látens iszákos

Alighanem vagyunk pár százezren. Van rendes munkánk, családunk, hagyományos szociológiai besorolás szerint mi vagyunk a középosztály. Nem balhézunk, kötelességtudóan ellátjuk a dolgunk egész nap, hasznos, sőt tiszteltre méltó tagjai vagyunk a társadalomnak. De este, mikor magunk vagyunk, vagy ha buli van... Én bort iszom. Ha valamit nem a nyilvánosság előtt üzennél, íme az e-mail: ejjelialkesz@gmail.com

alkeszek

Utolsó kommentek

szakirodalom

GA

Címkék

absztinencia (9) abszurd (1) ajánló (1) aknakereső (1) alekosz (1) alkesz típusok (1) alkohol (17) alkoholfogyasztás (1) alkoholista típusok (2) alkoholizmus (16) alkohol és gének (1) álszentek (2) anonim alkoholisták (1) antialkoholista troll (1) átbaszás (1) ázsiai gének (1) balaton (1) barátok (1) betegség (1) blog (1) boci az óriás (1) bor (28) borhamisítás (1) borkultúra (1) bor jótékony hatása (2) buék (1) bulizás (2) büntetés (1) caol ila (1) céges buli (1) churchill (1) countdown (1) csajok (1) család (3) daniels (1) diéta (1) diszkrimináció (1) edgar allan poe (1) edzés (1) egészség (6) életérzés (1) életmód (14) életvezetés (2) énblog (2) enzimek (1) évforduló (1) falusi turizmus (1) foci vb (2) fröccs (2) gének (1) gépszíjas (1) goldenblog (1) görögök (1) grúzok (1) gyerek (1) györköny (1) gyúrás (1) hazaút (1) hellókarácsony (1) hírek (2) híres (1) híres (1) híres iszákosok (7) hiúság (1) hosszúlépés (1) így isznak (1) irodalom (1) iszákos (2) iszákosok (3) iszákosok védőszentje (1) ittas vezetés (1) ivási szokások (13) ivászat (3) jack (1) james hetfield (1) jellinek képlet (1) jerking (1) józanság (1) kádárrendszer (1) karácsony (2) kiskorúak védelme (1) koktél (1) konferencia (1) közélet (2) középkor (1) kult (2) kultúr (2) kultúra (3) kurvák (1) látens iszákos (1) leszokás (3) máj (1) májvédő diéta (1) májvédő gyógynövények (1) májzsugor (1) máj védelme (1) másnaposság (2) másnapossság kezelése (1) médiatörvény (1) mérsékletesség (1) mérték (2) mértékletesség (4) metallica (1) minőségi bor (1) műalkohol (1) munkáltató (1) nagyivó (1) nagyivók (1) négy lépés (1) női egyenjogúság (1) nők (2) nyár (1) ókor (2) okosság (2) olaszország (1) online berúgás (2) oroszok (3) osbourne (1) ozzy (1) pálinka (3) pezsgő (1) pia (1) pincefalu (1) pincehegy (1) posztalkoholos állapot (1) pszichológia (1) ráivás (1) régészet (1) regisztráció (1) rendőrség (1) részegség (5) részeg csajok (1) retro alkesz (1) rock (1) róma (1) roncsfilm (1) rum (1) scotch (1) single malt (1) sör (6) sor (1) sörhas (1) statisztika (1) stohl (1) svábok (1) számvetés (1) szent bibiána (1) szent mónika (1) szilveszter (2) szintentartó alkoholista (1) szorongás (1) szümpozion (1) szüret (1) tablettás bor (1) tamada (1) thrax (1) tolerancia (1) tömény (2) történelem (3) törvény (1) tudomány (2) tudomény (1) vallás (1) való világ (1) védőszent (1) vendéglátás (1) veszély (1) vodka (6) whiskey (1) whisky (2) winston (1) zene (1) Címkefelhő

