látens iszákos

Alighanem vagyunk pár százezren. Van rendes munkánk, családunk, hagyományos szociológiai besorolás szerint mi vagyunk a középosztály. Nem balhézunk, kötelességtudóan ellátjuk a dolgunk egész nap, hasznos, sőt tiszteltre méltó tagjai vagyunk a társadalomnak. De este, mikor magunk vagyunk, vagy ha buli van... Én bort iszom. Ha valamit nem a nyilvánosság előtt üzennél, íme az e-mail: ejjelialkesz@gmail.com

alkeszek

Utolsó kommentek

szakirodalom

GA

Címkék

absztinencia (9) abszurd (1) ajánló (1) aknakereső (1) alekosz (1) alkesz típusok (1) alkohol (17) alkoholfogyasztás (1) alkoholista típusok (2) alkoholizmus (16) alkohol és gének (1) álszentek (2) anonim alkoholisták (1) antialkoholista troll (1) átbaszás (1) ázsiai gének (1) balaton (1) barátok (1) betegség (1) blog (1) boci az óriás (1) bor (28) borhamisítás (1) borkultúra (1) bor jótékony hatása (2) buék (1) bulizás (2) büntetés (1) caol ila (1) céges buli (1) churchill (1) countdown (1) csajok (1) család (3) daniels (1) diéta (1) diszkrimináció (1) edgar allan poe (1) edzés (1) egészség (6) életérzés (1) életmód (14) életvezetés (2) énblog (2) enzimek (1) évforduló (1) falusi turizmus (1) foci vb (2) fröccs (2) gének (1) gépszíjas (1) goldenblog (1) görögök (1) grúzok (1) gyerek (1) györköny (1) gyúrás (1) hazaút (1) hellókarácsony (1) hírek (2) híres (1) híres (1) híres iszákosok (7) hiúság (1) hosszúlépés (1) így isznak (1) irodalom (1) iszákos (2) iszákosok (3) iszákosok védőszentje (1) ittas vezetés (1) ivási szokások (13) ivászat (3) jack (1) james hetfield (1) jellinek képlet (1) jerking (1) józanság (1) kádárrendszer (1) karácsony (2) kiskorúak védelme (1) koktél (1) konferencia (1) közélet (2) középkor (1) kult (2) kultúr (2) kultúra (3) kurvák (1) látens iszákos (1) leszokás (3) máj (1) májvédő diéta (1) májvédő gyógynövények (1) májzsugor (1) máj védelme (1) másnaposság (2) másnapossság kezelése (1) médiatörvény (1) mérsékletesség (1) mérték (2) mértékletesség (4) metallica (1) minőségi bor (1) műalkohol (1) munkáltató (1) nagyivó (1) nagyivók (1) négy lépés (1) női egyenjogúság (1) nők (2) nyár (1) ókor (2) okosság (2) olaszország (1) online berúgás (2) oroszok (3) osbourne (1) ozzy (1) pálinka (3) pezsgő (1) pia (1) pincefalu (1) pincehegy (1) posztalkoholos állapot (1) pszichológia (1) ráivás (1) régészet (1) regisztráció (1) rendőrség (1) részegség (5) részeg csajok (1) retro alkesz (1) rock (1) róma (1) roncsfilm (1) rum (1) scotch (1) single malt (1) sör (6) sor (1) sörhas (1) statisztika (1) stohl (1) svábok (1) számvetés (1) szent bibiána (1) szent mónika (1) szilveszter (2) szintentartó alkoholista (1) szorongás (1) szümpozion (1) szüret (1) tablettás bor (1) tamada (1) thrax (1) tolerancia (1) tömény (2) történelem (3) törvény (1) tudomány (2) tudomény (1) vallás (1) való világ (1) védőszent (1) vendéglátás (1) veszély (1) vodka (6) whiskey (1) whisky (2) winston (1) zene (1) Címkefelhő

Hosszúlépés, a VB itala

2010.06.12. 14:29 éjjeli_alkesz

Egy rész bor, két rész szóda. Nincs ennél üdítőbb ital a nyári melegben, és tökéletesen alkalmas arra, hogy a focimeccsek közben ezt szürcsölgessük (ez ihlette Hillaby kartács ezen művét is). A VB fröccs nélül is szenzációs dolog. Azon felül, hogy őrült jó meccseket láthatunk, az egésznek van egy csodás unikális hangulata, ami nincs meg a bajnokikon, de még a BL-meccseken sem. Itt ugye nemzetek feszülnek egymásnak, egész országok drukkolnak egy-egy csapatnak, a meccseket vagy egy milliárd ember nézi egyszerre. Elképesztő na. A VB nézésének rituáléja van. Az asszony és a gyerekek is tudják, hogy nincs esély arra, hogy a nappali nagy TV-jén ilyenkor bármit megnézzenek, nincs Barátok közt, Maunika, H2O, nincs kompromisszum, lófasz sincs, csak VB. (Kivéve persze, ha kerthelyiséges-kivetítős-kollektívansörözős meccsnézés van.) Ha ezt tiztáztuk, elhelyezkedek a kanapén, de úgy, hogy Al Bundy és Homer Simpson is csak lesne, bekészítve a rágcsát, a hűtőbe meg a sört, vagy a fröccsnek való bort. Inkább az utóbbit. Aztán egy-egy pohár hideg italért lehet a hűtőhöz járulni, ha netán üresjárat van, vagy éppen katarzis.

