümölcséből pálinkát készíttethetek, addig nincs értelme harcolni a házi főzés ellen, legfeljebb a pálinkafőzőknek. Megadóztatni ugyanis meg lehet a főzőkütyüt is.

Öreg Sam 2010.03.13. 10:04:50

@ORBÁN "itt az idő" elhúzni, MLSZ elnöknek !:
Én nem vagyok Orbán csókosa,sőőőőőőt!
De:gazdasági program helyett eddig csak ötletbörze szintjén nyilvános a Fidesz elképzelése a jövőnkről.
Ezt az ötletet spec. kivételesen jónak tartom,pártszimpátiától függetlenül.

Öreg Sam 2010.03.13. 10:08:59

@Nűnű:
Az alkoholtilalmat nem lehet bevezetni,ld.USA,ahol éppen ez miatt törtek ki a maffiaháborúk,ld.Gorbacsov a glasznoszty programjával... stb.
Ő legalább annyit elért,hogy egy nem is nagyon szar vodka van elnevezve róla:)

igazi hős 2010.03.13. 10:22:53

@Pipas: Minden élvezeti cikket vagy tiltanak vagy adóztatnak, pláne ha elég magas költsége van a közösségnek belőle. Egyébként meg a "saját célra" szövegben nem hiszek, de ezt kifejtettem hosszabban.

b.gelée 2010.03.13. 10:31:03

azt birom , hogy mindenre van ujságíró-megmondóember, dicsőíteni elnyomást, megengedést kínzókamrát fegyveres agressziót, persze a legnagyobb lelki nyugalommal.
Ja én szarok a DÖNTÉSHOZÓK álláspontjára , én vagyok a saját döntéshozóm és szerintem az volt és van a normális ember aki megfőzte a pálinkáját megtermelte a szívni való füvét megkínálta vele a barátait és nem lett függő.A fináncokat most nem küldöm el a p.-ba de elég gusztustalan banda a főmajommal együtt. most akkor örüljünk együtt , hogy a párt és kormányunk engedett a pórázon és kiengedte a nyakörvet 1 lyukkal és nem folyt már anyyira vau vau vau csóva csóva de jó!! lámpavasat mindegyiknek ---legyen itt szabadság az javasolom

Netuddki. 2010.03.13. 10:31:59

Egyvalami nem szokott tudatosulni a jövedéki termékekkel kapcsolatban, meg ugye főleg azok magas adótartalmával kapcsolatban.

Azzal, hogy ilyen magasan tartja az állami maffia ezek árát, hihetetlenül magas árrést tud az olyan elérni aki feketén csinálja és ugye se az ÁFA-t se a jövedéki adót nem fizetik meg rá.
Mivel sajnos Magyarországon működik ez a rendszer, szerintem kétség sem férhet hozzá, hogyan is működik ez valójában.

Netuddki. 2010.03.13. 10:36:26

@Nűnű: Azért nem ismersz füvezéstől tönkrement embert b+, mert a drog szerencsére még nem olyan elterjedt mint a piálás. Legalábbis az idősebb korosztályt tekintve. Magyar ember meg vizet nem iszik. Legalábbis ez az idősebb alkeszek hitvallása.

Netuddki. 2010.03.13. 10:39:06

@Claritas: Ráadásul szerintem biztosak lehetünk benne, hogy azoknak a műszeszeknek a jó része nem az államkincstárt gazdagítja.

Netuddki. 2010.03.13. 10:42:22

Vannak országok (EU), ahol a vidéki termelő az ő általa termelt bort, sültet, egyebeket falusi turizmus keretében árusítja. Elég nagy divatja is van.
Hol látni itt Magyarországon ilyet? És főleg mikor lehetne ebből itt ilyen adórendszer mellett megélni?

Pipas 2010.03.13. 10:46:18

@igazi hős: Minden élvezeti cikket adóztatnak? Mindent adóztatnak még a kapanyelet is! Abban pedig nem sok élvezet van!

Egyébként természetesen nem azért adóztatják, mert komoly költsége van vele a közösségnek. A sört például az állam a 10-dik századtól keményen adóztatja mindenütt európában, pedig gyógyhatásúnak gondolták. Az ok egyszerű, az állam észrevette, hogy az alőállítási költség és az az összeg, amit az emberek hajlandóak kifizetni érte egy nagyszerű lehetőséget biztosít.

