látens iszákos

Alighanem vagyunk pár százezren. Van rendes munkánk, családunk, hagyományos szociológiai besorolás szerint mi vagyunk a középosztály. Nem balhézunk, kötelességtudóan ellátjuk a dolgunk egész nap, hasznos, sőt tiszteltre méltó tagjai vagyunk a társadalomnak. De este, mikor magunk vagyunk, vagy ha buli van... Én bort iszom. Ha valamit nem a nyilvánosság előtt üzennél, íme az e-mail: ejjelialkesz@gmail.com

alkeszek

Utolsó kommentek

szakirodalom

GA

Címkék

absztinencia (9) abszurd (1) ajánló (1) aknakereső (1) alekosz (1) alkesz típusok (1) alkohol (17) alkoholfogyasztás (1) alkoholista típusok (2) alkoholizmus (16) alkohol és gének (1) álszentek (2) anonim alkoholisták (1) antialkoholista troll (1) átbaszás (1) ázsiai gének (1) balaton (1) barátok (1) betegség (1) blog (1) boci az óriás (1) bor (28) borhamisítás (1) borkultúra (1) bor jótékony hatása (2) buék (1) bulizás (2) büntetés (1) caol ila (1) céges buli (1) churchill (1) countdown (1) csajok (1) család (3) daniels (1) diéta (1) diszkrimináció (1) edgar allan poe (1) edzés (1) egészség (6) életérzés (1) életmód (14) életvezetés (2) énblog (2) enzimek (1) évforduló (1) falusi turizmus (1) foci vb (2) fröccs (2) gének (1) gépszíjas (1) goldenblog (1) görögök (1) grúzok (1) gyerek (1) györköny (1) gyúrás (1) hazaút (1) hellókarácsony (1) hírek (2) híres (1) híres (1) híres iszákosok (7) hiúság (1) hosszúlépés (1) így isznak (1) irodalom (1) iszákos (2) iszákosok (3) iszákosok védőszentje (1) ittas vezetés (1) ivási szokások (13) ivászat (3) jack (1) james hetfield (1) jellinek képlet (1) jerking (1) józanság (1) kádárrendszer (1) karácsony (2) kiskorúak védelme (1) koktél (1) konferencia (1) közélet (2) középkor (1) kult (2) kultúr (2) kultúra (3) kurvák (1) látens iszákos (1) leszokás (3) máj (1) májvédő diéta (1) májvédő gyógynövények (1) májzsugor (1) máj védelme (1) másnaposság (2) másnapossság kezelése (1) médiatörvény (1) mérsékletesség (1) mérték (2) mértékletesség (4) metallica (1) minőségi bor (1) műalkohol (1) munkáltató (1) nagyivó (1) nagyivók (1) négy lépés (1) női egyenjogúság (1) nők (2) nyár (1) ókor (2) okosság (2) olaszország (1) online berúgás (2) oroszok (3) osbourne (1) ozzy (1) pálinka (3) pezsgő (1) pia (1) pincefalu (1) pincehegy (1) posztalkoholos állapot (1) pszichológia (1) ráivás (1) régészet (1) regisztráció (1) rendőrség (1) részegség (5) részeg csajok (1) retro alkesz (1) rock (1) róma (1) roncsfilm (1) rum (1) scotch (1) single malt (1) sör (6) sor (1) sörhas (1) statisztika (1) stohl (1) svábok (1) számvetés (1) szent bibiána (1) szent mónika (1) szilveszter (2) szintentartó alkoholista (1) szorongás (1) szümpozion (1) szüret (1) tablettás bor (1) tamada (1) thrax (1) tolerancia (1) tömény (2) történelem (3) törvény (1) tudomány (2) tudomény (1) vallás (1) való világ (1) védőszent (1) vendéglátás (1) veszély (1) vodka (6) whiskey (1) whisky (2) winston (1) zene (1) Címkefelhő

A retro alkesz világa

2010.04.16. 20:51 éjjeli_alkesz

A retro alkeszt a mi, 40 felé haladó korosztályunk még láthatta élőben, munka közben. Sajátosságai persze a korszakból adódtak, amelybe pechjükre nagyrészt éltek: a poshadt, unalmas, nyomasztó, kilátástalanságot árasztó Kádár-rendszerből. Az akkori piásoknak más külsőségek, más miliő, más életérzés jutott osztályrészül, aki még él közülük, azt könnyű kiszúrni. A vonatkozó közhelyes alapvetés ugye: az értelmiség előtt két út áll.... kezdetű, amit aztán szigorúan be is tartottak, még a nem értelmiségiek is. 

