látens iszákos

Alighanem vagyunk pár százezren. Van rendes munkánk, családunk, hagyományos szociológiai besorolás szerint mi vagyunk a középosztály. Nem balhézunk, kötelességtudóan ellátjuk a dolgunk egész nap, hasznos, sőt tiszteltre méltó tagjai vagyunk a társadalomnak. De este, mikor magunk vagyunk, vagy ha buli van... Én bort iszom. Ha valamit nem a nyilvánosság előtt üzennél, íme az e-mail: ejjelialkesz@gmail.com

alkeszek

Utolsó kommentek

szakirodalom

GA

Címkék

absztinencia (9) abszurd (1) ajánló (1) aknakereső (1) alekosz (1) alkesz típusok (1) alkohol (17) alkoholfogyasztás (1) alkoholista típusok (2) alkoholizmus (16) alkohol és gének (1) álszentek (2) anonim alkoholisták (1) antialkoholista troll (1) átbaszás (1) ázsiai gének (1) balaton (1) barátok (1) betegség (1) blog (1) boci az óriás (1) bor (28) borhamisítás (1) borkultúra (1) bor jótékony hatása (2) buék (1) bulizás (2) büntetés (1) caol ila (1) céges buli (1) churchill (1) countdown (1) csajok (1) család (3) daniels (1) diéta (1) diszkrimináció (1) edgar allan poe (1) edzés (1) egészség (6) életérzés (1) életmód (14) életvezetés (2) énblog (2) enzimek (1) évforduló (1) falusi turizmus (1) foci vb (2) fröccs (2) gének (1) gépszíjas (1) goldenblog (1) görögök (1) grúzok (1) gyerek (1) györköny (1) gyúrás (1) hazaút (1) hellókarácsony (1) hírek (2) híres (1) híres (1) híres iszákosok (7) hiúság (1) hosszúlépés (1) így isznak (1) irodalom (1) iszákos (2) iszákosok (3) iszákosok védőszentje (1) ittas vezetés (1) ivási szokások (13) ivászat (3) jack (1) james hetfield (1) jellinek képlet (1) jerking (1) józanság (1) kádárrendszer (1) karácsony (2) kiskorúak védelme (1) koktél (1) konferencia (1) közélet (2) középkor (1) kult (2) kultúr (2) kultúra (3) kurvák (1) látens iszákos (1) leszokás (3) máj (1) májvédő diéta (1) májvédő gyógynövények (1) májzsugor (1) máj védelme (1) másnaposság (2) másnapossság kezelése (1) médiatörvény (1) mérsékletesség (1) mérték (2) mértékletesség (4) metallica (1) minőségi bor (1) műalkohol (1) munkáltató (1) nagyivó (1) nagyivók (1) négy lépés (1) női egyenjogúság (1) nők (2) nyár (1) ókor (2) okosság (2) olaszország (1) online berúgás (2) oroszok (3) osbourne (1) ozzy (1) pálinka (3) pezsgő (1) pia (1) pincefalu (1) pincehegy (1) posztalkoholos állapot (1) pszichológia (1) ráivás (1) régészet (1) regisztráció (1) rendőrség (1) részegség (5) részeg csajok (1) retro alkesz (1) rock (1) róma (1) roncsfilm (1) rum (1) scotch (1) single malt (1) sör (6) sor (1) sörhas (1) statisztika (1) stohl (1) svábok (1) számvetés (1) szent bibiána (1) szent mónika (1) szilveszter (2) szintentartó alkoholista (1) szorongás (1) szümpozion (1) szüret (1) tablettás bor (1) tamada (1) thrax (1) tolerancia (1) tömény (2) történelem (3) törvény (1) tudomány (2) tudomény (1) vallás (1) való világ (1) védőszent (1) vendéglátás (1) veszély (1) vodka (6) whiskey (1) whisky (2) winston (1) zene (1) Címkefelhő

