látens iszákos

Alighanem vagyunk pár százezren. Van rendes munkánk, családunk, hagyományos szociológiai besorolás szerint mi vagyunk a középosztály. Nem balhézunk, kötelességtudóan ellátjuk a dolgunk egész nap, hasznos, sőt tiszteltre méltó tagjai vagyunk a társadalomnak. De este, mikor magunk vagyunk, vagy ha buli van... Én bort iszom. Ha valamit nem a nyilvánosság előtt üzennél, íme az e-mail: ejjelialkesz@gmail.com

alkeszek

Utolsó kommentek

szakirodalom

GA

Címkék

absztinencia (9) abszurd (1) ajánló (1) aknakereső (1) alekosz (1) alkesz típusok (1) alkohol (17) alkoholfogyasztás (1) alkoholista típusok (2) alkoholizmus (16) alkohol és gének (1) álszentek (2) anonim alkoholisták (1) antialkoholista troll (1) átbaszás (1) ázsiai gének (1) balaton (1) barátok (1) betegség (1) blog (1) boci az óriás (1) bor (28) borhamisítás (1) borkultúra (1) bor jótékony hatása (2) buék (1) bulizás (2) büntetés (1) caol ila (1) céges buli (1) churchill (1) countdown (1) csajok (1) család (3) daniels (1) diéta (1) diszkrimináció (1) edgar allan poe (1) edzés (1) egészség (6) életérzés (1) életmód (14) életvezetés (2) énblog (2) enzimek (1) évforduló (1) falusi turizmus (1) foci vb (2) fröccs (2) gének (1) gépszíjas (1) goldenblog (1) görögök (1) grúzok (1) gyerek (1) györköny (1) gyúrás (1) hazaút (1) hellókarácsony (1) hírek (2) híres (1) híres (1) híres iszákosok (7) hiúság (1) hosszúlépés (1) így isznak (1) irodalom (1) iszákos (2) iszákosok (3) iszákosok védőszentje (1) ittas vezetés (1) ivási szokások (13) ivászat (3) jack (1) james hetfield (1) jellinek képlet (1) jerking (1) józanság (1) kádárrendszer (1) karácsony (2) kiskorúak védelme (1) koktél (1) konferencia (1) közélet (2) középkor (1) kult (2) kultúr (2) kultúra (3) kurvák (1) látens iszákos (1) leszokás (3) máj (1) májvédő diéta (1) májvédő gyógynövények (1) májzsugor (1) máj védelme (1) másnaposság (2) másnapossság kezelése (1) médiatörvény (1) mérsékletesség (1) mérték (2) mértékletesség (4) metallica (1) minőségi bor (1) műalkohol (1) munkáltató (1) nagyivó (1) nagyivók (1) négy lépés (1) női egyenjogúság (1) nők (2) nyár (1) ókor (2) okosság (2) olaszország (1) online berúgás (2) oroszok (3) osbourne (1) ozzy (1) pálinka (3) pezsgő (1) pia (1) pincefalu (1) pincehegy (1) posztalkoholos állapot (1) pszichológia (1) ráivás (1) régészet (1) regisztráció (1) rendőrség (1) részegség (5) részeg csajok (1) retro alkesz (1) rock (1) róma (1) roncsfilm (1) rum (1) scotch (1) single malt (1) sor (1) sör (6) sörhas (1) statisztika (1) stohl (1) svábok (1) számvetés (1) szent bibiána (1) szent mónika (1) szilveszter (2) szintentartó alkoholista (1) szorongás (1) szümpozion (1) szüret (1) tablettás bor (1) tamada (1) thrax (1) tolerancia (1) tömény (2) történelem (3) törvény (1) tudomány (2) tudomény (1) vallás (1) való világ (1) védőszent (1) vendéglátás (1) veszély (1) vodka (6) whiskey (1) whisky (2) winston (1) zene (1) Címkefelhő

Sváb furfang - a györkönyi pincefalu

2011.04.26. 18:34 éjjeli_alkesz

Van egy kis falu Tolna megyében, Pakstól úgy 15 km-re, a neve Györköny, vagy ahogy a helyiek mondják, Jerking. Mi elsősorban azért emlékezünk meg róla, mert itt található Magyarország egyik legnagyobb összefüggő pincefaluja. Egy kedves barátom a minap - jómagam pedig pár éve - arra járt, így nosztalgiáztunk, íme az ide illő zanza. 

