látens iszákos

Alighanem vagyunk pár százezren. Van rendes munkánk, családunk, hagyományos szociológiai besorolás szerint mi vagyunk a középosztály. Nem balhézunk, kötelességtudóan ellátjuk a dolgunk egész nap, hasznos, sőt tiszteltre méltó tagjai vagyunk a társadalomnak. De este, mikor magunk vagyunk, vagy ha buli van... Én bort iszom. Ha valamit nem a nyilvánosság előtt üzennél, íme az e-mail: ejjelialkesz@gmail.com

alkeszek

Utolsó kommentek

szakirodalom

GA

Címkék

absztinencia (9) abszurd (1) ajánló (1) aknakereső (1) alekosz (1) alkesz típusok (1) alkohol (17) alkoholfogyasztás (1) alkoholista típusok (2) alkoholizmus (16) alkohol és gének (1) álszentek (2) anonim alkoholisták (1) antialkoholista troll (1) átbaszás (1) ázsiai gének (1) balaton (1) barátok (1) betegség (1) blog (1) boci az óriás (1) bor (28) borhamisítás (1) borkultúra (1) bor jótékony hatása (2) buék (1) bulizás (2) büntetés (1) caol ila (1) céges buli (1) churchill (1) countdown (1) csajok (1) család (3) daniels (1) diéta (1) diszkrimináció (1) edgar allan poe (1) edzés (1) egészség (6) életérzés (1) életmód (14) életvezetés (2) énblog (2) enzimek (1) évforduló (1) falusi turizmus (1) foci vb (2) fröccs (2) gének (1) gépszíjas (1) goldenblog (1) görögök (1) grúzok (1) gyerek (1) györköny (1) gyúrás (1) hazaút (1) hellókarácsony (1) hírek (2) híres (1) híres (1) híres iszákosok (7) hiúság (1) hosszúlépés (1) így isznak (1) irodalom (1) iszákos (2) iszákosok (3) iszákosok védőszentje (1) ittas vezetés (1) ivási szokások (13) ivászat (3) jack (1) james hetfield (1) jellinek képlet (1) jerking (1) józanság (1) kádárrendszer (1) karácsony (2) kiskorúak védelme (1) koktél (1) konferencia (1) közélet (2) középkor (1) kult (2) kultúr (2) kultúra (3) kurvák (1) látens iszákos (1) leszokás (3) máj (1) májvédő diéta (1) májvédő gyógynövények (1) májzsugor (1) máj védelme (1) másnaposság (2) másnapossság kezelése (1) médiatörvény (1) mérsékletesség (1) mérték (2) mértékletesség (4) metallica (1) minőségi bor (1) műalkohol (1) munkáltató (1) nagyivó (1) nagyivók (1) négy lépés (1) női egyenjogúság (1) nők (2) nyár (1) ókor (2) okosság (2) olaszország (1) online berúgás (2) oroszok (3) osbourne (1) ozzy (1) pálinka (3) pezsgő (1) pia (1) pincefalu (1) pincehegy (1) posztalkoholos állapot (1) pszichológia (1) ráivás (1) régészet (1) regisztráció (1) rendőrség (1) részegség (5) részeg csajok (1) retro alkesz (1) rock (1) róma (1) roncsfilm (1) rum (1) scotch (1) single malt (1) sör (6) sor (1) sörhas (1) statisztika (1) stohl (1) svábok (1) számvetés (1) szent bibiána (1) szent mónika (1) szilveszter (2) szintentartó alkoholista (1) szorongás (1) szümpozion (1) szüret (1) tablettás bor (1) tamada (1) thrax (1) tolerancia (1) tömény (2) történelem (3) törvény (1) tudomány (2) tudomény (1) vallás (1) való világ (1) védőszent (1) vendéglátás (1) veszély (1) vodka (6) whiskey (1) whisky (2) winston (1) zene (1) Címkefelhő

Így isznak...a grúzok

2010.12.09. 17:43 éjjeli_alkesz

Sokat beszéltünk itt kulturált ivásről és a borkultúráról. Itthon is bimbózgat valami egy ideje, becsüljük meg, legyünk büszkék az évszázados hagyományainkra. Új sorozatunkban viszont olyan borivásban jártas vidékekre kalandozunk, ahol ezt a sportot a történelem kezdete óta, sok-sok ezer éve űzik. Az első hely, ahová bekukkantunk, Grúzia. (Ők magukat Szakartvelonak hívják, de azt szeretnék, ha a külvilág Georgianak nevezné őket. Ezt a MTI amúgy a jobban elterjedt azonos nevű USA tagállam miatt nem javasolja). Ami minket jobban érdekel, hogy ez az ország, de legalábbis ez a térség a bor szülőhazája, igaz ők adták a világnak Dzsugasvili et.-at, és a tamada intézményét is. További tények Grúziáról itt.