Egalité, fraternité, liberté  

Alighanem ma elképzelhetetlen lenne, hogy jól szituált fiatalok, középkorú értelmiségiek, lecsúszott vegyes egzisztenciák olyan késdobálókban ücsörögjenek, ahol a közeli gyár melósai, és a szomszéd cigánytelep lakói is törzsvendégek. A rendszerváltás hajnalán még volt szerencsém egy ilyen  presszóba járni. (A sörös cimkén, jobbra, ajánlom az ár megtekintését...) Itt teljesen természetes volt, hogy az egyik sarokban dajdajoznak beás nyelven, a másikban zakós fiatalok ordítva Ady-verseket elemeznek, a harmadikban pedig az egyik melós éppen megegyezik fiatalkorú K. Alexandra apjával, hogy A. 2000-ért dug, és ugyanennyiért szopik is, persze vagy-vagy. És mindezt így, a nap bármely tetszőleges szakában. Ebből is látszik, hogy a kommenista egyenlősdi, ha más területen nem is valósult meg, a kocsmatöltelékek osztályok szerinti elkülönülését legalábbis korlátozta. Ezek a becsületsüllyesztők gyakran elég frekventált helyeken voltak, mostani gondolkodásmódunk szerint kirívóan értékes ingatlanokban/telkeken, így ma ezekből vagy puccos pub lett, vagy a helyükön bankfiók áll. A túlélő retro-alkesz, régen akár fontos tisztség betöltője ma is szemrebbenés nélkül látogatja az ilyen helyeket, párás tekintettel emlékezve arra, hogy egykor  "az új mechanizmus kulcsebere" volt. 

A hely szelleme

Aztán, ha nem is késdobáló, de 90-es évekig az átlag klasszikus söröző, presszó, kisvendéglő mai szemmel durván és uniformizáltan lepukkadt volt. A bort alumínium méricskével a pultba mélyesztett vályúból mértek, talán kiszuperált fagyis pultokból. A bárpult fölött piros félgömb csillárok, esetleg egy világító Symphonia-reklám adta a dekorációt a szocreál műbőr bútorzat mellé. Szép vastag egyenpoharak az egyféle csapoltnak, és üveg kávéspoharak, aluménium kanállal. Esetleg bakelites zenegép, és régivágású flipper biztosította a szórakoztatóelektronikát. Az ilyen helyeket egy pöttyet finomabb népek látogatták, tanárok, tisztviselők, de volt átjárás a köpködők és a sima presszók közönsége között. Hiszen a gyárba' a melós nem keresett kevesebbet, mint a mérnök úr, sőt, az öntudatos melósok között az irodista érezte magát kényelmetlenül. A volt kedvencemben mindig ott ült (állítólag a hetvenes évek óta) a körzeti végrehajtó, ugyanabban a zakóban, ugyanannál az asztalnál.

Az vagy, amit megiszol  

A választék mai szemmel szintén rettenes. Vörösbor-fehérbor, csapolt sör, vagy üveges, a tömzsi fajtából, ami csak nem régen veszett oda. Éva Vermut, Lánchíd konyak, kevert, kommersz rum, meg ilyen-olyan páleszok. 

