látens iszákos

Alighanem vagyunk pár százezren. Van rendes munkánk, családunk, hagyományos szociológiai besorolás szerint mi vagyunk a középosztály. Nem balhézunk, kötelességtudóan ellátjuk a dolgunk egész nap, hasznos, sőt tiszteltre méltó tagjai vagyunk a társadalomnak. De este, mikor magunk vagyunk, vagy ha buli van... Én bort iszom. Ha valamit nem a nyilvánosság előtt üzennél, íme az e-mail: ejjelialkesz@gmail.com

alkeszek

Utolsó kommentek

szakirodalom

GA

Címkék

absztinencia (9) abszurd (1) ajánló (1) aknakereső (1) alekosz (1) alkesz típusok (1) alkohol (17) alkoholfogyasztás (1) alkoholista típusok (2) alkoholizmus (16) alkohol és gének (1) álszentek (2) anonim alkoholisták (1) antialkoholista troll (1) átbaszás (1) ázsiai gének (1) balaton (1) barátok (1) betegség (1) blog (1) boci az óriás (1) bor (28) borhamisítás (1) borkultúra (1) bor jótékony hatása (2) buék (1) bulizás (2) büntetés (1) caol ila (1) céges buli (1) churchill (1) countdown (1) csajok (1) család (3) daniels (1) diéta (1) diszkrimináció (1) edgar allan poe (1) edzés (1) egészség (6) életérzés (1) életmód (14) életvezetés (2) énblog (2) enzimek (1) évforduló (1) falusi turizmus (1) foci vb (2) fröccs (2) gének (1) gépszíjas (1) goldenblog (1) görögök (1) grúzok (1) gyerek (1) györköny (1) gyúrás (1) hazaút (1) hellókarácsony (1) hírek (2) híres (1) híres (1) híres iszákosok (7) hiúság (1) hosszúlépés (1) így isznak (1) irodalom (1) iszákos (2) iszákosok (3) iszákosok védőszentje (1) ittas vezetés (1) ivási szokások (13) ivászat (3) jack (1) james hetfield (1) jellinek képlet (1) jerking (1) józanság (1) kádárrendszer (1) karácsony (2) kiskorúak védelme (1) koktél (1) konferencia (1) közélet (2) középkor (1) kult (2) kultúr (2) kultúra (3) kurvák (1) látens iszákos (1) leszokás (3) máj (1) májvédő diéta (1) májvédő gyógynövények (1) májzsugor (1) máj védelme (1) másnaposság (2) másnapossság kezelése (1) médiatörvény (1) mérsékletesség (1) mérték (2) mértékletesség (4) metallica (1) minőségi bor (1) műalkohol (1) munkáltató (1) nagyivó (1) nagyivók (1) négy lépés (1) női egyenjogúság (1) nők (2) nyár (1) ókor (2) okosság (2) olaszország (1) online berúgás (2) oroszok (3) osbourne (1) ozzy (1) pálinka (3) pezsgő (1) pia (1) pincefalu (1) pincehegy (1) posztalkoholos állapot (1) pszichológia (1) ráivás (1) régészet (1) regisztráció (1) rendőrség (1) részegség (5) részeg csajok (1) retro alkesz (1) rock (1) róma (1) roncsfilm (1) rum (1) scotch (1) single malt (1) sör (6) sor (1) sörhas (1) statisztika (1) stohl (1) svábok (1) számvetés (1) szent bibiána (1) szent mónika (1) szilveszter (2) szintentartó alkoholista (1) szorongás (1) szümpozion (1) szüret (1) tablettás bor (1) tamada (1) thrax (1) tolerancia (1) tömény (2) történelem (3) törvény (1) tudomány (2) tudomény (1) vallás (1) való világ (1) védőszent (1) vendéglátás (1) veszély (1) vodka (6) whiskey (1) whisky (2) winston (1) zene (1) Címkefelhő

Híres iszákosok - Edgar Allan Poe

2010.09.04. 09:15 éjjeli_alkesz

Ismeretes, hogy féktelen örömmel várjuk-közöljük vendégszerzők írásait. Olvasói levelek szerepeltek eddig is a posztokban, de alant következik az első teljesen komplett vendégposzt, mégpedig törzsekommentelőnk, wpet tollából, ezért külön koccintunk ma az egészségére. Wpet ráadásul a legutóbbi felhívásnak megfelelően a "híres iszákosok/művészek/irodalom" rovatot célozta meg, Edgar Allan Poe abszint-gőzös életéről szóló igen alapos írásával, amit ezúttal minden további kommentár nélkül elétek tárunk. Pontosabban kommentelni remélhetőleg majdan ti fogjátok. És most a szó wpet-é, fogadjátok szeretettel...

