látens iszákos

Alighanem vagyunk pár százezren. Van rendes munkánk, családunk, hagyományos szociológiai besorolás szerint mi vagyunk a középosztály. Nem balhézunk, kötelességtudóan ellátjuk a dolgunk egész nap, hasznos, sőt tiszteltre méltó tagjai vagyunk a társadalomnak. De este, mikor magunk vagyunk, vagy ha buli van... Én bort iszom. Ha valamit nem a nyilvánosság előtt üzennél, íme az e-mail: ejjelialkesz@gmail.com

alkeszek

Utolsó kommentek

szakirodalom

GA

Címkék

absztinencia (9) abszurd (1) ajánló (1) aknakereső (1) alekosz (1) alkesz típusok (1) alkohol (17) alkoholfogyasztás (1) alkoholista típusok (2) alkoholizmus (16) alkohol és gének (1) álszentek (2) anonim alkoholisták (1) antialkoholista troll (1) átbaszás (1) ázsiai gének (1) balaton (1) barátok (1) betegség (1) blog (1) boci az óriás (1) bor (28) borhamisítás (1) borkultúra (1) bor jótékony hatása (2) buék (1) bulizás (2) büntetés (1) caol ila (1) céges buli (1) churchill (1) countdown (1) csajok (1) család (3) daniels (1) diéta (1) diszkrimináció (1) edgar allan poe (1) edzés (1) egészség (6) életérzés (1) életmód (14) életvezetés (2) énblog (2) enzimek (1) évforduló (1) falusi turizmus (1) foci vb (2) fröccs (2) gének (1) gépszíjas (1) goldenblog (1) görögök (1) grúzok (1) gyerek (1) györköny (1) gyúrás (1) hazaút (1) hellókarácsony (1) hírek (2) híres (1) híres (1) híres iszákosok (7) hiúság (1) hosszúlépés (1) így isznak (1) irodalom (1) iszákos (2) iszákosok (3) iszákosok védőszentje (1) ittas vezetés (1) ivási szokások (13) ivászat (3) jack (1) james hetfield (1) jellinek képlet (1) jerking (1) józanság (1) kádárrendszer (1) karácsony (2) kiskorúak védelme (1) koktél (1) konferencia (1) közélet (2) középkor (1) kult (2) kultúr (2) kultúra (3) kurvák (1) látens iszákos (1) leszokás (3) máj (1) májvédő diéta (1) májvédő gyógynövények (1) májzsugor (1) máj védelme (1) másnaposság (2) másnapossság kezelése (1) médiatörvény (1) mérsékletesség (1) mérték (2) mértékletesség (4) metallica (1) minőségi bor (1) műalkohol (1) munkáltató (1) nagyivó (1) nagyivók (1) négy lépés (1) női egyenjogúság (1) nők (2) nyár (1) ókor (2) okosság (2) olaszország (1) online berúgás (2) oroszok (3) osbourne (1) ozzy (1) pálinka (3) pezsgő (1) pia (1) pincefalu (1) pincehegy (1) posztalkoholos állapot (1) pszichológia (1) ráivás (1) régészet (1) regisztráció (1) rendőrség (1) részegség (5) részeg csajok (1) retro alkesz (1) rock (1) róma (1) roncsfilm (1) rum (1) scotch (1) single malt (1) sör (6) sor (1) sörhas (1) statisztika (1) stohl (1) svábok (1) számvetés (1) szent bibiána (1) szent mónika (1) szilveszter (2) szintentartó alkoholista (1) szorongás (1) szümpozion (1) szüret (1) tablettás bor (1) tamada (1) thrax (1) tolerancia (1) tömény (2) történelem (3) törvény (1) tudomány (2) tudomény (1) vallás (1) való világ (1) védőszent (1) vendéglátás (1) veszély (1) vodka (6) whiskey (1) whisky (2) winston (1) zene (1) Címkefelhő

