látens iszákos

Alighanem vagyunk pár százezren. Van rendes munkánk, családunk, hagyományos szociológiai besorolás szerint mi vagyunk a középosztály. Nem balhézunk, kötelességtudóan ellátjuk a dolgunk egész nap, hasznos, sőt tiszteltre méltó tagjai vagyunk a társadalomnak. De este, mikor magunk vagyunk, vagy ha buli van... Én bort iszom. Ha valamit nem a nyilvánosság előtt üzennél, íme az e-mail: ejjelialkesz@gmail.com

alkeszek

Utolsó kommentek

szakirodalom

GA

Címkék

absztinencia (9) abszurd (1) ajánló (1) aknakereső (1) alekosz (1) alkesz típusok (1) alkohol (17) alkoholfogyasztás (1) alkoholista típusok (2) alkoholizmus (16) alkohol és gének (1) álszentek (2) anonim alkoholisták (1) antialkoholista troll (1) átbaszás (1) ázsiai gének (1) balaton (1) barátok (1) betegség (1) blog (1) boci az óriás (1) bor (28) borhamisítás (1) borkultúra (1) bor jótékony hatása (2) buék (1) bulizás (2) büntetés (1) caol ila (1) céges buli (1) churchill (1) countdown (1) csajok (1) család (3) daniels (1) diéta (1) diszkrimináció (1) edgar allan poe (1) edzés (1) egészség (6) életérzés (1) életmód (14) életvezetés (2) énblog (2) enzimek (1) évforduló (1) falusi turizmus (1) foci vb (2) fröccs (2) gének (1) gépszíjas (1) goldenblog (1) görögök (1) grúzok (1) gyerek (1) györköny (1) gyúrás (1) hazaút (1) hellókarácsony (1) hírek (2) híres (1) híres (1) híres iszákosok (7) hiúság (1) hosszúlépés (1) így isznak (1) irodalom (1) iszákos (2) iszákosok (3) iszákosok védőszentje (1) ittas vezetés (1) ivási szokások (13) ivászat (3) jack (1) james hetfield (1) jellinek képlet (1) jerking (1) józanság (1) kádárrendszer (1) karácsony (2) kiskorúak védelme (1) koktél (1) konferencia (1) közélet (2) középkor (1) kult (2) kultúr (2) kultúra (3) kurvák (1) látens iszákos (1) leszokás (3) máj (1) májvédő diéta (1) májvédő gyógynövények (1) májzsugor (1) máj védelme (1) másnaposság (2) másnapossság kezelése (1) médiatörvény (1) mérsékletesség (1) mérték (2) mértékletesség (4) metallica (1) minőségi bor (1) műalkohol (1) munkáltató (1) nagyivó (1) nagyivók (1) négy lépés (1) női egyenjogúság (1) nők (2) nyár (1) ókor (2) okosság (2) olaszország (1) online berúgás (2) oroszok (3) osbourne (1) ozzy (1) pálinka (3) pezsgő (1) pia (1) pincefalu (1) pincehegy (1) posztalkoholos állapot (1) pszichológia (1) ráivás (1) régészet (1) regisztráció (1) rendőrség (1) részegség (5) részeg csajok (1) retro alkesz (1) rock (1) róma (1) roncsfilm (1) rum (1) scotch (1) single malt (1) sör (6) sor (1) sörhas (1) statisztika (1) stohl (1) svábok (1) számvetés (1) szent bibiána (1) szent mónika (1) szilveszter (2) szintentartó alkoholista (1) szorongás (1) szümpozion (1) szüret (1) tablettás bor (1) tamada (1) thrax (1) tolerancia (1) tömény (2) történelem (3) törvény (1) tudomány (2) tudomény (1) vallás (1) való világ (1) védőszent (1) vendéglátás (1) veszély (1) vodka (6) whiskey (1) whisky (2) winston (1) zene (1) Címkefelhő

Híres iszákosok - Mogyeszt Muszorgszkij

2010.11.13. 11:50 hillaby

Mi mással lehet jobban kiérdemelni a híres iszákosok közé kerülést, mint azzal, ha alkoholelvonás visz át minket a másvilágra? A XIX. századi orosz zeneszerző életrajzi adataival inkább nem is fárasztanám a blog közönségét, elég annyi, hogy Mogyeszt nem több mint 42 életéve alatt elérte, hogy a legnagyobb zeneszerzők közé soroljuk, és többek között még egy ilyen, nem kifejezetten komolyzenei blog is megemlékezzen róla.

