látens iszákos

Alighanem vagyunk pár százezren. Van rendes munkánk, családunk, hagyományos szociológiai besorolás szerint mi vagyunk a középosztály. Nem balhézunk, kötelességtudóan ellátjuk a dolgunk egész nap, hasznos, sőt tiszteltre méltó tagjai vagyunk a társadalomnak. De este, mikor magunk vagyunk, vagy ha buli van... Én bort iszom. Ha valamit nem a nyilvánosság előtt üzennél, íme az e-mail: ejjelialkesz@gmail.com

alkeszek

Utolsó kommentek

szakirodalom

GA

Címkék

absztinencia (9) abszurd (1) ajánló (1) aknakereső (1) alekosz (1) alkesz típusok (1) alkohol (17) alkoholfogyasztás (1) alkoholista típusok (2) alkoholizmus (16) alkohol és gének (1) álszentek (2) anonim alkoholisták (1) antialkoholista troll (1) átbaszás (1) ázsiai gének (1) balaton (1) barátok (1) betegség (1) blog (1) boci az óriás (1) bor (28) borhamisítás (1) borkultúra (1) bor jótékony hatása (2) buék (1) bulizás (2) büntetés (1) caol ila (1) céges buli (1) churchill (1) countdown (1) csajok (1) család (3) daniels (1) diéta (1) diszkrimináció (1) edgar allan poe (1) edzés (1) egészség (6) életérzés (1) életmód (14) életvezetés (2) énblog (2) enzimek (1) évforduló (1) falusi turizmus (1) foci vb (2) fröccs (2) gének (1) gépszíjas (1) goldenblog (1) görögök (1) grúzok (1) gyerek (1) györköny (1) gyúrás (1) hazaút (1) hellókarácsony (1) hírek (2) híres (1) híres (1) híres iszákosok (7) hiúság (1) hosszúlépés (1) így isznak (1) irodalom (1) iszákos (2) iszákosok (3) iszákosok védőszentje (1) ittas vezetés (1) ivási szokások (13) ivászat (3) jack (1) james hetfield (1) jellinek képlet (1) jerking (1) józanság (1) kádárrendszer (1) karácsony (2) kiskorúak védelme (1) koktél (1) konferencia (1) közélet (2) középkor (1) kult (2) kultúr (2) kultúra (3) kurvák (1) látens iszákos (1) leszokás (3) máj (1) májvédő diéta (1) májvédő gyógynövények (1) májzsugor (1) máj védelme (1) másnaposság (2) másnapossság kezelése (1) médiatörvény (1) mérsékletesség (1) mérték (2) mértékletesség (4) metallica (1) minőségi bor (1) műalkohol (1) munkáltató (1) nagyivó (1) nagyivók (1) négy lépés (1) női egyenjogúság (1) nők (2) nyár (1) ókor (2) okosság (2) olaszország (1) online berúgás (2) oroszok (3) osbourne (1) ozzy (1) pálinka (3) pezsgő (1) pia (1) pincefalu (1) pincehegy (1) posztalkoholos állapot (1) pszichológia (1) ráivás (1) régészet (1) regisztráció (1) rendőrség (1) részegség (5) részeg csajok (1) retro alkesz (1) rock (1) róma (1) roncsfilm (1) rum (1) scotch (1) single malt (1) sör (6) sor (1) sörhas (1) statisztika (1) stohl (1) svábok (1) számvetés (1) szent bibiána (1) szent mónika (1) szilveszter (2) szintentartó alkoholista (1) szorongás (1) szümpozion (1) szüret (1) tablettás bor (1) tamada (1) thrax (1) tolerancia (1) tömény (2) történelem (3) törvény (1) tudomány (2) tudomény (1) vallás (1) való világ (1) védőszent (1) vendéglátás (1) veszély (1) vodka (6) whiskey (1) whisky (2) winston (1) zene (1) Címkefelhő

Egyre több és több bor = kicsattanó egészség!

2009.12.02. 08:19 éjjeli_alkesz

Blogunk kezdeti alapvetése, hogy azt feszegessük, mennyit lehet egészségügyileg büntetlenül szittyózni. Az még érthető, hogy a kommentelők a zéró tolerancia és a napi két liter bor közötti széles skálán vélték meglelni az üdvözítő határértéket, na de hogy a tudomány sem igazít el minket... 

