látens iszákos

Alighanem vagyunk pár százezren. Van rendes munkánk, családunk, hagyományos szociológiai besorolás szerint mi vagyunk a középosztály. Nem balhézunk, kötelességtudóan ellátjuk a dolgunk egész nap, hasznos, sőt tiszteltre méltó tagjai vagyunk a társadalomnak. De este, mikor magunk vagyunk, vagy ha buli van... Én bort iszom. Ha valamit nem a nyilvánosság előtt üzennél, íme az e-mail: ejjelialkesz@gmail.com

alkeszek

Utolsó kommentek

szakirodalom

GA

Címkék

absztinencia (9) abszurd (1) ajánló (1) aknakereső (1) alekosz (1) alkesz típusok (1) alkohol (17) alkoholfogyasztás (1) alkoholista típusok (2) alkoholizmus (16) alkohol és gének (1) álszentek (2) anonim alkoholisták (1) antialkoholista troll (1) átbaszás (1) ázsiai gének (1) balaton (1) barátok (1) betegség (1) blog (1) boci az óriás (1) bor (28) borhamisítás (1) borkultúra (1) bor jótékony hatása (2) buék (1) bulizás (2) büntetés (1) caol ila (1) céges buli (1) churchill (1) countdown (1) csajok (1) család (3) daniels (1) diéta (1) diszkrimináció (1) edgar allan poe (1) edzés (1) egészség (6) életérzés (1) életmód (14) életvezetés (2) énblog (2) enzimek (1) évforduló (1) falusi turizmus (1) foci vb (2) fröccs (2) gének (1) gépszíjas (1) goldenblog (1) görögök (1) grúzok (1) gyerek (1) györköny (1) gyúrás (1) hazaút (1) hellókarácsony (1) hírek (2) híres (1) híres (1) híres iszákosok (7) hiúság (1) hosszúlépés (1) így isznak (1) irodalom (1) iszákos (2) iszákosok (3) iszákosok védőszentje (1) ittas vezetés (1) ivási szokások (13) ivászat (3) jack (1) james hetfield (1) jellinek képlet (1) jerking (1) józanság (1) kádárrendszer (1) karácsony (2) kiskorúak védelme (1) koktél (1) konferencia (1) közélet (2) középkor (1) kult (2) kultúr (2) kultúra (3) kurvák (1) látens iszákos (1) leszokás (3) máj (1) májvédő diéta (1) májvédő gyógynövények (1) májzsugor (1) máj védelme (1) másnaposság (2) másnapossság kezelése (1) médiatörvény (1) mérsékletesség (1) mérték (2) mértékletesség (4) metallica (1) minőségi bor (1) műalkohol (1) munkáltató (1) nagyivó (1) nagyivók (1) négy lépés (1) női egyenjogúság (1) nők (2) nyár (1) ókor (2) okosság (2) olaszország (1) online berúgás (2) oroszok (3) osbourne (1) ozzy (1) pálinka (3) pezsgő (1) pia (1) pincefalu (1) pincehegy (1) posztalkoholos állapot (1) pszichológia (1) ráivás (1) régészet (1) regisztráció (1) rendőrség (1) részegség (5) részeg csajok (1) retro alkesz (1) rock (1) róma (1) roncsfilm (1) rum (1) scotch (1) single malt (1) sor (1) sör (6) sörhas (1) statisztika (1) stohl (1) svábok (1) számvetés (1) szent bibiána (1) szent mónika (1) szilveszter (2) szintentartó alkoholista (1) szorongás (1) szümpozion (1) szüret (1) tablettás bor (1) tamada (1) thrax (1) tolerancia (1) tömény (2) történelem (3) törvény (1) tudomány (2) tudomény (1) vallás (1) való világ (1) védőszent (1) vendéglátás (1) veszély (1) vodka (6) whiskey (1) whisky (2) winston (1) zene (1) Címkefelhő

Az anonim alkoholisták 1.0

2010.01.08. 17:13 éjjeli_alkesz

Kicsit szektás, kicsit sok az ámerikás körítés, meg az ellentmondás, de mégsem találtak ki eddig hatékonyabbat. Ezért blogunk sem mehet el szó nélkül e mozgalom mellett. Lássuk tehát, a kívülálló szemével, mi is az az AA, illetve azt, hogy milyennek látszik messziről. Mindezt persze objektíven.

