látens iszákos

Alighanem vagyunk pár százezren. Van rendes munkánk, családunk, hagyományos szociológiai besorolás szerint mi vagyunk a középosztály. Nem balhézunk, kötelességtudóan ellátjuk a dolgunk egész nap, hasznos, sőt tiszteltre méltó tagjai vagyunk a társadalomnak. De este, mikor magunk vagyunk, vagy ha buli van... Én bort iszom. Ha valamit nem a nyilvánosság előtt üzennél, íme az e-mail: ejjelialkesz@gmail.com

alkeszek

Utolsó kommentek

szakirodalom

GA

Címkék

absztinencia (9) abszurd (1) ajánló (1) aknakereső (1) alekosz (1) alkesz típusok (1) alkohol (17) alkoholfogyasztás (1) alkoholista típusok (2) alkoholizmus (16) alkohol és gének (1) álszentek (2) anonim alkoholisták (1) antialkoholista troll (1) átbaszás (1) ázsiai gének (1) balaton (1) barátok (1) betegség (1) blog (1) boci az óriás (1) bor (28) borhamisítás (1) borkultúra (1) bor jótékony hatása (2) buék (1) bulizás (2) büntetés (1) caol ila (1) céges buli (1) churchill (1) countdown (1) csajok (1) család (3) daniels (1) diéta (1) diszkrimináció (1) edgar allan poe (1) edzés (1) egészség (6) életérzés (1) életmód (14) életvezetés (2) énblog (2) enzimek (1) évforduló (1) falusi turizmus (1) foci vb (2) fröccs (2) gének (1) gépszíjas (1) goldenblog (1) görögök (1) grúzok (1) gyerek (1) györköny (1) gyúrás (1) hazaút (1) hellókarácsony (1) hírek (2) híres (1) híres (1) híres iszákosok (7) hiúság (1) hosszúlépés (1) így isznak (1) irodalom (1) iszákos (2) iszákosok (3) iszákosok védőszentje (1) ittas vezetés (1) ivási szokások (13) ivászat (3) jack (1) james hetfield (1) jellinek képlet (1) jerking (1) józanság (1) kádárrendszer (1) karácsony (2) kiskorúak védelme (1) koktél (1) konferencia (1) közélet (2) középkor (1) kult (2) kultúr (2) kultúra (3) kurvák (1) látens iszákos (1) leszokás (3) máj (1) májvédő diéta (1) májvédő gyógynövények (1) májzsugor (1) máj védelme (1) másnaposság (2) másnapossság kezelése (1) médiatörvény (1) mérsékletesség (1) mérték (2) mértékletesség (4) metallica (1) minőségi bor (1) műalkohol (1) munkáltató (1) nagyivó (1) nagyivók (1) négy lépés (1) női egyenjogúság (1) nők (2) nyár (1) ókor (2) okosság (2) olaszország (1) online berúgás (2) oroszok (3) osbourne (1) ozzy (1) pálinka (3) pezsgő (1) pia (1) pincefalu (1) pincehegy (1) posztalkoholos állapot (1) pszichológia (1) ráivás (1) régészet (1) regisztráció (1) rendőrség (1) részegség (5) részeg csajok (1) retro alkesz (1) rock (1) róma (1) roncsfilm (1) rum (1) scotch (1) single malt (1) sor (1) sör (6) sörhas (1) statisztika (1) stohl (1) svábok (1) számvetés (1) szent bibiána (1) szent mónika (1) szilveszter (2) szintentartó alkoholista (1) szorongás (1) szümpozion (1) szüret (1) tablettás bor (1) tamada (1) thrax (1) tolerancia (1) tömény (2) történelem (3) törvény (1) tudomány (2) tudomény (1) vallás (1) való világ (1) védőszent (1) vendéglátás (1) veszély (1) vodka (6) whiskey (1) whisky (2) winston (1) zene (1) Címkefelhő