A vörösbor egészségre gyakorolt hatásának jókora szakirodalma van, aminek legfőbb jellemzője, hogy már mindent, és mindennek az ellenkezőjét tudományos alapossággal bizonyították. Az talán ma már nem annyira képezi vita tárgyát, hogy a szív- és érrendszernek jót tesz a vörösbor - engem legalábbis meggyőzetek az idevágó tanulmányok -, csak a javallott mennyiség változik állandóan, pedig minket ugye ez erősen érdekel. Egyes szélsőséges kutatócsoportok szerint pedig a pozitív hatásokat, ha vannak is, nagymértékben felülmúlják a káros hatások, melyekért főleg a bor alkoholtartalma tehető felelőssé. Bah.

Ehhez képest a közelmúltban több üdítő értekezés is napvilágot látott, amelyek a magunkfajta hipochonder iszákosok számára újabb mentséget, hivatkozási alapot szolgáltatnak az ivászatokra. Az egyik jóságos spanyol orvoscsoprt napi egy üveg bor fogyasztását véli ideálisnak a szívinfarktus elleni harcban, míg brit kollégáik totális háborút hirdetve az érrendszerre leselkedő veszélyek ellen, napi két üveg ledöntésében találták meg a kellő, és még egészséges mértéket. És mindezt szívrohamon már átesett betegeken tesztelve! Ugyanezen poszt idéz egy másik tudományos forrásból is, e szerint  "a mérsékelt alkoholfogyasztás - legyen az akár bor, akár sör vagy párlat - a pajzsmirigyrák kockázatát is csökkenti." Igaz, itt csak napi 10 gramm szeszről esik szó. 

Aki nem hiszi, és még nem olvasta, bővebben itt.

Kicsit még utána olvasgatva itt-ott megtudhatjuk, hogy a rendszeres borfogyasztással megelőzhetjük az epekövet, a vérszegénységet, gyógyíthatjuk a gyermekbénulást de még a depressziót is, tekintve, hogy egyes vizsgálatok szerotonin jelenlétét valószinűsítették a borban. Ez és az alkohol együtt maga a tökéletes feszültségoldó.

Továbbá: a szőlőben nagy mennyiségben találunk mindenféle vitaminokat, köztük antioxidánsokat, amiért nem csak az ereink, hanem az immunrendszerünk is hálás. Magnéziumot, amely segíti az izom- és szívműködést, mangánt pedig a pajzsmirigy, az idegrendszer, valamint a csontok karbantartására. A jól összerakott bor savai, és a héjból kiázott összetevők segítik az emésztést, a savak PH értéke közel esik az emésztőnedvekéhez. Serkenti még a hasnyálmirigy működését is. Csersavtartalma pedig, ha túllőttünk volna a célon, mérsékli a felfokozódott bélműködést. A szőlőmagolaj kivonatát pedig megveheti, aki valamiért nem akar bort inni. A tájékoztató szerint mindent megelőz és gyógyít (nem ez itt, ez csak illusztráció.)

Sokan az iyen kutatások mögött sem feltételezik az üzleti érdekektől mentes emberi jószándékot, és a tisztességes tudományos eltökéltséget, és elsősorban a francia borlobbi adományait sejtik a háttérben. Nos, ők megérdemlik, hogy a következő kutatási eredménnyel álmodjanak:

borravalo.hu cikke szerint a Francia Rákkutató Intézet a párizsi egészségügyi tárca megbízásából jutott arra az elkeserítő következtetésre, hogy "aki naponta mindössze 125 milliliter bort iszik, annak is 168 százalékkal nagyobb esélye van a száj- és torokrák kialakulására. A kutatók arra figyelmeztetnek, hogy a napi borfogyasztóknál sokkal gyakrabban alakulhat ki még nyelőcső- és bélrák is." Ugyanakkor nem kizárt, hogy az ilyen lejárató kampányok mögött a sör- vagy a tejipar lobbistái állnak.

Összességében, ahogy mondani szokták, ha csak a fele igaz a fentieknek, akkor a májzsugort leszámítva makkegészségesen várhatjuk a kaszást az emberi kor legvégső határán. Kivéve ha elvisz előbb a májunk. Vagy, ha nem iszunk bort, a stressz, a kevés mozgás stb. miatt a magunkfajtát a 60-as éveiben elviszi a szíve. Ha iszunk, esetleg túlélhetjük, és kicsit később elvisz valami rák. No, tessék választani.  

