látens iszákos

Alighanem vagyunk pár százezren. Van rendes munkánk, családunk, hagyományos szociológiai besorolás szerint mi vagyunk a középosztály. Nem balhézunk, kötelességtudóan ellátjuk a dolgunk egész nap, hasznos, sőt tiszteltre méltó tagjai vagyunk a társadalomnak. De este, mikor magunk vagyunk, vagy ha buli van... Én bort iszom. Ha valamit nem a nyilvánosság előtt üzennél, íme az e-mail: ejjelialkesz@gmail.com

alkeszek

Utolsó kommentek

szakirodalom

GA

Címkék

absztinencia (9) abszurd (1) ajánló (1) aknakereső (1) alekosz (1) alkesz típusok (1) alkohol (17) alkoholfogyasztás (1) alkoholista típusok (2) alkoholizmus (16) alkohol és gének (1) álszentek (2) anonim alkoholisták (1) antialkoholista troll (1) átbaszás (1) ázsiai gének (1) balaton (1) barátok (1) betegség (1) blog (1) boci az óriás (1) bor (28) borhamisítás (1) borkultúra (1) bor jótékony hatása (2) buék (1) bulizás (2) büntetés (1) caol ila (1) céges buli (1) churchill (1) countdown (1) csajok (1) család (3) daniels (1) diéta (1) diszkrimináció (1) edgar allan poe (1) edzés (1) egészség (6) életérzés (1) életmód (14) életvezetés (2) énblog (2) enzimek (1) évforduló (1) falusi turizmus (1) foci vb (2) fröccs (2) gének (1) gépszíjas (1) goldenblog (1) görögök (1) grúzok (1) gyerek (1) györköny (1) gyúrás (1) hazaút (1) hellókarácsony (1) hírek (2) híres (1) híres (1) híres iszákosok (7) hiúság (1) hosszúlépés (1) így isznak (1) irodalom (1) iszákos (2) iszákosok (3) iszákosok védőszentje (1) ittas vezetés (1) ivási szokások (13) ivászat (3) jack (1) james hetfield (1) jellinek képlet (1) jerking (1) józanság (1) kádárrendszer (1) karácsony (2) kiskorúak védelme (1) koktél (1) konferencia (1) közélet (2) középkor (1) kult (2) kultúr (2) kultúra (3) kurvák (1) látens iszákos (1) leszokás (3) máj (1) májvédő diéta (1) májvédő gyógynövények (1) májzsugor (1) máj védelme (1) másnaposság (2) másnapossság kezelése (1) médiatörvény (1) mérsékletesség (1) mérték (2) mértékletesség (4) metallica (1) minőségi bor (1) műalkohol (1) munkáltató (1) nagyivó (1) nagyivók (1) négy lépés (1) női egyenjogúság (1) nők (2) nyár (1) ókor (2) okosság (2) olaszország (1) online berúgás (2) oroszok (3) osbourne (1) ozzy (1) pálinka (3) pezsgő (1) pia (1) pincefalu (1) pincehegy (1) posztalkoholos állapot (1) pszichológia (1) ráivás (1) régészet (1) regisztráció (1) rendőrség (1) részegség (5) részeg csajok (1) retro alkesz (1) rock (1) róma (1) roncsfilm (1) rum (1) scotch (1) single malt (1) sör (6) sor (1) sörhas (1) statisztika (1) stohl (1) svábok (1) számvetés (1) szent bibiána (1) szent mónika (1) szilveszter (2) szintentartó alkoholista (1) szorongás (1) szümpozion (1) szüret (1) tablettás bor (1) tamada (1) thrax (1) tolerancia (1) tömény (2) történelem (3) törvény (1) tudomány (2) tudomény (1) vallás (1) való világ (1) védőszent (1) vendéglátás (1) veszély (1) vodka (6) whiskey (1) whisky (2) winston (1) zene (1) Címkefelhő

