látens iszákos

Alighanem vagyunk pár százezren. Van rendes munkánk, családunk, hagyományos szociológiai besorolás szerint mi vagyunk a középosztály. Nem balhézunk, kötelességtudóan ellátjuk a dolgunk egész nap, hasznos, sőt tiszteltre méltó tagjai vagyunk a társadalomnak. De este, mikor magunk vagyunk, vagy ha buli van... Én bort iszom. Ha valamit nem a nyilvánosság előtt üzennél, íme az e-mail: ejjelialkesz@gmail.com

alkeszek

Utolsó kommentek

szakirodalom

GA

Címkék

absztinencia (9) abszurd (1) ajánló (1) aknakereső (1) alekosz (1) alkesz típusok (1) alkohol (17) alkoholfogyasztás (1) alkoholista típusok (2) alkoholizmus (16) alkohol és gének (1) álszentek (2) anonim alkoholisták (1) antialkoholista troll (1) átbaszás (1) ázsiai gének (1) balaton (1) barátok (1) betegség (1) blog (1) boci az óriás (1) bor (28) borhamisítás (1) borkultúra (1) bor jótékony hatása (2) buék (1) bulizás (2) büntetés (1) caol ila (1) céges buli (1) churchill (1) countdown (1) csajok (1) család (3) daniels (1) diéta (1) diszkrimináció (1) edgar allan poe (1) edzés (1) egészség (6) életérzés (1) életmód (14) életvezetés (2) énblog (2) enzimek (1) évforduló (1) falusi turizmus (1) foci vb (2) fröccs (2) gének (1) gépszíjas (1) goldenblog (1) görögök (1) grúzok (1) gyerek (1) györköny (1) gyúrás (1) hazaút (1) hellókarácsony (1) hírek (2) híres (1) híres (1) híres iszákosok (7) hiúság (1) hosszúlépés (1) így isznak (1) irodalom (1) iszákos (2) iszákosok (3) iszákosok védőszentje (1) ittas vezetés (1) ivási szokások (13) ivászat (3) jack (1) james hetfield (1) jellinek képlet (1) jerking (1) józanság (1) kádárrendszer (1) karácsony (2) kiskorúak védelme (1) koktél (1) konferencia (1) közélet (2) középkor (1) kult (2) kultúr (2) kultúra (3) kurvák (1) látens iszákos (1) leszokás (3) máj (1) májvédő diéta (1) májvédő gyógynövények (1) májzsugor (1) máj védelme (1) másnaposság (2) másnapossság kezelése (1) médiatörvény (1) mérsékletesség (1) mérték (2) mértékletesség (4) metallica (1) minőségi bor (1) műalkohol (1) munkáltató (1) nagyivó (1) nagyivók (1) négy lépés (1) női egyenjogúság (1) nők (2) nyár (1) ókor (2) okosság (2) olaszország (1) online berúgás (2) oroszok (3) osbourne (1) ozzy (1) pálinka (3) pezsgő (1) pia (1) pincefalu (1) pincehegy (1) posztalkoholos állapot (1) pszichológia (1) ráivás (1) régészet (1) regisztráció (1) rendőrség (1) részegség (5) részeg csajok (1) retro alkesz (1) rock (1) róma (1) roncsfilm (1) rum (1) scotch (1) single malt (1) sor (1) sör (6) sörhas (1) statisztika (1) stohl (1) svábok (1) számvetés (1) szent bibiána (1) szent mónika (1) szilveszter (2) szintentartó alkoholista (1) szorongás (1) szümpozion (1) szüret (1) tablettás bor (1) tamada (1) thrax (1) tolerancia (1) tömény (2) történelem (3) törvény (1) tudomány (2) tudomény (1) vallás (1) való világ (1) védőszent (1) vendéglátás (1) veszély (1) vodka (6) whiskey (1) whisky (2) winston (1) zene (1) Címkefelhő