Az májnak védelmérül

2009.11.21. 07:28 éjjeli_alkesz

A máj a rendszeresen italozó ember legbecsesebb szerve. Az életvitelünk szabta keretek között óvjuk, védjük tehát, ahogy csak tőlünk telik! A lassan kibontakozó mozgalmunk célkitűzéseivel is harmonizál a máj lehető leghatékonyabb védelme, no persze az eredeti célt sem téveszthetjük szem elől, vagyis mindez nem mehet a rendszeres borfogyasztás rovására. Ne keverjük kérem a célt és az eszközt, mert az ugye hová vezetne. A máj eszköz. A cél a mértékletes, de évtizedekig folytatható rendszeres borfogyasztás. Máskülönben a végén még úgy járunk, mint bármely egészségmániás: elvileg azért kezd bele a sportba/diétába/önmegtartóztatásba, hogy jól érezze magát, aztán lesz belőle valami önfigyelő, kényszerbeteg saláta- vagy fekvenyomás-függő, aki egy percig sem találja a helyét a világban. Akkor már függjünk olyasmitől, ami örömöt okoz: szex, bor, könyvek. Csak ne dögöljünk bele. Az alkoholos részéhez győjtöttünk egy kis kosárnyi jótanácsot, copypaste következik, vagyis hát idézetek innen, onnan. A lényeg, hogy időnként pl. hetente, vagy kéthetente, de legalább néha csináljunk un. máj regeneráló napkat, amikor nem iszunk. Ja, és egy orvos cimbi szerint négy nap alatt nincs értelme. És tudjuk, hogy a sejtjeink nem szoknak le a szeszről ettől, de a májunk tovább bíraja, így mi is tovább bírjuk, mégpedig borozgatva! 

"Májregeneráló gyógynövények

Máriatövis: teaként nem gyakran használjuk, mert hatóanyagai nehezen oldhatók ki. A májműködést segítő gyógyszerek fontos alapanyaga. Hatóanyaga, a silymarin segíti az ép májsejtek osztódását, és ezzel a károsodott sejtektől a méregtelenítő feladatot az új sejtek átvehetik. (patikában a silegon úgy 800 Ft, az 50 darabos, 1300 körül a 100 db-os.)

Articsóka: a leveleiben megtalálható cynarin a máriatövishez hasonló hatású. Ezt a növényt fogyaszthatjuk nyersen, illetve főzve is.

Katángkóró: a mezőkön gyakran látott kék virágú növény kórógyökeréből készült tea jó hatású a máj- és epebántalmak kezelésében.

Benedekfű: Magyarországon termesztik, a svédcsepp alapvető alkotórésze. Azonkívül, hogy a májsejtek működését serkenti, vírusölő hatással is rendelkezik

Májregeneráló vitaminok

A vitaminok közül elsősorban a C-vitamin és a B12-vitaminpótlás mutatott pozitív eredményeket a máj gyulladásos megbetegedéseiben. Ezt zöldség- és gyümölcsfogyasztással, illetve különböző természetes alapú étrendi kiegészítőkkel vehetjük magunkhoz. Emellett májbetegségekben kialakulhat A- és K-vitaminhiány is, ennek megelőzése érdekében rendszeresen kell fogyasztani ezeket a vitaminokat tartalmazó nyersanyagokat. A-vitaminban gazdag a tej, a túró, a máj és a tojás. K-vitamint tartalmaz a spenót, sárgarépa, paradicsom, az árpa, a köles, a szója, illetve az állati eredetű táplálékok közül a máj és a tojás.

Diéta

Szénhidrátgazdagság: A máj egyik alapvető feladata a táplálék szénhidrátjainak átalakítása, raktározása, valamint a kívánatos vércukorszint fenntartása. Naponta négyszer-ötször érdemes gyorsan felszívódó szénhidrátot fogyasztani gyümölcsök, gyümölcslevek, limonádé, tea, tejes italok stb. formájában. Fontos szénhidrátforrás még a burgonya, a rizs és a zöldségek is, illetve hámozott alma, banán, őszibarack a többi gyümölcs csak kompótnak elkészítve vagy préselve  fogyaszthatók. (az aprómagvas gyümölcsök semmilyen formában sem)

A gyakori emésztési problémák, puffadás és teltségérzés miatt durva rostokat, illetve illóolajokat tartalmazó száraz hüvelyeseket és káposztaféléket, kukoricát nem ajánlatos enni, bár ez konyhatechnológiával valamennyire befolyásolható.