 

Edgar Poe néven született Bostonban. Szülei déli, ír-skót vándorszínészek voltak, akiktől nem sok szeretetet és törődést kapott a kis Edgar, apja a születése után nem sokkal elhagyta családját, az anyja egy évre rá tuberkulózisban halt meg. Ezután testvéreitől elszakítva nevelőszülőkhöz került Richmondba, egy gazdag skót, John Allen vette magához, aki tipikus déli kereskedőként főleg dohánnyal, olykor szövettel, rabszolgákkal is üzletelt. Hivatalosan soha nem fogadták örökbe, de az új családja nevét felvehette. A kis Poe 5 éves volt, amikor a családfő úgy döntött, hogy Angliába költöznek, ott több jó iskolába járt, ahol kitűnt eszével és a nyelvek iránti fogékonyságával, majd 1820-ban visszatérnek Amerikába. A gyermekkori viszontagságok könnyen magyarázhatják Poe későbbi zárkózottságát, depresszióját és különös érdeklődését az elborult, sötét dolgok iránt éppúgy, mint az élvezetek mértéktelen habzsolását.

1826-ban iratkozott be a nem sokkal azelőtt megnyíló virginiai egyetemre nyelveket tanulni, de még ezt megelőzően beleszeretett Sarah Elmira Roysterbe, akit eljegyzett. Egyetemi tanulmányai során nem tehetségével tűnik ki, inkább a szerencsejátékokkal való bensőséges viszonyával szerez kétes hírnevet. Tartozásokat halmoz fel a kártyaasztal mellett, az idejét gyakran tölti kocsmákban és bordélyokban. Az egyetemi távollét miatt előbb menyasszonyával romlik meg a viszonya, majd az egyre tetemesebb kártyaadósságok miatt nevelőapjával is hűvössé válik kapcsolata, aki nem akarta tovább finanszírozni Poe léha és tékozló életmódját. Egy évvel később otthagyja az egyetemet, és mivel Richmondban kitelt a becsülete (sőt, korábbi menyasszonya is férjhez ment), inkább Bostonba utazott, 18 évesen beállt katonának, illetve különösebb kritika nélkül megjelenik első verseskötete is. Az ötéves szolgálati idő végét nem várta meg, két év után tüzér törzsőrmesterként szerel le, és a West Point katonai akadémia hallgatója lesz. Egy évre rá különböző kihágások és függelemsértések útján sikerül elérnie, hogy kirúgják, ez jelenti nevelőapjánál is az utolsó cseppet a pohárban ahhoz, hogy kitagadja a családból.


Poe szuggesztív, legmélyebb szenvedélyekkel fűtött, vibráló személyiség volt, valósággal fuldoklott az intenzíven megélt érzelmektől, kiváltképp a szerelemtől; egy-egy múzsaként megkívánt nőt éteri magasságba emelt, idealizált rajongásától. Minden züllöttsége és előnytelen megjelenése ellenére, verbális képességeivel és intelligenciájával képes volt lenyűgözni és elkápráztatni közönségét, különösen a hölgyeket.


Nehéz pontosan meghatározni, hogy Poe milyen típusú ivó volt, talán valahol félúton a szintentartó és a gépszíjas között, ami elég szerencsétlen kombináció. Az biztos, hogy a 1830-as évek végétől gyakran, valószínűleg naponta ivott, és nem lehetett kevés azon alkalmak száma sem, amikor teljesen kiütötte magát.

 

Több forrás említi, mások cáfolják, hogy az alkoholon kívül mivel mérgezte még magát Poe. Leggyakrabban az abszint és az ópium szerepel a beszámolókban, mindkettő nagy népszerűségnek örvendett akkoriban. Az ópiumot nem csak pipából szívták, hanem annak alkoholos tinktúráját, a laudanumot is előszeretettel keverték más italfélékhez vagy használták fel önállóan. Poe így ír erről:"Egyáltalán semmilyen örömöm nincs az ajzószerekben, amelyekbe néha olyan őrülten belemerülök. Nem az élet, a hírnév és az értelem boldogságának keresése miatt iszom, hanem amiatt az elkeseredett törekvés miatt, hogy megszabaduljak kínzó emlékeimtől, az elviselhetetlen magánytól, és mert félek a küszöbön álló végzettől."