 

Már az özönvíz előtt

Itt találták régészek a legrégebbi olyan maradványokat - szőlőmagokat - amelyek egyértelműen tudatos keresztezés eredményei, és figyelem, 8000 (!) évesek, lényegében a bibliai teremtés előttiek. Vagyis az itteniek bizony nem érték be a vad szőlőindák kétes bogyóiból nyert cefrével, hanem már ekkor azon járt az esze a derék ős-grúzoknak, hogy rendes bort készítsenek. A technológia is elég fejlett volt, annyira, hogy arrafelé gyakran ma is használják az ősi módszert, amely legalább 5.000 éves. Ennyi idős a legrégibb feltárt olyan nagyméretű agyagedény az un. kvevrit (itt jobbra  néhány példány), amelyet a kisebb hőingás érdekében a földbe leásva a bor erjesztésére és tárolására használtak, lényegében pince és hordó helyett. Ehhez még tegyük hozzá, hogy a grúzok 500 őshonos szőlőfajátát termesztenek, míg a világon regisztrált összes fajta kb. 4000. Láthatjuk, hogy ami a bort illeti, nem kispályások. (Szerintük a bor neve is a grúz nyelvből ered, de ez vitatható…)

A kultúra
Nézzük meg, hogy mire jutottak e tengernyi idő alatt a borfogyasztás kultúráját tekintve. Bizony, nincs mit szégyenkezniük; a borfogyasztáshoz ilyen mértékű szertartásos körítés sehol a világon nem járul. Az évezredek alatt kialakult hagyományőrző rituálék egyben igen praktikusak is, ha arról van szó, hogy hogyan lehet a legtöbb bort még elfogadható mértékű részegséggel és a legkisebb egészségügyi roncsolódás nélkül megúszni.
Én magam nem vettem részt grúz borozáson, de ez a szertartás annyira legendás, hogy másodkézből mi is beszámolunk róla. Ha csak egy kisebb társaság együtt étkezik, már életbe lépnek az következő szabályok. Az ételhez bort kell inni, többnyire közepesen testes fehér-,  esetleg vörösbort, netán bor és pezsgő keverékét (!). De hogy a hagyományos szertartásrend betartassék, választanak egy szertartásmestert, a tamadát. Ő általában a házigazda, a család feje, vagy a társaság legmagasabb rangú férfi tagja. Egy frissebb útibeszámoló szerint manapság már nők is ellátják a tamada szerepét (itt a képen egy kevéssé kifinumult tamada).


Az étkezésnek szintén megadják a módját. Rengeteg, főleg különféle zöldséggel teli fogásból, és számtalan hús- vagy halételből áll egyetlen étkezés, még ha teszem azt átlagos vacsoráról van is szó. A pincér a helyieknek nem is étlapot visz, hanem a rendezvény rangjára kérdez rá. Még az egyszerű teríték is elég húzós a mi mércénkkel. Tehát lányeges alapvetés, hogy borozni lakoma mellett szokás, mégpedig a tamada rendelkezése szerint, aki az ételek sorrendjét, tálalási időpontját is maghatározza (emlékszünk a görögökre?).

 

Igyunk arra, hogy...