Száz okot az ivásra, ezret! - szituációs gyakorlatok

2010.02.27. 11:57 éjjeli_alkesz

Következzék egy kis privát elmélkedés, vagy ha úgy tetszik, okosság. Mióta jócskán megfeleztem a belögybölt bor mennyiségét, közben egy alapvető összefüggést is felismertem. Ti., hogy nem elég, ha  a vedelésben borozgatásban a mennyiséget és a gyakoriságot kordában tartjuk, mert ez még korántsem minden. Azzal, hogy kevesebbet piálunk, vagy akár több hétig annyit sem iszunk, mint egy AA Gruppenführer, legfeljebb azt igazoljuk, hogy a fizikai függőség réme még nem köszöntött ránk. Ezzel viszont a magunkfajta élvezeti-borissza még a legkevésbé sem lehet elégedett. Ahhoz, hogy pszichésen  is uraljuk borivási szokásainkat, legalább olyan fontos, hogy azoknak a szituációknak, élethelyzeteknek, sőt, földrajzi értelemben vett helyszíneknek számát is csökkentsük, amikor, vagy ahol automatikusan nyúlunk a boros pohárért, és már előre a szánkban érezzük a száraz vörösbor karakteres ízét, nyelőcsövünkben pedig az általa okozott kellemes melegséget.

A felnőtt, középkorú ember számára is a legkézenfekvőbb ivási helyzet a társasági együttlét alkalmával történő önfeledt szórakozás, mondhatnánk: a 'buli' szituáció, bár ez mindenkinél mást jelent. Én általában a barátaimmal találkozom hétvégente egy kisvendéglőben, de van, hogy vendégségbe megyünk, vagy vendégeket hívunk. Nagy általánosságban ez a többség számára az esti órákban kezdődő zenés-táncos-piálós összejövetelt takar, jellemzően pénteken, szombaton, megünnepelendő egyúttal a két nap eltávot a taposómalomból. Eddig azt hiszem mindenki velünk van, ezek tkp. a társasági ivás színterei. Más okosok mondták, hogy amíg csak úgymond 'társasági ivók' vagyunk, addig semmi gáz nem lehet. Hehe, kis fantáziával ebben a szegmensben is lehet lépten-nyomon, akár a végletekig növelni a piálási okok számát. Mondjuk felkeressük egymást BL-meccset nézni kedden, (ha van valahol digi-tv, akkor szerdán is), névnapot szigorúan a napján köszöntünk, pl. hétfőn. Esetleg az erre kapható ismerősökkel megtárgyaljuk, hogy hétvégén egyszerűen nem érünk rá, így csütörtökön este kell összefutnunk. Alap még az ún. kártyanap, páros heteken, (amennyiben nincs névnap) csütörtökön, a páratlanokon pedig hobbizenekarunkkal próbálunk, a rockzenéhez meg hát elengedhetetlen egy kis öblögetés. És akkor még nem járunk vadászni, horgászni (de keves olvasónk, hzizi, pl. igen). Nyaralni viszont mindenki jár, és hát a melegben, a strandbüfében egy-két sör szintén kötelező, esténként meg nyilván beülünk valahová lazulni.