Pár praktikus kérdés

2010.12.23. 16:52 latensiszakos

Médiatörvény ügyben pár gyakorlatias kérdés merült fel bennem, ahogy a 2010. évi LXXXII., a CIII. és CIV. törvényt, valamint a T/1474 sz. javaslatot kicsit felszínesen, de átbogarásztam. Mivel mi itt (pontosabban ebben a blogban) nem politizálunk, nem is akartunk foglalkozni a témával.  De a Holnapi Újság minapi cikke  után belém hasított a felismerés, hogy nem kuncoghatok cinikus távolságtartással a közéleti blogok baján, akár mi is érintettek lehetünk, sőt minden blog. A linkelt posztban Márai egy borozással foglalkozó naplóbejegyzését idézték (ami amúgy annyira jó, hogy tervben van a kapcsolódó poszt), eljátszva az abszurd gondolattal, hogy az új médiatörvény szerint akár be is lehetne tiltani, de legalábbis a közzétevőt jól megbírságolni. Na, a többit ott. Ezzel együtt is az új törvények 99%-a ezen a felületen teljesen érdektelen, na meg már ki is vesézététek őket rendesen, ezért ez a blog indulatoktól mentesen, mondhatnám józanabbul néz a téma mélyére (értitek;). Pár praktikus kérdés kitárgyaltlan maradt, melyeket főleg a blog.hu szerkesztői, vagy jobban ráérő, és az ügyben tájékozott bloggerkollégák figyelmébe ajánlunk.

1.) Az első és legalapvetőbb kérésem: mi a fene az az oly sokat emlegetett szerkesztett blog? Nem vagyok a médiajogban jártas, és pláne nincs időm a módosításokat szóról szóra összevetni a régiekkel. Ha ez egy új fogalom, elvileg az új törvények értelmező rendelkezései között egy szabatos definíciónak kéne meglapulnia, de én ilyet nem láttam. Annyira nem, hogy ilyen szóösszetételt sem találtam, persze nem volt sok időm, lehet, hogy csak felszínes voltam. Leginkább a sajtótermék fogalma húzható rá egy blogra (értelmező rendelkezések 60. pont): e szerint viszont feltétel, hogy gazdasági célú a megjelenés, vagyis jövedelemszerzés a cél, és a termékért a sajtójog szerinti szerkesztői felelősséget visel valaki.

A sajtó vonatkozó cikkeiből amúgy semmi konkrétum nem derült ki. A legelfogadhatóbb definíció a Magyar Hírlap egy cikkében szerepel, e szerint ezek azok a blogok, amelyek főként vagy részben közélettel foglalkoznak, híreket közölnek és/vagy saját hirdetési bevételük van. Bár ezt az értelmezést a törvényből egyértelműen nem olvastam ki.

A legtöbb írás szerint a szerkesztett blog egyszerűen az, amelyet többen írnak. Namost ennek a distinkciónak nincs sok értelme; tegyük fel, hogy éjjeli_alkesz néven eleve rendszeresen írtunk többen is  (lásd a Véleményvezér módszerét), de közöltünk beküldött cikkeket is, ez alapján máris szerkesztett blog lehetnénk, és mint ilyen a "médiatörvények" hatálya alá tartozunk (ennek a jelentőségére még visszatérünk). Ám ha az kell ahhoz, hogy ne legyünk "szerkesztett blog", hillaby is felveheti a nevemet, a törzsolvasók úgyis tudják, ki a szerző, de látszatra csak egy szerzőnk van.

A "többek által írt blog" kitételnek ráadásul csak akkor van értelme, ha az a sajtótermékeknél bevett szerkesztőségi, és az azzal együtt járó felelősségi rendszert is magában foglalja. Ez egy blogon nonszensz. Ráadásul szekesztő a bloggerből csak a hatósági regisztráció után lehetne, de ha nincs felelős szerkesztő, elvileg nem kell regisztrálni. Máris adott a törvénybe foglalt circulus vitiosus. 

