látens iszákos

Alighanem vagyunk pár százezren. Van rendes munkánk, családunk, hagyományos szociológiai besorolás szerint mi vagyunk a középosztály. Nem balhézunk, kötelességtudóan ellátjuk a dolgunk egész nap, hasznos, sőt tiszteltre méltó tagjai vagyunk a társadalomnak. De este, mikor magunk vagyunk, vagy ha buli van... Én bort iszom. Ha valamit nem a nyilvánosság előtt üzennél, íme az e-mail: ejjelialkesz@gmail.com

alkeszek

Utolsó kommentek

szakirodalom

GA

Címkék

absztinencia (9) abszurd (1) ajánló (1) aknakereső (1) alekosz (1) alkesz típusok (1) alkohol (17) alkoholfogyasztás (1) alkoholista típusok (2) alkoholizmus (16) alkohol és gének (1) álszentek (2) anonim alkoholisták (1) antialkoholista troll (1) átbaszás (1) ázsiai gének (1) balaton (1) barátok (1) betegség (1) blog (1) boci az óriás (1) bor (28) borhamisítás (1) borkultúra (1) bor jótékony hatása (2) buék (1) bulizás (2) büntetés (1) caol ila (1) céges buli (1) churchill (1) countdown (1) csajok (1) család (3) daniels (1) diéta (1) diszkrimináció (1) edgar allan poe (1) edzés (1) egészség (6) életérzés (1) életmód (14) életvezetés (2) énblog (2) enzimek (1) évforduló (1) falusi turizmus (1) foci vb (2) fröccs (2) gének (1) gépszíjas (1) goldenblog (1) görögök (1) grúzok (1) gyerek (1) györköny (1) gyúrás (1) hazaút (1) hellókarácsony (1) hírek (2) híres (1) híres (1) híres iszákosok (7) hiúság (1) hosszúlépés (1) így isznak (1) irodalom (1) iszákos (2) iszákosok (3) iszákosok védőszentje (1) ittas vezetés (1) ivási szokások (13) ivászat (3) jack (1) james hetfield (1) jellinek képlet (1) jerking (1) józanság (1) kádárrendszer (1) karácsony (2) kiskorúak védelme (1) koktél (1) konferencia (1) közélet (2) középkor (1) kult (2) kultúr (2) kultúra (3) kurvák (1) látens iszákos (1) leszokás (3) máj (1) májvédő diéta (1) májvédő gyógynövények (1) májzsugor (1) máj védelme (1) másnaposság (2) másnapossság kezelése (1) médiatörvény (1) mérsékletesség (1) mérték (2) mértékletesség (4) metallica (1) minőségi bor (1) műalkohol (1) munkáltató (1) nagyivó (1) nagyivók (1) négy lépés (1) női egyenjogúság (1) nők (2) nyár (1) ókor (2) okosság (2) olaszország (1) online berúgás (2) oroszok (3) osbourne (1) ozzy (1) pálinka (3) pezsgő (1) pia (1) pincefalu (1) pincehegy (1) posztalkoholos állapot (1) pszichológia (1) ráivás (1) régészet (1) regisztráció (1) rendőrség (1) részegség (5) részeg csajok (1) retro alkesz (1) rock (1) róma (1) roncsfilm (1) rum (1) scotch (1) single malt (1) sor (1) sör (6) sörhas (1) statisztika (1) stohl (1) svábok (1) számvetés (1) szent bibiána (1) szent mónika (1) szilveszter (2) szintentartó alkoholista (1) szorongás (1) szümpozion (1) szüret (1) tablettás bor (1) tamada (1) thrax (1) tolerancia (1) tömény (2) történelem (3) törvény (1) tudomány (2) tudomény (1) vallás (1) való világ (1) védőszent (1) vendéglátás (1) veszély (1) vodka (6) whiskey (1) whisky (2) winston (1) zene (1) Címkefelhő

A gének miatt iszunk?