Embert barátjáról

2011.03.18. 13:07 latensiszakos

 Bele tetszettek már gondolni, hogy mi az a közös ismérv, ami a legszűkebb baráti körünkben mindenkire kivétel nélkül jellemző? Mi az legkisebb közös többszörös, ami évtizedekig garantálja, hogy ugyanazokkal az arcokkal összejöjjünk hétvégente, közösen nyaraljunk és így tovább? Nos? De igen, az lesz az, a szeszkó. Na jó, a dolog persze árnyaltabb, fontos, hogy álljon mögöttünk sok-sok meghatározó, közösen átélt emlék, na meg az sem baj, ha sokmindenről tudunk beszélgetni, és érdeklődési körünk halmazai itt-ott metszik egymást, régebben még a zenei ízlés is bejátszott, ma már az sem túl fontos. De mégis, ha végigveszem, a világnézeti, politikai nézetazonosság és még egy sereg dolog sosem számított, ahogy az érdeklődési körök is szerteágazóak. Egy valami azonban a teljes díszes társaságra igaz, és nincs kivétel: az ivási szokásaink igen hasonlóak. Nem is lehet ez másképp már csak azért sem, mert közös programjaink helyszínéül legtöbbször borkóstolók, és kisvendéglők (=borozók) szolgálnak, de ha egymáshoz megyünk vendégségbe az is olyan, mint egy borkóstoló, nem beszélve a kártyázásokról, a meccsnézésekről vagy a hobbizenekar próbáiról, vagy a több napos hétvégi kiruccanásokról, amelyek bárhogy is indulnak a végén megencsak olyanok lesznek, mint egy borkóstoló. 

A zenekari próbáról jut eszembe, általános megfigyelés, hogy egy üveg bor vagy két-három sör jót tesz a ritmusérzéknek, na meg aki hétköznap konszolidált öltönyös, az nem könnyen hangolódik rá a Tankcsapda számok eljátszásához elengedhetetlen rákkendroll életérzésre.

 Biztosan mondhatom, hogy talán egy, azaz egy huzamosabb ideig absztinens barátunk volt, ő is orvosi javallatra. Jó cimbora, de egy idő után kifakadt; elmondta, hogy kezdetben a térdét csapkodva röhögött, ahogy mi, többiek, lassan de biztosan a spicc és a részegség különböző fokozatait hoztuk, ennek során érdekes beszélgetéseket folytattunk, de aztán megunta. Tudjátok, állítólag az ember éjfél körül már ismételgeti magát. Egy gazdaságfilozófiai vita éjszaka el tud fajulni, aki szerencsétlenségére józanon hallgatja, azt érzi, hogy egyrészt elakadt a lemez, másrészt teljesn profán, 2*2=4 szintű igazságok repkednek olyan metakommunikációs körítéssel, mintha az illető közgazdasági Nobel-díjra érdemes új elméleteket vezetett volna elő a kocsmaasztalnál. Ebből is látszik, hogy rendszeresen józanul ücsörögni a tudatmódosultak között nem annyira nagy buli. Ez a cimbi aztán lemorzsolódott, de hogy a prekoncepciómat erősítse, amint nem kellett szedni a brutál gyógyszereit (=ihatott), újra csatlakozott a társasághoz.

Látható tehát, hogy hús-vér piagyűlölővel - ahogy amúgy alkoholistával sem - nem haverkodom, így alakult ez történetileg. Egyrészt, mert rögzültek azok a szertartások, amiken már nem fogunk változtatni senki kedvéért, és amelyekben a borozás ha nem is központi, de elengedhetetlen kísérő elem. Másrészt egy józan számára ezeknek a társasági eseményeknek az élményfaktora minimális, lásd előző bekezdés.

A csajok, feleségek, barátnők ezt a helyzetet készen kapták, közülünk senki nem árult zsákbamacskát. Így a mi drágáink kezdettől fogva tudhatták, hogy hetente egyszer-kétszer beszélgetős-borozgatós nap van, amiben persze ők is aktívan és örömmel részt vesznek, talán nem véletlen, hogy - egy kivétellel - mindenki tartós, boldog monogám kapcsolatban él, ahol mindenki tudhatta, hogy sem a családi élet, sem a munka, sem az egészség, sem semmilyen kötelezettség rovására nem mehetnek a borissza összejövetelek. Ráadásul, mióta vannak gyerkőcök, ezek az alkalmak egyre csak ritkulnak.

Ebben blogban volt szerencsénk keményvonalas antialkeszekkel trécselni, ami sok tanulsággal is szolgált. És előbb-utóbb elkerülhetetlen, hogy személyes és közvetlen konfrontáció alakuljon ki egy nehézsúlyú és agresszív absztinenssel. Különösen nagy a gond, ha az illető az egyik legjobb cimboránk - az említett kivétel - új csaja, akiért a mi barátunk teljesen oda van, és akit az utolsó szakítása után évekig lázasan keresett. Pfff. Namost, a hölgy egyszer részt vett egy szolidabb vacsorán, ahol a többség elkortyolt egy üveg bort, pro kopf a vacsora mellé, ami elég is volt ahhoz, hogy a mi barátunkat - annak ellenére, hogy a békés, visszafogott estén semmi külnös nem történt - válaszút elé állítsa: vagy a barátok, vagy a ő...