(Ja, és ne igyatok többet, mint eddig, minden kutatást publikáló orvos-team azzal zárja értekezését, hogy mértékletesség az alapja mindennek. Kivéve a napi egy, illetve két palack bort ajánló kedves dokikat.)

22 komment

Címkék: alkohol egészség bor életmód bor jótékony hatása

A bejegyzés trackback címe:

https://latensiszakos.blog.hu/api/trackback/id/tr181564129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

stoppos76 2009.12.02. 09:57:25

Nagyanyám mutogatta anno az öreg alkoholistákat, hogy nézdd meg, az is boralkoholista. A többi már kihalt. Szóval szűkkörű kutatásaim alapján a bort fogyasztók jóval tovább élnek.

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2009.12.02. 14:58:28

@stoppos76: akkor ezért nem szeretik a nők a piásokat! azok tovább élnek :D

tegnap majdnem megvolt a két üveg, úgyhogy ma biztos nem kapok szívrohamot. majd holnap, mert ma nem fogok inni (keddpéntek játszik)

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2009.12.02. 15:32:31

A vörösbor folsavat tartalmaz ami szükséges a vas szervezetbe juttatásához, ezért enyhén vashiányosoknak akik nem akarnak gyógyszert szedni, jót tesz a napi 1-2 deci vörösbor.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2009.12.02. 15:35:36

@stoppos76:
Azért eléggé nyilvánvaló, hogy a tömény jóval veszélyesebb alkoholmérgezés szempontjából is, meg nem tölti meg a gyomrot így többnek jut hely.

A rendszeres sörözőket meg nem hívják alkoholistának többnyire.

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2009.12.02. 21:18:12

azért nem semmi... két üveg bor/nap orvosi rendelvényre.:) lehet, hogy csak olyan szívbetegeknél játszik, akiknek nincs vissza annyi, hogy a májukat szétbaszarintsa.

Vkat118 2009.12.03. 12:29:05

Nem tartom kizártnak, hogy napi 1 üveg igazán jó minőségű bor beleférhet. De a magyar realitás az 1500Ft körüli kategória. Ezekből napi 1-2 üveggel 4-5 napon keresztül fogyasztva, határozottan szarul érzem magam.(és elég alkesz fejem is lesz). Szal marad inkább a mérsékelt piálás csütörtökre és szombatra)

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2009.12.03. 21:19:46

@éjjeli_alkesz: másnap nem volt pánikroham, ami biztos azért, mert nem kevertem a bort. ma viszont visszaestem, és csütörtöknek lévén mégiscsak ivákolok

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2009.12.03. 22:10:25

@hillaby: és is, de csak módjával:) és nem is határoztam el ugye semmilyen keddpénteket...
vagy szedje össze magát kolléga, vagy ne tegyen betarthatatlan fogadalmakat.:)

Asidotus 2009.12.03. 22:35:06

Nem vagyok orvos, biokémikus, de nekem valahogy hihetőnek tűnik, hogy a borban lévő hasznos anyagok hasznosulásához olyan mennyiségűt kéne fogyasztani, hogy azt bőven lerontja az alkohol káros hatása. Én soknak gondolom az üveg bort, azt maximum úgy, hogy az asszonynak is öntök vagy két decit.

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2009.12.03. 22:39:21

@Nűnű: bezony, már a múltkor is egyetértettem ezzel, de én csak másfél decit töltök neki:)

hétvégén meg mások a szabályok.

Casus Belli 2009.12.04. 12:27:30

Napi 1-2 üveg bor sztem biztosan függőséget okoz. Fizikait vagy csak az érzést, de valamilyen formában biztos hiányolni fogják az alanyok az alkoholt, ha esetleg huzamosabb ideig nem jutnak hozzá. Kételkedem én ezekben az orvos urakban, ha ezt nem vették figyelembe :S

Casus Belli 2009.12.04. 12:54:41

kicsit Off: Ez a kedd péntek dolog nem feltétlenül rossz sztem. Én hosszú évekig úgy voltam, hogy a hétvége egy kiválasztott napján a lovak közé dobom a gyeplőt, és slussz. Hétköznap abszolút nem kívántam az alkoholt, volt olyan hogy egy doboz sört nem bírtam befejezni pl. Egy ideje kell egy nap hétköznap is, amikor borozom, kineveztem tehát a csütörtököt. Szerintem egy bizonyos állhatatosságot mutat ha az ember tudja tartani magát ehhez, én úgy vagyok vele, hogy amíg csak ennyi a buli,(1 nap hétköznap + 1 nap hétvégén) addig nincs baj.