Wo Gott, kein Not

Györköny egy kis magyar mezőváros volt a XVI. századig, majd a törökök ténykedése alatt teljesen elnéptelenedett, lényegében megszűnt. Amikor Meszlényi János, a körzeti földesúr hozományként megkapta,  a parlagon álló területre előbb burgenlandi osztrákokat, majd hesseni  németeket telepíttetett be, az akkori szokások szerint egy helyre egy vallásúakat, ide épp evangélikusokat. A telepesek mindkét ága borvidékről jött, de főleg a rajnavidékiek hozták a know how-t, hamarosan vagy 1000(!) hektáron termelték a szőlőt, ha semmi nem változott volna, ma Villánnyal vagy Szekszárddal egy szinten emlegetnénk Györkönyt, miközben az a realitás, hogy még a legtöbb kiművelt boros sem halott a faluról. Száz éve Pesten több borkimérést üzemeltettek, és Amerikába exportáltak, az a pletyka járta, hogy kurva jól bírta a bor a hosszú utat. Aztán a kitelepítések, majd a komcsik sajátos agrárpolitikája hazavágta a borászkodást, ma 200 hektáron folyik a termelés.

A falu sajátossága, hogy a présházak és a pincék nem a szőlőkben vannak és nem is a faluban. Maga a falu egy völgyben és  a völgy nyugati lankáin terül el, míg a présházak és pincék vagy fél kilométerre a falutól egy löszös talajú dombon sorakoznak. Máshol ugye a pincék és a présházak vagy szőlőben vannak, vagy/és a lakóházak részét képezik, kivéve még talán Hajóst (lehet, hogy van még...), ahol ugyancsak a mélyebben fekvő, dunai áradásnak is kitett falutól messzebb, külön épültek a pincék.

A györkönyi pincefalu azért is speckó, mert a talajnak köszönhetően a pincék boltozat nélkül is megállnak, sem téglára, sem egy Heimann kaliberű pinceépítészre nem volt szükség. A pincéket télen, a fagyos talajba vájták, némelyik csak pár méteres, de vannak "több télen át ásott" sok tíz méter hosszúak is, a felszíni növényzet nagyobb gyökerei pedig vidáman lógnak le a pincék penészes plafonjáról. A pincefalu fénykorában 510 présház állt szemben a falu 510 lakóházával, a közöttük jelenleg egy szántó húzódik, de  mindig élesen elkülönült a két terület, és még ma is közel négyszáz présház sorakozik egymás mellett, ebből 310-et rendeltetésszerűen ma is használnak.

Trinkt, wie ein Bürstenbinder

Idegenvezetőnk rámutatott, hogy ez a felállás több szempontból is igen kedvező volt, például a túlzott borfogyasztás ellen is óvta lakókat, akik végül mindenféle furfanggal azért csak elérték, hogy annyit ihassanak, amennyit akarnak.  A présházakba bizonyos időszakokat, hivatalos borászati munkákat leszámítva elvileg hetekig nem kellett felmenni, ugyanakkor a falu parasztházaiban nem volt praktikus nagyobb mennyiségű bort tárolni. A bor helye a pincefaluban volt, ahová csak úgy, különösebb ok nélkül rendszeresen feljárkálni nem volt lehetséges anélkül, hogy az illetőt ne vegye a szájára a falu dolgos, puritán népe. Az ünnepnapok voltak a kivételek, akkor a nők templomba, a férfiak a pincehegyre jártak, bort vételeztek, majd az egész falu a pincék közt ünnepelt. 