Az borhamisítás mikéntjérűl

2010.09.30. 17:35 éjjeli_alkesz

A borhamisítás oly régi huncutság, mint maga a bor. Az 'Ábel borozó' átadása után a homályban menten megnyitott a 'Káin csígerező - korrekt árak'. No de ennyit a költészetről. Itt a szüret, jóval kisebb területen, mint akárcsak tíz éve, idén még én sem jutottam el sehova, pedig jó munkaerő vagyok, jár a kezem, és keveset iszom. Biztosan ez a frusztráltság az oka, hogy a szüret ürügyén ma a borhamisításról elmélkedünk. Tudjuk-e, hogy mi is pontosan a tablettás bor, vagy milyen egyéb módokon hamisítanak, és az nekünk mennyire baj? Ma kicsit utána járunk.

Elárulok egy titkot, fiam...

Hamisításon köznapi értelemben általában azt értjük, amikor a termék nem az, amit a készítője füllent róra, hanem kicsit vagy nagyon más, és az ilyesmit nagyon helyesen üldözik, mióta az ember szervezett társadalomban él. Ha pedig pontosan, törvényben is meghatározták, hogy mi is a bor, akkor minden hamisítás, ami a törvényben leírtaknak nem felel meg. Ezen a téren (mint ahogy akkoriban sok más téren is) a dualizmus kori magyar törvényhozás Európa élvonalában járt, már 1893-ban profi bortörvényünk volt. Az elvek, a lényeg nem sokat változott, talán a bor utólagos szesszel dúsítása, és a törkölybor (csíger) trövényi receptje kirívó példa az eltérésekre. Akkor is, ma is lényegében az húzta meg az elvi határt a tiltott és a törvényes beavatkozások között, hogy mi igazán szükséges a jó borhoz. Mindegy, hogy az természetes alkotóeleme-e a szőlőből erjesztett folyadéknak, vagy teljesen idegen tőle. Lásd: ma már tilos akár természetes úton kozmetikázni a bor színét, hiszen az becsapás, de lehet, sőt sokszor kell is - szigorúan bizonyos mértékig - kénezni, különben önthetjük ki az amúgy még menthető nedűt. Itt egy kis szubjektív ízelítő, szigorúan a fogyasztó szemszögéből rangsorolva a botlásokat és az egészséget károsító aljadék hamisításokat. És kérem, ez mind hamisítás.

...Szőlőből is  lehet

Nekünk a legkevésbé fájó trükk (csakis eü. szempontból, annál inkább árt a helyi gazdáknak, közvetve meg nekünk, ha ők tönkremennek) amikor a bor tényleg bor, sőt, minden tekintetben megfelel a törvényeknek, csak nem onnan való, mint ami cimkén szerepel. Szóval, ha az eredetvédelemmel trükköznek. A bortörvény ezt most is, és 1893-ban is tiltotta. Amikor tehát a felkapott borvidéken nincs annyi szőlő, mint amennyit a sztárborász el tud adni, és kicsit távolabb is körülnéz, - amúgy lelkiismeretesen - valami jó szőlőt, vagy mustot, rosszabb esetben bort vételez a borvidék határán éppen csak túlról, akkor már bukta van. Volt arra is példa, hogy egy kunsági borászat olcsó, de jó olasz asztali bort palackozott sajátjaként, tehát azt hazudta az olasz asztali borra, hogy kunsági asztali bor, ha jól emlékszem, tán be is zárták egy időre.

Tűrt

Egyes anyagok hozzáadása a borhoz a mi szigorú törvényünk szerint is megengedett, de csak bizonyos mértékig. Ezen felül már ismét hamisításról van szó. Leggyakrabban itt a répacukorról, vagy a mustsűrítményről van szó, és egyes  savakról (borkősav, almasav). Aki ismeri a háztáji borászkodást, az tudja, hogy a becsületes gazda akkor nyugodt a legtöbb fajta esetében, ha a must cukorfoka legalább 19-21 fokos. Ez legtöbbször nem jön össze természetes úton, ezért répacukrot adunk a musthoz. Ha jól emlékszem, egy hl esetében egy kiló cukor 0.7 fokot emel. A régebbi törvények szerint maximum 3 kg volt adható egy hl-hez, ma ez bonyolultabb, a várható alkoholfok emelkedést limitálják, vagyis annyi cukrot lehet a musthoz adni, ami egy táblázat szerint az adott fajtánál 1.5 %-os becsült alkoholfok-emelkedést okoz. Na. Viszont kérdéses, hogy a borászok a fokmérőt nézik-e határesetben, vagy a törvényt. A nagyobb cégeknél ez nem annyira kardinális kérdés, hiszen tudják szabályozni a must forrásának menetét, és többféle módon közbeavatkozhatnak.