Clara Zetkin álma

2011.01.29. 23:34 éjjeli_alkesz

Nem oly rég (úgy a 60'-as évekig) a káros szenvedélyek nyilvános űzése, a kocsmák és borospincék látogatása is a férfiak privilégiuma volt, szegény nők meg ihattak zugba', ellenkező esetben a közösség úgy a szájára vette az illetőt, hogy még. Clara Zetkin és társai ezzel együtt nyilván nem részegen fetrengő lányokat és asszonyokat vizionáltak, amikor a nők jogaiért küzdöttek, de hát az egyenlőség az egyenlőség, a jogokkal jön a szar is. Ezért hát a kedves hölgyek azon túl, hogy szavazhatnak, vagy szolgálhatnak harcoló katonai alakulatoknál, mintegy mellékesen kivívták a mértéktelen italozáshoz való jogot is. Ma még ugyan a formális egyenjogúság és a rideg valóság nem feltétlenül esnek egybe, az évezredes hagyományok ma is hatnak, ezért a férfiak alkoholfogyasztása többszöröse a nőkének, de ha így haladunk, a különbség lassan eltűnik. Nekem ugyan nincs fogalmam arról, milyen lehet csajos szemmel a - mégoly visszafogott - iszogatás, a tűsarkúban tántorgás, meg mindezeknek a háttere. De következzék pár szubjektív, közhelyesen általánosító meglátás, hátha sikerül megtermékenyíteni a csajos vendégposztokkal csalfán kecsegtető hölgyek lappangó posztolói kreativitását.

Mondhatjuk, hogy összességében, társadalmi léptékben vizsgálva, a nők könnyebb helyzetben vannak, ha nem akarnak iszákossá válni, amit az alkoholfogyasztást mérő statisztikák is igazolnak. De ha egy kicsit mégis iszogatnának, a mai környzet eléggé megértő. Mert ugye: 

  • A fiúkkal szemben már tizenéves korban jelentkezik egyfajta elvárás, ami aztán más hangsúlyokkal de végig kíséri az ember életét; akkor lesz menő, ha piál vagy szív valamit. Ez a lányokra nem volt érvényes még 90-es években sem, bár az emancipáció ide is kezd befurakodni. Ugyanakkor a részeg kölök a társai szemében teljesen rendben van, ha fiú, ha lány, nem kell a környezete rosszallásával számolnia. Nincs ez másként fiúk-lányok húszas éveiben sem, főleg az egyetemi közösségekben.
  • A csajok harminc felé többnyire felfedezik magukban az evolúció által kódolt anyát, szeretnének megállapodni, biztos háttérrel családot gründolni. Ekkorra már a bulizós ivászatokra csak elvétve vágynak, és tőlük sem várja el senki, hogy partyarcok legyenek. Szemben a hasonló korú faszikkal, akiknél a társadalmi érintkezés bevett formája marad a közös ivászat, arról nem beszélve, hogy velünk szemben továbbra is elvárás a legtöbb közegben, hogy tudjunk rendesen vedelni. (ld itt.)
  • Ugyanakkor, ha egy női hölgy úgy gondolja, hogy tesz az ősanya klisére, és "szinglihordákba" tömörülve bulizgat, akkor sincs semmi. Nemigen fordul elő, hogy egy 30-as csajszit bárki a megvetne, csak mert egy-egy buliban néha becsiccsent, és ez így van rendjén. Nekem személy szerint sincs semmi kifogásom egy kipirult arcú, csillogó szemű, kacarászó nő látványa ellen. A 30-as korosztály a szingliket, de a családos, egyben saját karriert befutott nőket is lényegében fiúsította, és tiszteletben tartja az életvitelüket. Igaz, a fiúsítással együtt megjelentek az elvárások is: egy céges bulin tessék velünk inni.
  • A nők a lelki bajaikkal előbb rohannak dokihoz, előbb kérnek segítséget. Ha egy férfi élete válságba kerül, hagyománytisztelő módon nyúl a pohárért. A munkanélküliség (ez egy férfinak ma is nagyobb szégyen), a válás (ebből sem mi szoktunk jól kijönni) a legtöbb fickóból könnyen alkeszt csinál. Súlyos krízisen persze mindkét nem tagjai esnek át, de egy nő nagyobb eséllyel irat fel valami nyugibogyót.