A zöldséggel kezdődött állítólag. A férfiak kitalálták, hogy a krumpli, a répa, meg az ilyesmi a legjobb helyen lesz fenn a pincében, egyben önzetlenül felajánlották, hogy ha kell, minden szükséges alkalommal fáradságot nem kímélve elbandukolnak a pincefaluba. Aztán persze úgy alakult, hogy a baráti társaságoknak egyszerre kellett a krumpli, ilyenkor az atyafiak megpihentek, a húsz-harminc pincénként kialakított terecskéken, és a fapadokon, asztalokon piknikelve megkóstolták egymás borát, danoltak hozzá valami sramlit, aztán otthon a Rézi, vagy Mári jól lecseszte őket, de nem nagyon bánták. Azt annál inkább nehezen viselték, hogy miután lehoztak öt kiló krumplit, pár napig nem kellett újra menni.  A következő újítás tényleg unikum; kitalálták, hogy a csirkét meg egyéb baromfit jobb lesz a présház sarkában elkerített részen tartani. Csakhogy. A tyúkokat ki kell engedni reggel, és este vissza kell őket zárni, így hát napi kétszer valakinek fel kell mennie a pincéhez. Nem tudom, hogy milyen érveket hozhattak fel e mellett, de hamarosan ez a megoldás általános lett a faluban, a pincefalu pedig a társasági élet mindennapos központja lett.

Krumbien und Kraut ist die Nout aus’n Haus

Ahogy ma is az, a falu a turizmusból szeretne megélni, és ezért mindent meg is tesz. Jók a borok, a helyiek fantasztikusak, ha bejelentkezel,  végig kísérgetnek, idegenvezetnek, remek házias kosztot, helyi specialitást készítenek, és ha jól emlékszem nem is volt drága. Mint minden sváb faluban, talán csak azzal lehet felbosszantani a falu lakóit, ha gyüttment nemsvábként egyből oda akarnál költözni, ami azért  ritka eset, kár ezzel sokkolni jerkingieket.

A helyi borokról annyit, hogy megbízható, jó minőségű árú,  pár száz forint a folyóbor, a palackost is nagyon barátságos áron mérik, viszont a technológia hiányzik a csúcsborokhoz, kivéve talán a Sarok pincészetet. Mi Rohn Mátyásnál, és Hahn úrnál fogyasztottunk, megbízható, finom háziborok, fejfájás és mellékhatások nélkül, ami  nem kevés. Szakértői elemézést itt olvashattok, egyet kell értenem vele.

Íme a falu honlapja. Tizenvalahányan foglalkoznak szobáztatással, nagyon jó hétvégi program odautazni, mindegyiknek van pincéje, saját bora, és este kaptok sváb káposztásgombócot. A hangulat egyedi, mindent áthat, ahogy a sváb hagyományokat, és saját identitásukat ápolják, néha szinte azt éreztem, hogy külföldön vagyok. Nem írom le, kinél voltam, mert nem kapok érte semmit, ráadásul 3/8 részben sváb vagyok.

44 komment

Címkék: falusi turizmus bor jerking svábok pincefalu györköny pincehegy

A bejegyzés trackback címe:

https://latensiszakos.blog.hu/api/trackback/id/tr122854533

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2011.04.26. 19:43:55

Gratula, Látens kolléga, azért a jerking kifejezésre biztos sokan keresnek. Kár, hogy ők nem nagyon értik, mi van ideírva. Vagy ez off?

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2011.04.26. 21:00:19

annyira szar a posztszerkesztő, hogy még. formázgatom a nyers változatot, javítom az elütéseket, képeket teszek be aztán nem menti el. újra és újra. Verdammte Hurensohn.

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2011.04.26. 21:04:37

@hillaby: ők viszont értik az alcímeket :)

amúgy az 50-es években, meg az az után születettek úgy beszélnek magyarul, mint te vagy én, a későbbiek meg már az iskolában tanultak németül.
most meg vannak olyan turbósvábok, akik pl. nem tanítják magyarul a gyerekeiket.