Nem azért adóztatnak, mert káros az egészségre vagy azért, mert tömegek gyógyítását teszi szükségessé, hanem ezért mert el akarják szedni a pénzedet. Sokan persze azért helyeselnek, mert erkölcsösnek tartják az alkohol megadóztatását, de ne feledjük soha: az adó célja a pénz elszedése, semmi más.

Pipas 2010.03.13. 10:50:42

@kovi1970: Nem egészen ez a helyzet. A fű _tényleg_ sokkal kevésbé káros mint a pia, a cigaretta és a kávé. Más kérdés, hogy felénk sokan (én is) a piára meg a cigire lettek szocializálva.

Minden társadalom kiválaszt néhány molekulát és azt tartja elfogadhatónak a más kultúrák molekulájával szemben. Ez simán csak népszokás, semmi racionális alapja nincsen. Hogyan is lehetne, a molekulákat több ezer éve választottuk, amikor igen keveset tudtunk róla.

Mondjuk persze pár kokalevéllel át lehet sétálni az Andok hágóin, pálinkával meg lehet kapálni a tűző napon hetekig...

klacus 2010.03.13. 11:37:54

@kovi1970: "Vannak országok (EU), ahol a vidéki termelő az ő általa termelt bort, sültet, egyebeket falusi turizmus keretében árusítja. Elég nagy divatja is van.
Hol látni itt Magyarországon ilyet? És főleg mikor lehetne ebből itt ilyen adórendszer mellett megélni? "

Nagyon jó kérdés. Csak tavaly 15 mlrd körül ????? támogatták.

Szóval valakinek abból, háza és kocsija lett....

klacus 2010.03.13. 11:41:37

@Pipas: "az adó célja a pénz elszedése, semmi más. "

Ez így igaz, de azért egészítsük, ki hogy elvileg a köz ügyei miatt kell adót fizetni.

A gond az ügyek intézésével van. Sajnos nem meggyőző, ahogyan intézik, ezért is csapnivaló az adómorál...

Megjegyzés: A hatalomban ülő nagy gondolkodók és véleményformálók szerint az Állam rossz gazda, ergo rosszul gazdálkodik. Ki bíz rá egy tehenet egy rossz gazdára?

Pipas 2010.03.13. 11:52:53

@klacus: Szerintem ahogy az adókat intézik, az elég meggyőző. Én például meg vagyok győződve róla, hogy nagy részét ellopják és kiviszik az országból, egy másik részét pedig szétosztogatják azok közt, akik soha a büdös életben nem dolgoztak egy percet sem.

Az Orbán a pálinkafőzést ígéri, a másik oldal viszont pénzt igér. Emiatt jobban aggódok, merthogy úgy veszem észre, hogy már megint az enyémből ígérnek. :-(

beszélő 2010.03.13. 11:54:36

Édesanyám (megyei nagyvárosban éltünk) a konyhai tűzhelyen vajlingba állított kis fasámlicskára állított felfogó edénybe csepegtette a nedűt.
Amikor beléptem az utca ajtón már éreztem hogy működik a lepárló.
Mondtam is neki viccesen:itt köröznek a fináncok az utcában és égretartott orral szimatolnak.
Persze ez házi barkács-berendezés nem biztosította azt a minőséget ami elvárható volna a pálinkától.
Valószínűleg inkább volt méreg, mint pálinka.
Jobb lenne, ha gyárilag előállított lepárlókra támaszkodóan liberalizálnák Szerbiához hasonlóan az otthoni pálinkafőzést.
Szabadkai ismerősöm, olyan finom őszibarack-pálinkát főzött, hogy ahhoz képest a Cézár lötty volt.

beszélő 2010.03.13. 12:00:29

@Nűnű: Az iskolában a szülőknek tartottak tájékoztatást a a kábítószerekről.
Ott hallottam, hogy idős drogos nincs, mert ha időben elkezdi, 10-15-év alatt itt hagyja az árnyékvilágot.
Ezzel szemben egyszer megkérdeztem a barátomat idős kilencven feletti nagyanyjával kapcsolatosan: mi a hosszú élet titka.
Azt mondta a nagyi minden nap beveszi a felest.
Kicsit elkeseredtem, mert én két év alatt fogyasztok el egy deci rövidet.