Akinek olyan szerencséje volt, hogy általános- vagy középiskolai énektanára komolyan vette a "zenehallgatás" feladatát, emellett nem a többi gyerek által preferált "már megint mi ez a szar nyivákolás" játékot űzte és egy kicsit oda is figyelt arra, hogy mi szól a hangszóróból, az pár dallamra biztosan emlékszik az általunk komolyzenének titulált művészeti ág terméséből. Az is szinte biztos, hogy a pár dallam között ott van Muszorgszkij Egy kiállítás képei (nem az újság futballrovatáról van szó) című művének valamelyik részlete, még ha nincs is tisztában vele, hogy ki írta es pontosan mi is az. Ez a mű akkora befolyással volt az emberiség zenei műveltségére, hogy szerény véleményem szerint, ha sietve el kellene költöznünk egy másik bolygóra (vagy egy kopár hegyre), szinte biztos, hogy a kottája valakinek a bőröndjében lenne. Az egyik népszerű zene- és kottaszerkesztő program az első indítás után rögtön a Promenade kottaképével fogad, mintegy miheztartásképpen.

Ivási szokásaival nem kívánnék foglalkozni, mindenki el tudja képzelni, hogy egy orosz, idegileg gyenge fiatal művész mennyi vodkát fogyaszthatott el egy olyan korban, amikor az alkoholizmus fogalma még nem terjedt el... A csodálatos az, hogy az Egy kiállítás képeit életének utolsó szakaszában, a teljes leépülés közepette komponálta. Csak a zongoradarab készült el, az ismertebb zenekari átiratot Maurice Ravel (Bolero, valaki?) jegyzi. A művet egyébként nagyon sokan feldolgozták, úgyhogy részemről be is fejezem és átadom a szót az iszákos mester zenéjének pár videó segítségével. Ne feledjük, az alkoholista is ember, sőt, gyakran híres is.

Elöljáróban idézek a Wikipédiáról: "1873 nyarán meghalt egyik legjobb barátja, Viktor Gartman, a tehetséges építész és festő, a zeneszerző egyik nagy rajongója. Barátja megrázó hirtelenséggel bekövetkezett halála (szívbénulás ölte meg) mélyen megrendítette Muszorgszkijt. 1874 nyarán újszerű, szokatlan művészi feladat kezdte foglalkoztatni. Viktor Gartman műveiből kiállítás nyílt, amelyet Muszorgszkij is megtekintett. A tárlat élményei és a kegyeletes baráti érzés azt az ötletet sugallta a művésznek, hogy benyomásaiból „zenei képsorozatot” komponáljon."

Az emblematikus Promenade, az "ijesztegetős" gnóm és Az öreg kastély a szintén orosz Jevgenyij Kisszin brilliáns, bár sokak szerint túl "pattogós" előadásában:

 

A Tuileriák kertje, Bydlo (személyes kedvenc!), Csibék tánca tojásban, Samuel Goldenberg és Schmuyle, és A limoges-i piac Maurice Ravel hangszerelésében. Kéretik a hangerőt kissé feltekerni. (A Bydlo elején a baritonkürtös jó rézfúvós szokáshoz híven el is ront egy hangot.)

 

A limoges-i piac, Katakombák, Holtakkal a holtak nyelvén és Baba-Jaga kunyhója Isao Tomita rendhagyó "előadásában". (Ajánlom azoknak, akik szerint az elektronikus zene lelketlen.)

 

A zárótétel, A kijevi nagykapu megint Kisszin előadásában.

 

44 komment

Címkék: zene kult kultúra vodka oroszok kultúr híres iszákosok iszákosok

A bejegyzés trackback címe:

https://latensiszakos.blog.hu/api/trackback/id/tr702445785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Beton Nt 2010.11.13. 20:11:04

kösz a postot
lájkolom

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2010.11.13. 23:20:37

egyébként ajánlom a Youtube-on végignézni a Kisszin által játszott Egy kiállítás képei mind a négy részét, több okból is:
- az eredeti, zongorára írt darabot játssza
- zseniálisan!
- plusz a hangminőség is kiváló (Youtube-hoz képest)

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2010.11.14. 18:27:42

Hű, ez nagyon profi volt, nagyon nagy grat!