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2011.04.26. 21:15:24

Heh, én nem a németekre gondoltam, hanem a tapasztalatlan angol nyelvű fiatalokra.

Urban dictionary:

jerk off

1. To masturbate by rubbing the penis, jack off.

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2011.04.26. 21:20:51

@hillaby: ne erre nem is gondoltam,
viszont rá se rántok :)

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2011.04.27. 09:43:05

@éjjeli_alkesz:

off: nem a szerkesztő halódott, hanem a blog.hu webkapcsolatai. Azért nem mentett egy csomó mindent, mert az ajax hívások timeout-tal elmentek a vérbe. Mivel ez elég gyakori (sőt ha nyitva van még egy-két index közeli oldal, a minőségi kód a firefox-ot is hajlamos megfektetni, a firebug meg még rátesz egy lapáttal) az ilyen, én azt szoktam csinálni, hogy rákattintok Forráskód gombra. Akkor a tiszta html kódot mutatja. Azt ctrl-a, ctrl-c módszerrel kimásolom a vágólapra (clipboard), és mivel mezei szöveg, akármilyen szöveggszerkesztővel el is menthetem. Aztán amikor a blog.hu és a firefox is meggyógyul, újra szerkesztem a post-ot, átmegyek megint Forráskódba, kitörlöm amit találok, és beillesztem a megőrzött kódot. Ja, és paranoiásan gyakran mentek.

on: kár, hogy messze van, egyszer el kellene menni. A sváb szöveget lefordítanád? Pont azok a kifejezések hiányoznak a német szókincsemből, amik a megértés kulcsai.

wpet 2011.04.27. 09:53:27

Jó kis hely lehet, megnézném. (És végre van poszt!)
A német alcímeket megértettem, úgy-ahogy. A jerking mellett a "szobáztatás" kifejezésnek is már jelentésárnyalata van a falusi turizmusban, és más mondjuk a Józsefvárosban :)
Ha nem veszed sértésnek, a 3/8-ad sváb hányadosságod nagyjából megfelel egy hosszúlépésben található bor arányának, vagy ha vízre váltva megfordítjuk, egy nagyfröccsnek.
(ebből nem kell semmilyen következtetést levonni, csak eszembe jutott.:) Ebben a megközelítésben jómagam valami koktél lennék)

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2011.04.27. 19:42:20

@wpet: Én 100%-ban mutáns majmok leszármazottja vagyok. Abból a fajtából, aki csak akkor ette meg a gyümölcsöt, amikor már jól megpunnyadt.

Családunkban hagyomány az alkoholizálás, a lumbágó és az amatőr zenélés, éneklés. A rossz szememmel viszont eléggé beújítottam. Fiatalon nem szoktunk meghalni. Viszonylag kevés gyereket szülünk, ezért nincs sok rokonunk.

Sokszor néznek zsidónak, esetleg cigánynak, az olaszok meg olasznak, néha meg spanyolnak. A spanyolok meg dél-amerikainak. Magyarnak nem szoktak nézni, pedig legjobb tudomásom szerint az vagyok, mondjuk az alacsonyabb fajtából.

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2011.04.27. 20:21:11

Svábékról meg rettentő sok jót hallottam a családban, lévén, hogy ők sem vetik meg a szeszt meg a bulizást (sramli), és rendre kitermelnek egy-egy kiváló trombitást Soroksáron.

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2011.04.27. 20:58:42

@lilakutyak: kérlek::)
az első tipikus falvédőszöveg, Ahol Isten, ott szükség nincsen.
aztán: iszik, mint a kefekötő
végül kicsit svábosan: amíg van krumpli meg káposzta, addig nincs szűkölködés.

kb. megértettem a mi a gebasz, a posztszerkesztésnél a szöveget mér eddig is mentegettem, kivágbeilleszt, de a forráskódra nem gondoltam, így a képeket sem kell 30-szor betenni. köszi.

amúgy összekaphatná magát a blog.hu, a régi bloggerek egy része már átment a postr-re (is).