Gondolkoztam egy ideig, hogy a gondosan leredukált italfogyasztásom mellett ez idén hogy legyen. Kell-e valami megszorítás pia ügyben a VB alatt. Aztán úgy döntöttem, hogy nem, nem kell, mindennek van határa. Úgyhogy lesz hosszúlépés minden meccshez! 

A hosszúlépés frankó találmány, oltja a szomjat, jól esik ilyen szemét melegben, ráadásul a vuvuzela ellen is véd (mármint azáltal, hogy nem kapunk öt perc alatt idegrohamot). És ami ezúttal még külön pozitívum, hogy nehéz tőle lerészegedni, a sok folyadék miatt pedig a másnapi tünetek miatt sem kell aggódni. Ha betolok (ad abszurdum persze) két meccs alatt 7-8 pohárral, az már közel két és fél liter folyadék, az is csak egy üveg bor, ami meg ugye minimális spiccre elegendő. Hosszabbítás esetén sem igen lehetne ennél sokkal többet meginni. Ha tizenegyes-párbajra kerülne sor, akkor azt meg úgy sem lehet kibírni, csak tíz hosszúlépés után.

Anélkül, hogy komoly fröccsológiába kezdenénk, azért itt is hangsúlyozzuk, hogy fröccsöt csak minőségi borból keverjünk. Alapvetés, hogy sok jó bor aromáit nagyszerűen kiemeli, hangsúlyozza a szóda. A legjobb száraz fehéreket bevetni, friss, markáns savakkal. Ezek lubickolnak a leghálásabban a szikvízben. Az olaszrizling király, de akár gyümölcsösebb is jöhet, Irsai Olivér, tramini. Most egy Frittmann Ezerjó van a kezem ügyében. Persze a rozé is hálás egy kis spriccelésért ilyenkor, mindegy milyen fajta, csak gondos kezek készítsék. Ízlés dolga, de én vörösborból is simán keverek fröccsöt. A könnyebbeknél - kadarka, villányi portugízer - direkt jó, de más, egyszerűbb fajtaborokat, nem túl cizellált háziborokat is megspriccelhetünk, akár a meleg miatt, akár azért, mert nem akarunk bebaszni. A "szódával elmegy" mondásunk persze nem véletlenül alakult ki, de nem is azért, mert a szar bor jó lenne fröccsnek. A tömény rettenetet lehet híg rettenetté konvertálni, de e mögött az az elfogadhatatlan hozzáállás érhető tetten, hogy az ihatatlan fost is megisszuk, kizárásos alapon a hatása miatt. Ezt egyedül annál a gazdánál tudom elfogadni, aki egy évig pöcsölt a borral, de valahogy mégis elbaszta, kiönteni meg nincs szíve.  

Mostanában - igen helyesen - rehabilitálták a fröccsöt, de azért ne essünk át a ló tulsó oldalára. Ne tegyünk úgy, mintha valami prémium delikát termékről lenne szó, amit csakis így vagy úgy lehet elkészíteni, és áhitattal fogyasztani. Igen, persze jobb, ha szódát használunk, de az erősen szénsavas ásványvíz is megteszi, amíg nem száll el belőle sok CO2. És még valami, a szódát nem Jedlik Ányos találta fel, de sokat finomított az eljáráson. Innen is tiszteltetjük.

18 komment

Címkék: bor fröccs hosszúlépés foci vb

A bejegyzés trackback címe:

https://latensiszakos.blog.hu/api/trackback/id/tr682075362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Asidotus 2010.06.12. 19:15:38

a szóda azért jobb, mint a szénsavas ásványvíz, mert erősebb. A palack felbontása után az ásványvíz gyorsan veszít a buborékokból.
Fröccshöz szerintem nem kell igazán minőségi bor, de ócska lötty sem. Egy kicsit lejjebb adhatunk a jól megszokott minőségből, és még pénzünk is marad. Szerintem.

Hefe 2010.06.12. 19:21:30

nem ertem mi baja van a zembereknek a vuvuzelaval. Egyszeruen importalni kellene, az otlettel egyutt, igy a bohocliga meccsein lezengo 100-200 szurker hangosabb lehet eme remek hangszerrel, es mindenki azt hinne hogy tobben vannak. Esetleg meg be is ruhazna nekik mondjuk egy stadionbelepteto rendszerbe 5 milliardert.

