látens iszákos

Alighanem vagyunk pár százezren. Van rendes munkánk, családunk, hagyományos szociológiai besorolás szerint mi vagyunk a középosztály. Nem balhézunk, kötelességtudóan ellátjuk a dolgunk egész nap, hasznos, sőt tiszteltre méltó tagjai vagyunk a társadalomnak. De este, mikor magunk vagyunk, vagy ha buli van... Én bort iszom. Ha valamit nem a nyilvánosság előtt üzennél, íme az e-mail: ejjelialkesz@gmail.com

alkeszek

Utolsó kommentek

szakirodalom

GA

Címkék

absztinencia (9) abszurd (1) ajánló (1) aknakereső (1) alekosz (1) alkesz típusok (1) alkohol (17) alkoholfogyasztás (1) alkoholista típusok (2) alkoholizmus (16) alkohol és gének (1) álszentek (2) anonim alkoholisták (1) antialkoholista troll (1) átbaszás (1) ázsiai gének (1) balaton (1) barátok (1) betegség (1) blog (1) boci az óriás (1) bor (28) borhamisítás (1) borkultúra (1) bor jótékony hatása (2) buék (1) bulizás (2) büntetés (1) caol ila (1) céges buli (1) churchill (1) countdown (1) csajok (1) család (3) daniels (1) diéta (1) diszkrimináció (1) edgar allan poe (1) edzés (1) egészség (6) életérzés (1) életmód (14) életvezetés (2) énblog (2) enzimek (1) évforduló (1) falusi turizmus (1) foci vb (2) fröccs (2) gének (1) gépszíjas (1) goldenblog (1) görögök (1) grúzok (1) gyerek (1) györköny (1) gyúrás (1) hazaút (1) hellókarácsony (1) hírek (2) híres (1) híres (1) híres iszákosok (7) hiúság (1) hosszúlépés (1) így isznak (1) irodalom (1) iszákos (2) iszákosok (3) iszákosok védőszentje (1) ittas vezetés (1) ivási szokások (13) ivászat (3) jack (1) james hetfield (1) jellinek képlet (1) jerking (1) józanság (1) kádárrendszer (1) karácsony (2) kiskorúak védelme (1) koktél (1) konferencia (1) közélet (2) középkor (1) kult (2) kultúr (2) kultúra (3) kurvák (1) látens iszákos (1) leszokás (3) máj (1) májvédő diéta (1) májvédő gyógynövények (1) májzsugor (1) máj védelme (1) másnaposság (2) másnapossság kezelése (1) médiatörvény (1) mérsékletesség (1) mérték (2) mértékletesség (4) metallica (1) minőségi bor (1) műalkohol (1) munkáltató (1) nagyivó (1) nagyivók (1) négy lépés (1) női egyenjogúság (1) nők (2) nyár (1) ókor (2) okosság (2) olaszország (1) online berúgás (2) oroszok (3) osbourne (1) ozzy (1) pálinka (3) pezsgő (1) pia (1) pincefalu (1) pincehegy (1) posztalkoholos állapot (1) pszichológia (1) ráivás (1) régészet (1) regisztráció (1) rendőrség (1) részegség (5) részeg csajok (1) retro alkesz (1) rock (1) róma (1) roncsfilm (1) rum (1) scotch (1) single malt (1) sör (6) sor (1) sörhas (1) statisztika (1) stohl (1) svábok (1) számvetés (1) szent bibiána (1) szent mónika (1) szilveszter (2) szintentartó alkoholista (1) szorongás (1) szümpozion (1) szüret (1) tablettás bor (1) tamada (1) thrax (1) tolerancia (1) tömény (2) történelem (3) törvény (1) tudomány (2) tudomény (1) vallás (1) való világ (1) védőszent (1) vendéglátás (1) veszély (1) vodka (6) whiskey (1) whisky (2) winston (1) zene (1) Címkefelhő