1935. június 10-én késő este dr. Robert Holbrook Smith amerikai sebész sajnálattal tapasztalta, hogy az imént rendelt üveg scotch kiürült. Nem volt túl részeg ahhoz, hogy hazafelé menet tépelődjön, és immár sokadszor úgy döntsön, kész, vége, ennyi volt, többé nem iszik. Eddig a hasonló fogadalmait nem tartotta be, például az előző napit sem. Ám ekkoriban kötött ismeretséget William Griffith Wilsonnal, a  Wall Street-i brókerrel, kinek karrierjét számos rosszul időzített lerészegedése többször visszavetette, sőt, az élete a teljes szétcsúszás felé haladt. Nem mellesleg tagja volt egy vérbeli amcsi keresztény szektának, sőt egyik elvonóján deliriumos állapotában komoly eszmecsrét is folytatott Istennel. 

A két alkesz úgy futott össze, hogy Bill egy üzleti úton - a kies Akronban (Ohio) - egyszer csak úgy érezte, hogy azonnal le kell innia magát, akkor is, ha ez nyilván nem hat jótékonyan a másnapi üzleti tárgyalásra. Aztán az jutott eszébe, hogy egyedül nem tudja megállni a szittyózást, ezért keres egy hasonló cipőben járó kollégát, akinek a szervezete szintén az "igyá'!" parancskódot küldi az agyába, azonban maradék értelme ezzel nem ért egyet. Így hát az említett két személy találkozott. Ha minden igaz, Wilson felismerésére alapozva - miszerint az ő állapotukban egyedül már nem boldogulnak - arra jutottak, hogy az azonos tapasztalati háttérrel bíró két öreg harcos egymást támogatva "száraz maradhat", ahogy ők és követőik mondanák. Ebből lett az AA. Hangsúlyozom, nem szakemberek, egy bróker és egy sebész. Viszont felhasználtak olyan alapvetésket, amelyek révén tán a mai napig leghatékonyabb leszoktató metódus a nevükhöz fűződik, bármennyire is vitatottak egyes téziseik. 

Az van, hogy a legtöbb címlapra kitett poszt után AA-sok is betévedtek ide, és sok igen értékes gondolatot osztanak meg velünk. Főleg az elején igen jó fejek voltak, látták, hogy ezen a blogon nem célkitűzés a teljes leállás, sőt. Ez meg ugye, hogy valaki iszákoljon rendszeresen, de mértékkel, kontrolláltan, az teljesen ellenétes az AA legalapvetőbb elveivel. Így hát sok sikert kívánva - kizárva, hogy lehetséges a kitűzött cél elérése - udvarisasn tovább álltak. Igaz, aztán jöttek újak, kevésbé úriemberek.

Hogy miért hatékony? Minimális piszichológiai, sőt általános élettapasztalattal kimondhatjuk, hogy bármilyen élethelyzetre igazak a következők:

- Ha nagy szószban ülünk, megkönnyebbülés lehet azt megosztani mással, a legjobb, ha az illető hasonló gonddal küzd, és tegyük fel, meg is akarja azt oldani, ahogy mi is.

- Minden csoportterápiára igaz, hogy, hogy megerősítést ad. A hasonló problémák kibeszélése mellett a leszokási fogadalmakat is segíti, hogy sokan kísérik figyelemmel annak betartását, és ha kell bátorítással szolgálnak.

- A közösséghez tarozás igénye, élménye, főleg, ha az adott csoportban egyáltalán nem isznak, szintén az ivászat elhgyására bíztat, hiszen az erre való törekvés itt feltétel.

- Az általam olvasott beszámolók szerint a gyűléseket áthatja a jóindulat, a segítő szándék, így a tagok mégkevésbé akarnak csalódást okozni a többieknek.

- Ehhez jön a leginkább vitatott vallásos máz, de az valószínűsíthető, hogy aki vallásos, vagy az AA révén az lesz, a többlet lelkierővel könnyebben legyűr bármilyen bűnösnek vélt függőséget.

- Aztán ott van a személyi tréner, vagy szponzor, aki egy hosszabb ideje nem ivó alkesz. Ő osztja meg saját leszokási tapasztalatait, és a mítingeken kívül is lehet rá számítani. (Ebben azért annyi logikai bukfenc akad, hogy szegény szponzor hiába sík absztinens, ő is alkoholistának számit az AA szerint, az alkesz pedig minimum eltorzult, hazug ember. Hogy mutat ő példát? Na mindegy.) 