A munkahely szintén kimeríthetetlen tárháza az ivási helyzeteknek. Elsőként mindjárt ott vannak a céges bulik, minden varázsukkal. Ja, hogy ilyen csak évente max. kétszer van? Sebaj, számos egyéb kísértés adódik a közös iddogálásra, ahol a munkahelyi szellem, sőt a cég maga kifejezetten megköveteli, hogy jelen legyünk. Ennek szellemében, ha népszerű kollégánk, kolléganőnk a nevenapját ünnepli, nem lehetünk oly pitiánerek, hogy a részvételünkkel, továbbá egy bonbonnal, vagy egy üveg borral nem tiszteljük meg a rendezvényt. Nem, bizony megköszöntjük, szigorúan munka után, a közeli xxxxx pubban tartott összejövetelen. Persze hazaszólunk, hogy ma mégsem tudunk bevásárolni. Oké, névnap is csak pár hetente van, csak hát vannak jó arcok a cégnél, akikkel meló után illene bizonyos rendszerességgel beugrani egy-két sörre, különben kikerülünk a körforgásból, mellőzött lúzerek meg nem akarunk lenni, ha képbe akarunk kerülni távlatilag is. És még mindig csak olyan eseményeknél tartunk, ahol nem lelki okból, csupán a társasági együttlét ürügyén italozunk. A céges tematikánál maradva jönnek-mennek az üzleti és egyéb partnerek, akik közül a biznic után a külföldiek mind, de tényleg mind inni akarnak, a keletiek kurvára, a nyugatiak csak annyira, mint mi. Na jó a finnek és a skótok, meg az írek jobban. A magyarok nagy része csak azért nem tapad ránk - és a céges repikeretünkre - mert már kurvára elege van az ilyesmiből. Kivéve, ha több napos a móka, akkor nincs mese.

Ezek tehát a közösségi italozás alapvető színterei 2010-ben Magyarországon, nagyon hiányosan felsorolva. Ha jobban megnézzük, egy jó része egyenesen elvárás. Nem állítom, hogy nincs választás, de ha valaki, mint én, szeret is inni, akkor nehéz a mértéktartás, persze nem lehetetlen. Csak aktualitása miatt ki ne hagyjuk a népi hagyományok, vagy a sznobizmus által gerjesztett ivászatokat:  ki utasítana vissza pár kupicát, ha disznóvágáson szorgoskodik, vagy borkostolón vesz részt, amin persze nem pökünk az agyagedénybe. De akkor sincs mit tenni, ha lakodalom van a mi utcánkban, vagy szüreti napok a városban. A kommentekben lehet folytatni a végtelenségig.

Némi átmenet a társasági szittyó és szóló ivászat között, amikor valamilyen impulzív érzelmi behatást próbálunk szesszel feldolgozni, de ehhez azért keresünk megfelelő társaságot. Ilyen érzelmi-lelki indíttatásokkal is átszőtt alkalom adódhat a melóhelyen vagy a családban is. Mit tegyünk, ha egy jelentős, már-már nyomasztó határidős projekt sikerrel zárul, no mit? Hát bontunk valamit. Esetleg ha legközelebb elbaszunk valami szintén fontosat? Vagy csak ránk száll a főnök, persze igazságtalanul? Valakinek az irodájában csak akad valami tömény. Továbbmenve, a hirtelen minket érő egyéb magánéleti intenzív öröm, siker vagy bosszúság esetén is támadhat ihatnékunk. Esetleg többször, mint ahányszor cimbi van kéznél. A végén marad az, hogy magunkban iszunk. Ennek is ezer oka lehet, mintpéldául: 

  • imádjuk a prémium minőségű vereset, csak úgy, finoman szürcsölve lazítva kortyolunk
  • ha olyan ínyencséget vacsiztunk, ami kívánja az ilyesmit
  • nagyszerűen teljesítettünk a munkahelyünkön, és lazíthatunk
  • hétvége van, kipihenjük a heti robotot
  • a zinterneten folytatunk eszmecserét, a gép előtt ülve mindig jól esik egy ital
  • eszünkbe jut a munkahelyünk, ahol konfliktusaink vannak/feldolgozhatatlanul sikeresek vagyunk
  • összevesztünk valakivel, és ez bánt
  • családi/barátnős balhé volt, és tudjuk, hogy igazunk van, de nem tudjuk értelmesen megdumálni, helyette hiszti és csapkodás van, nem is erőltetjük, iszunk valamit
  • focimeccs van a tv-ben
  • a Star Wars vagy a Mátrix van a tv-ben, e mellé alap, hogy mindig iszunk

...És így tovább, mondaná Vonnegut mester, de most (még) nem halt meg senki, a felsorolás szintén tetszőlegesen folytatható.