Jaguar 2009.12.04. 21:41:08

Amikor először olvastam a blogot megijedtem, mert arra gondoltam, hogy vagy annyit ittam, hogy nem emlékszem rá, hogy blogot indítottam, vagy van egy másik énem aki blogol, ugyanis szóról szóra mintha csak az én életemről szólna.

Azóta csak megerősödött ez az érzésem.

Egyébként, most 6 dl-nél tartok (csakis vörös), de látom, hogy lesz még.

Ami a témát illeti: ha iszom akkor éjjel kuára dobog a szívem, ami szerintem nem annyira klafa.

"Küldöm a Barnevál dolgozóinak, a 852. sz. ipari iskola 3 cé osztályának és mindenkinek aki szereti:" www.youtube.com/watch?v=kZY8JRSn6JY

bANDYka 2009.12.04. 23:05:52

Napi 1, max 1,5 dl jófajta házi vörös, csakis egyészséget szem előtt tartva, pénteken egy üveg minőségibb vörös a buli kedvéért, hát mondjátok meg ennyit nem érdemlünk meg? :)

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2009.12.04. 23:50:19

látom, a heti kettő ivós nap igen népszerű:)

@Jaguar: a szívdobogás elvileg nem szükségszerű velejáró, bár az alkohol értágító hatásának betudható. nem tudom, ha zavaró mértékű, akkor csak óvatosan.

ma vendégségben voltunk, nem is részletezem, ez ugye vedelés... de nem igazán voltak olyan borok, amivel a minőségnek is adózhattam volna. ezzel az álszent dumával körítve most kibontok egy olyan kadarkát, amitől minden tisztességes borfogyasztó beszarik-behuggyozik:) egésség!

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2009.12.05. 00:20:17

@éjjeli_alkesz: én portugízerezek, de csak mértékkel - tudod, mindig egy pohárral - mert holnap vezetek. hozok Bécsből egy kamionnyi (na jó, csak egy csomagtartónyi) veltelinit meg rizlinget, mert azért a sógorék fehérborban ászok. félek, megint nem bírom ki keddig a jó kis osztrák borokkal, pedig ki kéne

@Jaguar: nekem is a szívdobogás, meg a jobb felhasamban lévő enyhe nyomás volt az, ami megálljt intett. ha nem lennének, akkor nem is jutna eszembe a heti kettő, őszintén szólva hülye is lennék

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2009.12.05. 00:31:39

@hillaby: senki ne mondja ránk, hogy egyedül iszunk:)

az oportó feltételezem villányi?

a kadarkám meg közhelyszerűen szexárdi, és az Isten áldja Veszetergombi Józsibácsit érte.
ennél jobbat csak a Mészáros Pálé ittam.

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2009.12.05. 00:47:50

@éjjeli_alkesz: igen, villányi. ajándékba kaptam. ma iszogattunk apámmal, aztán úgy. ő már-már abbahagyja az ivást, pedig ilyen korában, mint most én, igencsak nem vetette meg az italt (ahogy emlékszem :D). lassan hatvan éves, lehet, hogy azért? nagyapám is a körül állt le... de legalább mindketten megérték szívroham meg efféle nélkül, hogy kapcsolódjak a poszthoz is.

Cuburka 2009.12.06. 22:58:30

Nekem szép lassan csúszott fel napi egy üvegre.
Most viszont már nagyon hiányzik, ha este nem iszom.
Kicsit függök, de szerintem a nagyobb baj, hogy a májam nem fogja bírni.

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2010.01.04. 20:58:42

Azóta úgy tűnik, a napi adag, amit még elvisel egy átlagos férfi, az 2-3 pohár (3-4,5 dl), nőknél 1-2 pohár. (Olasz-spanyol internetes források alapján, pedig ők nem félnek a bortól.) Persze kivételes esetben felkúszhat napi egy üvegre, pl. Éjjeli Alkesz kolléga esetében.
süti beállítások módosítása