Némi empátiával persze az is könnyen belátható, hogy sok szempontból rosszabb nőnek lenni a pia frontján is.

  • A mindennapokban ugyanazok a kihívások, külső hatások érik mindkét nem tagjait, az otthoni bonyodalmak mellett a munkahely pont olyan stresszforrás mindenkinek. A hozzáértők szerint ugyan számszerűen kevesebb nő oldja a napi feszkót piával, mint férfi, de az alkoholpronlémával küzdő csajok körén belül sokkal nagyobb azoknak az aránya, akik feszültségoldás céljából isznak, mint a férfiak esetében.

Ennek két formája van. Az ún. háziasszony-típusú ivó, lényegében a hagyományos női piás, akár a magánéleti, családi problémáin őrlődik, vagy a külvilág kegyetlensége készíti ki, ezek miatt pedig stikában nyomja a likőrt, miközben kifelé próbál a mintaanya/feleség képnek megfelelni. És van a férfias típus, aki éppen a férfiszerepek teljes felvállalásával ugyanúgy vedel, mint a férfiember, buliból, szórakozásból, ínyencként élvezetből,  vagy a munkahelyi elvárások/kapcsolatok miatt.

  • A kis becsiccsentésekkel szemben viszont a komolyabb bebaszcsik súlyosabb megítélés alá esnek, ha nő, netán anya az elkövető. A néha spicces csajokkal szemben ma is könnyen számkivetett lehet az, aki nyailvánosan elitézi magát, vagy bármilyen módon hírbehozzák az alkohollal. Míg – egy bizonyos szintig – a férfiember együttérző vállveregetést vagy pajkosan összekacsintó tekinteteket kap, miutután tántorgósra szittyózta magát.
  • Ráadásul nőtársaink biológiailag is hátrányos helyzetűek. Fele olyan lassan bontják le az alkoholt és az kétszer olyan káros a szervezetükre. És nem csak a testsúlybéli különbségek tehetne erről, hanem az alkohol lebontásával foglalkozó rendszer is másképp működik. Ha ez nem lenne elég, kétszer olyan könnyen válnak függővé. Sok ez....
  • Még egy kis biológia. Egy nő sosem feledheti el, hogy ha kiüti magát, hogyismondjam, bármikor jöhet valaki, aki ezt kihasználja, például itt a képen a kis hölgynek nem lennék az apja, de a helyében sem lennék. Ilyesminek azért egy férfi nincs kitéve. Én nem cserélnék, na.

Egy kiragadott statisztikai tábla 1996-ből, 16 éves gimisek a nyilatkozók:

 

A megelőző hónap alkoholfogyasztásának néhány mutatója (%)

megnevezés 
fiú 
lány
összes
az alkoholfogyasztás havi prevalencia értéke 
55,7
45,5
50,4
sörfogyasztás előfordulása
44,7
18,8 
30,8
borfogyasztás előfordulása 
42,2
32,3
36,5
tömény szesz előfordulása
40,4 
38,9
39,6
lerészegedés előfordulása
28,9
14,8
21,6
egy alkalommal öt vagy több italt megivók aránya
35,1
16,3
24,3


 

18 komment

Címkék: alkohol nők ivási szokások részeg csajok női egyenjogúság

A bejegyzés trackback címe:

https://latensiszakos.blog.hu/api/trackback/id/tr72617011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2011.01.30. 20:36:20

@Levéltáros: tényleg, csak a kolléga pöttyet indulatosabb. amúgy igaza van, az ilyen bacardi breezerek ugyan szarok, de tökéletes beetető cuccok.

jamesz 2011.01.31. 08:59:18

Kimaradt valami.
A hatás.
Ugyanis, anno egy filmben elhangzott, hogy " nőt ejtsünk túszul, mert kicsi, kedves, jószagú, és nem eszik sokat"...nos kedvesség alkoholban oldóik, sok más gátlással szemben. Mérhetetlen agresszió szabadul fel...jómagam is egyszer óriási meglepetéssel tapasztaltam, hogy 15-16 éves részeg leányzók üveget felém hajintva próbáltak gyűrűk ura beli orkokat idézni, gyakorlatilag minden ok nélkül.