Akárhogyis van, egyes statisztikák szerint a hagyományos orvosi elvonókúra után elbocsátottak közül az AA-hoz csatlakozók több, mint 60 százaléka nem esik vissza, míg e nélkül ez az arány 20% alatti. (Itt alant Bill és dr. Bob)

Mégis, több aggály merül fel a lépéseket és hagyományokat olvasva. Nem véletlenül vettük át a történeti gyökereket, az sokmindent megmagyaráz. Az alapítók egyszerűen olyan keményen nyomták, amit mi még nemigen tudunk elképzelni. Ők olyan gépszíjas vagy funkcionális piások voltak, akik képtelenek voltak arra a számunkra egyszerű elhatározásra (amire mi (még) egyedül, külső segítség nélkül képesek vagyunk), hogy  azt mondják: "ma, vagy egy hétig, vagy bármeddig nem iszom, pl. a meló vagy a család dolgai miatt, de mivel a bor rettentő finom, majd később visszatérünk arra a 2006-os Bock Ermitage-ra." Nem, mert ők eljutottak arra a szintre, amikor tényleg veszélyes lehet sok év után is egy kisfröccs. Nyilvánvaló, hogy a saját leszokási tapasztalataikból összegyúrt módszerük is a magukfajta piásokra van méretezve. Ezzel be is lőtték a maguk terepét, ami nem más, mint a kemény alkeszek leszoktató klubja. A források szerint Magyarországon 4-5000 tagja van az AA-nak, a világon kétmillió. Ez azért nem annyira jó arány az egymillió alkesz országában.

A híres 12 lépéssel és egyebekkel később foglalkozunk, kivéve az első lépést, aminek világgá kürtölése nélkül nem lehetnénk tagok:

1. Beismertük, hogy tehetetlenek vagyunk az alkohollal szemben, hogy életünk irányíthatatlanná vált.

Na ez az. Ez még az igazi alkeszeknél sem mindig igaz, nem hogy a hétvégente becsűrő, és néha esténként három pohár bort beleffentő polgároknál. Nem is volna ezzel semmi baj, ha nem volna a másik szabálygyűjtemény, a 12 hagyomány, amelynek 5. pontja inkább a "jehovásokhoz" hasonló térítő szektává teszi az AA-t, annak minden bosszantó felhangjával együtt. Nem tudom, hogy lehet összehangloni ezt a 10. hagyománnyal, mintha itt is tátongana némi ellentmondás. 

5. Minden csoport egyetlen, elsődleges célja az, hogy eljuttassa üzenetét a még szenvedő alkoholistához.

10. Az Anonim Alkoholisták Közösségének nincs véleménye külső ügyekről, ezért az A.A. név soha ne legyen bevonható nyilvános vitába.

Mindezzel nem akarunk megbántani senkit. Az AA jószándékát nem vitatjuk, és azt sem, hogy rengeteg embernek segít. Ellenben, csak mert valaki nem akar élete végéig "száraz" maradni, és nem érzi úgy, hogy elvesztette a kontrollt, ne essetek neki, mint tót a xxxx-nak, és jusson eszetekbe a többi hagyomány és lépés, mielőtt blogokba kommentelitek az AA panel szövegeit. 

24 komment

Címkék: alkoholizmus leszokás absztinencia anonim alkoholisták

A bejegyzés trackback címe:

https://latensiszakos.blog.hu/api/trackback/id/tr571555235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.01.08. 18:08:01

Újabb remek poszt, remélem sok idetévedt nem rontja el a röfögéseivel. A hasznos vita ellenben jó lenne.

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2010.01.08. 21:17:28

nos, ez ma nem fog megtörténni, már ami a sok idetévedtet illeti. :) olyan PC voltam, hogy nincs is mit hozzátenni...
a törzsolvasók meg rídonli üzemmódban vannak.

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2010.01.08. 21:51:59

@éjjeli_alkesz: Igazából nincs mit hozzáfűznöm. Attól féltem, csúnyábbat fogsz írni róluk.

Mindenesetre, még mielőtt betámadnak, és előre belátom, hogy nem tartom kizártnak, hogy egyszer a <ceruzaelem> segítségére fogok szorulni, bár minden erőmmel azon leszek, hogy ez ne következzen be.