Mindezek olyan helyzetek, amelyek nem állnak fenn tartósan. Egyikre sem mondhatná senki, hogy "háá, ezér' lettem alkesz". Nem, ezek nem folyamatos, de összességében elég rendszeresen ismétlődő szituációk. Ha természetesnek vesszük, hogy a felsorolt, és még ezer hasonló helyzetben poharat ragadunk, akkor viszont kezdhetünk utána nézni a telefonkönyvben a legközelebbi AA foglalkozás elérhetőségének.

55 komment

Címkék: bor életmód okosság alkoholizmus ivászat absztinencia

A bejegyzés trackback címe:

https://latensiszakos.blog.hu/api/trackback/id/tr701764687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Álszentfazék · http://alszentfazek.blog.hu/ 2010.02.27. 15:55:45

Nagy igazságod vagyon, Cimbi! Az életmódváltás kemény dolog. Vannak helyzetek ahol elvárt az ivás. És vannak olyanok, amelyek élvezhetetlenek pia nélkül, pedig azzal, régen mennyire ... És vannak emberek, meg társaságok, akik, amelyek dettó.
Ezért is kell észnél lenni, hogy ne kelljen az absztinencia szürke, unalmas, sivár kövezetét taposni egy életen át.
Csak azt nem értem: vannak emberek, akiknek ugyanennyi alkalmuk van, aztán mégse! Beteg tán az ilyen??!! :)

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2010.02.27. 22:02:23

@Álszentfazék: a fent részletezett helyzetekből azért jó párról nem kívánok lemondani.:)
a legtartósabb baráti társaságom kb. úgy nyeli a jóféle vereset, mint én, de eszem ágában sincs lemondani a heti egy közös szittyóról. továbbá heti egy dulván jó üveg bort "minden körülmények között" egyedül is elszopogatok.

pazola 2010.02.28. 13:01:39

Es csodalkozunk, hogy miert van ennyi alkoholista Magyarorszagon..

ibn_battuta 2010.02.28. 13:18:06

Ha már Petőfi soraira hivatkozol a címben, írd helyesen!
Az eredeti verssor: "Száz vasutat, ezeret!"

tlac 2010.02.28. 13:30:48

ebből is látszik kulturális kérdés az ivászat. társasági sportág.

stupsi · http://flashjatekok.blog.hu 2010.02.28. 13:35:14

Lehet egyáltalán az életet "józanul" elviselni?! Na erre iszok is egyet (kettöt-hármat).;))))

Kelly és a szexi dög 2010.02.28. 13:43:42

Na, én is bontok egy söröcskét, oszt megyek alukálni!

Kivlov 2010.02.28. 13:54:42

"szarul nézel ki. iszol te rendesen?"

mepew 2010.02.28. 13:59:17

szívni persze nem lehet... vki mondja meg, h az miért rosszabb?

Kivlov 2010.02.28. 14:14:20

@mepew:
mert a szesz kis mennyiségben orvosság. nagy mennyiségben meg gyógyszer...

misbelief · http://tevhit.blog.hu 2010.02.28. 14:24:15

Nem azért, mert én írtam, de italozással kapcsolatban ez az alapmű: ;)
tevhit.blog.hu/2009/10/11/tevhit_13_bebaszni_komoly_teljesitmeny

sheepshagger 2010.02.28. 15:00:25

nagy itt a lenyeg kerem, hiszen a tarsasag igen fontos. a szemelyek nem kevesbe, mert hat ki akar egy "vasarnapi urvezetovel" nekiulni italozni, amikor Az csak az ize miatt akart egy poharkalval...ekkor persze a vilag problemai meg sem szolhatnak megoldasra varva.

intergáz 2010.02.28. 15:12:43

Aki ma Magyarországon nem iszik, az vagy súlyos beteg vagy hazudik.