Poe a rendszeres szeszviharok és tudatmódosítások ellenére rendkívüli koponya. Széles érdeklődési körrel és műveltséggel rendelkezik, a pengeélességű logikai készség és a szinte határtalan fantázia egyaránt a sajátja. Költői műveit a végtelenségig szerkeszti, finomítja;

prózáját és publicisztikáit nagyszerűen komponálja, ugyanakkor a saját életét képtelen az ellenőrzése alatt tartani.


1832-ben megnősül, választása mai szemmel kissé bizarr: feleségül veszi 13 éves, Virginia nevű unokahúgát. 1835-től kezdődően irodalmi tevékenységével és publicisztikáival szélesebb körű ismertséget, emiatt a korábbiakhoz képest könnyebb megélhetést szerez, de tehetsége és ambíciója ellenére rosszul menedzseli magát, ráadásul írói teljesítménye is ingadozó, hol ontja a sorokat, máskor hosszú hetekig terméketlen.


Amikor a pohárhoz nyúl, kiszámíthatatlan lesz, önérzetessége arroganciává változik, ráadásul folyamatos depresszió gyötri, ami értékes muníciót szolgáltat írásaihoz, ám egészségére ártalmas. A megszokottól eltérő, új hangon szóló hírlapi írásait, riportjait, kritikáit hamar megszerették az olvasók, emellett esztétikai tanulmányokat is ír, de lényegében főállású újságíróként próbál megélni. Ennek kedvez az Amerikában kialakuló folyóiratalapítási-és lapkiadási láz, számos helyen publikál. Nyomasztó érzései azonban sikerei ellenére sem csillapodtak. Levelében így ad jellemzést lelkiállapotáról egy barátjának:

 

A helyzetem sok minden tekintetben kellemes; de, sajnos, úgy látszik, hogy immár semmi se szerezhet örömet, sőt még csak a legcsekélyebb megelégedést sem. Bocsássa meg, uram, ha sok összefüggéstelen helyre akad levelemben. Igazán siralmas az, amit ebben a percben érzek. Valami lelki depresszióval szenvedek, aminőt soha nem éreztem még. Hiába küzdöttem ennek a búsbetegségnek befolyása ellen; és úgy-e elhiszi szavamra, hogy még mindig boldogtalan vagyok, bármily szerencsésre fordultak is ügyeim. Nyomorult vagyok, és nem tudom, miért." 

 

Amikor legismertebb költeménye, a Holló 1845-ben megjelent, mindössze 10 dollárt kapott érte. A csekély honorárium a megélhetéshez nem volt elég, de egy csapásra ismertté tette nevét, egyúttal a halhatatlanságot is biztosította magának az irodalomtörténetben. (Olyan gonddal csiszolta a költemény eredetijét, hogy magyarul legalább egy tucat változata van, és sok magyar műfordító éveket dolgozott a saját verzióján.) Az elismerések ellenére élete egyre zavarosabbá válik, még ebben az évben plágiummal vádolja meg a Broadway Journal hasábjain barátját, Henry W. Longfellow-t, ezért a hivatásos irodalmárok egy része elfordult tőle. A kiközösítettség érzése és felesége egyre súlyosbodó tüdőbaja adott újabb okot az önpusztításra. Eközben sokat nélkülöznek, albérletből albérletbe költöznek, gyakorlatilag nyomorognak Virginiával.


Lelkiállapotáról sokat elárul ez a levélrészlet: „Komor sejtelmekkel vagyok tele. Semmi sem önt belém lelket, semmi meg nem vigasztal. Az életemet, úgy érzem, mintha eltékozoltam volna, jövőmet borzalmas ürességnek látom. Semmi hitem az emberi természet végtelen tökéletesedésében. Azt hiszem, hogy az emberi erőfeszítéseknek semmi értékes hatása sem lesz az emberiségre. Az ember mindössze tevékenyebb ma, de se boldogabb, sem eszesebb, mint volt hatezer évvel ezelőtt. Az eredmény sohasem is lesz más.” Amikor két évvel később imádott feleségét elviszi a tuberkulózis, Poe helyzete kilátástalanná vált, senkije sem maradt.