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2010.01.08. 22:58:59

@hillaby: én is :)

oszt utána olvasva rájöttem, hogy nem kell osztani. ami bosszantó bennük, az kb. ez a térítősdi. ld x hozzászólás...:)

természetesen az is, hogy nem lehet összefésülni a mi felfogásunkat az AA-val, egyszerűen feloldhatatlan az ellentét. de asszem a legvehemensebb komentelőink nem ők voltak, hanem azok, akiknek családjában akadt problem.

attila1 (törölt) 2010.01.09. 00:09:36

"Üzenetedben olyan kifejezést vagy linket használtál, ami tiltott. Fogalmazd át és küldd el újra!"

ilyen rossz a helyzet a kommenteknél? Egyszerűen leírtam a véleményemet az AA-ról, erre ezt kapom. Annyi meg nincs a történetben,hogy kikeressem, melyik szó nem elfogadható egy átlagos magyar nyelven megfogalmazott hozzászólásnál.
Pedig még csak nem is "röfögtem". Na további jó szórakozást.

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2010.01.09. 00:18:12

@attila1: ohh bazz, azt hittem rég kitöröltem, de úgy tűnik nem. ha minden igaz, most már nincs ilyen.

ez nagyon unfair lenne persze.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.01.09. 07:18:51

Megfogadtam tanácsotok, és boroztam, nem keveset, hanem jó sokat. Ismeritek mi az a fejfájás?

kps 2010.01.09. 12:39:07

Nem értem, aki nem alkoholista, az miért tiltakozik egy olyan felépülési program ellen, amit nem neki találtak ki?
Én pl nem vagyok cukorbeteg, nem is háborgok, hogy mérne ehetnék annyi sütit amenyit akarok.

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2010.01.09. 13:19:05

tiltakozok, háborgok? az nem így nézne ki.:)

amúgy meg két okból szerepel itt az AA.
az egyik, hogy ez egy alkohollal, piálással kapcsolatos blog, mindennel fogunk itt foglalkozni, ami a kocapiásoktól a függőkig bárkit érinthet.

a másik okot cizelláltan leírtam az első keretes részbe. bármiről volt itt szó, megjelentek az AA-s térítők, és egyre agresszívabban nyomták az ideológiát, mantrázták az AA-s bölcsességeket. (nem Te, kedves kps). Ez amúgy nem gond, de érthető, ha erre fel utána akarok járni, és leírom a véleményemet.

egy nagy nemzetközi mozgalomról ilyen okok nélkül is bárkinek lehet véleménye. pl. a green peace is gyakran szerepel blogokban, cikkekben, csak mert érdekes, ellentmondásos.

na jó étvágyat!

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2010.01.09. 13:20:28

ja persze és mert az említett hölgyek urak szerint nekünk találták ki. :)

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2010.01.09. 14:11:09

@éjjeli_alkesz: Épp Stephen Kinget olvasok. Készülök, készülök, Látens kolléga. Tegnap csak 4 dl bort ittam, ha mindig csak ennyit innék, akkor az AA nem fenyegetne. Hm?

kps 2010.01.09. 14:29:02

Hali. Én ebből a posztból azt éreztem ki, van egy db probléma, nevezzük ivászatnak, kisebb nagyob mértékben, és az AA-szerint erre a megoldás a teljes absztinencia, szerinted meg a mértékletes ivás, és kész is az ellentét.
Szerintem pedig van az alkoholizmus/alkoholbetegség, melyre nagy valószínűséggel valóban a teljes absztinencia lehet csak a megoldás, de aki nem alkoholista,az tarthat mértéket, ihat többet, kevesebbet,csinálhat amit akar (amég esetleg ki nem alakul az alkoholbetegség, ha egyátalán kialakul) Minőségi különbség van a kettő közt.
A kettő keverése esetleg kikasztja az AA-sokat, a bajban lévőket pedig megtévesztheti.
Indíhtanék egy blogot szívbetegeknek, melyben olyanokat írok, hogy egy jó kis zsíros töltöttképoszta esténként az tökre nem gáz, még jót is tesz, mert lám, nekem sincs belőle problémám. (Igaz nem is vagyok szívbeteg, de hát nem kérdezték..)