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2010.11.14. 18:56:20

@éjjeli_alkesz: Köszi, igazából szerintem egy kicsit össze lett csapva, dehát az életrajz helye a Wikipédián van. A minap emlegetted, hogy komolyzenei posztra nem lenne fantáziád, gondoltam, kapok az alkalmon és betöltöm ezt a piciny űrt is. Nekem általános iskolás korom óta egyik kedvencem volt Muszorgszkij, szerintem ezzel a művel meg lehet szerettetni a komolyzenét a gyerekekkel (meg a felnőttekkel is). Azt, hogy alkesz volt, meg hogy emiatt halt is meg, csak pár éve tudtam meg.

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2010.11.14. 22:22:14

@hillaby: a 'profi' jelzőt tággabban értettem. aki pl. kiszúrja, hogy a baritonkürtös (talán 3.40 körül...?) egyet mellényom, (még a hangszer kinézetében sem vagyok biztos) és úgy általában így vágja a témát, az bizony poháremeléssel kombinált kalapemelést érdemel.:)

amúgy énektagozatos általánosba jártam, meg jó csomó évig zeneiskolába is. megvolt a sok zenehallgatásos óra is, Mogyeszttel együtt, bár én ennyire nem lelkesedtem érte.
A gimis énektanárunk az meg - kemény alka - baszott az egészre, volt neki száz előre megírt zeneszerző-életrajza, amit nagy nehezen felolvasott, mi meg benyaltuk, vodka nem szerepelt benne. és wiki sem volt.

a porté az király, mindent elmond...

sallersanyi 2010.11.14. 22:53:33

Ha már a wikipédiás szerző bakizik, azért még ne vedd át a rosszat: nem Gartman, hanem Hartmann. Mint ahogy az oroszok minden H betűs nevet G-re fordítanak. Így van náluk Gitler és Gengyel (Händel).

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2010.11.14. 22:54:06

@sallersanyi: nekem is feltűnt, azért írtam, hogy idézek :)

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2010.11.14. 23:02:19

@sallersanyi: mondjuk elgondolkodtató... Hartmann végül is orosz volt, bár német származású. Vajon ő maga hogy mondta a családnevét, úgy, ahogy írva vagyon, azaz Гартман, vagy németesen?

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2010.11.14. 23:12:51

@hillaby: ha volgai német volt, akkor nyilván az utóbbi:)

de ha netán mégsem, akkor talán egy a 'k' és 'h' közti krákogós torokhangon.

sallersanyi 2010.11.14. 23:17:26

@hillaby: Úgy tudom, ennek nem a szokás, hanem kiejtésbeli nehézség az oka.

PsPeet 2010.11.14. 23:19:25

...emlegessük fel itt az ugyancsak híres-nevezetes Emerson Lake & Palmer feldolgozásalbumot is, mert megérdemli.

www.youtube.com/watch?v=yyys4gm01A8

vezereger 2010.11.14. 23:20:59

nekem megvan az Emerson-Lake&Palmer bakelit változat is... igazán csak ajánlani tudom mindenkinek ;)

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2010.11.14. 23:30:36

@vezereger: Én előbb találkoztam az ELP feldolgozással, mint a Ravel-féle zenekari változattal. Az egyik osztálytársaméknál néztük Betacam videószalagon. (Kb. tíz éves lehettem?) Aztán az énekórán meghallgattuk a "komoly" változatot - az jobban tetszett. Volt egy időszak, amikor vadásztam a műsorújságban a koncerteket, voltam a Zeneakadémiától kezdve kis, kb. tizenöt nézőt vonzó zongoraestig mindenhol. Emlékszem, a zongorista hölgy kb. minden ötödik hangot elrontotta, még akkor is, ha az öt egyszerre szólt :).

vezereger 2010.11.14. 23:43:08

mert nem nézted vasárnap délelőttönként azt a komolyzenei sorozatot, amit Bernstein vezényelt és minden szépségét, részletét mebutatta annak, amit gy nagyzenekar tud, és amit a szerző el szeretett volna mondani ;)

kukikaa1986 2010.11.15. 01:31:38

Kiszin most szerdán (2010.nov.17.) a Müpában!