A dolog később szerencsére megoldódott. Kiderült, hogy a lány környezetében korábban aki ivott, az nagyon ivott, és állat módjára viselkedett, ezért a mi Rómeónk megértő volt, több szombat esti lazulást kihagyott, de azt is világossá tette, hogy a jelesebb eseményeken ott akar lenni, és azt a kancsó bort bizony meg fogja inni. Fél évbe tellett, mire rácsodálkozott a kedves, hogy lám, ezt így is lehet, balhé nélkül, sőt, mindenféle negatív mellékzönge nélkül, mértékkel. Hiszen nincs másról szó, minthogy ezeréves cimborák a hétköznapi robot után egymás társaságában kikapcsolódnak és feltöltődnek, amihez egy kis bort is segítségül hívnak, de az egész akkor az igazi, ha az ember szíve választottja is csatlakozik, nem pedig duzzogva enged el minket, hogy aztán szemrehányóan emlegethesse az ilyen estéket, amikor valami vitában nincs több érv.

ps.: Az ugye azért nyilvánvaló, hogy nem azért haverkodik az ember valakivel, mert néha piál, és nem küld el a picsába egy nagyszerű embert, csak mert nem szeret inni, de az borítékolható, hogy nem lesz a legbelső baráti kör tagja.

21 komment

Címkék: barátok bor csajok bulizás ivási szokások

A bejegyzés trackback címe:

https://latensiszakos.blog.hu/api/trackback/id/tr562741127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2011.03.18. 18:00:29

Hehe, látnád egyszer a barátaimat. Vagyis azokat, akik általában szemben ülnek velem, miközben söröskorsó meg feles pohár van a kezemben:)

Viszont ez a hobby zenekar téma nagyon koncentrálódik. Hát, még nő egy kicsit a gyerek, aztán meglátjuk. Nekem a hangerő meg az együttzenélés is hiányzik.

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2011.03.18. 20:03:38

Látens kolléga, már azt hittem, elnyeltek a munkamorál sötét bugyrai. Jó poszt, és teljesen egyet kell értenem!

milédi 2011.03.18. 23:46:36

én is örülök az új posztnak! Élmény volt olvasni! Végig gondolva a saját baráti körömet, arra jutottam; nálunk is ez van, de ami még dob rajta, hogy ezek a barátságaim még annyira fiatal koromból származnak, mikor még ugyanazzal a vehemenciával képesek voltunk átbeszélgetni egy éjszakát, vég nélkül ismételni az akkor annak hitt világmegváltó gondolatokat, tizenvége- huszoneleje évesen, alkohol nélkül, mint most egy baráti összejövetelnél ugyanazokkal egy jó üveg bor után. :-)
(Lehet hogy mivel már felnőttünk pont a bor visz vissza minket ebbe az ártatlan, lelkes, mindent "pontosan" látó állapotba)

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2011.03.19. 13:05:50

Pontosan így van. Hozzátenném, én is így vagyok a legrégebbi baráti társaságommal. A középiskolának ugyan már rég vége, de az akkori társaságból pont azok tartanak össze, akik minden lehetséges hétvégén elmennek bebaszcsizni a szokásos kocsmákban...

sorica123 (törölt) 2011.03.19. 13:34:36

Nálunk a többé-kevésbé állandó bandában egyszem csaj van, aki egyáltalán nem iszik szeszt és nem dohányzik. Jön velünk kocsmába, szeretjük, de előfordul, hogy kilóg (és nem mert annyira részegek lennénk mi :)).

Vkat118 2011.03.19. 13:35:48

Meg kell fogni egy pohár bort, leinni a felét és egész este ücsörögni vele. A sokat nem ihatokra meg egy hihető ürügyet pl. cukorbetegség, valami állandóan szedett gyógyszer stb.

Aki látványosan absztinens arra tényleg nagyon furcsán néznek és minimum csodabogárnak tartják(biztos alkoholisták voltak a családban... ő is alkesz lehetett...lehet, hogy csak buzi) de inkább idegesítőnek.

Egyik volt munkahelyemen volt egy cső alkoholista (amúgy zseniális!) mérnök kollégám. A hihetetlenül kreatív ötleteivel és meglátásaival ami senki másnak nem jutott eszébe rendszeresen milliókat spórolt meg a cégnek. De Folyamatosan be volt baszva, nem tudott józanul dolgozni, tárgyalásról kijárt meghúzni az üveget. Németországban még ott maradt 3 napot piálni a tárgyalás után, majd sofőrt kellett utána küldeni mert összeszarta a szállodaszobát és nem volt pénze hazajutni. Szóval képzelitek mennyire ciki ez egy magára valamit adó cégnek, de őt mégsem nézték le annyira mint a teljesen absztinens és vega műszaki ellenőrt:D Inkább csak sajnálták egy picit, de közben arcnak tartották.