Az utcánkban levő "komplexumból" (vö. söröző) egy ideje kikoptak az idősebb fogyasztgatók, helyüket átvették az ifjak.Főleg péntek-szombat este gyűlnek szagra. Nos megboldogult ifjúkoromban a péntek szombat esti hatás leginkább abban nyilvánult meg, hogy a legények egymást csépelték ilyen-olyan okokból. Ez eltűnt. Ugyanis, a legények irgalmatlan rövid idő alatt mennek át növénybe. Helyükre érkeztek a "leányok-hölgyek" akik sikítva, vísítva "szabadulnak fel"...s amig az ifjak mondjuk élettelen tárgyakon vezették le felgyűlt energiájukat bizonyítani óhajtván fizikai erőfölényüket (bárki/bármi) felett(kuka, postaláda villanyoszlop áldozatokkal)...addig a "gyengébbik nem" tagjai saját nembéli társaikkal folytatnak le, klasszikus "kötözködést". Esetleg őket elutasító legénykékre támadnak mint ama Vörös Rébék....

Szóval bennem valami olyasmi merül fel, mint amikor régi kommunista posztereket, kiadványokat látok, ahol a nők is trakort vezetnek, kaszálnak, rakják a téglát.
Nem való ez nőknek.

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2011.01.31. 09:49:25

> Egy nő sosem feledheti el, hogy ha kiüti magát, hogyismondjam, bármikor jöhet valaki, aki ezt kihasználja, például itt a képen a kis hölgynek nem lennék az apja, de a helyében sem lennék. Ilyesminek azért egy férfi nincs kitéve. Én nem cserélnék, na.

Ez szerintem így ebben a formában nem igaz. Inkább az van, hogy a faszik megtanulták másként kezelni ezt. Amikor gyakorlatilag mozgásképtelenre ivott, de erekciót még produkálni képes faszi elcipelődik megdugni valakit, akit nagyon nem kellene, a többiek leginkább csak röhögnek egyet. Aztán, a homályos emlékekből kedélyes bebaszós sztori lesz "emlékszel, hogy megbasztad azt a..." kezdettel.

Különbség van abban, hogy hagyományosan egy nő intimebbnek éli meg a szexet, vagyis ezt tartják, ezt kommunikálják, de egyének szintjén már ez sem igaz. És én arra tippelnék, hogy az ivós, azaz fiúsított lányok ebben is eltérnek az átlagtól. Meg különbség van abban is, hogy a nőket nem nevelték arra, hogy minden helyzetet ki kell használni. Bár az okosabbja rájön erre magától. És van egy olyan különbség is, hogy bizonyos életkor felett egy faszi már be tud rúgni annyira, hogy nem áll fel a farka, bár ha én csaj lennék, és ott feküdne előttem álmaim hercege egy hányástócsában, vélhetően megoldanám a dolgot:)

Amikor saturészegen megdugtam valakit, akit egyébként eszembe sem jutott volna, és aki vélhetően maga menedzselte le az egész ismerkedési folyamatot, sosem éreztem megerőszakolva magam. Sőt a másnaposság miatt időnként még kicsit bűnösnek is tűntem a saját szememben, amikor rövid úton elbúcsúztunk, és tudtam, hogy egy óra múlva már nem ismerném fel. Ezt sok csaj nem így éli meg, de én ismertem olyanokat, akik látszólag hozzám hasonlóan kezelték.

Barman's Choice · http://scotchwhiskyblog.wordpress.com 2011.01.31. 20:27:17

Én alaptételként azt jelenteném ki a kérdés elemzése kapcsán,hogy:a szeszipar nem tehette meg a xx.század utolsó negyedében,hogy veszni hagy egy addig kevésbé preferált fogyasztói réteget.A marketingszakma pedig nem engedhette meg magának azt,hogy egy akkora anyagi potenciált figyelmen kívül hagyjon,mint a szeszipar egy addig kevés figyelmet kapott, célközönséggé formálható rétege.
A nők.