2010.05.08. 15:29 éjjeli_alkesz

Köztudomású, hogy a gének az életünkben sokmindent meghatároznak, sokszor olyan mértékben, hogy nincs is befolyásunk az adott területre. Más esetekben "csak" növelik, vagy csökkentik egyes folyamatok kockázatát, hajlmosítnak - mint az asztrológia - erre vagy arra, de szabad akaratunkkal, jól megválasztott életmóddal beleszólhatunk mi is saját ügyeinkbe. Az utóbbi időben több olyan kutatási eredményt is publikáltak, amelyek az alkoholfüggőség genetikai hátterét elemezték. Mielőtt valamelyik sunyi, mentséget kereső alkesz kolléga örömében rikkantana egyet, és elrohanna a butykosért mondván, hogy "nincs mit tenni, azok a kurva gének!", jó ha tudjuk, az iszákossággal összefüggésbe hozható gének többsége nem a determináló kategóriába tartozik, a felelősség az egyéné is. Az összefüggések ráadásul igen sokfélék.

Ilyen-olyan gének, különböző népek

Erőst leegyszerűsítve alapvetően két módon befolyásolhatják a génjeink az ivászathoz való viszonyunkat. Az egyik csoport az alkohol anyagcseréjét befolyásolja. Példának okáért az ázsiaiak esetében gyakori génváltozat azt eredményezi (főleg keleten, kb. a lakosság 80%-ánál), hogy az alkohol-dehidrogenáz (ADH) és az aldehid-dehidrogenáz (ALDH), melyek az alkohol, és a járulékos méreganyagok lebontásáért felelős végző enzimek, egyszerűeen nem működnek, vagy csak minimálisan. Ilyenkor a derék kelet-kínai, vagy japán egy pohár valamitől - kóros tünetek tömegével spékelve - annyira berúg, hogy abban az élvezetnek a legisebb nyoma sincs. Ez ugye egyfelől szar, mert pl. nem élvezhet a csórikám finom borokat, másrészt viszont garantáltan nem szokik rá, egyszerűen mert nem fog inni, legfeljebb öngyilkossági szándékkal. Az ázsiaiaknál ráadásul előfordul még egy bónusz jó gén, amely a függőség kialakulását gátolja. Az ember azonban csodás lény, többször bizonyította, hogy kellő kitartással, akarattal kitörhet a gének által meghatározott keretekből. Nemrég rábukkantak egy ázsiai fószerre, aki a fenti gének mindegyikével rendelkezett, és mégis sikerült neki alkesszé válnia. A kutatók zokogva összeomlottak, mert eddig ezt tudományos képtelenségnek vélték.

Az alkohol-anyagcsere rossz működése a feketeafrikai népeknél is előfordul, náluk nem annyira durva a hatás, a speckó génjüknek köszönhetően, ha netán isznak, a számunkra, europidok számára viccesen kis  mennyiségtől is bealszanak.

Van olyan génváltozat, amely a fentiekkel ellentétben az ALDH működését úgy befolyásolja, hogy jelenléte esetén lényegesen gyorsabban bomlik le az alkohol kevésbé kártékony vegyületekre, így hatványozottan csökkenti az alkohol okozta eü. ártalmak kockázatát. De nem mentesít a függőségtől.

Azonosítottak végül olyan genyó géneket, amelyek az említett enzimek működésén keresztül a függősség felé terelgetik a mit sem sejtő alkalmi ivót, az alkoholéhség fokozásával. 

Agyban dőlnek el a dolgok

A gének másik csoportja úgy támad, hogy a neurotranszmitterek működését befolyásolják, az agyunkra hatva, így az alkohol okozta örömérzetet, továbbá a alkohol utáni vágyat, és az elvonási tüneteket befolyásolják. Ilyen például az ALC6A4 nevű, szerotonin-szállításban közreműködő gén. Ennek egyik variánsa alacsonyabb szerotonin szintet, ezáltal rosszabb közérzetet okoz, egy kutatás szerint ezzel igen nagy szerepet játszva az alkesszé válásban. Egy virginiai vizsgálat szerint a ilyen gén hordozói nagyságrendekkel többet isznak - az alkohol ugyanis egy ideig emeli a szerotonin-szintet. Ilyenből több is van, hasonló mechanizmussal.