 

Halála előtt nem sokkal kitartóan udvarolni kezdett egy szép özvegynek, Sarah Helen Whitman költőnőnek; aki Poe rossz híre, és saját családja tiltakozása ellenére döntött úgy, hogy hozzámegy feleségül, annyi kikötése volt, hogy hősünk hagyjon fel az italozó életmóddal. Poe ünnepélyes ígéretet tett arra, hogy megváltozik, talán érezte, hogy ez az utolsó esélye. A démonait azonban nem tudta legyőzni, s a hajlam erősebbnek bizonyult az adott szónál. Amikor nem sokkal ezután Poe újra berúgott és másnap Sarah tudomást szerzett erről, azonnal felbontotta az eljegyzést, visszaadta a gyűrűt és szakított a költővel. Innen már nem volt visszaút.


1849. október 3-án reggel Baltimore-ban az utcán fekve találták meg, valaki másnak a ruhájában, alig volt eszméletén, félrebeszélt, a szíve szabálytalanul vert, az egyik orvosi vélemény szerint azonban ekkor nem volt részeg. A kórházba szállítása után négy nappal halt meg, anélkül, hogy el tudta volna mondani, hogy mi történt vele, így a konkrét okot ma sem tudjuk. A különböző források szerint szifilisz, szívroham, delírium, epilepszia, agyvérzés, agyhártyagyulladás vagy veszettség végzett vele. Az sem kizárt, hogy ezek közül több is, egyszerre okozta a halálát.


Életében inkább fordításai és kritikai írásai, publicisztikái által lett ismert, későbbi hatása a világirodalomra beláthatatlan. Stílusteremtőként tartják számon a detektívregény, a sci-fi és a horror műfajok területén; olyan írók tekintették mesterüknek, mint Baudelaire, H.G. Wells, Sir Arthur Conan Doyle, Jules Verne, H.P. Lovecraft, Ambrose Bierce, Stephen King vagy Robert Bloch. Rejtélyes halálát még különösebb események követték. Halála után sírhelye népszerű turistalátványosság lett. 1949-től kezdődően minden évben Poe születésnapjának hajnalán sokan kíváncsiak az ún. "Poe-tószt"-jelenségre. Egy titokzatos, feketébe öltözött ember egy üveg Martell konyakkal mond köszöntőt, majd otthagyja a félig üres üveget és három szál rózsát, amik Poe-t, nevelőanyját és Virginiát jelképezik. 

41 komment

Címkék: irodalom edgar allan poe híres iszákosok

A bejegyzés trackback címe:

https://latensiszakos.blog.hu/api/trackback/id/tr312270162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2010.09.04. 21:34:59

Nagy öröm a vendégposzt, ez pedig különösen jóra sikeredett. Csak így tovább!

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2010.09.04. 23:28:37

így igaz, Poe-életrajzot ezentúl nálunk érdemes olvasni. :)

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2010.09.05. 00:13:28

Jó a poszt. Poe egyik nagy kedvencem, és nem is tudtam, hogy ilyen nagyivó volt.

Galla Miklós fényképei is tetszenek :)

korxi 2010.09.05. 10:28:34

Én sem tudtam hogy ilyen nagy piás volt, de az ő foglalkozási ágánál ez annyira nem is lepi meg az embert.
Mivel élatrajz, egy kiegészítést teszek: Ha nem keverem nagyon valakivel, akkor műfajt is teremtett, A gyilkosság a Morgue utcában c. könyvét oda sorolják, hogy az volt az első regény, ami a klasszikus krimi kategóriába tartozik.

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2010.09.05. 13:19:24

@Levéltáros: ja, már értem, miért "Holló Színház"

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2010.09.05. 13:21:09

edGAr ALLAn poe, hihetetlen, hogy ezt eddig senki se vette észre :)

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2010.09.05. 19:10:41

áááh, tényleg tiszta Galla Miklós, vagyis hát Gaalla :)

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2010.09.05. 19:19:15

@éjjeli_alkesz: na tessék, pont te beszélsz :) Félrenyomok egy shiftet és rögtön kiszúrod.