Ugyanez van a savakkal, bár ez már az egy fokkal tapasztaltabb borászok terepe. Bizonyos savakat lehet hozzáadni, szintén meghatározott mértékig, és lehet a savasságot csökkenteni pl. szénsavas mésszel.

Van továbbá egy pár dolog, ami magától sosem kerülne egy borba, de bizonyos mértékig szükség van rá. Ilyen ugye a kén, vagy egyes élesztő- vagy derítő-anyagok, ezekkel a menet közben kiütközött hibákat tudjuk korrigálni, a forrást segíteni, a zavaros bort tisztítani.

Tiltott

Tiltott viszont több olyan hozzávaló, ami a borban természetesen is jelen van, de hozzáadni nem lehet. Így szigorúan tilos alkohol utólagos hozzákavarása, meg a pár éve elhíresült gliceriné is, pedig elvileg nem nagy ügy, a glicerin az erjedés mellékterméke, a mennyisége pedig a bor testességére utal, és ránézni is jobb, ha van belőle elég.

Szóba sem kerülhet a felhasználásuk, bár teljesen természetes eredetű adalékok azok a fűszernövények, (koriander, muskotályzsálya) amelyek segítségével ízesítik a szárazabb kevésbé gyümölcsös borokat, ha például szürkebarátnak akarják eladni a rizlinget. Vagy ha kukoricacsővel segítenek rá az aranysárga színre, bordó levű vadszőlővel meg a mélyvörösre. A szín és aromavilág beállítására rengeteg természetes eredetű kivonat áll rendelkezésre, persze illegális a használatuk. Van tannin-koncentrátum, aromák a bogyós, erdeigyümölcsös ízhez. Van barrique-csipsz, ha nem akarunk sokáig hordóban érlelni, de szeretnénk füstös tölgyes ízt. És még mindig olyan, nálunk illegális holmiknál tartunk, amelyekkel Chilében, Ausztráliában lehetünk az év borászai, itt viszont az ilyen bor megy a csatornába, a pincét meg jól megszankcionálják.

Ezek eddig olyan praktikák, amelyektől a fogyasztó legrosszabb esetben azt a kellemetlen érzést kénytelen feldolgozni, hogy becsapták, nem azt kapta a pénzéért, amire számított. Na de ami ez után jön, azt tényleg nem jó meginni. 

Tablettás

A fenti természetes eredetű csibészségekből van teljesen szintetikus kivitelben vagy sokkal rosszabb minőségben is, persze olcsóbban. Kevésbé úri körökben csak mosolyognak a répacukor körül alkalmanként fellobbanó vitákon, amikor ott van az ipari cukor. Ezt mondjuk mindenféle cukros üdítőknél teljesen legálisan szokták használni, az ára töredéke a répacukorénak.  

A víz is kézenfekvő kellék, Ausztráliában állítólag törvényes is. Vesszük ugye a kipréselt törkölyt, vagy seprőt, azt cukros vízzel felöntjük, és ha kiforr, kész a csíger vagy lőre. Ez évezredes hagyomány mondjuk, de az ilyen holmira sosem illett ráírni hogy BOR. Amúgy elég jellegzetesen szar íze van, tehát ha valaki borként kívánja forgalmazni, kénytelen további beavatkozásokat eszközölni, aromákkal, savakkal, színezékekkel. Ha még az ipari cukor is drága, utólag önthetünk a cuccba fagyállót, vagy egyéb olcsó ipari szeszkészítményt, persze ekkor a szintetikus aromából is több kell, elnyomandó a nem túl barátságos ablakmosó ízt. Végül innen egy lépés, és a szőlőt nyomokban sem kell alkalmaznunk, a drága törkölyből készülhet akár pálinka is, de ha be tudunk szerezni némi szerves mezőgazdasági hulladékot, az is megteszi. Plusz ipari cukor, ipari szesz, aromák, savak, színezék. Na, ez lenne a köznyelvben tablettás bornak hívott végtermék, aminek az égvilágon semmi, de tényleg semmi köze nincs a borhoz. Igya meg, aki főzte.