2.) És hogy miért számít mindez? A sajtótörvények egy sereg előírást tartalmaznak a hatályuk alá tartozó TV-k, újságok vagy internetes tartalomszolgálatók számára. Ez a zógenannte tartalomszabályozás amúgy alapvetően nem gáz, csupa olyan van benne, ami eddig is volt, meg más törvények is hasonlókat írtak. Semmi extrémre nem kell gondolni: itt kap helyet a kiskorúak erkölcsi fejlődésének védelme, a különféle kisebbségek elleni uszítás vagy a bújtatott reklám tilalma és az emberi méltóság tiszteletben tartása. Ez pár blogon necces lehet, de nálunk azért szerencsére nincs ezekkel gond. A politikai újságírásra (blogolásra) valóban további számos kötelezettséget ró a szabályozás, a széleskörű felháborodásra főleg ezek miatt, na meg az ellenőrző hatóság jogköre miatt került sor.  

3.) A mi esetünkben az alkoholfogyasztás és az ahhoz kapcsolódó kultúrtörténet ábrázolásának helyes volta vethet fel kérdéseket. Eljátszva a gondolattal, hogy valami antialkesznácitroll idetéved, és majd bepanaszol a médiatanácsnál, mi is történhet? Ott teszem azt egy alkesz szülők tragikus sorsú gyermeke kapja az ügyet, és megbüntet (kit is?) maximum 25 millára. Vagy ha egy jókedélyű borkedvelő értékeli a piás kultúrtörténeti elemzésünket, akkor meg nem történik semmi. Láttuk, hogy a vélemények megoszlottak, néhányan veszélyt láttak pl. a híres iszákosok sorozatban is, szerintük a siker és az ivászat összemosása félrevezető lehet. Mondjuk ez Churchill esetében nem kizárt, de Poe és Muszorgszkij esetében már nem hihető. Itt ugye az lehet a gond, hogy a "jogsértések" megfogalmazása annyira tág, hogy túlzott teret kap az elbíráló hatóság szubjektív értékítélete.

4.) További kérdés: valami kibaszottul morbid esetben panasz érkezik, egy akármilyen blog bejegyzése ellen, és most általában tegyük fel a kérdést. Hogy alakul a felelősség? Megállapítják, hogy pl. szerkesztett blog és sajtótermék vagyunk, így vonatkozik ránk a törvény, plusz valamelyik trágár bejegyzésünk sérti a kiskorúak érzékenységét. Kit vesznek elő, sőt, hogyan? A blog.hu ugyan kizárja a felelősségét a felhasználási feltételekben a tartalmakért, de a törvényből úgy vettem ki, hogy a közzétételt biztosító szolgáltató maga is felelős lesz a törvény betartásáért. Amúgy cifrázza a helyzetet, ha a blog nincs regisztrálva, és nincs kijelölt, nevesített felelős szerkesztő, lásd 1.) pont.

5.) Honnan tudja a mezei blogger, hogy kell-e regisztráltatnia, vagy sem, az ebben való eligazodásban segít-e a blog.hu? Önmagában a regisztráció nem teljesítése szankcionálható lesz, ha utóbb kiderül, hogy szügséges lett volna?

6.) Ha már itt tarunk. Ki kell-e adnia a blog.hu-nak az IP címeket, egyéb azonosítást szolgáló adatokat a médiahatóságnak? Ugye a blog létrehozásához nem kell semmilyen valós személyes adat, a nick-neveinkkel meg nem sokra mennek. Netán a médiahatóságnak lesz saját quasi-nyomozati jogköre? Ez főleg abban az esetben érdekes, ha nem valósul meg bűncselekmény, csak egy írás ütközik netán a tartalomszabályozással, pl. cigit reklámoz rejtve.

Egy nick azonosítása amúgy jelenleg a következőképpen néz ki: ha bűncselekményről van szó, a rendőrség megkeresi az érintett szolgáltatót, és megkérdezi, hogy adott pillanatban milyen IP-címről töltöttek fel valamit. A zsaruk a pontos időintervallum remélt birtokában - ami a dinamikus IP címek miatt fontos - megkeresik  a szolgáltatót, és megvan legalábbis a számítógép, amivel egy kollégiumban vagy nagyobb családban még zsákutca van. Ha súlyosabb az eset, akkor jöhetnek a spéci, bírói engedélyhez kötött eszközök. Na de itt szubjektív megítélésen múló, erköcsi kérdésekről lesz szó, nem súlyos bűntettekről. OK, tudom, hogy egy kis hekkerkedéssel pár pillanat azonosítani valakit, de az hivatalos eljárásban nem lehet bizonyíték, ellenkezőleg...