Karnamantra 2011.03.19. 14:14:14

Nem értek egyet. Ez kicsit kirekesztően hangzik. Van a környékemen nem egy antialkesz, magam is voltam már hasonló cipőben -nem csak piával érezheti magát jól az ember. Hülység itt is választóvonalat húzni. Vannak rendszerint önjelölt sofőrök is, vannak piapótló koktélok, 0%os sör, forralt meggylé -bor helyett stb, szőlőlé szódavízzel stb.

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2011.03.19. 14:22:43

"Absztinenseknek nincs, nem lehet helyük a társaságban, ha nem isznak." - mennyire sikerült az Index címlapnak megragadnia a poszt lényegét! :)

Lehetett volna jobb: "Nem tehetünk mást: levizeljük vagy lehányjuk azt, aki nem iszik."

belzebubhaver 2011.03.19. 14:23:37

Így terrorizál a magyar gárda gyöngyöspatán olyan magyar állampolgárokat, akik nem tehettek arról hogy romának születtek, és a társadalom jogtalanul(!!!) kirekeszti és megbélyegzi őket. Remélem, hogy ez a videó mindenki számára tanulságos lesz, és megértitek, hogy a romák is ugyanolyan jó emberek, mint mi:

www.youtube.com/watch?v=ZBK3hbNav1c

latensiszakos 2011.03.19. 14:29:25

@Karnamantra: @belzebubhaver:
ha el is olvassátok a posztot, akkor látjátok, hogy a címlap ajánlója minimum téves.

ti lennétek 20 évig önjelölt sofőrök? végighallgatánátok mások spicces ökörködését 20 éven át? nem hiszem. nem kirekesztésről van szó, hanem logikus, természetes folyamatról.

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2011.03.19. 14:30:14

@belzebubhaver: Köszi, a videó jó, van ízlése a srácnak, de hogy jön ez ide?

latensiszakos 2011.03.19. 14:31:25

@hillaby: hát ez az ajánló nagyon mellément :S

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2011.03.19. 14:59:25

@stark: naugye:)
@sorica123: a csajokra mindez nem vonatkozik sztem, ők egy-két pohár borral elcsevegnek egymásközt, de a szittyós férjükkel is szótértenek... válni meg nem fognak, hiszen tudták, mire szerződtek.:)

Karnamantra 2011.03.19. 15:10:20

@latensiszakos: Önjelölt.

Mentem már én is buliba úgy, hogy villamosozott az a haverom, akinek a fenekéhez nőtt a kocsija, mert inni kívánt, és nemtudom hány év után végre koccintottunk.

Egyébként más megközelítés is van: nálunk a társaság egyharmada nem iszik, 20-65 évesig vegyülünk. Aki pedig iszik, a nagyon. És köv. héten folytatjuk. Lehet, hogy ez egy másféle barátság..?

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2011.03.19. 18:33:06

Van _egy_ alkohol-mentes haverom, vele azért elég fasza akár csak kettesben - egyesben? - is bebaszni.

latensiszakos 2011.03.20. 09:24:34

@lilakutyak: nálunk főleg baráti párocskák vannak, akikkel elmegyünk szíbházba meg moziba, meg utána trécselünk egy órát valami egységben. de ha a "rendes" barátokkal vagyok, akkor már két felvonás között nyilván lemegyünk a büfébe :) az utólagos beülés sem nyúlik az éjszakába, érthető okokból. a zasszonnyal elszopogatunk két-két pohár bort, ezek meg bambiznak, aztán pá.

latensiszakos 2011.03.20. 09:28:51

szóval nincsen itt semmi diszkrimináció, csak az alkoholfreiekkalmás a program, meg velük nem tudom elképzelni, hogy 10-en összejövünk, és éjszakázunk, na.

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2011.03.20. 09:32:20

@latensiszakos: khm, hogy is mondjam, ő sem józan, csak nem iszik:)

Más: az ilyen botrányszagú főoldali beharangozással érkező okosokkal miért álltok le érdemben? Küldetéstudat?

És ugyanezzel meg tudom válaszolni egy régi kédésed, hogy miért nem kerülnek az én post-jaim főoldalra. Azért, mert nem lehet némi botrányszaggal odacsalni okoskodókat. Az indexnek pörgés kell, a tartalmat ők szeretik szolgáltatni.

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2011.03.21. 08:53:40

@latensiszakos: OK, végülis amíg tolerálható a mennyiség...
süti beállítások módosítása