Védőszentek alkeszeknek

2011.04.10. 17:08 éjjeli_alkesz

Részegségnek veszedelmes undokságárul

Nézem a gúglit, keresgélek, közben véletlenül megakad a szemem ezen: "az iszákosok és házasságtörők védőszentje, Szent Mónika...". Ez csak valami netes badarság lehet, még nekem is felrémlik egy sor kérlelhetetlenül egyértelmű utalás a Bibliából, melyek szerint  a részegeskedés és a félrelépés főbenjáró bűn, naná, hogy az. "Meg ne részegedjetek borral, melyben fajtalanság vagyon", hiszen a "...részegesek Isten országába nem mennek, ....a részegesek kétszer fizetik a bor árát; pénzekkel a korcsmárosnak, lelkekkel az ördögnek" idézget maga Pázmány Péter a Részegségnek veszedelmes undokságárul című hosszú dörgedelmében. Ugyanakkor: „Ne légy tovább vízivó, hanem élj egy kevés borral, gyomrodra és gyakori gyengélkedésedre való tekintettel.” írja Timótheusnak Szent Pál, és az sem lehet véletlen, hogy a jó bortermésért egy tucatnyi szent felel. A borkultúra valamint a kereszény és zsidó vallás ezernyi szállal kapcsolódnak, de mindkét vallás elítéli a túlzott ivászatot. A hivatalos álláspont a mértékletesség, akkor is, ha néhény egyházfi ezt nem is tudja maradéktalanul és hitelesen képviselni. Így furcsa volna, ha e tiltott, bűnös ténykedések felett szentek bábáskodnának. Hogyan lehetne tehát a részegeknek vagy alkeszeknek védőszentje? Igazából nincs is, illetve közvetve mégis van.

Két ellenkező eretnekséget olvasok a boritalrúl

Amennyire visszakövethető, egy ezotériával foglalkozó odal emlegeti Szent Mónikát az iszákosok - egyben a házasságtörők - védőszentjként, amit jó szokás szerint szó szerint átvesz mág egy tucat oldal. A hivtalos katolikus site-okon - elvégre ők az illetékesek - viszont erről nincs szó, és mivel védőszent minimum püspöki jóváhagyással lehet valakiből (lásd apróbetűs rész a végén), bizton állíthatjuk, hogy szegény Szent Mónika nevével visszaéltek, és a hülyeség a sok kopipészt nyomán elárasztotta a netet.

Szent Mónikának (331-387) mégis van köze az alkeszekehez. Hozzá fohászkodnak a hagyomány szerint némi odahatásért azok az anyák és feleségek, akiknek a férje vagy fia züllött, kicsapongó életet él, vedel, netán házasságot tör. Szegény Mónika asszony ugyanis egy ilyen férjet fogott ki, majd a fia, Augusztinusz sem lett különb, legalábbis eleinte. A férj, Particius (ez a neve, nem a társadalmi pozíciója) állandóan ok nélküli dühromaiaval keserítette meg szegény szent napjait, sőt, notórius félrekefélő is volt, mindezt az anyós állandó gonosz kárálása kísérte. A többi korabeli asszony persze hasonló esetben visszaszólt, ez pedig az akkori szokások szerint kiadós verést vont maga után. De Szent Mónika csöndben tűrt, és imádkozott pogány férjéért. Sőt megfeddte asszonytársait, mondván azokat a lila foltokat nem a férjeik öklének köszönhetik, hanem saját gonosz nyelvüknek. Végül Patricius a halálos ágyán megbánta bűneit és megkeresztelkedett. Ez az alázatos feleség vonulat persze ma már nem annyira trendi, viszont máig központi eleme a szent kultuszának a kis Augusztinuszért viselt újabb húsz évnyi csöndes imával teli szenvedés. Ma lényegében a felelősségteljes katolikus szülők elé állítják követendő példának. A gyermek ugyanis - ez köztudomású - ifjúsága során rettentően züllött volt, ivott, meg minden. De Szent Mónika ismét addig imádkozott, amíg sok évnyi tévelygés után a fiú megtért, sőt szentéletűvé vált, annyira, hogy az utókor Szent Ágostonként emlegeti.

Ezért aztán logikus, hogy miért éppen az ő közvetítői fellépését kérik az elkeseredett asszonyok, ha a rossz útra tért a büdös kölök vagy a disznó férj. Így, áttételesen van köze az alkeszekhez, de nem ő az, aki elintézi, hogy a részeg ne törje össze magát, és a szexfüggő férj is hiába fogadkozna nála, hogy ez volt az utolsó, csak az asszony meg ne tudja. Ő az alkesz vagy kanos fickók helyett azok hozzátartozóival áll szóba, ez van.