A munka emel ki az állati sorból

A korszak további jellemzője, hogy a ivászat a munkahelyen is teljesen természetes volt. Alapvetően azért, mert mindenkinek volt munkája, így az egymillió alkoholbetegnek is. Ha nem volt, ugye, bevitte a rendőr. Persze - és ne vesszünk el a rendszerkritikában - az a munka pont olyan is volt, hogy bőven belefért az is, ha a jómunkásmeber szittyózott közben. Ha nem darukezelő, vagy agysebész volt az illető, nem is baszkurálták érte, annál is inkább, mert 1. ivott a művezető, és az igazgató is, 2. nem volt teljesítménykényszer. Ivott a teljes pártgarnitúra, talán nem mellékesen a szovjet elvtársak kulturális behatásának is köszönhetően, ami szerencsésen találkozott a magyar néplélekkel. De ivott a teljes államigazgatás, a városi tanács irattárosától a vezető ügyészig. Ennek további okát a korszellemen túl talán abban láthatjuk, hogy a Kádár-éra állami vezetői tényleg a törvény felett álltak, az állampolgár jobban járt, ha nem ugrált, amennyiben az államhatalom bármely ágát képviselő hatalmasság tök részegen elbaszta az ügyét, vagy elaludt és behugyált, miközben a dolgozó elővezette a dögunalmas panaszát. A pincér sem csinált botrányt, ha a részeg főkapitány sérelmezvén a lassú kiszolgálást, szolgálati maroklőfegyverével párat belelőtt a plafonba. Saját, nem reprezentatív megfigyelés - de külön posztot is megérne -, hogy az állami szférában a 90-es évek közepétől kezdték kiszorítani ezt a totál alka garnitúrát az évtizedek óta betöltött vezető pozíciókból. A többit elvégezte a természet.

(A képek egy része biztosan a kocsmablogból van, a többit nemtom.) 

Nos, hagyjuk is a rizsát, ennél jobban nem lehet visszaadni az életérzést...Cseh Tamás-Másik János-Bereményi Géza: Presszó

-Mi ez?
-Ez egy eszpresszó.
-És ön?
-Én zongorázom.
-És én?
-Maga egy vendég.

Hmm.. de finom, príma hely.
Hmm.. de finom, príma hely.

-És kérném, nem lehetne másképp...
-Nem, mert ez egy eszpresszó.
-És...őőő...mondja, nem lehetne....
-A pohárára gondol?
-Igen! Nem lehetne elvinni innen előlem?
-Nem, nem, mert ez egy eszpresszó.

Hmm.. de finom, príma hely.
Hmm.. de finom, príma hely.

-És.. kérném, sosincs záróra itten?
-Nincs. Ez ilyen eszpresszó.
-És.. kérném, ezt a nőt nem lehetne elvinni innen mellőlem?
-Nem, magához tartozik. Nézze csak jó kis nő, figyelje fényes haját...

Finom nő, príma nő.
Finom nő, príma nő.

-Kérném ne engedje, ha a nőhöz nyúlnék,
kérném ne engedje, ha pohárhoz nyúlnék!
Azt hiszem ismer, nevem Szeberényi
neves közgazdász, ne hagyjon így élni.
Alkotó munka vár tehetségemre,
ha sosincs záróra, nincs ki elvégezze.
Ez a mondén élet, félek korrumpálna
Vár a közösség építő munkája.
Az új mechanizmus kulcsembere voltam,
és most itt végzem egy presszóban holtam.
-Zongora, jó kis hely. Príma nők, finom nők...
-Zongora, jó kis hely. Príma nők, finom nők.
Hát persze, jó kis hely... zongoráznak.
Így megy... ez ilyen... jó kis hely.
Persze... hát persze...
Nevem..??
-Tudom, Szeberényi.
-Ugye...?
-Nem lehet így élni.
-Asztalon, pohárban az összes érdemjelem.
-Tűzze fel! Hmm..., de szép.
-Plusz oklevelek... Mi ez?
-Ez egy eszpresszó.
-És ez?
-Ez D-dúr, és E-moll.
-Nem lesz...
-Nem lesz záróra.
-Mért?
-Mert zongorázom.
 