Csalador 2010.03.13. 12:10:21

Az otthoni pálinkafőzés nemcsak az adók.elkerüléséről szól. Minőségi cefréből igen jó pálesz kerekedik, ráadásul maga a főzés egy a disznóöléshez hasonlatos ünnep (bár csak férfiaknak). Az ember amúgy meg sokkal szívesebben issza a sajátját, mint a boltit, mer tudja, miből van. Ha olcsót akarsz, menj el egy fűtéstechnikai boltba, ahol látványkandallókat árulnak, kapsz hozzájuk való bioetanolt. Ez álltalában igen tiszta etanol, miután beltéren ég el, és szaga nem lehet. Ezután víz, aroma, és kész a "pálesz".Fél liter kb max 400 ft. De aki ilyet iszik, az úgysem főz otthon.

sompalinka · http://sompalinka.blog.hu/ 2010.03.13. 12:43:01

@kovi1970:
Hát ez a lényeg, igazad van! Éppen az elérhető extraprofit miatt fog ezután is az otthon-főzött pálinka különböző értékesítési csatornákba kerülni, megjegyzem a kedvezményesen bérfőzött pálinkával, vagy annak egy részével együtt. És ha ez így működik (most is ez a gyakorlat), akkor a minőségről már beszélni sem érdemes, az már a "főzőmestert", sőt a kutyát sem fogja lázba hozni! Egy a lényeg, sokat és rosszat, sok pénzért!

igazi hős 2010.03.13. 16:38:11

@Pipas: Minden fogyasztásodon van egy alapszintű adó, ez kicsit belegondolva természetes. Az élvezeti cikkeken ezen felül van nagymértékű adó. Ez is indokolt. Ha közösségi kárral jár egy tevékenység, akkor helyes, ha ezt az adótartalma is tükrözi. Pl. azért igazságtalan a benzin adótartalma a gázolajhoz képest, hogy egy egyszerű példát mondjak.

Pipas 2010.03.13. 16:51:32

@igazi hős: Aha, erről beszéltem. Az adófizető erkölcsösnek tartja az extra adót egy csomó cikkre, mondván, hogy a cikk luxus, meg káros, meg sok extra kiadást jelent az államnak, meg ilyenek.

Viszont! Az extra adó nem csökkenti a fogyasztást, sokak számára nem luxus, az extra adót pedig nem az okozott kár enyhítésére fordítják. Az adó a pénz beszedéséről szól, nem másról.

Ha például a pálinkára kivetett adó az alkoholizmus kutatására, a közegészségügyre, az alkoholizmus miatt szenvedők megsegítésére lenne fordítva, akkor azt mondanám, hogy van erkölcsi alapja. De amíg a pálinkámból befizetett pénzből olyasmit támogatnak, aminek semmi köze a pálinkához, addig azt mondom, hogy erkölcstelen lenyúlásról van szó, ahol tőlem kizárólag ezért veszik el a pénzt, mert képesek rá.

Ezélt gondolom, hogy az extra adó erkölcstelen, remélem nem ért félre senki.

igazi hős 2010.03.13. 16:58:52

@Pipas: Nem, el vagy tévedve: az extra adó egyszerűen megfogalmazva azért van, mert ki tudod fizetni. Ennyi. Ha nem lenne, akkor olyan termékeken lenne nagyobb az adó, amit mindenképpen meg kell venned, ez meg a szegényeket sújtja. Jóléti társadalom így működik. Ki lehet próbálni más rendszert, ajánl egyet.

Pipas 2010.03.13. 17:44:14

@igazi hős: Én vagyok eltévedve?! Ember olvasd már el az előző hozzászólásokat, éppen én írtam, hogy miért kezdték már a 10 században extra adókkal súlytani a sört!