Álszentfazék · http://alszentfazek.blog.hu/ 2010.09.05. 19:59:55

@korxi: Bizony, műfajt teremtett. Előfutára volt a modern kriminek (is). Annyira elől futott, hogy eltelt vagy egy fél évszázad, mire az utánfutók rendesen beindultak.
Hasonlóképpen, olyan verseket, mint A Holló majd évtizedekkel később kezdenek igazán írni. Gondoljunk bele, ez a vers kb. a János vitézzel egykorú és évekkel megelőzi a Toldi-t. A sors a tehetségnek igazán nyomasztó válfajával verte meg hősünket, a korát megelőző tehetséggel. Azzal viszont rendesen! Nem lehetett könnyű! Csoda, hogy ivott?

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2010.09.05. 20:39:24

@hillaby: kétségtelen, hogy az egy főre jutó elütések számát tekintve verem a blog.hu-s mezőnyt, de hát ez van.:)
egy kis szar notebook bizarr billentyűzete az egyetlen mentségem. utólag viszont nem tudom, hogy miért nem veszem észre, ezért a fröccsök és az oktatási rendszer együttesen felelnek :)

na de hol van wpet?

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2010.09.05. 23:24:58

@Álszentfazék: ha jól sejtem, ennek a szegény Poe-nak valami mániás vagy bipoláris, vagy mittomén milyen depressziója is volt. úgy rémlik, ez olyasmi, ami bizonyos szakaszaiban speckó ihletet, kreativitást ad az érintettnek, sőt, a nagy művészek nagyobb része szenvedett is ilyesmiben. a vedelés az csak hab a "tortán".

Barman's Choice · http://scotchwhiskyblog.wordpress.com 2010.09.06. 08:38:18

Idén már nem jött a Toaster..
És nem is fog többet.
Soha már.

wpet 2010.09.06. 09:30:39

Üdv és kösz mindenkinek, elsősorban éjjeli alkesznak a lehetőségért és a támogató kritikáért, javításokért.
Nem neteztem a hétvégén, ezért késtem a virtuális koccintásról.
Lehetett volna még sok mindenről írni Poe kapcsán, de bármennyire is csábító volt, hogy részletesebben taglaljam viselt dolgait, szem előtt kellett tartanom, hogy azért mégis csak az ivás a fő csapásirány, ezért is maradt ki sok, egyébként fontos életrajzi elem.
Amint azt korxi és Álszentfazék nagyon helyesen megjegyezte, az ő találmánya a modern krimi ("A Morgue utcai kettős gyilkosság"), vagyis az eseményeket logikusan analizáló detektív figurája. Ezért tekintette Sir Arthur Conan Doyle is elődjének, de Agatha Christie nyomozói is így gondolkoztak. Verne pedig megírta az "Arthur Gordon Pym, a tengerész" című Poe kalandregény folytatását, illetve(ha jól emlékszem)Lovecraft is megjegyzi egy levelében, hogy elődjének tekinti a szomorú sorsú géniuszt.
éjjeli alkeszt pedig csak megerősíteni tudom abban, hogy a források, amiket olvastam szintén a depresszió egy bizonyos fajtájára utalnak, illetve szóba jöhet még a "spleen", mint irodalmi levertség.
Poe halála után - ahogy az lenni szokott - mindenki rájött, hogy mekkora zseni távozott, a bárdolatlan utókor Poe korábbi mellőzését kompenzálva igyekezett pótolni legalább életrajzok és memoárok tekintetében az elmaradást.
A neten rengeteg oldal foglalkozik vele, de külön csak a múzeum honlapját linkelem.

www.poemuseum.org/index.php

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2010.09.06. 10:07:37

Fura, hogy így elolvasva mennyire Ady ugrik be. Vagy műveletlen vagyok. Ivás, morfin, fiatal feleség (aki nem volt annyira rokon, de a családjában volt egy ilyen szitu). És Ady-nak is inkább legyőzendő ellenfél, mint éltető mámor volt az alkohol.

Egyébként tetszik a post:)

wpet 2010.09.06. 11:34:22

Miközben olvastam a róla szóló anyagokat, eszembe jutott Juhász Gyula (aki egyébként írt róla is "Alkohol és irodalom" című munkájában).
Meg József Attila, aki szintén rengeteget nélkülözött, további párhuzam, hogy ugyanúgy, mint később J.A.-ról, Poe-ról is tudta az irodalmi szakma, hogy az ország legjobb költője, mégis filléres gondjaik voltak. Poe-nak a jóakarói újsághirdetésen keresztül gyűjtöttek pénzt, J.A. anyagi gondjain pedig a megítélt Baumgartner-díjjal járó pénzösszeg segített átmenetileg; megítélésében - ha jól tudom - befolyásával Babits is közreműködött, aki kurátora volt az alapítványnak jó ideig.