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2010.11.15. 07:39:06

@vezereger: vasárnaponként kirándultunk annak idején, nem nagyon voltam tévézős gyerek. Övegest is mindig számonkérik rajtam.

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2010.11.15. 07:45:19

@kukikaa1986: Már megint az orosz nevek! :) Akkor most nem is Kisszin, hanem Kiszin? Ezentúl csak cirill betűkkel fogok oroszokra hivatkozni. :)

Csülök 2010.11.15. 08:08:33

vezereger megelőzött. A "Pictures At An Exhibition" a rocktörténet egyik legjobb albuma!

fenriz17 2010.11.15. 08:36:11

www.youtube.com/watch?v=X9EcdZY7DKo Kiváló Éj a kopár hegyen feldolgozás.

wpet 2010.11.15. 08:37:54

"Mi mással lehet jobban kiérdemelni a híres iszákosok közé kerülést, mint azzal, ha alkoholelvonás visz át minket a másvilágra?"
Pl azzal is, ha annyit iszik valaki, hogy belefullad a saját hányásába...
Ez is hiánypótló volt, köszönet érte.
A posztképet korábban láttam fekete-fehérben(szerintem ez lehetett az énekkönyvben) és még így is látszott a Mesteren, hogy erősen addikt egyén.

wpet 2010.11.15. 08:42:12

Ja, és grat a címlaphoz.

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2010.11.15. 09:17:32

"Egy kiállítás képei (nem az újság futballrovatáról van szó)" - ezt azért időbe telt értelmeznem, de akkor hatott:)

"ezzel a művel meg lehet szerettetni a komolyzenét a gyerekekkel" - az én környezetemben a Carmina Burana, a Török induló meg az Új világ szimfónia vitte az embereket a komolyzene felé: úgyis mint Sepultura, Stormwitch és Moby Dick.

Az egy kiállítás képeinek épp az ellenirányú folyamata volt az a sorozat a tévében, amelyikben Cakó Ferenc homokanimációi mentek komolyzenére, amiket zongorán adott elő egy csávó némi magyarázattal. Szégyen, de öt perc google után sem ugrik be a neve.

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2010.11.15. 09:32:23

@wpet: Csak nem Hendrixre gondolsz? Attól szerintem nem lesz valaki alkesz (legfeljebb peches), hogy belefullad a hányásába. Szívesen írnék róla is, de nem vagyok róla meggyőződve, hogy ide való. Kösz a gratulációt, engem is meglepett. :)

Heinz-Günther 2010.11.15. 10:28:27

ami pedig a rézfúvósokat illeti, szintén beleillenek a blogba, mint a legrégibb zenészvicc is bizonyítja. miszerint
"egy kürtös és egy trombitás elmennek egy kocsma elött..."

Öngerjesztő Erg 2010.11.15. 10:52:42

@hillaby:
Szerintem sem illik ebbe a sorba Hendrix. Annál inkább Janis Joplin, John Bonham és Bon Scott. Ha épp témahiányban szenvednél..:)

wpet 2010.11.15. 12:18:58

@Öngerjesztő Erg:

Kköszi, utóbbi kettőre gondoltam!

wpet 2010.11.15. 12:25:07

@lilakutyak:

Szerintem azért mert Hendrix ugyan drogozott becsülettel, de nem volt alkesz. Azért fulladt meg, mert nem ébredt fel, amikor hányt.
Túlszedálta magát.

wpet 2010.11.15. 12:28:04

@lilakutyak:

Hát, nem gondoltam volna, hogy még látom hivatkozásként leírva a Stormwitch nevet, pláne klasszikusokkal kapcsolatban...:-)
Én nagyon bírtam őket, de nem tudom, hogy ez utólag mennyire vállalható vagy ciki.

wpet 2010.11.15. 12:35:35

@lilakutyak: Elnézést az offokért

Nézdmá', hát ezek még élnek.

www.stormwitch.de

www.stormwitch.de/index.php?option=com_content&view=article&id=60%3Alive-in-budapest&catid=37&Itemid=56

Van még egy olyan metálzenekar aki budapesti koncertlemezt adott ki?
A honlapjukat elnézve elég gáz,de 14 évesen bejövős volt.