Fehérjegazdagság: A májnak a fehérje-anyagcserében is fontos szerepe van. A fehérjék nélkülözhetetlenek a szervezet egészséges működéséhez. Ajánlott fehérjeforrások a sovány húsok, a tej-, tejtermékek és a tojásfehérje.

Idült májbetegségek esetén az esetlegesen kialakuló idegrendszeri tünetek észlelése esetén azonnal meg kell szorítani a fehérjebevitelt (max. 40 g / nap). Ilyenkor a húsokat mellőzzük, s a hangsúly a tejre, a tejtermékekre és a növényi fehérjeforrásokra kerül.

Zsírszegénység: A túlzott zsírfogyasztás hátrányosan befolyásolja a betegség lefolyását és a gyógyulást. Az ajánlott bevitel 0,8-1 g / ttkg,  javarészt növényi olaj formájában.

Vitamingazdagság: A szénhidrátbevitellel együtt a B1-vit. fogyasztást is növelni kell ,de szükség lehet az A-, K- és az E-vitamin pótlására is.

Ételkészítésnél kerüljenek előtérbe a párolás, a főzés, valamint a sütőzacskóban, a római tálban stb. való sütés. Lehetőleg ne egyen a beteg zsírban vagy olajban pirított hagymával és fűszerpaprikával készülő ételeket (pörköltöket). Sűrítésnek a habarás, száraz rántás, a hintés és a diétás rántás ajánlott. Kerüljék a csípős erős fűszereket, helyette kímélő zöldfűszereket használjunk."

Csak megjegyzem, hogy több más diéta a szénhidrát- és fehérjegazdagság tekintetében kérlelhetetlenebbnek tűnik, szerintük egy májdiéta lényege a tészta, a hal és a csirkemell mértéktelen zabálása. Ja, és az a lényeg, hogy ha már beteg a májunk ne igyunk, de ugye mi ezt kívánjuk megelőzni.  

38 komment

Címkék: bor életmód alkoholizmus máj védelme májvédő gyógynövények májvédő diéta

A bejegyzés trackback címe:

https://latensiszakos.blog.hu/api/trackback/id/tr121537963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pipas 2009.11.21. 10:27:19

Na ezekből kellene valami jó kis likőrt csinálni. ;) Vagy talán már van is?

Mentula 2009.11.21. 10:54:20

"A máj eszköz. A cél a mértékletes, de évtizedekig folytatható rendszeres borfogyasztás."

na ez a lényeg! :)))

én a fentiekből a homoktövist próbáltam, a silegon nevű drazsé forméjéban. de hogy hatott-e, azt nem tudom. ja meg a jelentős fehérjebevitelt.

Őexc.Vitéz Bivalybasznádhy. Dr. Őfőméltóságu Úr 2009.11.21. 11:16:04

" A cél a mértékletes, de évtizedekig folytatható rendszeres borfogyasztás."
Tutti májzsugor.
Inkább ritkán bebaszni, de soha nem rendszeresen inni.

Kenedy1 2009.11.21. 11:26:15

Bort mindig kell inni!!

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2009.11.21. 11:35:04

Biblikus poszt! Az articsókáról én nem tudtam, bár rendszeresen eszem, szerencsére - azért az olaszok tudnak valamit :D:D, ti. náluk szoktam rá.

Ami kimaradt:
Kávé: www.index.hu/tudomany/maj0616/

georg 48 2009.11.21. 11:41:58

A vicc az, hogy egyesek minden szart kipróbálnak. A mütyürkevirágtól kezdve a forrázott gyermekfosfűig. Éjjel, a boszik órájában kizavarják anyut a rétre, hogy szedjen fonnyadt subidubit, talán megmentik a májukat. Egy valamit nem próbálnak ki! Letenni a poharat!
Pedig az a leghatásosabb!