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2010.09.06. 12:51:06

Juhász Gyula emlékeim szerinte tolt is szeszt és/vagy nyugtatókat. De József Attiláról még igazán zaftos pinás sztorit se hallottam. Mondjuk rá nagyon odefigyelnek az örökösök, asszem. Bár a hétköznaPICSalódások azért kapott engedélyt egy másmilyen megzenésítéshez, és szerintem nem pénzért.

És ha már szakmai elismerés meg filléres gondok (igaz piamentesen), Kiss Judit Ágnes (kissjuditagnes.blog.hu/) is éppen egy általános iskolai állást igyekszik megszerezni, ami nekem finom eufemizmus a filléres gondokra - kb. annyit költök csak piára.

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2010.09.06. 12:52:21

@lilakutyak: na az ostoba blogmotor nem belevette a zárójelet is a linkbe: kissjuditagnes.blog.hu/

wpet 2010.09.06. 13:12:57

Juhász Gyula biztos, hogy iszogatott, nála talán üzemanyagként hasznosult a szesz, őt is megírhatná valaki egy posztban.
József Attila meg 1. akkora zseni volt, hogy neki nem kellett tudatmódosító(nem piált és nem szedett semmit, úgy tudom)elegendőek voltak a saját gondolatai;
2. pénze sem volt inni, kajára sem futotta. Neki inkább szexuális gondjai voltak.
József Attilával kapcsolatban a "Szabad ötletek jegyzéke"-t ajánlom, ha még nem volt meg+egy jó életrajz.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.09.07. 01:30:24

@wpet: Nagyszerű poszt, gratulálok!
József Attila iszogatott, de csak mint a kor művészemberei. Ady alkoholizmusa legendás, ami közvetve a végét is okozta, több más baja mellett a májfunkciói szinte megszűntek jelet mutatni.

wpet 2010.09.07. 09:01:18

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa:
Kösz. Adynak szifilisze is volt, aminek az a vége, hogy:
"a harmadlagos vérbaj távoli szervkárosodásokkal mutatkozik meg évekkel a fertőzés bekövetkezte után. (központi idegrendszeri károsodás, agysorvadás,a gerincvelő egyes kötegeinek pusztulása jellemzi. Emiatt értelmi leépülés, érzés és mozgászavarok, nyelési nehézségek, érzékszervi kiesések nehezítik a beteg életét.
A kardiovaszkuláris syphilis - azaz a syphilis okozta szív- és érrendszeri elváltozások - billentyűhibákban, aorta kiboltosulásokban (aorta aneurysma) mutatkozik meg. Gyakoriak a szívbillentyűk rendellenességei (főként az aortabillentyű elégtelensége) és az aorta zsákszerű kiboltosulása (aneurysma). A mirigyes szervekben tályogok keletkeznek, melyeket jellemző gumiszerű állagú gennyes tartalmuk miatt gummáknak nevezzük. Ezek főként a bőrt, csontokat, az agyat vagy a májat beszűrő duzzanatok. " -> szóval elég kellemetlen lehet. A 15. századtól jelen van Magyarországon a betegség.
Ady aztán immunhiányosságok miatt mégis csak tüdőgyulladásban halt meg.

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2010.09.07. 14:44:03

@wpet: És Ady azért időnként tolta a morfint, a barbiturátokat (Veronal), cigizett, kávézott, sz'al volt kockázati tényező rendesen.

wpet 2010.09.07. 15:02:31

@lilakutyak:
Na ez utóbbiakat meg én nem tudtam.
Baszki, ez az Ady tiszta rock'n'roll életformát nyomott, csoda hogy annyi ideig bírta.

Barman's Choice · http://scotchwhiskyblog.wordpress.com 2010.09.07. 21:36:41

Ady a legnagyobb ebből a szempontból is..:)
Azért az a századfordulós Párizs simán eltartaná a blogot ha csak ilyen tipusú posztokból állna:)

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2010.09.08. 23:32:29

@Barman's Choice: igen, de nem csábulunk el, a szubjektív bebaszós posztok, meg a kultosok arányát kb. itt fixáljuk. sőt, ha jobban meggondolom, a wpet által emlegetett J. Gy. írás ebben a témában - alkohol és irodalom - 1918-ból mindent leír, ami leírható.