Nem determinál, hajlamosít

Az első bekezdésre visszautalva génjeink szerepét az alkesszá válásban az ezzel foglalkozó szakik 50%-osra teszik. Nyilván aki nem iszik, annál acsarkodhatnak a rosszindulatú gének, no pasaran. Aki iddogál, és valamelyik hajlamosító génverzióval rendelkezik, az nagyobb eséllyel lesz függő, de a megelőzés és a leszokás ismert eszközei számára is rendelkezésre állnak, ahogy a helyes döntés lehetősége is, sajna az út az alkesz DNS-sel nehezebb. Viszont éppen a genetika segítségével, a hatásmechanizmust ismerve egyre több orvosi módszer áll rendelkezésre - ld. különböző szerek, amelyek az enzimeket blokkolják, kelet-ázsiai jellegű alkohol-anyagcserét biztosítva az angyalföldi alkesznek.   

22 komment

Címkék: alkoholizmus enzimek alkohol és gének ázsiai gének tudomény

A bejegyzés trackback címe:

https://latensiszakos.blog.hu/api/trackback/id/tr951983402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2010.05.08. 19:16:04

Én inkább bealvós iszákos típus vagyok.

mikka 2010.05.08. 20:35:38

Erdekes hogy a sok Magyar alkesz nem tulekedik itt..a velemenyet hangoztatva.. Valoszinuleg a szegyen erzet az oka..
Nekem semmi bajom a tarsasagi italozassal addig amig a jo izles hatarain belul marad.. En nem iszom..es nem is kivanom..viszont vegigneztem hogy hullik szet a csaladom az alkohol miatt. Jo lenne ha a tarsadalom vagy az allam nagyobb erofesziteseket tenne az alkoholizmus ellen.. Egy egesz orszagot dont itt lassan nyomorba.. Ertelmetlenul..ostoban..

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2010.05.08. 22:07:37

@hillaby: hát én meg nem, inkább olyan génem lehet, ami minden szeszt gyorsan lebont:)

@mikka: az amcsik ráfeküdtek a témára rendesen, aki netán magától nem tudja kontrollálni saját magát, azoknak hamarosan sokkal kifinomultabb módszerek állhatnak rendelkezésre a leszokáshoz. most, ha jól tudom, nálunk van az a kapszula, amit ha belédültetnek, és ráiszol, akkor életveszélyes állapotba kerülsz, vagy netán kómába esel. ennél mégis jobban hangzik, ha az alkohol utáni vágyat egy tablettával el elehet nyomni. tegyük hozzá, a legegyszerűbb, ha nem jutunk el idáig, de azzal az 1 millióval is kéne kezdeni valamit, aki magán már nem segíthet.

(a látens iszákos populásris és polkorrekt esti különkiadását olvasták.)

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2010.05.08. 22:22:04

van olyan forrás, ahol minden ázsiai eredetű - mongoloid - barátunk esetében azt írták, hogy nem képesek az alkoholt úgy lebontani, mint a kaukázusi - értsd fehér - ember. ez annyira nem igaz, hogy a szerzőknek ajánlom, igyanak versenyt a belső-ázsiai volt szovjet tagköztársaságok benszülött lakosaival. pár bögre vodka reggel, stb. ez is arra utal, hogy gének ide vagy oda, a több generációs szocializácó felülír mindent :)

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2010.05.08. 22:45:07

@éjjeli_alkesz: Most 3 dl bor után vagyok majdnem bealvós állapotban... :) Ez már tiszta szégyen.

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2010.05.08. 22:48:51

nézd meg, milyen fekete a képem :D

erdészpista 2010.05.09. 08:03:42

Nem látok forrást az 50%-ra, anélkül elég komolytalan ilyen kijelentéseket tenni.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2010.05.09. 08:49:03

ennél azért komplexebb a dolog :-)

az akohol okozta örömérzettel csak pótolni szeretnénk azokat a "természetes" eredetű örömérzeteket, amelyekben hiányt szenvedünk.

Ha egy gyerkőc pici korában (úgy mínusz fél évtől plusz háromig) nem kapja meg azt a szeretetet, amire abban a korban szüksége van, begyűjt egy csomó bizonytalanságérzetetet.

Egészséges ember jól érzi magát a bőrében akkor is, ha pár napig vagy pár hétig éppen nem rajongják körbe. Valahogy úgy, ahogy evés nélkül is kibírjuk hetekig.