Viszont adok még egy szempontot, hogy legyen min morfondíroznod. ;) Ha a 10 században nem kezdik extra súlyos adókkal súlytani a sört, akkor a hanzavárosokból kiindulva átvették volna a hatalmat a sörfőző mesterek. Úgy is évszázadokon keresztül a legbefolyásosabb mesterek voltak a környéken. ;)

igazi hős 2010.03.13. 18:46:42

@Pipas: "Én vagyok eltévedve?!" Úgy látszik félreérthető voltam.
"az extra adó erkölcstelen" Erre reagáltam. Nem erkölcstelen, hanem logikus.

Pipas 2010.03.13. 19:39:30

@igazi hős: Persze, hogy logikus, de attól még erkölcstelen nem? Mi köze a logikának az erkölcshöz?

igazi hős 2010.03.13. 20:33:53

@Pipas: EZ már filozófia, de ami társadalmilag logikus, hasznos, az hogy lehet nem erkölcsös? Nem a közös megegyezésünk eredménye az erkölcs? Ha a társadalom (azaz mi mindannyian) úgy gondolja, hogy túl drága a kenyér és az állam fizesse a felét, akkor a kenyér "erkölcsös ára" az előállítási ár fele.
S milyen érdekes, tényleg ez van, a mezőgazdaság jelentős része dotált...

Pipas 2010.03.13. 21:06:07

@igazi hős: Nem akarok kötözködni, de hogyan lehetne közös megegyezés, hogy ne főzhessek pálinkát otthon, ha akarok? ;)

Amúgy persze meg nem hiszem, hogy a mezőgazdaság jelentős része dotált lenne... dehát ahhoz persze nem értek.

igazi hős 2010.03.13. 22:13:31

@Pipas: Nem találok friss adatot, de 2005-ös 170 mrd forint agrártámogatás az elég nagy összeg? Az fejenként 17000 forint, abból egy négyfős család már boltban is elegendő, jó minőségű pálinkát vehetne.

Asidotus 2010.03.13. 23:43:28

@beszélő:
szerintem a füves cigit szívót drogosnak tartani olyan, mint a napi egy felest bedobó nagyidat alkoholistának nevezni. Csúsztatás.
A füves cigit bevezető drognak szokták tartani. Az alkoholt miért nem? Hány olyan ember van, aki először piált, és csak később gyújtott rá egy spanglira? És hány olyan ember, aki nem ivott egy korty szeszt sem, de elkezdett füvezni?
Én nem szívok, ennek van sok oka (nem dohányzok, drága, stb.), de iszok. 2 üveg sör, vagy ennek megfelelő mennyiségű alkoholt tartalmazó bor minden este lecsúszik, így igazából a fűről csak áttételes ismereteim vannak, a szeszről kicsit több.

Pipas 2010.03.14. 07:30:05

@igazi hős: Hát mondjuk, hogy sok vagy kevés, az elég relatív. Mindenesetre az egyéb dolgokhoz (MÁV, BKV, új metro) elenyészőnek tartom.

Az otthoni pálinkafőzéssel viszont nem az a gondom, hogy nem tudom megvenni a boltit (ó nem ;), hanem az, hogy felesleges tiltásnak gondolom. Amikor amúgy is túl sok a tiltás, ami a pórnépet (köztük engem) érint.

Tegnap főztem egy adag sört. Tettem bele 7 kiló mandarint. A nyáron csináltam sárgadinnyéset. A gyömbéresből még van, az is elég jól sikerült. Mi a fenének fáj az a magyar uralkodóosztálynak, ha ilyesmivel pepecselek? Mi a fenének tiltanak mindent, amikor a fizetésem tetemes részét amúgy is lerabolják tőlem?!

elzee 2010.03.16. 12:21:21

nem tud valaki eladó, kisméretű lepárlót?

drhb (törölt) 2010.03.16. 17:15:14

@Nűnű:
"Hány olyan ember van, aki először piált, és csak később gyújtott rá egy spanglira? És hány olyan ember, aki nem ivott egy korty szeszt sem, de elkezdett füvezni?"

El kell hogy mondjam, utóbbiból egyre több van a tizenévesek körében. Általában 11-12 éves koruk körül kezdik a füvet, 14 körül a piát.