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2011.04.27. 21:00:24

@hillaby: te vagy Maradona:)

@wpet: koktél itt mindenki, de minimum cüvé:)

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2011.04.27. 21:14:06

@éjjeli_alkesz: Hehe, ezt még nem mondták soha. Látszik, hogy nem láttál még focizni :D:D.

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2011.04.28. 09:21:00

@éjjeli_alkesz: egyetlen ok, amiért a blog.hu-t választottam, az az Index-közeliségből remélt forgalom. Nem jött be :)

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2011.04.29. 23:37:41

Ma este tolnai-baranyai összejövetel volt a pesti proli lakásomban, halászlével, borral, ahogy kell. A tolnaiakat-baranyaiakat igazi tolnaiak, baranyaiak képviselték, és még a halászlémet is megdícsérték, pedig arrafelé az egy tudomány. Valamit azért számít a nagyanyám szekszárdi születése. :) Többet kellene nekem is arrafele járnom.

Barman's Choice · http://scotchwhiskyblog.wordpress.com 2011.04.30. 03:13:29

Végig vártam mikor jön az Unicum térről és a Vilmos ill.Szt.Hubertus térről szóló rész,de menetközben beugrott,hogy az nem Györkönyben van,hanem Görcsönyben..:))

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2011.05.07. 21:11:59

@hillaby: bezony, én kéthavonta megyek töltődni mentálisan, de folyóborilag is :)

baranyában sztem nem tudnak halászlét főzni ;P az a Baja-Szekszárd-Paks vonalon népmozgalom.

@Barman's Choice: tudtommal sváb többségű falu az is. érdemes lenne utána járni a közterületek névadási sokásainak, biztos nem tartanak erre akadémiai bizottságot. unicum tér? mér' ne? lehet nekik kéne kézbe venni a Bp-en zajló dühödt közterület-átnevezési folyamatot :)

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2011.05.08. 21:17:45

@éjjeli_alkesz: Teljesen belebolondultam a halakba, most harcsapaprikást csináltam... Először életemben, de teljesen jó lett (nem csak én ettem belőle, más is megdícsérte). Azt hiszem, az éttermekben afrikai harcsából főzik, mert az én harcsapörköltömben a hús teljesen más lett, ez igazi szürkeharcsa volt. Mondjuk kétszer annyiba kerül a szürke- mint az afrikai harcsa.

Persze vörösbor volt a harcsapaprikásban is, mert milyen kaja az, amiben nincs bor. :)

Intizar 2011.05.09. 21:00:12

@éjjeli_alkesz:
VerdammteR Hurensohn, bittsén.
@hillaby: Mmmm...

Barman's Choice · http://scotchwhiskyblog.wordpress.com 2011.05.12. 10:21:34

@éjjeli_alkesz: De ez tényleg a piáról lett elnevezve Görcsönyben:)
sőt van egy híd ott amit meg Ganxsta Zoli híd néven jegyeznek:)mindezeket persze hivatalosan..:)
mondjuk az országimázs keretében-ami felfogásomban legelőször is országon belüli önképépítés lenne-simán neveznék el közterületeket pl borfajtákról.Milyen szép lenne ha a Furmint utcában laknál,vagy Kadarka rakpart,Szürkebarát köz,Juhfark sugárút,Hárslevelű fasor,Irsai Olivér tér,Szamorodni körút,Bikavér út,Aszú híd,stb:)

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2011.05.12. 12:57:35

@Barman's Choice: Én a Kommerszrum és az Iparivodka utca sarkán lakom. De vannak haverjaim a Tisztaszesz térről is :)

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2011.05.13. 08:42:55

@Intizar: úgy biza.

@Barman's Choice: @lilakutyak: Szekszárdon van is Kadarka utca, meg egy bizonyos Bartina utca, utóbbi a kétes néphagyomény szerint a "bort inna" szókapcsolatból eredne.

korxi 2011.06.09. 20:03:37

Naa, miért nincs poszt?

korxi 2011.06.29. 19:00:09

Bezártátok a blogot?