7.) A legtöbb blognak a trágárságból, a dugásra történő túl egyértelmű utalásokból lehet baja, már ha érvényes rájuk a törvény. Ezt úgy kell kezelni a törvény szerint, hogy "hatékony eszközökkel meg kell akadályozni, hogy kiskorúak az ilyen tartalmakhoz hozzáférjenek". Ötletek?

A legfőbb kérdések tehát: mely blogoknak kell regisztrálni, kire vonatkozik a törvény? Amennyiben valaki túllő valamilyen még nem ismert célon, és a blog.hu-t keresik meg adatszolgáltatás végett, kötelesek lesznek-e kiadni azokat, vagy sem? Utóbbi esetben a blog.hu nagyon hamar sokkal szegényebb lesz, hiszen egyszerűbb külföldi szerverről cseszegetés nélkül blogolni. Ha nem lesz ilyen kötelezettség (vagyis ha nem kell regisztálni, és a szolgáltatló sem köteles adatot szolgáltatni a blogokról) akkor az egész vihar - legalábbis a blogok részéről - felesleges hiszti. Igyunk rá egy jó forraltbort, és élvezzük az ünnepeket.

 

36 komment

Címkék: regisztráció médiatörvény alkoholfogyasztás kiskorúak védelme

A bejegyzés trackback címe:

https://latensiszakos.blog.hu/api/trackback/id/tr462535024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2010.12.23. 17:29:21

Szerintem elképesztően sok hülyeséget írtak össze az utóbbi időben erről, és nekem is voltak hasonló gondolataim, mint neked, és én is megnéztem a törvényt. Szerkesztett blog, hát ezt valaki kitalálta, aztán mindenki átvette, és megy a hülyeség lapról lapra. (Mondjuk ilyen álhíreket érdemes kitalálni, látszik, milyen jól terjednek :))

Pont az húzható rá a blogra, amit te is kitaláltál, hogy gazdasági célú sajtótermék, vagy mi. Gondolom egy okoska kitalálta, hogy a blogon lehet reklám, tehát gazdasági célú, tehát betiltható. Szerintem meg nem.

Nem mintha védeni akarnám a törvényt, de lassan az is benne lesz, hogy akasztás jár kommentelésért. Ne add ki az emailemet semmiképp a kormánynak, még ha vallatnak, akkor se!

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2010.12.23. 17:30:29

basszus, egy poszt írása alatt ennyiszer még nem dobott le a rendszer. vagy ötször kezdtem újra, mert sikertelen volt a mentés. mindjárt paranoiás leszek.

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2010.12.23. 17:36:47

@Levéltáros: hát a legtöbb blogon van reklám, sokszor saját is. nekünk nincs, csak az, amit a blog.hu tesz fel, tehát nem származik saját jövedelmünk. de közvetve szolgál gazdasági célt, csak nem a szerzőkét, hanem a szolgáltatóét.

nehéz ügy ez...:)

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2010.12.23. 18:05:31

@éjjeli_alkesz:

Biztos van valami ésszerű mérték, ami alatt nem érdekes. Én egy év alatt 3 eurót "kerestem" a google adsense-el, de nem gondolnám, hogy 25 millára megvágnának, bármit is írok. Ha pedig az index büntethető lesz, akkor legfeljebb zsarolom őket, és abból élek, hogy nem írok :)

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2010.12.23. 18:23:07

@Levéltáros: reméljük. de én is azt látom, hogy - a blogok terén legalábbis - megy a kavarás úgy, hogy sokan azt sem tudják, miről írnak.

a blog.hu vagy az index pedig pár keresetlen szót intézhetne a bloggereihez, mert láthatóan hisztéria van. ilyenkor pár nyugis modat gondolom hasznos lehet, de hát nem én tanultam kommunikációt.:)

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2010.12.23. 22:02:57

Hát a huszonöt milla szép összeg. Egy ilyen büntetés után mondhatnám csak igazán, hogy a pia miatt kerültem az utcára.