stupsi · http://flashjatekok.blog.hu 2010.02.28. 15:38:45

@mepew: nnna ezt jóóól elspájzoltam magamnak!:))) @misbelief: meg ezt is!:)))
@pazola: nem kell csodálkozni, mert máshol is ez van, csak nem mindenhol csinálnak ekkora ?kérdést? belöle! 2-3 évre rá, hogy németországba kerültem, kijött a barátnöm látogatóba (nem tavaj volt!;D). Elmentünk egy "igazi" bajor sörkertbe, hogy lássa, milyen az, ha "kurvázás" nélkül ihatnak a nök is. A szomszéd asztalnál ült 2 mami (az egyik tolószékben), a másik meg éppen hozta maguknak az 1-1 korsó sört. (Aki volt már Bajor sörkertben, az tudja, hogy ott csak lityiben mérik a nedüd!) És senki nem volt megbotránkozva rajta!!! Következö év nyarán, amikor otthon voltunk, elmentünk este ketten egy szórakozóhelyre. Ledöbbentem, hogy egy magyar (nagy)városban miket lehet hallani (a szomszédos asztaloknál!), ha két nö egyedül megy szórakozni! Szóval, szerintem itt a hozzáállással is problémák vannak!
Meg nem beszélve arról, hogy még az okos tudósaink sem tudták eldönteni, hogy: a mennyiség, vagy a gyakoriság teszi az alkoholistát.;)))

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2010.02.28. 16:02:29

@misbelief: bezonyám. 40 felé talán azért javul a helyzet, sokszor és nagyon bebaszni az már ciki, nem vicces.

viszont sokat inni, és nem bebaszni, az kortól függetlenül büszkeséggel tölti el az embereket, vagy is inkább a férfiakat. csak arra tudok gondolni, hogy valahol közvetve az egészség és az állóképesség bizonyítékát látják benne. sőt, ebben van is valami.

gabcigirl 2010.02.28. 16:10:24

Én azért a posztoló helyében nem lennék ilyen nyugodt-a leírtak alapján már simán mehetne is egy AA klubba:)

Ja, lehet csodálkozni ezerrel: vannak akik utálják a szeszt és sosem isznak, mégis többnyire vidám emberek. pl. én. (Mielőtt megkezdődne a szívatás: más tudatmódosítóval sem élek...)

stupsi · http://flashjatekok.blog.hu 2010.02.28. 16:36:15

@gabcigirl: Drága nagyanyám májrákban halt meg 74 éves korában, pedig egész életében nem ivott meg (összesen!) 1 liter alkoholt!
Szal a pia lehet, hogy a rájáttszik, de nem okozza a bajt!
Az írásodban a többnyire-n vagy az embereken van a hangsúly?;DDDD

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2010.02.28. 16:36:44

@gabcigirl: igen, van ilyen, nincs ezzel semmi gond, sőt. de önmagában az alkhol gyűlölete sem érték, és nem is negatívum. ahogy a bor szeretete sem, egy bizonyos határig.

off - hehe, most nézem, hogy ma a kultúra rovatba fértünk be... persze nyilván irónia.:)

anarchia-bt 2010.02.28. 16:49:12

Minden becsületes,rendes ember tudja,hogy a féligbebaszás,ablakon kidobott pénz.

nem nemsiker_s 2010.02.28. 16:51:14

A nők alkohol nélkül is el tudják dobni az agyukat, nekünk férfiaknak kell egy kis turbó.
Persze nőt is láttam már ipari méretekben fogyasztani.