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2009.11.21. 12:05:47

Jó reggelt!
Az eddigiekből úgy látom, hogy nem sokan hiszik el, hogy lehetne rendszeresen iszogatni, úgy, hogy 70-80 éves koromig az nem okozzon különös eü. gondokat. Feltennék egy eldöntendő kérdést, és - mivel szavazógépet nem tudok telepíteni - AZT KÉRNÉM, HOGY A KOMMENTJE VÉGÉN VÁLASZOLJATOK IGENNEL VAGY NEMMEL. SZÓVAL:

EGYETÉRT-E ÖN AZZAL, HOGY RENDSZERES, HETI NÉGY NAPI - EBBŐL HÁROMSZOR 5-7 DL, EGYSZER PEDIG 1-2 L - BORFOGYASZTÁS TARTÓSAN CSAK KISEBB MÉRTÉKBEN KÁROSÍTJA AZ EMBER EGÉSZSÉGÉT?

(meg is küldöm az Alkotménybíróságnak véleményezésr:))

labove 2009.11.21. 12:06:43

Hiánypótló kíváló poszt!
Májgyulladásos alkesz vagyok!
Eddíg NAturlandra esküdtem,
elso.blogter.hu/70556/naturland_majvedo_es_detoxikalo_teakeverek_vs_soproni_kekfrankos

de természetesen megvolt az articsóka is...
Minden szavát megtartom a cikkednek!
Puxa!

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2009.11.21. 12:23:30

van egy kedves olvasó a Guineai-öböl közepéről...
kiváncsi lennék honnan, a Méder Áron már hazaért :)

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2009.11.21. 12:31:07

@éjjeli_alkesz: Szerintem az unikumreklámos arc sodródott arra :).

titantoma 2009.11.21. 12:31:49

Ja, a rendszeres kávézás is jó, meg ami kimaradt, a csalánlevél tea, tele van ásványi anyaggal, meg az is segíti a máj regenerálódását.

Asidotus 2009.11.21. 12:32:06

nekem a napi adagom 1 sör plusz 3 deci bor. Néha van 3 sör, de akkor nincs bor. Ez minden nap megvan. Töményebbet viszont soha nem iszom.
Én sokallom a fél liter bornál többet. Szerintem az üveg bor arra való, hogy öntsél belőle a párodnak is.

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2009.11.21. 12:37:47

"EGYETÉRT-E ÖN AZZAL, HOGY RENDSZERES, HETI NÉGY NAPI - EBBŐL HÁROMSZOR 5-7 DL, EGYSZER PEDIG 1-2 L - BORFOGYASZTÁS TARTÓSAN CSAK KISEBB MÉRTÉKBEN KÁROSÍTJA AZ EMBER EGÉSZSÉGÉT?"

öt év alatti időszakról nyilatkozva: igen (szóval csak kicsit károsítja)

tlac 2009.11.21. 12:46:25

estig sör, este bor. tömény csak jeles napokon.
sok folyadék. jó ételek , keveset, de sűrűn. ennyi.

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2009.11.21. 12:48:06

@hillaby: ja igen, IGEN :)

@Nűnű: töltök neki, de csak egy pohárral iszik el előlem.

Pierr Kardán 2009.11.21. 12:54:49

A faterom élete utolsó 20-30 évében (isten nyugosztalja) akkora alkesz volt mint a Himalája. Napi rendszerességgel 2 liter bort és fél liter töményet ivott meg. Ennek ellenére 81 évig élt és a legnagyobb baja a lábában lévő érszűkület volt, amitől nehezen tudott menni.

Mondjuk vigyázott is magára, mert olyat hogy pulykahús, meg étolaj, meg margarin a házba se volt szabad anyámnak bevinni, mert a fater a szagukat se bírta. Gyerekkoromban, ha pirítóst csinált nekem a fater, az azt jelentette, hogy egy serpenyőben 1 ujjnyi zsírban sütötte meg a kenyeret...