Másodszor, itt vannak a világhírű pohárköszöntők. A grúzok nem isznak csak úgy, minden alkalmat, amikor az ember a poharát ivásra emeli, megelőz egy tószt. De nem olyan, hogy egészségünkre, meg legyen hugyunk, nem. Egy rendes pohárköszöntő általában egy két versszakos költemény terjedelmével és minőségével ér fel, de legalább egy tömör népmesei hangulatú adomát kap az inni vágyó. Persze ennek is meg van a rendje, igen, megint a tamada exponálhatja magát. Tulajdonképpen az ételek felszolgálásának sorrendjétől kezdve mindent ő határoz meg, így az ivást is ő engedélyezi, vagy inkább rendeli el. Az első pohárköszöntőket ő mondja el, ennek is van persze fix menete. Elhangzanak a szülőkre, a testvérekre, a gyerekekre, nőkre, barátságra, hazára stb. mondott általános tósztok, majd jön a vendégek egyenként történő köszöntése, de pohárköszöntőben érszesül előbb-utóbb mindenki személy szerint, aki az adott asztalnál ül. Az általános köszöntők gyakran vándormotívumok, de az egyéni köszöntők privát, egyéni irodalmi teljesítmények, és mivel mindenkire sor kerül, igazi szellemi, retorikai verseny alakulhat ki egy jobb társaságban.


További szabályok: a köszöntő elhangzása után fenékig kell inni a poharat, mint egy egyetemi szakesten; a tamada ezt ellenőrizheti, és büntetheti is a sunnyogókat – (gondolom, egy újabb pohár ledöntésére kötelezi a renitens résztvevőt, preventív jelleggel, lebaszó tartalmú tószttal kisérve). A tószt címzettje áll, míg a többiek ülnek, de a címzett az egyedüli, aki megteheti, hogy csak belekortyol a pohárba. Egy jó grúz lakománál további kedves követelmény, hogy a férfi vendégek nem távozhatnak józanul. Ha a sima poharazgatás nem teszi meg a hatását, előkerülnek a literes agyagkorsók vagy ivótülök, amik körbejárnak, persze le kell húzni őket.


 

Akik részt vettek ilyesmin, egybehangzóan azt írják, hogy bár fejenként több liter bor fogyott (akár négy-öt), a mennyiséghez képest mégsincs kirívó részegség. Nyilván a folyamatos eszegetés, és a tósztok szabta lassú, szaggatott iszogatás miatt. Pár példa: egy tolmács írta, hogy az üzleti lakomán 40 pohárköszöntő hangzott el, ami itt 40 dl pezsgőt jelentett, még neki is, a női tolmácsnak, de ezzel a lassú, beszélgetős, evős módon nem dőlt ki ettől. Egy útleírás szerint a fehérborokat gyakran öntik össze pezsgővel, egy hat fős társaság a vacsorához alapból, indulásként, a kaja mellé 6 üveg bor és 4 üveg pezsgő keverékét kapja egy nagy amforában. 
 

Két érdekesség a végére. Érdekesség 1:

A lakomának csak akkor van vége, ha az utolsó fogást csak megtúrják, de nem esznek belőle. Ez ott annak az illedelmes jelzése, hogy köszönöm, dugig vagyok. Ezt mondani hiábavalóság, magyar küldöttségek sora bukott meg azon, hogy udvariasan mindent megettek, vagy megkóstóltak, amit eléjük tettek. A helyiek egy ideig döbbenten nézték, hogy mit össze nem esznek ezek, míg a tolmács kapcsolt, és elmondta az öklendező magyaroknak, hogy itt bizony addig hozzák az újabb holmit, amíg abból akár csak egy falat fogy.

Érdekesség 2:
Nem ittam még grúz bort, de ő már igen. Mivel a szovjet rendszert ők sem úszták meg, és a 20. század java részében az orosz piacra termeltek, hasonló gondok adódtak ott is, mint nálunk, a minőség helyét az ipari mértékű termelés vette át, majd a függetlenné válás óta ismét erőre kapott a helyi, minőségre adó borkultusz. A politikai helyzetről itt nem értekeznék, vannak jó kis írások erről, de annyi biztos, hogy a grúz borok a külpolitikai balhék hatására nagyrészt kiszorultak az orosz piacról, ezért párhuzamosan beindult az offenzíva új piacok iránt, így Pesten is többször rendeztek már kóstolót.

14 komment

Címkék: történelem bor borkultúra grúzok ivási szokások így isznak tamada

A bejegyzés trackback címe:

https://latensiszakos.blog.hu/api/trackback/id/tr532489584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2010.12.09. 21:17:32

Hát ez marha jó volt, fogalmam se volt arról, hogy Grúzia ilyen nagyhatalom. Azért megnéznék egy halálozási statisztikát, hiába nem ütik ki magukat, a sok szesz tönkrevághatja a szervezetüket. Vagy 8000 év alatt genetikailag alkalmazkodtak :)

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2010.12.10. 09:06:52

Király, asszem Weninger Franz mesélte egy borkóstolón, hogy látta ezeket a kőedényeket, és nagyon megtetszett neki. Szerzett is egyet, aztán csinált benne bort a hagyományos módon. Faszán nem lehetett meginni, annyira szar lett:) (Azt is mondta, hogy érdekesek az idők, az apja a betontartályt cserélte kóracélre, és a birkákat tehenekre, ő most betontartályokat épít, és birkákat tart.)