A problémákra amit okoz, hát azt nem részletezném, legutóbb mikor előadtam a környezetemről az igazat egy fórumon, hazugnak és mesemondónak tartottak, mert ugyebár szerintük a "demotivációs szindróma", a rövidtávú memória romlása csak legenda. Nyilván nem kellett elhinniük amit mondok, de ha egyszer a saját tapasztalataim a legalizáció pártiak által ténynek beállított dolgokkal ellentmondásos, hát én inkább hiszek a saját szememnek. És ehhez még hozzáteszem, nagyon sok jó érv van a legalizáció mellett, nem csak a fűre, hanem az összes drogra(még heroin is), de egyik érv sem a károsság tagadásából indul ki, és ezek alapján én is legalizáció párti vagyok. Azonban az ún. könnyűdrogok mosdatása többet árt ennek az ügynek, mint használ...

stoppos76 2010.03.16. 18:19:17

@drhb: Érdekes kérdéskör, számtalan fórumon megvitatták. Az én szerény véleményem csak annyi az ügyben, hogy mértékkel mindent szabad. Iszom is, füvezem is alkalomadtán, de mindig tartom a mértéket. Najó, nem a mértéket, de ragaszkodom a ritkán, de akkor sokat álláspontomhoz. :)

rozsdafarku 2010.05.11. 13:27:11

Áll a kertben egy 40 éves hatalmas cseresznyefa, két 15 éves meggyfa, egy-egy ugyanannyi idős barack-, ill. szilvafácska.Kétszer metszem évente, 3-4 x permetezem.10 év alatt rájöttem, hgy a szedett, hullott gyümölcsöt nem szabad folyamatosan egy nagy hordóban erjeszteni.Legcélszerűbb érésenként, termésenként külön-külön, nagyon gondosan, lélegeztetőcsővel.Őszre, télelejére összejön 120-150 kg /összesen/ kiérlelt, megerjedt cefre.
'0 literes kukával kezdtem, nem volt elég "szapora".Szabadtűzzelkezdtem, nel lehetett rendesen szabályozniu az égést, a hőmérsékletet.Van egy 30 l-es vizburkos acélüstöm /25 l fér bele/ és egy spirálos üveglepárlóm.7o 000 + 7 000 Ft.Gázpalack + égőzaámoly / 10 000/.
150 l cefre 8 lefőzés á 4 óra.Emmég csak az előfőzet, cca 25-35 l.Kétszerre újra lefőzöd, a végén lesz jó esetben 7-12 l 70-80 fokos finom pálesz.Deszt.vízzel higítos 52 - fokra, összejön tán 15-16 l is.Finom.Rengeteget dolgoztál vele, de élmány volt, kólönösen az egy hetes főzés.Minden cseppje aranyat ér.Aki ebből pénzt tud csinálni, az csaló.Aki ebből még árul is, az áruló.
Ezt tiltani, bűntetni, adóztatni, megvámolni - nem is találok rá szavakat.Aki ezt irigyli, csinálja - ha tudja, ha van rá ideje, ereje, igénye, merswze, türelme, tudása, de ne vegye el senkitől ezt a kis játékot, örömöt!
Bocs, még nem ittam, már rég elfogyott, de akadozik a billentyűzet, ezt is "olajozni" kéne.

vén betyár 2010.05.12. 11:12:51

Nagy beruházás, sok munka, kevés haszon, ha csak a siker öröme nem az, meg hogy addig sem a kocsmában vedeled a lőrét.
Tavaly egy barátom 600 liter cefrét akart kifőzetni, azt mondták, hogy annyiszor 2000 Ft lesz, amennyi a pálinka.Hivatalosan 5oo l. cefre 25 l. pálinka.Azt mondta, főzzék ki és annyiért ő is odaadja.Kinevették, ők 2300 Ft-ért árulnak pálinkát.Tehát 300 Ft haszonért nekik sem éri meg, nyílván többet kaszálnak rajta.
A jó pálesz megéri a bolti 2500-4000 Ft-ot is, de kinek van annyi pénze.Árulnak felénk 2000-ért is, de ki tudja miből van?Kell a francnak.
Egyébként a 15 l. sem olyan sok, 300 napi reggeli féldeci - és akkor még a sógor nem is kapott belőle, sem a szomszéd, aki hoz 2 vödör szedett-vedett körtét, hogy főzd már ki neki /is, a tieddel együtt/ és elvárna érte vagy 2 litert.
süti beállítások módosítása