Mindig azt mondta, hogy él inkább kevesebbet, de azt jól, mint sokat, de aszkéta módjára, minden jót megtagadva magától :-)))

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2009.11.21. 13:07:58

@Nűnű:
@labove:
@tlac:
@Pierr Kardán:

ezeket vehetem igennek a fentebb megfogalmazott kérdésre? :)

Pierr Kardán 2009.11.21. 13:18:49

@éjjeli_alkesz: Hááááát.....

Nem is tudom...

Agymosott társadalomban élünk, ebben a témában az az agymosás megy, hogy az általad korábban említett mennyiség megivása már alkoholizmus és ez a pokolba vezető út!!! Csak egy drasztikus hátra-arccal lehet visszafordulni és csak a tej az üdvözítő ital.

Részemről tehát "tartózkodom" a helyes válasz, mert van példa arra is, hogy ez az italmennyiség komoly egészségügyi vagy sajnos elég komoly mentális problémákhoz vezetett :-((

Ly  2009.11.21. 18:58:19

Ismeritek a mondást?

Alkoholista az, aki annyit iszik, mint mi, csak valamiért nem szeretjük. :-)

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2009.11.22. 00:04:05

Mellesleg, ha történelmileg eltávolodunk a ma belénk ivódott szempontoktól, azt látjuk, hogy hogy úgy pár évtizeddel ez előttig a piálás nem volt téma. A rómaiak - a mai középosztálynak megfelelő polgárok - napközben hígabban vizezett bort, este meg kevésbé vizezett bort ittak. Északabbra meg sört. És az átlagéletkor nem ezért volt alacsony, hanem - mint az nyilván közismert - a mai szemmel banális betegségek aratása, meg a nem természetes halálozás lényegesen nagyobb aránya miatt.

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2009.11.22. 13:24:58

@éjjeli_alkesz: Jaja, most már gyakrabban érjük meg azt a kort, amikorra előjönnek a piálás negatív hatásai. A rák is ezért lett korunk betegsége.

Casus Belli 2009.11.23. 12:31:49

Szia alkesz!

A kérdésedre én nem tudok egyértelmű választ adni, ez függ gondolom alkattól, stb. Viszont szerintem a leírt mennyiség -ha csak kis mértékben is- de biztos hogy nem tesz jót az egészségednek.

Viszont mégvalami: ezt a Silagon gyógyszert aminek a Máriatövis az alapanyaga, csak májbetegségekre javallják, lehet ezt egyáltalán szednie valakinek, aki csak a hétvégenkénti lerongyolódást próbálja ellensúlyozni vele hétköznap, az absztinens napokban?

s_timcsi · http://autostat.hu/cikk-kereso 2009.11.23. 16:45:00

Nem hiszem, hogy aki alkoholista, annak az jár a fejében, hogy hogyan is regenerálhatná a máját!

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2009.11.23. 22:35:01

dehogynem! itt egy élő példa, én

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2009.11.25. 16:27:31

@s_timcsi: na ugye, hogy de, sőt nagyon is. akire te gondolsz alkaként, azok a ránézésre is lumpen alakok. de van egy csomó olyan iszákos is, akiről nem is sejtenéd, hogy az. aki egy-két diplomával kifogástalan öltönyében irodai munkát végez, és még környzete szerint is csak max. társasági nagyivó. szóval akikről ez a blog szól.

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2009.11.25. 16:33:05

@Casus Belli: nem tudom ki szedheti, de mivel gyógynövényből van, és minden drogéria árulja a vitimonos polc mellett, gondolom, hogy bárki.
de a biztos ha megkérdezi orvosát, gyógyszerészét.
Én még ezt a fajta szert nem szedtem, de olyat, amiben volt silymarin, mittomén-pflege, olyat igen.