BREAKING: Most nyilatkozott egy borász, hogy tényleg szar év lesz, de a borászok tavalyi el nem adott készletei fedezik Magyarország éves 3.000.000. hl-es fogyasztását.

BREAKING2: A cukorfok gyenge idén, kéne cukrozni, de a 1,5%-os határ átlépéséhez bazmeg Brüsszeltől kell engedélyt kérni. Mivel a hozzáadott cukrot törvényesen csak a még forrásban lévő mustba lehet beletenni, a döntésre pár napon belül lett volna szükség, de a legtöbb borásznál úgy forrt ki a must, hogy feltehetően nem is iktatták a kérelmét.

13 komment

Címkék: szüret bor borhamisítás tablettás bor

A bejegyzés trackback címe:

https://latensiszakos.blog.hu/api/trackback/id/tr992333410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

korxi 2010.09.30. 19:23:46

Na má most mi ez a sértődött végkonklúzió?:))

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2010.09.30. 20:12:50

@korxi: netán kérsz egy jó tablettást? :)

bocs, elfeljetettem linkelni az 1893-as bortörvényhez írott korabeli ismertetőt. csodálatos, régi veretes nyelvezettel, teli bölcsességel. az a baj, hogy pdf, így nem tudtam idézgetni belőle a posztban.

ime:

www.archimedia.hu/content.php?content=116

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2010.09.30. 20:31:45

bölcsesséGGel nahát.

viszont almabort még sosem csináltam, vajon a szőlőborhoz meglévő eszközeimmel lehet?

apósom szőlője elrohadt, de a tíz almafája valamennyit terem. a termése pedig minden évben kárba vész. hmmmm....

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2010.09.30. 21:28:00

"nálunk illegális holmiknál tartunk, amelyekkel Chilében, Ausztráliában lehetünk az év borászai"

jaja, pont erről beszélgettünk nemrég a melóhelyen: hogy akkor az olcsó chilei ital vajon bor-e? Ha igen, akkor miért tilos nálunk az említett trükköket használni? Ha nem, akkor micsoda? "Alkoholos szőlőital"?

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2010.09.30. 21:57:48

hillaby kartács meg nem jelent kommentjére:) :

a borágazat gondjairól írnak eleget a borblogok, pl. itt:

alkoholista.blog.hu/2010/09/28/miert_beteg_a_magyar_bor

jó kis írás, mondjuk a hazai és európai viszonyokat elemzi, így pont az óceánon túli versenytársak adminisztrációs előnyéről nincs benne szó, arról, hogy az aussik és társaik bora szállítással, és cakk-pakk mindennel 500 pénzért hogy kerül a boltok polcára?

amikor régebben még készítettem borot, vetten a szőlőt, egy liter folyó bor a munkaráfordítás nélkül is volt vagy 150-200 ft...

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2010.09.30. 22:18:46

"de ha be tudunk szerezni némi szerves mezőgazdasági hulladékot, az is megteszi. Plusz ipari cukor, ipari szesz, aromák, savak, színezék."

Ezt sose értettem, állítólag szalmából is csináltak bort a híres aranyháromszögben. De minek bele a szerves mezőgazdasági hulladék? Ipari szesz, aroma és víz nem elég?