(bocs, hogy nem regeltem, hogy oda is beírjam, de a tegnapi posztotok eléggé odabaszós volt... :))

Barman's Choice · http://scotchwhiskyblog.wordpress.com 2010.09.09. 12:12:52

off
erről nem tudom hallottatok e:
Hányatott Sors-Konferencia a mértékletes alkoholfogyasztás hazai lehetőségeiről

szeptember 21.Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

www.mertekletes.hu/cikk.php?id=59&referer=34

hm?

Szalacsi_Dezső 2010.09.10. 09:13:41

Régen jártam felétek. Örülök, hogy folytatódik a híres iszákosok sorozat.
Bajor Imre lesz benne? :-))

Szalacsi_Dezső 2010.09.10. 09:25:01

@wpet: "A Morgue utcai kettős gyilkosság"
Abban van, hogy a majom a gyilkos? Ha jól emlékszem?

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2010.09.10. 09:26:54

@Szalacsi_Dezső: Jól emlékszel. A Bajos Imre post-hoz meg csak meg kell szerezni a Story magazin azon számait, ahol celebekről vannak party fotók. Szerintem mindegyikben van egy illuminált Bajor:)

Szalacsi_Dezső 2010.09.10. 09:28:44

@lilakutyak: Faludy mesélt pinás sztorikat József Attiláról.

wpet 2010.09.10. 11:06:37

@Szalacsi_Dezső:
Pinás vagy piás sztorikat? :)
Nem akarom bántani Faludyt, de az utolsó pár évében csak József Attila sztorikat mesélt mindenhol.
Igen, a mázsom volt a gyilkos, csak nem akartam lelőni a poént annak, aki még nem olvasta.
Bajor Imre még nem érdemelte ki a posztot, az kevés, hogy be van baszva. :)

wpet 2010.09.10. 11:12:55

@Barman's Choice:
Érdekesnek ígérkezik a konferencia. Ami szomorú, hogy én például nem tudtam, hogy ez a "Mértékletesség Éve", nem találkoztam sehol vele, nincs nagy nyilvánossága az alkoholprevenciónak, és az ilyen jellegű rendezvényeknek. Ráadásul előbb tudtam, hogy eztán főzhetek pálinkát otthon, mint azt, hogy ez a kampány egyáltalán létezik.

Szalacsi_Dezső 2010.09.10. 13:19:50

@wpet: Igazad van a bajorral kapcsolatban. :-)
@lilakutyak: Az egyik szerint JA nagyon meg akart dugni egy csajt, de az kérette magát. Erre szólt Gyurkának, hogy mondja azt a csajnak, hogy az Attila nagyon lázas beteg látogassa már meg. Na Gyurkabácsi fel is vitte a nőt. J.A. feküdt a paplan alatt (meztelenül) és adta a lázasat. Gyurka bácsi el. Állítólag J.A. meg rábeszélte a csajt, hogy feküdjön be mellé és a testével melegítse fel. A továbbiak már személyiségi jogokat sértenének... :-))

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2010.09.10. 23:22:51

@Barman's Choice: @wpet: megnéztem a linket, tényleg az a szomorú, hogy ez a zárórendezvény, és egy év alatt nem is hallottunk az egészről. pedig ugye miközben itt posztolgatunk, szétböngésszük a netet egybek mellett ebben a témában is. van weboldaluk, meg hívják a sajtót, hát..., kéne beszélniük egy keresőoptimalizálási szakival :)
remélem nem arról van szó, hogy el kellett tapsolni valami EU-s, meg alapítványi zsét.