Innen érdemes nekilendülni és több szálon is vezetni a témát.Szerintem.
A brit nők alkoholfogyasztási szokása és stílusa pedig azt hiszem szintén fundamentuma a kérdésnek:))))

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2011.01.31. 23:35:46

@jamesz: lát az ember ezt-azt, főleg a tini csajok alpárisága kirívó, de nem járok már annyit az íccakában, hogy erről én írjak, erre vannak a kommentek :)

@lilakutyak: igen, ez árnyalja a képet. de azért egy eszméletlen csajszit még fizikailag lehetséges megkettyinteni, fordítva nem igaz. én erre utaltam.

de érdekes dolog, amit fejtegetsz. nem is olyan régen az erőszakos közösülés törvényi tényállása így lezdődött: aki NŐT.....

a 20. század elején született jogalkotók kifejtették, hogy képtelenség egy férfival akarata ellenére nemi aktust létesíteni. most már ellvileg nincs ilyen különbségtétel

mondjuk csak velem kétszer forfult elő 18-19 évesen, hogy lényegében tudtomon kívül megcsináltak - csajok. közben persze magamhoz tértem, de nem tiltakoztam. mi ezt nem úgy éljük meg ezer okból. (comingout vége) a részeg faszikat behálózó ribik viszont a közösség rosszallását erőst kivívják.

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2011.01.31. 23:52:01

@Barman's Choice: így igaz. ezek egymást erősítő folyamatok. 1: szociológiai paradigmaváltás a 60-as években, 2: erre reagál a szeszipar és a marketing, 3: mindez tovább pörgeti az elsőt.

a tiniknek ott a cool lónyál, de a sör-, metaxa- és egyéb keményebb piareklámokban is feltűnnek bombázók, idilli luxuskörnyezetben. ha nem is rohan mindeki heinekenért vagy vilmosért, a folyamat világos: csajok, vedeljetek bátran, ez teljesen elfogadott a sikeres bomba csajok is ezt csinálják.

persze tőlem ihat aki akar, de nem tudom. ott lehetne mondjuk egy ajánlott heti bevitel a reklám végén - mint a kérdezze meg gyógyszerését ... - hiszen a csajoknak a fele is sok. aztán majd a felnőtt ember dönt.:)

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2011.02.01. 09:15:13

@Barman's Choice: igen, ez egy nagyon lényeges irány, ráadásul tyúk-tojás probléma. Szerencse, hogy a XX. sz. utolsó negyedét említetted, mert legalább kicsit bele tudok okjoskodni: a Margarita koktélt a második negyedében nyomatták csajoknak, konkrétan egy csaj tiszteletére, sz'al volt előzmény. De hogy a csajszi volt alkesz, vagy a kocsmáros gondolta, hogy a vedelő faszik csajait lehetne megfogni egy kis szlopálásra azzal, hogy csajok olyanok szeretnének lenni, mint a párjuk által nyálcsorgatva figyelt táncosnő, szinén kérdés. Én ikszelnék.

@éjjeli_alkesz: Milyen gyakran látsz teljesen mozgás- és erekcióképtelenre ivott faszit? Egy bizonyos korig megfelelően elszánt partnerrel pont ugyanolyan jól megy. Meg hát hogy is mondjam, a cum shot feltalálása óta tudjuk, hogy a szex kicsit több az összedugjuknál:)

A társadalmi megítélése meg csoportonként változó. Akikkel én iszom, nem nézik le a részeg faszikkal bepróbálkozó csajokat, holott tudják, hogy ők is potenciális áldozatok. Ájultan részeg csaj molesztálását csak egyszer láttam, egy erősen szellemi fogyatékos gyerek gyömöszkélte a melleit, amin mindenki csak röhögött. Viszont aki ennél tovább ment volna, annak pépesre verik a fejét. Spt, ha nem a bolond csinálta volna, annak is.