Tonohaver 2010.06.12. 19:22:21

Minden igaz, csak vörössel finomabb és szomj oltóbb.
Amióta visszatértem a sörről, -nem mellesleg- mínusz öt kiló...
(Na a korsó azért maradt! Viceházmester, ha igaz, 2 vs 3 ásványvíz ellenében.)

a katona fehérben 2010.06.12. 19:32:02

A meccs feléről lemaradsz, mert ötpercenként kell pisilni menni.

brainska (törölt) 2010.06.12. 19:46:08

tökéletes, napok óta pofázom, terjesztem, hintem, meg amit akartok :) nyáridőben a legjobb ital a "long step", ahogy a féművelt spanyol mondja :)

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2010.06.12. 20:42:41

Én egy hilltopos "kockavörösből" keverem a hosszúlépést. Egészségünkre!

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2010.06.12. 20:58:01

A vuduzellákat meg már kezdem megszokni. Igazából ezeket a kürtöket áldozati gazellák szarvából készítik, onnan a nevük.

Hefe 2010.06.12. 21:04:02

@hillaby: erdekes, mert nekem ugy tunik, hogy a vuvuelak muanyagbol vannak, de lehet hogy az aldozati gazellak is.

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2010.06.12. 21:19:23

Az öreg gazelláknak műanyag szarvprotézisük van, ez azért lehet.

Hefe 2010.06.12. 22:10:15

vagy meg inkabb: az oreg aldozati gazellak csinaljak muanyagbol.

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2010.06.12. 22:39:49

kihallottam a zajmasszából egy árva skótdudát, de csak nyomokban a sok tülöktől, pedig azt inkább hallgattam volna.

@a katona fehérben: ez rágalom. rendes, gyakorlott fröccsözőnek meg sem kottyan pár hosszúlépés. a szünetben is csak unalmamban voltam mentem ki wc-re.

Álszentfazék · http://alszentfazek.blog.hu/ 2010.06.17. 10:53:56

Apró kultúrtörténeti adalék, ha már Jedlik Ányosról megemlékeztünk. A fröccs szó Vörösmarty találmánya, aki nagy költő volt, de ez a hozzájárulása kultúránkhoz szintén méltó a tiszteletünkre.

Erős a gyanúm, hogy a _Bánk bán általa jegyzett híres bordalában is a fröccsről van igazából szó. "eloszlik, mint a buborék". Mi ez, ha nem a szóda erejének távozása költőileg mintegy? A cím ne tévesszen meg senkit. Azt mégsem írhatta a fejlécre, hogy fröccsdal! Már csak az anakronizmus buktatójának elkerülése végett sem.

Ajánlom továbbá a nagyérdemű figyelmébe az Újházy fröccsöt. Kánikula idején (bár ez mostanában nem aktuális, mondaná Fülig Jimmy) igen üdítő!

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2010.06.17. 23:47:25

@Álszentfazék: az uborkalével kevert izét még nem mertem kipróbálni. koviubilé...ehh

bordal ügyben: bizony, hol máshol láthatott Vörösmarty buborékot, ha nem a fröccsben.:) ez nem jutott eszébe a sok elemzőnek...: "a költő itt arra utalt, hogy a világ körülöttünk "eloszlik", mint a kint felejtett fröccsból a co2, amennyiben eleget iszunk.

Álszentfazék · http://alszentfazek.blog.hu/ 2010.06.18. 09:54:55

@éjjeli_alkesz: A kovászos uborka erősen behűtött levével készül, fehérborból 1:1 arányban. Nagy melegben valóban üdítő (szerintem).

"ez nem jutott eszébe a sok elemzőnek" Persze, mert a bölcsészek töményet isznak. :)

stoppos76 2010.07.11. 10:50:03

Namost akkor szétkommentelek mindent:

A "szódával elmegy" részről a nagyfater jutott eszembe, élete első pálinkájával. Vashordóban tárolt a gyümölcsöt, amitől olyan szar lett az íze, hogy nem lehetett meginni. De azért csak áthívta a szomszédot egy kóstolásra. Ez a jelenet játszódott le:
- Pfujj de szar
- Hú ez de szar
- Hmm. annyira nem is szar
- Hé, egész jó
- Hú de kurrrrva jó ez a pálinka
- Hrbrörögörrr.

Eztán nagyanyám kikötötte őket a kertben a székjeikhez, mert már ülni sem bírtak.

csigafrédi 2010.07.15. 10:18:52

Éljen a hosszúlépés! Nálam általánosságban a nyár itala, nem csak a VB-jé. Én is a nagybuborékos ásványvizekkel szoktam felönteni, főleg az olaszrizlinget. Gondolkozom egy szódáspalack beszerzésén...kölyökkoromban, mikor ott tolongtunk a co2 beeresztés után, hogy had fogjuk meg a jeges patront, mert az mekkora már, hogy odaragad az ujjad :)))

csigafrédi 2010.07.15. 16:03:35

Egy kérdés: hol lehett normális áron használható szódásszifont kapni? Van esetleg valami ötletetek? Előre is kösz!

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2010.07.15. 22:44:07

@csigafrédi: gondolom minden hiperben van, én is fontolgattam, hogy veszek egyet, csak ahol most lakom, ott szar a csapvíz. már az íze.

de szerintem mindeki közelében van szikvizes, műanyag cserélhető üveggel, valamelyik közeli kisboltban meg kell rendelni, oszt pezseghet az a hosszúlépés.
süti beállítások módosítása