Wá-há-há... :-o

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2010.12.24. 00:47:10

a blog.hu-nak meg vásson el a sörnyitója, törjön bele a dugóhúzójuk a szétmálló parafába.

ezen átkok súlyosak, de megérdemlik. főleg nekik szólt a poszt, el is küldtem, de midhiába. ezzel a témával csak a führerstaat kategóriájú hőzöngésekkel lehetett figyelmet kapni. b+

Nos, boldog karácsonyt mindenkinek. két hétig pihi van, bár nem kizárt hogy közben jelentkezem.

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2010.12.24. 10:38:21

@éjjeli_alkesz: nyugalom, kolléga, bárki is legyél.

Boldog Karácsonyt mindenkinek!

Már áll a fa, fő a halászlé.

Ja, és még nem ittam semmit, mi lesz így belőlem?

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2010.12.24. 11:39:35

@hillaby: kedves kommentelőtársam, persze, hogy nyugi van.:)

fa csodás, a kicsi miatt tegnap este már feldíszítettük, de megérte, reggel egy órán át extázisban örömködött. a halászléhez kettő körül hozzálátok, nem kizárható, hogy az első fröccsök az un. főzőborból akkor elcsattannak.:)

Platon 2010.12.24. 16:03:26

Egyszerű ez a történet mint a faék.

Ha nem tetszik amit írsz akkor ebben az okádékban könnyen találnak valamit amiért még az unokád is szopni fog.

Az egész nem más mint egy a ha van sapka akkor azért, ha nincs akkor meg azért jelige mentén készült szájkosár.

Ami az IP címeket illeti, azokat nem fogják kérni, hanem szerzői jogsértés gyanújával lefoglalják a szervereket aztán mazsoláznak rajtuk.

Sebaj. Príma szervereket lehet találni pl. transznisztriában is, aztán szerezzék meg onnan az IP címet ha tudják.

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2010.12.24. 17:05:28

@Platon: Hm, okádék, ez találó kifejezés!

Nprobe 2010.12.24. 17:15:47

Egyszerű a megoldás, tor (browser/network) használata.
Elmehet az illetékes, a blog.hu kiadja az adott IP-t és azt fogja látni, hogy az pl. norvégiai illetőségű.
A másik bejegyzés pedig Argentínából töltődött fel.
Oszt mit csinál?

Platon 2010.12.24. 17:23:07

@Nprobe:

Ezek nem interneteznek. Fogalmuk sincsen az egészről. Csak annyit tudnak hogy a liberálbolsevik "kiegyensúlyozatlan" (értsd. nem a zsebükben lévő) sajtó miatt buktak 2002-ben szóval most majd tesznek ellene. Gondolják.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2010.12.24. 17:39:15

Szerkesztett blog pl. amik általában az index címlapra kerülnek. Én műblognak szoktam nevezni az ilyet. Gondolom kölcsönösen hasznos mindkét félnek, esetleg konkrétan fizetnek is bizonyos blogok készítőinek az indexesek.
A dolog egyszerű: az index "csak kirakja" a blogot a címlapra, nem vállal a tartalmáért felelősséget. A nézettség nő, a hasznon osztoznak a műblog íróival.
(Mielőtt egy indexes blogmoderátor le akarna tiltani: rákérdeztem az indexnél, hogy szabad-e ilyesmikről írni, és azt válaszolták hogy szabad.)

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2010.12.24. 17:44:57

"egy kis hekkerkedéssel pár pillanat azonosítani valakit, de az hivatalos eljárásban nem lehet bizonyíték, ellenkezőleg..."