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2010.11.15. 12:46:25

@wpet: emlékeim szerint Joplin meg Hendrix is égette a gyertya összes végét, pia, drog, baszás...

Stormwitch-re alig emlékszem, csak erre az egy számra. Lehet, hogy kalandvágyból belehallgatok, de asszem a terápiás havi egy pokolgép koncert lemez elég:)

Öngerjesztő Erg 2010.11.15. 14:55:25

@hillaby:
Felfrissítve emlékeimet, valóban Bonzo látszik ideális jelöltnek. Aki ugye élete utolsó napján 40 (!) kupica vodkával váltotta meg a jegyét a túlvilágra..

Barman's Choice · http://scotchwhiskyblog.wordpress.com 2010.11.16. 00:06:04

Mondjuk aktualitásban sincs hiány.Gondolok a nem is olyan régen megjelent két vezető "politikus" bush és blair önéletrajzára,amiben leirják,hogy alkoholisták voltak.Ez elég meleg poszt lenne ha azt vizslatnánk,hogy ha két ilyen pozicióba két alkoholista ül egy időben,mennyire forditja meg az az időszak a világtörténelmet.

wpet 2010.11.16. 08:53:17

@Barman's Choice:

Van rá esély, de pl. Churchillből kiindulva (akiről van itt poszt is)lehet, hogy nincs jelentősége.

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2010.11.16. 09:16:46

@wpet:

Ez egy régi lánclevélből van:

2. Melyik embert választanád meg vezetőnek (az ország
élere, vagy hasonló ...):

a, Aki cigizik mint állat, naponta megiszik egy rakás martinit (8-10 pohárral), asztrobuzi, szimpatizál lezülött politikusokkal?

b, Akit már két alkalommal kirúgtak irodai munkából, délig alszik, nincs két értelmes mondata, állandóan sört iszik, és a főiskolán lebukott opiumárusítással?

c, Aki kitüntetett harci hős, vegetáriánus, nem dohányzik és csak alkoholmentes sört iszik ?

a, Franklin D. Roosevelt
b, Winston Churchill
c, Adolf Hitler

Álszentfazék · http://alszentfazek.blog.hu/ 2010.11.16. 10:17:50

Őszintén örülök a "komolyzene" fenti méltatásának, M. nekem is az egyik nagy kedvencem, de:

"szegény családból származó Mogyeszt"

tudtommal ez tévedés. Birtokos nemesi családból származott, otthon kezdett zongorázni tanulni, ami nem volt szokás a XIX. századi szegény orosz famíliákban.

Ettől az apróságtól eltekintve igen élvezetes volt a bejegyzés.

wpet 2010.11.16. 10:30:11

Én szívesen ismerkedtem volna egy kicsit közelebbről vele, mert azért a Wikipédia nem ugyanaz.

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2010.11.16. 10:37:00

@Álszentfazék: OK, ezt benéztem. Maga a család nem volt szegény, de ő folyton anyagi gondokkal küzdött (ez kiderül leveleiből). Talán csak nem elitta a pénzt? Egyébként ez tényleg akkora tévedés, hogy javítom.

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2010.11.16. 10:46:32

@wpet: Most már látom, hogy a magyar nyelvű Muszorgszkij Wikipédia cikk gyakorlatilag használhatatlan. Ha Látens kolléga is beleegyezik, összedobok egy második részt is Muszorgszkijról (főleg egyéb forrásokból), ahol már életrajzi adatok is lesznek, esetleg idézetek leveleiből.

(Belegondolva, nem áradnak a posztok, úgyhogy még talán ez is belefér.)

Mondtam én, hogy összecsaptam ezt a posztot!

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2010.11.16. 10:58:45

Élek a gyanúperrel, hogy a magyar Wikipédia Muszorgszkij cikkének szerzője sokat merített magyarországi, az előző rendszerben kiadott forrásokból, melyekben nemesi származásáról és alkoholizmusáról a jótékony cenzúra miatt kevesebb szó esett.
süti beállítások módosítása