Egy olyan ember, aki pici baba korában nem kapta meg azt a biztonságot, hogy ha sír, akkor a mama általában (számára elfogadható időn belül) jön, csak órákat vagy napokat bír ki visszajelzés nélkül. És ha nincs visszajelzés (mert ezzel a mohóságával azért többnyire elkerheti magától az embereket), akkor a közérzetét másképpen kell helyrehoznia -- ilyenkor csúszunk a függőségek millió formájába.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2010.05.09. 08:50:41

@Mészáros Laci:

Itt van nagyon tömör összefoglalás a gyerek egészséges (optimális) fejlődése hároméves koráig, tényleg csak címszavakban:

palferi.blog.hu/2009/06/03/meghitt_kapcsolat_fejlodese

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2010.05.09. 09:21:59

@erdészpista: Az 50 %-os számot a Washingtoni Egyetem kutatóitól vettem, a kutatási eredményeikről közölt cikk az Alcoholism: Clinical & Experimental Research c. szaklap 2010 márciusi számában fellelhető. Viszont ez egy blog, és nem tudományos publikáció, források ezért csak akkor vannak, ha egy az egyben veszek át egy írást, vagy ha csak egy forráson alapszik egy poszt.

@Mészáros Laci: persze hogy komplexebb :) itt most csak a genetikai vonatkozásokról esett szó, arról is erősen leegyszerűsítően. a többi részét boncolgattuk itt vagy 30 írásban, igaz a gyermekkori traumák még nem merültek fel. tapasztal sajna, hogy ennél hosszabb írást nem igen olvasnak el :)

anyadmajma 2010.05.09. 09:50:53

Ez a gyerekduma most komoly? Ha anyám leszarta a fejem, akkor alkesz leszek, ha meg nem, akkor meg absztinens? Vagy csak egy kis tudálékosság, hogy überelni akarok mindent. A szövegértést az én időmben még az alsó tagozatban tanították.
Miért kell minden ilyen írásból egy-egy részletet kiragadni, és azt magyarázni-fikázni össze-vissza, amikor az egész szöveg értelmezésével teljesen mást jelent, mint egy önálló mondatként.
Amúgy meg ha tippelnem kellett volna, akkor ezt a tanulmányt a Brit tudósoknak adtam volna.:)
Szoktam alkoholt fogyasztani, és érdekes módon, bármelyik fent felsorolt tünetet tudom produkálni, attól függően, hogy milyen a testi-lelki állapotom. Akkor most válltozik a génképen is?:)

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.05.09. 16:15:04

No ha a gének miatt iszom, akkor valami igen távoli felmenőm lehet csak az oka. :)

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2010.05.09. 19:32:11

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Nálam a helyzet kicsit súlyosabb: szinte minden felmenőm szeret(ett) inni. Persze ez Magyarországon egyáltalán nem meglepő. A pozitívum az, hogy a hetvenötöt mindegyik megérte, aki meg nem, az még él... :)

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.05.09. 21:11:28

@hillaby: Látod, akkor nincs probléma, én azért hajtok, hogy a lemenőim ezt elmondhassák. :)

stoppos76 2010.05.11. 15:54:59

Keleti felborulós típusokkal többször ittam. Joviális mosollyal kértem ki a következő sört, miután ők felborultak, bealudtak, kint hánytak a kertben. :)

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2010.05.11. 18:58:20

@stoppos76: ugye nem ebben a sorrendben? Szegény Hendrix így végezte!

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2010.05.11. 22:25:42

@anyadmajma:

"Ez a gyerekduma most komoly? Ha anyám leszarta a fejem, akkor alkesz leszek, ha meg nem, akkor meg absztinens? "

A végletes megfogalmazás (leszart - nem szart le, alkesz - absztinens) arra utal, hogy kicsi korodban téged bizony leszart az anyád. Mély együttérzésem.

korxi 2010.05.12. 00:01:32

Azt honnan lehet megtudni, hogy az embernek milyenjei vannak?
Az ember ilyen szempontból meg tudja analizáltatni a génjeit?
süti beállítások módosítása