Nem értem. Ki mondta hogy kell bármiféle bizonyíték? Elég az, ha valaki azt mondja, hogy te népünk ellensége vagy és kész is. Előbb a bírság, aztán a dutyi.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.12.24. 17:50:55

A korábbi kormányok mindegyike megpróbálta saját ellenőrzése alá vonni az internetes szólásszabadságot. Tehát a fórumokat és a nem is olyan régen létező blogokat is. Igen már az I. Orbán kormány is próbálkozott vele, de nem ment neki. A szoci-szadi is bepróbálkozott, de visszakoztak.

Most a választások után, sok helyen és sokaknak megjósoltam, hogy ha az FMPSZ-KDNP kormány megint ehhez az eszközhöz nyúl és át is viszi, akkor az lesz a bukásának a kezdete és fő oka. Tehát jelenlegi FMPSZ-KDNP előrenyomulás jelképesen elérkezett Sztálingrádjához.

Innét már egyenes út vezet a törvényszerű bukásokhoz, mivel a céjuk egyértelmű. Az 1848-as szabadságharc vívmányait vonják szép sorban vissza.

-Most a sajtószabadság, vele együtt a szólásszabadság

- Nemsokára visszakerül a feudalista korona a zászlóba és az alkotmányunkba, amit Kossuthék és Petőfiék száműztek.

- Nemsokára eltörlik a lelkiismereti, világnézeti és vallásszabadságot is néhány kivételezett egyház favorizálásával és a többiek elnyomásával.

- Az sem megnyugtató, hogy az alkotmányban, amely keresztényire akarnak szabni (NE ÖLJ) azért ott van benne az általános hadkötelezettség.

Nos semmi kedven néhány hatalommániás félőrült miatt a Don Kanyarban, Irakban, vagy Afganisztánban harcolni a hazáért.

Tehát az FMPSZ bármennyi jó intézkedést is tett az elmúlt időszakban, ha nem jön meg az eszük és a rosszakat nem javítják, akkor elbuktak.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.12.24. 17:56:11

@endike:

Igen, ez is igaz. Valóban vannak "mű" blogok.

Bruno 2010.12.24. 18:55:57

Drága olvatársak!

Értem én azt, hogy a kiváló képiselők még nem láttak számítógépet,és az internetről az internacionélé jut eszükbe (vagy az Inter, vagy más focicsapat). De: nekünk azért tudnunk kell, hogy külyeséget beszélnek. Ugyanis: ha úgy tetszik akkor a legközelebbi kommentem Norvég, mahyd Thai esetleg Finn IP-címről érkezik. Akkor ki a f.szt fognak elővenni érte?

A blog szolgáltatót? aki az első balhé előtt a magyarblog.com címről nyomul majd?

A vonali szolgáltatót, akinek azt se tudják majd megmondni, hogy ki a francot zargasson? (ld.: első pont).

Szóval: nyugi, amjd elmúlik (a Fidesszel együtt) ez az egész f.szság.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.12.24. 19:22:48

@endike:

Hm, ezek szerint én "műblogot" szerkesztek?

Merthogy elég sokszor kint van a Konteó a nyitóoldalon, de én eddig egy kanyi vasat sem kaptam ezért. Biztosan élhetetlen vagyok.

Bruno 2010.12.24. 19:25:52

@tiboru:

Nem, nem. Csak mindenki a mások (képzeletbeli) pénztárcáját vizsgálja, és azt hiszi, hogy abban van pénz, míg az övében nincs.

Goompah 2010.12.24. 19:27:29

@Levéltáros:

"de nem gondolnám, hogy 25 millára megvágnának, bármit is írok."

Azért nem igazán jó, ha a hatóság jóindulatán múlik, büntetnek vagy sem. A pontosan nem meghatározott feltételekhez kötött szankciók egyedüli célja, hogy célzottan oda csaphassanak az alkalmazói, aki épp nem tetszik nekik.

De annyira könnyen kikerülhető technikailag is az azonosítás, hogy gyönyörű égés lesz a dologból. Persze a blog.hu veszíteni fog, mert ehhez a kényesebb blogoknak külföldre kell majd költözniök.