Sz'al szerintem megfelelő tapasztalattal a csajok is viszonylag biztonságban vedelhetnek. A tapasztalat megszerzése meg fájdalmas mindkét félnek. A terhesség az egyetlen különbség, amit általában tényleg a csajok szívnak meg.

jamesz 2011.02.01. 10:06:28

No igen az angol nők. Valamint a skandináv dívák hehe.
A Vodka Bomba kombó számunkra az áschványvíz kb.
Még csak meg sem tántorodnak attól a mennyiségtől, amitől az 50 fokos cuccokon szocializálódott honi népesség zöme azért már cseplinesen sasszézna.

No az meg már tényleg a legalja, ha valaki egy jó kis összehányt öntudat nélküli csajt akar hágni.Ezek már a nekrofília határán egyensúlyozhatnak.
(vö. Bernie a Hóbortos hétvége c. filmben:-))

A reklámokkal ellentétben továbbra is fenntartom nem túl liberális nézetemet, mert az élet igazolta ezt. Szóval a hölgyek/nők is fogyasszanak naná. De azért az erősebb itókákat (gin, vodka, pálesz) nem kéne. Nem való ez nekik, teljesen megbolondulnak tőle. Mikor csajokat látok pl. tequilát fogyasztani- főleg ha saját társaságomban- akkor jobb odébbállni, abból még jó nem sült ki.

No és ezzel a fene nagy egyenjogúsággal el is jutottunk a fogyasztói társadalom egyik alapproblémájához, vagyis a nők elférfiasodásához, és a férfiak elnőiesedéséhez.

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2011.02.01. 10:26:15

> a nők elférfiasodásához, és a férfiak elnőiesedéséhez.

Ami nem feltétlen baj, mert előfordulhat, hogy a régi szerepek a régi környezethez adaptálódva alakultak ki, az új környezethez meg új szerepek kellenek. Hogy ez most jó-e? Lehet csajokkal is piálni, nem halok bele a TBC-be, és egy számítógép előtt ülve oszthatom az eszet az egész világnak, ne csináljuk vissza!

Szalacsi_Dezső 2011.02.02. 15:19:26

Régen jártam felétek, de ismét megérte betérni egy virtuális kortyintásra.
Ahogy mondani szokták magvas anyag, minden betűje aranyat ér. :-)

sandorka00 2011.02.02. 19:44:43

és ha ma este még nem tudnám, hogy igyak-e, megtudom rá hamar a választ:

igyakemaeste.eu

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2011.02.04. 21:12:06

@lilakutyak: imádok csajokkal piázni!:)

de képzeld el, hogy az egyetemi kóterban nem volt ritka, hogy pár hölgyike, aki ha nem találta meg este a számítását, hát befeküdt a "barátaihoz" pl. mellém, és ha be volt indulva, akkor arra ébredtem, hogy nem erotikus álmot élek át, hanem...

alvó maga- és mozgásképtelen faszikét elvileg egy erőszakos nemi bűncselekmény elszenvedői voltunk, de gyakorlatilag ma is örömmel idézem fel a történteket. :)

szal vannak ilyen különbségek.

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2011.02.05. 10:42:27

@éjjeli_alkesz: Ja, de ez nem szervi, hanem társadalmi, vagyis némi befektetett energiával tanulható ill. leszarható: Clara Zetkin erotikus álma:)

korxi 2011.02.06. 22:43:12

A poszt által felvetett témakörben nincs koherens és véglegesre alakított álláspontom.
Asszem kicsit hasonlatos a dolog a félrekeféléshez. Ha férfivel történik akkor az a külvilág szemében bocsánatosabb bűn, kicsit a macsóság természetes velejárója is. Ha csaj csinálja, akkor az feslett kurva oszt kész.

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2011.02.06. 23:59:38

@jamesz: mégis erőltetik :)
ezek a mexicánák...
@korxi: a magam részéről teszek a társadalom elvárásaira, de amire nem lehet legyinteni, azok a biológiai tények, ld. utolsó két bekezdés.
süti beállítások módosítása