Barman's Choice · http://scotchwhiskyblog.wordpress.com 2010.09.11. 06:31:40

@éjjeli_alkesz:
őszintén szólva véletlenül láttam meg én is,azért linkeltem ide mert ha jól értelmezem a blogotokat akkor ez abszolút az a konferencia ami a blog témájába vág.
személy szerint maga a mentális része nem hat meg egy ilyen rendezvénynek de érdekesnek és tiszteletreméltónak tartom ha egy civil szervezet ilyen irányú tevékenységet folytat.ha jól vettem ki egy norvég civil szervezet támogatásával sikerül és mintha ugyanezt a norvég civil alapitványt vagy mit láttam volna támogatóként felbukkanni a Moszkva téri színezések,festések mögött is.
Mindentől függetlenül azt hiszem a Látens iszákos az a felület ahol érdemes erről a konferenciáról olvasni és ha esetleg belefér az időtökbe és irányultságotokba szívesen olvasnék is egy irást róla ha részt tudtok venni rajta.
ha meg nem akkor bocs:)
például ha otthon lennék a marketing és az alkohol kapcsolatát boncolgató szekció előadásait meglátogatnám..
vagy épp a munkahely és az alkohol kapcsolatát elemző előadás,ha jól olvastam van valami ilyesmi is.a fiatalok gyors berúgása is érdekes téma.de az álszent vagy épp a túlpszichologizált rész nélkül érdekelne a dolog,bármennyire is fontos az és tulajdonképpen kulcs nézőpontja ennek a konferenciának.és anélkül,hogy presszionálnálak titeket,a blogotok látogatójaként tőletek várnám,hogy egyfajta tükröt tartva mind a konferenciának mind a témához való hozzáállásnak a fenti eseményt rendezők tekintetében olvashassam a véleményetek.
nem feltétlen vitriolt várva hiszen lehet,hogy nagyon fontos dolgokról lesz ott szó de ,hogy annak a rétegnek akiket valóban megkell szólitson az utolsó pillanatban egy véletlen link kapcsán kell megtudnia a konferncia létét..szóval értitek..kinek szól ez valójában?
elég sok látens gondolatot felvet nem?:)

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2010.09.12. 00:44:33

@Barman's Choice: hát igen, eléggé a témáinkba vág. mivel hétköznap dolgozóban vagyok, meg családot terelgetek, így sajna első kézből nem fogok tükröt tartani.
beleolvasva az ottani írásokba, sok hasznos dolog van terítéken, az alapvetés is OK, első blikkre pár dologban mégis túl szigrúak, vagy nem is tudom. a mértékletességről írnak, de néha mintha az AA oldalán járnék. sehol nem olvastam arról, hogy hogyan igyunk mértékkel, csak arról, hogy minden az alkoholipar kezében van. ez pont az általad említett alkohol és marketing témáját boncolgató bejegyzésekre igaz, a marketingesek ekézése dr. Rácz Béla tollából ki is tesz egy előadásnyit. nem tudnék vitatkozni vele, de az általa körülírt kettős beszéd bűnébe mi is beleesünk. bár nem reklámozunk semmit, nincsenek rejtett szándékaink, de annak a facebookosnak sem voltak, aki valamilyen idióta csoportot gründolt, hogyaszongya: az alkohol segít a nyelvtanulásban, oszt jól megkapták. (pedig, ha abban nem is, de eleinte a beszédkészség erősítésében bizotos segít:).)
sőt, a kettősség elég lényegi elem itt nálunk, hiszen mint alkohol-, és főleg borbarátok, egyrészt aggodalmaskodunk a szesz ártalmairól, aztán meg jövünk itt a híres iszákosokkal.

ők viszont a mértékletesség másik oldaláról nem beszélnek, mármint arról, hogy azért jó borokat/whiskyt/pálinkát/sört (ad absurdum whiskey-t) néha jó inni, igaz csak mértékkel. lehet, hogy úgy vannak vele, hogy arról beszélnek eleget mások. igazuk is van :)

remélem hasznos napjuk lesz.

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2010.09.12. 01:17:02

bocs, dr. Rácz József.

hmmm, érdekes, az alkohol lenyomta a drogokat? én már öreg vagyok ehhez...

Szalacsi_Dezső 2010.09.12. 10:50:23

@hillaby: hát biztos rázta a hideg.
Egyébként nem tudom, Gyurkabácsi sztorija ez. :-)

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2010.09.13. 09:33:11

Ezt is meritek? www.libri.hu/konyv/fuggoseg-es-kontroll.html

Nem a pia, hanem még az annál is nagyobb sátánnak kikiáltott herion kontrollált fogyasztásáról szól. De szerintem nagyrészt anyagfüggetlenül bárminek a kontrollált fogyasztásáról, ami szerintem a fenntartható fejlődés egyik sarokpontja lesz, de asszem ennyire már nem itt kellene filozófálni.

wpet 2010.09.21. 09:57:04

@éjjeli_alkesz:

Az Index különítménye elment tudósítani. Azt csinálják, hogy bebasznak, és ezt marha viccesnek gondolják.

index.hu/belfold/2010/09/21/bepialva_oldjuk_megaz_alkoholproblemat/?rnd=484
süti beállítások módosítása