stupsi · http://flashjatekok.blog.hu 2010.02.28. 17:01:52

@anarchia-bt: én egy nagyon becsületes ember vagyok! "vagy, vagy se!";)))

anarchia-bt 2010.02.28. 17:09:54

@stupsi:
Akkor te már csak, egy lehet-hogy-nagyon becsületes ember lehetsz.
Holnapra tessék eldönteni!-mert kikérdezem.(ez a lecke mára)

zsebatya 2010.02.28. 17:33:26

Barátaim, 44 éves koromra eljutottam az egyetemiu évek alatti, meg közvetlen utáni alkalomszerű" piázgatástól a közvetlen és mindennapos életveszélyben élő alkoholbeteg státuszáig. A folyamatban nagy szerepe volt az emlegetett buliknak (ráadásul meglehetősen magas beosztásokban kellő számú alkalom is akadt bőven) csak aztán már nem buli hozta a piát, hanem pia követelte a bulit. Aztán már mindennnap kellett a mennnyiség. Sok mindenem ráment erre. Tehát éehet dolgon viccelődni, de én, aki most két éve a seggemben Esperallal (akit érdekel nézzen utána, mi is az) színabsztinensként próbálok visszakapaszkodni az úgynevezett életbe, azt tanácsolnám mindenkinek, hogy csak óvatosan!

paprika007 2010.02.28. 17:35:13

@stupsi:
A sok gyógyzsertől gondolom s nem a piától.

kieső 2010.02.28. 18:00:33

@stupsi: Nyitott logikai kapukat döngetsz :)
@intergáz: vagy csak elege van?!?

Sztori: 14 évesen az első vodka-narancs a Stadion sörözőben. Szászos voltam, nagy ritkán át-átruccantunk. Itthon haverokkal ittuk a kimértet, ami fél órával az igénylés után készült el - megnőtt, beérett, szüretelték, préselték s erjesztették e harminc percben - egy kispesti panelban. Jó volt, főképp kólával, bár aggasztóan össze tudok fogni mindent, nehéz volt lemosni a kezedről; a petpalack belsején áthatolhatatlan réteget alkotott (olyan toll-lézerrel próbáltuk meg átvilágítani, de nem ment) de legalább ütött. Később jöttek a saját keresetes időkben a jobb bolti italok (sör, kétdekás Péter Pál, Népligetnél pld. kimérve is volt, '90-es évek közepe felé 120Ft 2 deka vodka, ha mentünk a Pecsába, ez kísért többünket), később a kocsma (ahova esetenként becsempésztünk egynehány litert a fenti nedű egy nemesb rokonából), majd szépen, lassan tértünk át jövedelmi helyzetünk javulásával egyre hangulatosabb helyekre.
Ahogy sikerült kiismerni a melóhelyem ivásra könnyedén rávehető rétegét, velük kezdtem el iszogatni, mivel nem volt (s a mai napig sem) gond, ha meló után bentmaradunk (iroda) és iszogatunk. Ez tavaly decemberben csúcsosodott ki, gyakorlatilag minden napra adódott 1-2 pohárka pálinka, mivel ez lett az új kedvenc, soha nem voltam még ennyire elégedett egy itallal sem, még a legjobb borok sem ingereltek annyira, mint ez a gyümölcs-tünemény. Egyszerűen csak szívtam az illatát, belekortyoltam, szippantás, korty, nem egyszer fél litert sikerült eltüntetni 2-3 óra leforgása alatt. A házit ágyazgattam, mézezgettem s annyira itatta magát, hogy most is összefut a nyál a számban. Hetente 2 litert eltüntettünk a 2-3 legaktívabb kollégával.
Január 1-től fogadalom: nem iszom többet. Most már két hónapja sikerült. Őrülten vonz, őrizgetek egy fél liter közértes kisnemest, de csak előveszem, rámosolygok, ő vissza és elteszem. Remélem menni fog.
Az ok? Feledékenység, összeakadó szavak, esetenként beszédképtelenség. Most elég tisztának érzem magam, remélem sikerül tartani...

Dr.Hook 2010.02.28. 18:00:40

Nehezen viselhető a világ józanul ez tény, a megoldás nem egyszerű.Seggre iszod magad, utána szarul vagy picit, ha ráiszol feljavulsz, másnap még szarabbul stb. gyenguszok 1, vadasabbak 3 agyvesztésig mennek a többi mítosz. Inni jó, de okosan inni nehéz...viszont kőtelező!