Persze a könnyű kikerülhetőség még nem menti fel a kormányt ez alól a nagyon középkori döntés alól, remélem, megfizetik majd az árát.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.12.24. 19:29:04

@Bruno:

Hehe, azt hittem, hogy csak az enyémben nincs :-)

No, boldog karácsonyt mindenkinek, még Szalai Annamáriának, pedig... eh, hagyjuk.

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2010.12.24. 19:51:52

@Goompah:

Én belenéztem ebbe a törvénybe, de valójában akkor büntetnek, ha uszítok nép, vallás és ilyesmi ellen, amire kb. most is van törvény szerintem. Szó nincs arról, hogy jóindulaton múlik, vagy ha igen, akkor pont annyira, mint most.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.12.24. 19:56:27

@Levéltáros:

Nos szerinted ez például mi?

"A Katolicizmus bűne
2010.12.12. 14:24 IGe

Részletek az Emberi Jogok Egyetemes Humaista Világszövetségének tanításainak összefoglalásából amelyek korunk egyik fő problémájára mutatnak rá:

A KATOLICIZMUS BŰNE

2123 § Kortársaink közül sokan egyáltalán nem fogják föl a bensőséges és éltető kapcsolatot a Józan Ésszel, vagy kifejezetten elutasítják, ezért a katolicizmus korunk legsúlyosabb tényei közé kell sorolni.

....

A Humanizmus magatartása az Katolicizmussal szemben

21. § A Humanizmus , hűségesen a Józan Észhez és az emberhez, nem tehet mást, mint hogy fájdalommal, de teljes határozottsággal elítélje, miként korábban is tettexxiii ezeket az ártalmas tanításokat és cselekedeteket, melyek ellentmondanak az értelemnek és az általános emberi tapasztalatnak, az embert pedig megfosztják veleszületett méltóságától."

teljes szöveg:

vilagnezet.blog.hu/2010/12/12/a_katolicizmus

Bruno 2010.12.24. 19:57:09

Egy érdekes hír:

Neelie Kroes

JÁTSSZ ONLINE!
Válassz kategóriát! Szófoci Word Soccer Billiárd Makaó Amőba Sakk Strip Póker Póker Texas Hold'em Dáma Torpedó Passziánsz Sudoku Wild West IQ kártya Pexeso Puzzle Hoki
KORÁBBAN
Dacol Orbán a médiatörvény miatti nemzetközi nyomással
Felfüggesztették a médiatörvény ellen tiltakozó rádiósokat
Megszavazták a sokak által támadott médiatörvényt
Befogták a szájukat az új médiatörvény ellen tüntetők
Bírálja a Freedom House az új magyar médiatörvény tervezetét
Keresés
Levélben érdeklődik a héten elfogadott médiatörvényről a kormánynál Neelie Kroes, az Európai Bizottság sajtószabadságért is felelős alelnöke - írta pénteken a Financial Times (FT).

"Navracsics Tibor miniszterelnök-helyetteshez írt, csütörtöki keltezésű levelében a biztos egyebek közt azt kéri, küldje el neki a jogszabály teljes szövegét, hogy pontosan el tudja dönteni, összhangban van-e az a sajtószabadságra vonatkozó uniós szabályokkal - áll a cikkben, amely az EU nyomást gyakorol Magyarországra a médiatörvény ügyében címmel jelent meg."

(Origo)

A cikknek ez csak az eleje. A helyzet jobbmint amire számítani lehetett: ma már nemcsak a ballibbek hisztiznek, hanem a jobblibbeknek is feltünt, hogy egy netto komcsi törvénnyel állnek szemben. Elégérdekes, hogy "bekérték" szöveget, ez azt jelenti, hogy majd "érdeklődő" kérdéseket fognak feltenni amelyekre nincs válasz. Ezt majd a törvény Brüsszel általi megsemmísítése követi (büntetéssel kísérve).

Bruno 2010.12.24. 19:58:28

Bocs a felesleges törmelékért ami eléje került.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.12.24. 20:07:05

@Bruno:

Néztem is, hogy mi van, átmentél spammerbe?!