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2011.06.29. 23:10:33

@korxi: Köszi az aggódást, de még nem, csak minden összejött: meló, utazás, költözés, meg az, hogy esténként inkább khm, izé, futottam, oszt nem ittam lófaszt sem. Ebből az ördögi körből pár durva hétvégével sikerült kitörnöm :) így terveim szerint lesz még poszt, lágy kenyér, és bor is. Hillaby kartácsról hallgatásáról én sem tudok.

Hillaby, jelentkezz, roger.

Ja, és netem sem volt májusban :)

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2011.06.30. 23:33:06

Nos, időlegesen mégiscsak bezárunk. Majd' elfelejtettem, hogy holnaptól elég sok értelmezés szerint regisztrálni kéne a blogot, mások szerint meg nem. (jópár, számomra mérvadó blogger szerint inkább igen.) A blog.hu baszott állást foglalni, pedig az ő reklámjaik vannak itt kipakolva, amiért mi a címlapra kerülés esetleges lehetőségét kapjuk. Jó esély van arra is, hogy nem kell regisztrálni, de ha tévedünk, az akár egy millába fájhat, és azt nem erre szánom.

Amíg nem derül ki egyértelműen, hogy nem kell regisztrálni, addig pause van.

So long, and thanks for all the fish...

korxi 2011.07.03. 08:54:12

@éjjeli_alkesz: Apicsa. Én is kb. ennyit hallottam a dologról - lehet hogy nem kell de lehet hogy igen - de most már kváncsi lettem és utánanézek ennek a fasságnak.
Annamari mond erről valamit a honlapjukon?
És akkor mi van, ha a tényleges posztot kommentként irod meg, mondjuk ennek a posztnak a kommentjei között. Tudom hogy az nem az igazi, de több mint a semmi és utólag ki lehet tenni posztként, ha tisztultak a viszonyok.

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2011.07.04. 22:10:58

Engem a másik fele is érdekelne. Ha valaki üzleti céllal szolgáltat tartalmat. Mondjuk van egy webshopja és ahhoz egy hírlevél, ami nem csak terméklista, hanem érdekes háttérinformációk stb. Az vajon sajtótermék? Ha egy verset, vagy versrészletet tesz valaki a boroscímkére, az sajtótermék?

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2011.07.12. 21:13:19

@éjjeli_alkesz: Nem aggódni, csak éppen én meg Kubában aprítottam a cukornádpárlatot. Hogy s mint, hallom, már nem is alkoholizálsz?

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2011.07.12. 21:18:16

Egyébként meg régóta tervezek egy posztot, már mindenféle anyagot begyűjtöttem... Mindegy, lehet, hogy megírom, csak átmenetileg nem ide.

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2011.07.14. 09:29:42

Nemt'om mennyire ódzkodtok a Facebooktól, de én úgy döntöttem, hogy Facebook rajongói oldalhoz készített Facebook jegyzetben osztom majd az észt. Mivel úgyis be kell jelölni a korhatárt (alkoholfüggő - ami nem azt jelenti, hogy alkeszek, hanem a látogató országának függvényében változik, hogy ki férhet hozzá piás tartalmakhoz:)), meg nem is annyira magyar szerveren vannak,és végképp nem blogok, szerintem már nem számít nyilvános sajtóterméknek, azaz bekaphassák. Ha csináltok ilyet, csúnyán belájkolnám, sőt mennék adminnak is...

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2011.11.06. 18:19:37

@éjjeli_alkesz: Látens kolléga, mi a helyzet arrafele? Nem tervezel Látens Iszákos Revivalt?

latensiszakos 2012.01.21. 00:22:37

@hillaby: Ahogy elnézem a blog.hu-t, kell ide egy egészséges piás blog, és az inkább legyünk mi, minthogy szétplagizáljanak avatatlanok...