A mértékletes borital léleknek és szűnek vidámsága

De azért egy már-már bulváros adalék Szent Ágoston művéből, amely szerint Szent Mónikát is megkísértette a bor démona (a korabeli blikk elcsámcsogott volna ezen, milyen ez már, vizet prédikál ezzel a múlttal, mint az az erkölcscsősz, fétispornós Gigi) ? Mert hát:

Gyakran küldték le a pincébe, hogy a nagy amforákból bort hozzon az asztalra. Ő pedig, mielőtt kisebb kancsókba szétöntötte volna a bort, pajkosságból mindig megnyalta a nagy kanna szélét, mert a bor igazában nem ízlett neki. Csakhogy a napról napra ismétlődő játék közben egyre gyakrabban nyelt is a borból, annyira, hogy egyszer csak élvezettel húzott le egy kisebb kancsónyit is. Mikor ezt az egyik öreg szolgáló meglátta, megdorgálta érte. A dorgáló szóra a leány fölényesen odavágott valamit, mire a szolgáló iszákos nőnek bélyegezte. Ettől Mónika magára eszmélt, s a szolgáló szava úgy maradt benne, mint valami nagy tövis, és kigyógyította hibájából.

A legnagyobb meglepetésemre mégis talátam egy eldugott szentet, akiről egy katolikus oldal maga álította, hogy többek között az iszákosok védelmezője. Ő Szent Bibiána, egy ókeresztény vértanú. Még a keresztényüldözések idején tulajdon apja végzett vele, úgy, hogy lefejezte. A sírjánál több csodás dolog mellett a legenda szerint elmúlik a fejfájás. Ebből következett pár logikai ugrás után, hogy a fejfájósok hozzá fohászkodak, a fejfájósok egy része pedig törvényszerűen a másnaposok köréből került ki. Ennyi a hagyomány alapja.  

A védőszentek, vagy patrónusok olyan szentek, akiket a katolikus hívek imáikban arra kérnek, hogy ilyan-olyan ügyekben járjanak el a legmagasabb helyeken. Szentből több ezer van, a hatáskörük is szerteágazó, ráadásul tájegységenként változhat, hogy kinek milyen ügyben kérhetik a közbenjárását. A leggyakoribb betegségek esetében akár negyven-ötven szent közül választhatunk, de még a féloldalas fejfájásnak is van minimum két felelős szentje. Általában az életrajzokból vett analógiákra épül, hogy ki minek (foglalkozás, betegség, település) a szentje, a népi hagyományokat aztán hivatalossá tette az egyház. 

18 komment

Címkék: vallás bor védőszent szent mónika szent bibiána iszákosok védőszentje

A bejegyzés trackback címe:

https://latensiszakos.blog.hu/api/trackback/id/tr242802905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wpet 2011.04.11. 09:53:03

Grat, igazán élmény volt olvasni, egyben megnyugtató, hogy ha úgy alakulna, hogy fohászkodni térek be a templomba, Mónit megszólíthatom.

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2011.04.11. 10:36:46

Na, az azért szépen látszik, hogy azokból lesznek a legnagyobb prohibícionisták, akik képtelenek ellenállni az addikció démonának. Mer' nehogymá' más kezelni tudjon olyat, amit mi nem, nemigaz? (Mondanám stílszerűen, hogy Mónika bekap..tja a, ööö, szivarom, majd éjjeli kimoderál, ha ez túl durva:))

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2011.04.11. 22:23:58

@lilakutyak: Már megint piáltál, miiii? Hogy a franc törje ki a iszákos beledet! Hát így kell beszélni a kommentelők előtt, miiiii?

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2011.04.11. 23:58:41

ja bazmeg, elképesztő. szentes posztnál nem mondjuk, hogy "bekaphatja a faszom", ez alap.:)

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2011.04.12. 00:01:44

@wpet: hát, inkább a feleséged/édesanyád szólongathatná, ha úgy alakul, neked maradna Bibiána, egy saridon helyett. :)

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2011.04.12. 09:13:03

@éjjeli_alkesz: na, de, Mónika, t'od a lujinszki. Bár asszem a szivar neki konkrétan nem a szájában landolt... :)

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2011.04.12. 20:11:37

@lilakutyak: Ja, az már többszörös képzettársítás. Meg is lepődtem, hogy egy amerikai elnök képes ilyenre :D.

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2011.04.12. 22:17:25

@hillaby: @lilakutyak: de az ilyesmi nem szex, ergo nem is félreorálkodás, megmondta bill is.
itt a posztbéli mónikának tehát nincs is tennivalója, hogy on is legyek :) na meg ezek a jenkik mind valami protestáns felekezet követői, ohne szentek, kivévea a derék íreket, olaszokat, meg latinókat.

wpet 2011.04.15. 09:43:48

Jobban megnézve a képet, nem biztos, hogy akarnék Santa Monicához fohászkodni, elég utálatos-házsártos szipirtyófeje van.(egyébként lehet elmélkedni azon, hogy miért kapta a kaliforniai város róla a nevét...valaki tudja?)