:-)

daniferi 2010.12.24. 20:17:57

Érdekes hír: játssz online :) Egyébként ez a médiatörvényes dolog akár mondható annak is. Játssz online, írj blogot, aztán ha szerencséd van, csak 10 és nem 20 millió a bírság :D

Platon 2010.12.24. 21:07:28

@Bruno:

Brüsszel nem tud hatályos magyar törvényt megsemmisíteni. Maximum az európai közösségek bíróságán lehet kimondatni hogy sérti az uniós szerződést, és kártérítést lehet kapni. Törvényt megsemmisíteni csak az MKAB tud. Még egyenlőre, de lehet hogy ez sem tart már sokáig. A Fidesz célja erősen úgy tűnik hogy az Alkotmánybíróságnak egy a rossz emlékű Alkotmányjogi Tanácshoz hasonló hatáskör nélküli fejbólintó körre való lecserélése.

Bruno 2010.12.24. 22:32:04

@Platon:

Most nincs előttem a Római Szerződés (amelynek alapelveit a Lisszaboni változatlanul hagyta) de szerintem a négy alapvető szabadságjog (szólás, vállalkozás, utazás, vallás) bármelyikének megsértése esetén az EU ki tudja mondani a lokális törvény érvénytelenségét egy direktíva formájában amit aztán az adott állam -- miután direktíváról van szó -- köteles törvénybe iktatni.

Tudom, hogy ez formálisan nem jelent megsemmísítést, és az is nyilvánvaló, hogy ez precedens lenne az EU-ban, azonban úgy vélem, hogy egy "új állammal" szemben a saját "erejük" bebizonyítása okán simán keménykednek egy jót.

latensiszakos 2010.12.24. 22:41:03

elég kevesen olvasgattátok ezt a négy törvényt.
abban a blog szó nem szerepel. az internetes "lekérehető" vagy "nem lineáris" tartalomszolgáltatók egy részeként sajtótermék lehet egy blog is, ha üzleti céllal működik, és van szerkesztője. ilyen blog alig van. de mivel a posztban írtak szerint elég bizonytalanok a törvény fogalmai, egy minimális esély van rá, hogy a pl. egy ilyen blog vagy a lemil, vagy a világnézet vagy a konteo a törvény hatálya alá kerül. ekkor sincs tragédia, nem kell zsidózni, cigányozni, meg korhatárkarika nélkül pinákat mutogatni, ahogy ez nem is szokásotok.:)

de könyörgöm, Troll Géza felbassza magát x blog bejegyzésén, amit egy Z nevű blogger ír. bepanaszolja Annamáriánál, és? hogyan tovább? megbüntetik Z-t, hova küldik a határozatot? legfeljebb felhíják a blog.hu-t, hogy törölje a blogot. na bumm, megy máshová. kivéve, ha a blog.hu kiadja az adatainkat, akkor Z bloggerről kiderül, hogy x.y. magánszemély, akinek a bírság fejében vihetik a házát, kocsiját.

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2010.12.24. 22:48:36

@latensiszakos: Látom, teljesen beparáztál, még nicket is váltottál.

Happy Christmas Tree Friends and Never Mind!

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2010.12.24. 23:42:48

@hillaby: nem értem.:) nem szoktam parázni, főleg két üveg bor, meg egy üveg pezsgő után.:)
amúgy tegnap csatlakozott ez a nicknév, éppen a poszt valamelyik pontját hivatott illusztrálni.
na mindegy, hagyom ezt a témát, a lényeget kevesen vágják.
de egy ilyen szép ünnepen le sem szarom.

eszembe jutott még, hogy tavaly ilyenkor hogy szivattam magam, a decemberi absztinenciával.:) idén nem így volt, nagyon nem. :)

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2011.01.04. 22:41:50

a 7. pontra lilakutyák blog meg is adta a választ. Ilyen kéne ide is :)

tessék csak nézni:

lilakutyak.blog.hu/

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2011.01.05. 00:40:12

@éjjeli_alkesz: király, csak simán el lehet tekerni róla. Mondjuk legalább ott van, hogy 18. Persze ez azokon a gyerekeken nem segít, akik még nem tudnak olvasni.
süti beállítások módosítása