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2010.12.10. 19:19:46

Sztálin apukája, Visszarion Dzsugasvili (angolul: Besarion :D) pl. rendesen halálra itta magát.

Nem iszol, míg ki nem nyúlsz?
Nem lehetsz így igaz grúz!

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2010.12.10. 20:44:38

@lilakutyak: a grúz oldalak szerint nincs jobb bor, mint amit ezekben az agyag cuccokban csinálnak.
állítólag ha egy nyugati borászat ilyen kverivben tolja a bort, minden "versenyt megnyer".

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2010.12.11. 07:26:37

@éjjeli_alkesz: hát, Weningernek is gondolom ez volt a célja:). Azért nekem egy medveszar vastagságú vörösből tuti hiányozna a tölgy. Sőt, lehet, hogy egy hasonlóan vastag fehérből is. De ha találsz grúz - borokat is tartó - online store-t, és kell valaki, hogy feleződjenek a szállítási költségek, én benne vagyok. Esetleg beszervezhetünk még pár embert. Bár azért várjuk ki, hogy a pólós konspiráció működőképes-e!:)

jamesz 2010.12.11. 10:07:17

Anyukám, hát emigrálok!

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2010.12.11. 22:12:53

nem találtam a neten igazi grúz pohárköszöntőt magyarul, csak ezt. de asszem jó példázza a lényeget (pohárral a kézben felállva nektek küldöm):

"Élt valamikor, valahol Szulikó és Sota, megszerették egymást. Megszerették és összeházasodtak. Alig hogy összeházasodtak, Sotának kiküldetésbe kellett utaznia.

– Semmi baj – mondta –, három nap múlva itthon vagyok.

Eltelt három nap, eltelt háromszor három nap, Sota nem tért vissza. Eltelt tízszer tíz nap is, Sota még mindig sehol. Már nagyon aggódott az ifjú feleség, küldött hát tíz városba táviratot tíz igaz barátnak. És a tíz városból a tíz igaz baráttól táviratban válasz érkezett:

– Ne aggódj, Sota nálunk van!

Így hát, barátaim, ürítsük poharunkat azokra a barátokra, akikre az életben minden helyzetben számíthatunk!"

Beton Nt 2010.12.12. 16:05:33

@éjjeli_alkesz: lájkolom waze

Nem könnyű ráállni erre a vonalra, de tényleg fontos az ilyen fajta hűség :)

Beton Nt 2010.12.12. 22:21:45

bulgár borokban csalódtatok-e már?

Én a Menada pincének próbálom a mindenféle csinálmányait mostanában és nem tudok melléfogni...

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2010.12.16. 23:34:35

@medenke: hát nem, mer' sose ittam, de állok elébe.

amiről mindenkit lebeszélnék, azok a macedón borok, sőt, jobb, ha minden macedón terméket kerültek:)

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2010.12.16. 23:39:12

és elnézést, a december annyira sűrű, hogy alig leszen poszt, ha csak Hillaby nem alkot valamit.:)

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2010.12.17. 10:43:46

@éjjeli_alkesz: Pl. a Kocani Orkestar is macedón, és tök jó!

wpet 2010.12.19. 18:23:52

Éjjeli úr kitett magáért, remek lett, köszönet érte.

kukibéb 2011.01.08. 17:30:44

baaaszki, ez kurva jó lehet! mindenképpen részt kell vennem egyszer egy ilyen grúz vacsorán. lilakutyáktól azt követeltem nemrég, hogy csináljon világvége bulit 2012-ben a törzsközönségnek, tőled most azt követelem, hogy csinálj egy ilyen grúzos rendezvényt! egyértelmű (legalábbis számomra, na), hogy én leszek a tamada, imádnám folyton elrendelni a piálást és a lebaszós tósztok is faszán mennének érzem!
süti beállítások módosítása