9 komment

Címkék: életérzés alkesz típusok retro alkesz kádárrendszer

A bejegyzés trackback címe:

https://latensiszakos.blog.hu/api/trackback/id/tr221927418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2010.04.16. 21:42:33

Éva vermut, ittam egy darabig, valamiért húszegynéhány évesen jó ötletnek tűnt. Meg a Munkás cigi (füstszűrő nélkül), amit egy melóstól tanultam meg szívni, egy ilyen olvasztótégely presszóban: fordítva; előbb a gyár égjen el, és csak utána a munkás (a nyomtatott logo és felirat a cigin). Nem is tudom, vannak-e még ezek a superbrandek.

Ez a pár hónapos kis kaland -1 év az életemből, ha saccolnom kéne.

wpet 2010.04.19. 11:13:51

Remek bejegyzés, és valami ilyesmit kellene berakni a törikönyvekbe, a Kádár-rendszer illusztrációjaként.
És kösz Cseh Tamást.

jamesz 2010.04.23. 10:22:46

Bizony így volt ez.

Érdekesség még az is, hogy a kommunista szombatok (vö. társadalmi munka) "önkéntesei" milyen állapotban mentek játszóteret festeni, vagy a vállalati kirándulásokon az ifa plató mennyire volt összehányva hazafelé.
A melósok műszak után betértek az italboltba, megalapozták a GMK-t, vagy a maszekot. Vidéken volt szerencsém betérni pár olyan helyre, amely még ma is árasztja a korszellemet erősen.

Bizony, faternak nem egy melós kollégáján (asztalos, TMK-sok..stb) bosszulta meg a kor ilyenfajta feszültséglevezetési formáját a természet, az idejekorán való eltávozással.

Szalacsi_Dezső 2010.04.29. 19:01:05

Ó, régi szép idők. Üzemi gyakorlatra a helyi Volán műhelyébe jártunk a 80-as évek első felében. Na ott megtalálhatók voltak a posztban írt figurák, mint egy Rejtő könyvben a nevükre is emléxem. Pl. A sokfogú Danyi, akinek elöl kevés haja volt, hátul meg sok. Megvan? (Szigeti Feró style) Aztán a Szakállas Misi (ez a neve volt) aki segéd volt. Mi meg ipari tanulók. És a segédekhez voltunk beosztva. Nagyon megsértődtek ám, amikor, egymás közt csak a "segédeinknek" hívtuk őket. Hej de sok vizesnyolcast rajzoltunk a műhely porába műszak után.
Ja és persze mindenki tajt részeg volt egész műszak alatt. Hogy az úristenbe mentek mégis a buszok, az mind a mai napig rejtély számomra. :-)

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2010.05.02. 12:32:28

"A. 2000-ért dug, és ugyanennyiért szopik is, persze vagy-vagy. " - Ez a 9,90-es sörár mellett elég magas ár, talán A. (ngelina Jolie) -ról van szó?... :)

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2010.05.02. 23:30:02

@hillaby: igaz :) az itt állomásozó IFOR haderő harcosai csúnyán felverték az árakat :) de csak pár év az eltérés. 91-92-ben 2000 píz volt a numera, ezt bizton állíthatom, de persze csak azért tudom, mert sokszor 3-4 körül más nem volt nyitva a közelben, és egy-két pohárral be lehetett termelni, extra felárral, igényes műsorral a háttérben:). a sör a kricsmiben meg talán 20-40 körül volt ugyanekkor. amire megesküszöm, hogy a hortobágyi húsos palacsinta 55 ft volt Pécs belvárosában, két szelet kenyérrel, és szódával, (és nem Tagesmenu, hanem az étlapról.) :)

Szalacsi_Dezső 2010.05.06. 18:00:31

@éjjeli_alkesz: "91-92-ben 2000 píz volt a numera, ezt bizton állíthatom, de persze csak azért tudom, mert..."
'ersze, 'ersze! :-)

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2010.05.09. 00:01:01

@Szalacsi_Dezső: nézze Dezső, ez a tényvalóság, nem volt akkoriban 2000 forintom, na jó, volt, de inkább kulináris élvezetekre és piára költöttem, hiszen ott voltak a bölcsész és jogász csajok, akiknek kevesebb ideig kellett dumálni egy ingyen fullos iccakáért, mint ameddig az anyagiak megbeszélése tartott volna a strigóval.
süti beállítások módosítása