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2010.09.30. 23:18:29

@Levéltáros: nézze, én nem csináltam még "bort" nem hagyományos módon. de a szerves hulladék ugye arra kell, hogy egy kis cukros vízzel erjedés legyen, ezzel tehát a drága szeszt részben előállítják, metilalkoholos kockázat nélkül. így kevesebb egyéb szesz kell bele, ami mégis pénzbe kerül, meg necces is. a fagyálló-ablakmosó az tényleg a legelvetemültebb gazemberek világa.

Balatonrajongó 2010.10.03. 16:24:46

Nagyon tetszett a bejegyzés! A www.balatoniwiw.hu oldalon blogíró verseny indult egyedi nyereményért. Folymatosan főoldalon lehetsz, ha van kedved oda is töltsd fel az írásaid, hogy szélesebb körben is ismert legyél! Nagy Károly

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2010.10.04. 09:30:54

@éjjeli_alkesz: mivel a törvény lehetőséget ad rá, készíthetnél rögtön Calvados-t is. Vagy csak hordós érlelésű almapálinkát.

más: a színezésnek van egy teljesen elfogadott trükkje is. A jó gazda, leszedi a Cabernet/Merlot-t, de már előre látja, hogy hiába minden, az nem lesz olyan kurva sötét, mint kellene. Ekkor jöhet egy kétváltozós függvény, amit optimalizálni kell, és megnézni, hogy az optimum vajon jobb-e, mint a nem elég színes alapeset. Ez pedig úgy megyen, hogy a kipréselt szőlőről max. 24 óra után leszivattyúznak némi mustot. Abból csinálnak rosé-t, a maradékba viszont lényegesen több szín és aroma oldódik be. Sok esetben egy rosé és egy kisebb tétel komolyabb bor lényegesen több pénzt hoz. És én, személy szerint, nem vagyok megsértődve ettől a technikától.

A harmadik világ borairól: kalandvágyból vettem egy ezer körüli (na jó, max ezeröt, nem emlékszem) dél-afrikai CabSauv-Shiraz-t a teszkóban. Eleinte kurvajó, főleg az árához képest. Csak aztán kiderül, hogy rövid, és nagyon keserű a vége->újabb korty;). Viszont az érdekes kérdés, hogy megér-e még 3-4 ropit, hogy hosszú és kiegyensúlyozott legyen. (A plusz aromákat most hagyjuk!) Mert ezt már kellemes meginni, de ennek ellenére hajlamos vagyok jobbat - és magyart - venni, csak nem vagyok benne biztos, hogy miért.

wpet 2010.10.04. 11:02:52

No, végre egy bejegyzés, már reklamáción gondolkoztam, vagy azon, hogy magam írok valami szalonképeset.
Remek lett a poszt, ami azért is tetszett, mert jómagam csak felhasználó vagyok, és a borkészítéshez semennyire sem értek, még az elmélet is csak épphogy vágom, jó a szakértőbbektől olvasni.
Osztom lilakutya álláspontját is a többé-kevésbé gyanús import borokkal kapcsolatban, mivel 1-2 ezer pénzért már egész jó magyar itókát lehet kapni, minek kockáztasson a pógártárs.

korxi 2010.11.13. 01:09:22

Ez idevaló:
www.youtube.com/watch?v=CZ9BozZevjg&feature=related

"ha szőlőérzékeny vagy, igyál tablettást" :)

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2011.02.09. 16:25:18

@éjjeli_alkesz: a fagyállót édes íze miatt öntötték a borba, kellemetlen mellékhatása, hogy vakságot, esetleg halált okoz.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2012.10.18. 14:36:17

POHARAK

Bárgyún nézek magam elé:
Poharamban mi volt e lé?
Tejnek túl sós, bornak lila,
S mint egy ittas Tell Will nyila,
Úgy döfködi belül gigám,
Pedig amúgy elég híg ám,
S lágyan szaftos már-már szinte,
Mondhatni, pontosan, mint e
Másik edény, amely teli
Van ily löttyel s híreszteli
Ráragasztott cetlin tinta:
„Ma reggeli laborminta”

ILLUSZTRÁLVA:
fradyendre.blogspot.hu/2012/10/poharak.html
:)
süti beállítások módosítása