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2010.01.09. 14:34:41

@kps: Éjjeli Látens kolléga éppen ezért nem "alkoholista", hanem "iszákos" blogot indított, mintegy utalva a kettő közötti, általad is említett minőségbeli különbségre.

kps 2010.01.09. 15:04:20

@hillaby: Jogos. Ugyanakkor az olvasók 98%-a nincs tisztában ezzel a külöbséggel, és egy kalap alá vesz mindent amikor valaki a szociális iváson többé kevésbé túlmutatva szűri az anyagot.
De! Amire csak most jöttem rá: én még ettől nyugodtan alszom. Szóval hajrá, ahogy érzitek, nem akarom itt folyton tépni a szám. Azért tuti hogy rendszeres olvasó maradok, kíváncsi lévén mi jöhet még. :)

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2010.01.09. 15:17:38

@kps: kár lenne, ha pont te nem kommentelnél.

kezdetnek vess egy pillantást a fejlécre.

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2010.01.09. 15:19:54

persze ez még ugye édes kevés, de majd kifejtjük bővebben is. :)

kps 2010.01.09. 17:04:28

@éjjeli_alkesz: Köszi, tudom hogy neméz megfelelni az igényeimnek. Az mondjuk tuti hogy minél hmmm... ellentmondásosabb egy poszt, annál többen fognak kiakadni rajta (lásd a családos poszt komment számát) és annál többen mondják el attól különböző véleményüket (is). Így a végén könnyen lehet, hogy csak a megfelelő irányba befolyásolja majd a közvéleményt.
Az ezzel a baj, hogy akármerre megyek arcomba tolnak egy kampányt arról, hogy szokjak le a cigiről, (jelentem 4 napja nem szívom, lehet ezért is vagyok feszült egy csöppet) de soha, sehol nem láttam olyan óriásplakátot, társ. célú hirdetést, ami az alkoholproblémával kapcsolatban akart a legkisebb mértékben is eligazítani. Nyugatabbra eső országokban ennek van állítólag kultúrája, igaz ott sincs kevesebb alkesz, szóval lehet tökmindegy.

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2010.01.09. 20:48:18

@kps: Szerintem ez a blog nyújthat némi eligazítást, bár sokan épp az ellenkezőjét állítják, főleg, amikor címlapra kerül :D.

Mr. Acid 2010.01.09. 22:26:27

Véletlenül kinyílt mellettem egy 2007-es Mészáros Kadarka... :)
Mindenkinek kellemes estét!

Mr. Acid 2010.01.09. 22:37:46

@éjjeli_alkesz: Sokadik próbálkozásra sikerült megtalálni a T-vel kezdődő áruházláncban. Szerintem bestbuy. Borboltba meg azért nem megyek, mert nem bízok olyan emberekben (kivéve termelők), akik nálam jobban értenek a borhoz. :D
Még a végén rábeszélnének valami hamis aszúra.

korxi 2010.01.10. 17:18:43

Van egy Lawrence Block nevű írónak egy könyvsorozata ami egy alkesz magánnyomozóról szól. A sorozatban az egyes sztorik mellett végighúzódik az örök téma a pia, a leszokás, meg az AA -val távolságtartás, visszásságai, mégis odajárás.
Nem az AA a könyv fő témája, de sztem elég jól leírja a vallásos visszásságaival meg közhelyeivel együtt. Bár nekem konkrét ismereteim nincsenek róluk.
Azért nem hillaby postjába írtam, mert itt nem a szerző a piás, hanem a főhős.
Aki szereti olvasni ezt a blogot, meg a kommenteket, tuti hogy begyövősnek találná a könyvsorozatot.
kultblog.hu/archives/2009/05/14/Lawrence_Block_A_penge_elen/
kultblog.hu/archives/2008/04/17/Mindenki_pial__Scudder_sokadszor/

JaniJaniJani 2021.07.22. 00:09:41

Az AA (és a belőle származó ~400 fajta 12-lépéses technológia) nem kicsit ellenszenves, de nincs jobb egyelőre még. Nem Neked van kitalálva a Kétségbeesettek Klubja, ui. Te nem vagy kétségbe esve a piálásodtól. Az még nem is igazi piálás. Támadni ne támadd az AAt, főleg ne támadd öncélúan! Görgess tovább, ha nem tetszik! Inkább találjunk ki egy olyan technológiát, ami egyesíti magában az AA előnyeit, de mentes az AA furcsaságaitól! Benne vagy? Kíváncsian várom ennek a posztnak a folytatását. Én magam is furcsának tartom az AA-t, de bizonyára elkerülte néhány furcsaság a figyelmemet, több szem többet lát.
süti beállítások módosítása