So I think I'll be back, wahrscheinlich :)

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2012.01.21. 00:28:43

@latensiszakos: És hogy-e van az egészsége, kolléga? Én most épp egy kis májszabadságot tartok, mert éjjelente néha furcsa szívdobogásom volt (egyébként is szokott dobogni, csak nem ébredek fel rá).

Hát persze, hogy elmúltak a felriadások, ha józanul feküdtem le - igaz, az első két-három napban azért néha jól esett volna egy pohár bor... Nos, summa summarum, a napi 5-6 deci is tud sok lenni - ahogy az angolok is ajánlják újabban: heti egy-két szeszmentes napot be kell iktatni.

Mindez nem azt jelenti, hogy absztinenssé válok, de a napi 5-6 deci bort csökkentenem kell: főleg a gyakoriságot...

Jó hallani Felőled!

latensiszakos 2012.01.21. 00:42:16

Háá, hillaby! Köszönöm, kiválóan, kolléga. Úgy láttam, hogy Kend úszóbajnoki babérokra tör, oszt ott nincs helye iszákolásnak, vagy hogy?:) És a háta hogy szolgál?
Én maradtam a beváltnak tűnő receptnél, csak hétvégén borozgatok, ha kell, akár egyedül is, de többnyire csoportos bekúrások adódnak.
Az öröm kölcsönös!

latensiszakos 2012.01.21. 01:00:27

Angol hülyék, hülye angolok. Meg Dipak Das.
Deviszont, két beírásból is tisztán látszik, amit hosszan papoltunk: köszönjük, megvagyunk, és ez feltehetően így is lesz még jó sokáig.

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2012.01.21. 08:50:35

@latensiszakos: A hátam a körülményekhez képest jól van. Nem hiába úszom hetente négyszer majd' egy órát!

latensiszakos 2012.02.02. 00:17:37

@éjjeli_alkesz: ezt a nicket nem tudom használni, egyszerűen nem emlékszem a jelszóra. Ha lesz új, fogadjátok jogutódként...

latensiszakos 2012.02.02. 21:18:30

na ja... mondjuk a PIN kódok sem véletlenül 4 jegyűek.:)

tizenvalahány jelszó után nálam be is telt a vinyó. majd csinálok egy alapos lemeztöredezettség-mentesítést vagy format c-t, esetleg re-boot-ot (2-3 liter bor) aztán hátha beugrik.

wpet 2012.02.06. 21:09:29

Na, baszki, már azt hittem, hogy végleg jó útra tértél, és sosem írsz már ide.
Igyon jó egészséggel, és írjon!

milédi 2012.02.09. 19:59:48

Fiúk, mi ez a csönd? Kedves Látens kolléga! Fellebbentjük a fátylat, hogy wahrscheinlich? Azt itt várjuk nagy izgalomban a következő bejegyzést.... :-(

roczky 2017.03.18. 23:01:03

@hillaby: Nagyon örülök ennek a blognak. Györkönyben születtem, és unokatestvérem Kuti Imre, aki némettanárként haláláig kutatta származásunkat, létrehozta a Tájmúzeumot, és kiderítette, hogy 1744-ben telepedtek le a györkönyiek, hozták létre csodálatos falujukat. A falumúzeumot is ő hozta létre, kemény gyűjtések után. A családok présházai jól felszereltek, ünnepnapokon a rendezvények nagy része ott történik. Azt cáfolom, hogy a svábok iszákosak lennének, mindig tudták, hogy hol a határ, persze voltak kivételek is. Büszke vagyok gyökereimre és a svábságomra külön is. A képen látható házaspár szerintem nagyszüleim, Édesanyám a kistestvérével. Budapesten is volt saját italkimérésük, "Györkönyi borok" felirattal. Otthon csak németül beszéltünk, sajnos ma már valóban nem gyakorlom a nyelvet, de idősebb testvéreim írtak, beszéltek, olvastak németül. Imádom Györkönyt, ma is fantasztikus kulturális élet zajlik, és minden évben megrendezik a találkozót a faluból kitelepített családokkal.
süti beállítások módosítása