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2011.04.15. 20:30:03

@wpet: sok ott az alkesz.
na jó, igazából azért, mert a spanyolok az ő napján szálltak ott először partra. :) akkoriban könnyebben tájolták be a dátumot a szentekkel, mint pl. úgy, hogy augusztus 7. :)

ezt persze most olvastam én is a városka honlapján.

korxi 2011.04.18. 21:53:08

Elgondolkodtató hogy a társadalomban ilyen széles körben elterjedt szokásnak (piálás) nincs védőszentje. Ha valaki komoly jelentőséget tulajdonít ennek, és a tárgyalt személyeket eddig kanonizált védőszentnek hitte, ne olvassa el a posztot. Ilyen szemszögből elég illúzióromboló.

wpet 2011.04.19. 14:23:31

Elolvastam újra a posztot, és akkor láttam, hogy Mónikának az első képen konkrétan olyan arca/arckifejezése van, mint Mikola Istvánnak.
Lehet, hogy rokonok.

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2011.04.25. 00:44:09

@korxi: nézze, ez olyasmi, hogy a gyilkosoknak sincs védőszentje, legalábbis csodálkoznék, ha lenne :)

szigorú teológiai értelmezés szerint a részeg ember az Istentől kapott lelkét nullázza le, egyben megágyaz majdnem az összes főbűnnek. a sikeres ivászatnak így nem is lehet patrónusa.

viszont az igazi híveket nem annyira zavarja, hogy az adott szent a kánon szerint milyen ügyekben illetékes. ez mindig úgy volt, hogy valamilyen életrajzi párhuzam miatt valakik kipécéztek egy szentet, aztán ha már megvolt a kultusz, hát jóváhagyták. kivétel pl. az internet bédőszentje, azt a pápa "nevezte ki".

Intizar 2011.05.09. 20:39:30

Jaj, kérem, ne nevezzék már egyházfinak az egyházatyákat, tanítókat, bölcseket, szenteket! Bocs, de az egyházfi, az valami olyan a protkóknál, mint a katolikusoknál a sekrestyés. Nyilván nem pontosan, de kábé. Nahát. Ezt jelenti, nem mást.

Intizar 2011.05.09. 20:44:45

Tegyem hozzá a (nem kanonizált) néphagyományt, amely szerint a részegekre a Szűzanya személyesen vigyáz. Fene tudja, miért, magyarázat nincs hozzá. Talán merő lágyszívűségből, vagy talán az asztalosok már akkor is olyanok voltak, mint mostanában.

wpet 2011.05.12. 10:05:59

@Intizar:
ezt találtam:

Magyar Katolikus Lexikon > E > egyházfi

"egyházfi, kurátor: az Egyház szolgálatában álló világi személy. A gazdasági ügyek helyi intézője, aki emellett a templomi szertartásokon, istentiszteleteken is kisegít. - Részt vesz és segédkezik a tp. falain kívül végzett szteléseken, →körmeneteket szervez, gyakran ministrál, sok helyütt a pap távollétében közösségi ájtatosságokat is vezet. Hagyományos föladata a →perselyezés, gondoskodik a tp. fölszereltségéről és rendjéről. Megbízatása révén a falu legtekintélyesebb tisztségviselői közé tartozik. Prot. gyülekezetekben az ~ság a falusi társad. legmódosabb rétegeinek kezében volt. A néphagyomány, mint a valláshoz, egyh-hoz legközelebb álló tisztségek egyikét, az ~ alakját olykor termfölötti képességekkel is fölruházta."

Intizar 2011.05.12. 15:17:48

@wpet: Akkor ciki, hogy lesekrestyéseztem. Talán mentség, hogy az az egyházfi, akit személyesen ismertem, ilyen szerényebb feladatkört látott el.
Viszont tény, hogy nem azonos az egyházatyával, sem pedig az egyház lelkes híveivel (ad analogiam hazafi), amilyen értelemben itt használták.

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2011.05.13. 08:55:32

off: @Intizar: @wpet: az egyházfi szó használatakor én bizony a falusi plebánosokra és náluk is erősebben a kántorokra gondoltam, a jelenkoriakra. per definitionem a plébános nem ok, a kántor részben. szerintem köznyelvileg érthető, ezért ha megbocsát, kedves Intizar, nem javítom, jó lesz ez már így.
süti beállítások módosítása