Bandúr Kandi 2009.11.25. 21:35:57

Én a Silegont évek óta szedem pont megelőzési céllal, egy kb. 5 éveel ezelőtt ultrahangon kimutatott zsírmáj mára teljesen gyógyultnak tűnik az ultrahang képen. Szóval csak javasolni tudom.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2009.11.25. 22:30:19

"Máskülönben a végén még úgy járunk, mint bármely egészségmániás: elvileg azért kezd bele a sportba/diétába/önmegtartóztatásba, hogy jól érezze magát, aztán lesz belőle valami önfigyelő, kényszerbeteg saláta- vagy fekvenyomás függő, aki egy percig sem találja a helyét a vilában."

Remélem ez csak poén. Tudtad, hogy akik hobbiból sportolnak, azok is isznak? Nem is keveset :-)

Persze nem otthon egyedül lefekvés előtt...

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2009.11.25. 22:46:35

Az egészségmániás nem iszik. A megye III focista, aki hobbiból sportol, az igen, ahogy én is, aki szintén hobbiból sprtolok. :)

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2009.11.25. 23:50:21

@éjjeli_alkesz:
Az egészségmániás nem azért kezd sportolni, hogy jól érezze magát...

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2009.11.25. 23:51:00

Amúgy még az élsportolók is isznak. Sőt...

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2009.11.26. 00:03:25

@Zabalint: "Amúgy még az élsportolók is isznak. Sőt... "
na, ezt nem gondoltam volna... erről esetleg egy kicsit többet?

ha csak nem valami izotoniás oldatot.

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2009.11.26. 00:12:07

@Zabalint:
"Az egészségmániás nem azért kezd sportolni, hogy jól érezze magát..."

hmm, ilyenn függőségről még nem tettszett hallani? pont úgy működik, mint bármely más addictív dolog. ez főként igaz a futásara és a gyúrásra. de főleg az utóbbira.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2009.12.03. 21:28:02

@éjjeli_alkesz:
Szerinted az élsportolók amikor valamit ünnepelnek, kölyökpezgőznek?

A futás mint függőség nem igazán létezik, mindig újra és újra elhatározás kérdése, amúgy meg nem egészségtelen, akkor meg mi a baj vele?

A gyúrás más téma, mert annak minimum étrendkiegészítők a kellékei, és egészségesnek sem mondható dolog.

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2009.12.03. 22:07:48

@Zabalint:
:) persze, hogy nem egészségtelen a futás. de most komolyan. ha úgy definiáljuk a függőséget, hogy az ember mindennapjait átjárja a függőség tárgyával való szinte folyamatos foglalkozás, akkor van ilyen. mikor ráharaptam a futásra (potyázó túlsúlyos amatőrként), egy idő után állandóan átszerveztem a dolgaimat, hogy beleférjan az a kb. másfél órás szertartás. napjában 20x elterveztem, hogy ma 10 vagy 12 kör lesz-e meg stb. ha elutaztunk valahová, már azt stíröltem, hogy hol lehet kocogni. ez most elég monty pythonos, de ez miért nem függőség? igaz, inkább egészséges, de az elv ugyanaz. és a szesszel még messze nem jutaottam idáig :)

a gyúrás az koksz nélkül is gáz. aki jobban rákattan, az szabályosan belebetegszik, ha kimarad egy edzés, állandóan a tükör előtt pózol,idiótán kezd mozogni, sorolhatnám. nem sport, hanem optikai tunning, és többnyire nem is egészséges.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2009.12.07. 00:27:04

@éjjeli_alkesz:
Ha szigorúan nézzük akkor az életben minden függőség. De szerintem meg ha az alkoholt szereted és minden alkalommal örömmel iszod nem azért mert nem tudsz meglenni nélküle amúgy, akkor az nem függőség. Ugyanez a futással, kivéve azt a különbséget, hogy lehet készülni versenyre is és akkor lehetnek napok amikor nem esik jól, de az meg azért nem függőség mert olyankor inkább kényszer.

Gyúrni meg nem csak a testépítők gyúrnak, hanem például kosarasok is és ott nem optikai tuningról van szó.
süti beállítások módosítása