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2010.02.28. 19:00:19

Nekem a bor általában nem a bulihoz, hanem a vacsorához kötődik. Ebből az is következik, hogy minden nap iszom, viszont nem olyan sokat. Bírom, amíg bírom. Egészségünkre.

no mail, no problem 2010.02.28. 21:57:29

Én kurvára örülök, hogy többnyire kocsival járok, de ha gyalog, akkor nem megy se a munkahelyi, se a munka utáni piálás, mert mindenki kocsival jár. Valószínűleg a kocsi sokat segít, hogy kevesebbet igyak, mert amíg gyalog jártam, gyakran vezetett kocsmán át az út haza. Azóta a társasági piális is jelentősen visszaszorult. A hétvégéket meg gyakran kihagyom.

De azért látom az évek távlatából, hogy az ivás mennyire szervesült az életemben, és pont úgy aggódok, mint te, hogy hova is vezet ez. A napi rendszeresség, az ijesztő. A heti 1-2-3 napos, nagy ritkán pár hetes szünetet nem érzem komolynak. (Egyszer volt 3 hónap is...) Annak ellenére, hogy napi fél liter bort, vagy 2-nél több sört meghaladó mennyiség már húzósabb napnak számít. Ez a minimál adag csendesen, késő este, éjjel megvan egyedül a számítógép előtt. Havonta egy, maximum két alkalommal vannak durvább napok, szigorúan társaságban, de legtöbbet akkor iszom, amikor egyedül vagyok itthon. És volt nemrég egy sötét, durva, közel háromnegyed évem, amiben az volt az ijesztő, hogy kvázi zugittam, és sokat. Lemondani se akarok, lehet, hogy nem is tudnék, de a masszív alkesz lét félelmetes távlat.

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2010.02.28. 22:17:53

@no mail, no problem: Szerintem a napi fél liter bor alatti piálással nem lesz gond. Előbb elvisz valami más.

Ahogy látom te is úgy vagy vele, hogy csak annyit iszol, amennyi jól esik. Semmi ész- vagy eszméletvesztés, még csak szédülés sem. Egyszerű nyugtató, emésztést javító, altató hatású szerről van szó az esetedben is. Nem hiszem, hogy több kárt okoznál a borral, mint a Xanax-szal.

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2010.02.28. 22:21:11

@no mail, no problem: hány éves vagy, ha nem vagyok indiszkrét? Én 32 leszek, és kb. 5-6 éve iszom napi fél liter bort (talán kevesebbet). Az adag nem nőtt, mert többtől már másnapos vagyok. Az igaz, hogy a hatását már nem annyira érzem, de ezt úgy fogom fel, hogy emberesebb lettem. Ha azt szeretném, hogy úgy beszédüljek most is, mint 6 éve fél litertől, akkor háromszor annyit kellene innom. Akkor alkoholistának érezném magam!

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2010.02.28. 22:51:10

@no mail, no problem: @hillaby:
arra jutotam, hogy nekem a napi kis adag nem jön be, pontosabban csak egy darabig. ahogy hillaby, én is az elmúlt 5-6 évben kezdem el itthon egyedül is borozgatni. csak nálam ez nem működött: a heti alkalmi két pohár tavaly őszre felkúszott a sokszorosára. a szitu az, hogy a családi élet a többi résztvevő korai lefekvése miatt este 10 után megszűnik, én meg netezek, tv-zek, lazítgatok egy üveg borral. ez így rendben is lenne, de a tényként kezelendő heti 1-2 társasági szittyó mellett a további napi egy üveg bor hosszú távon nem lenne tartható. részben, mert nyilván tovább kúszik felfelé az adag, másrészt ez is sok a szervezetnek. bár még úgymond szociális gondom nem volt mindebből.
úgyhogy ezzel kellett valamit kezdenem. nem túl hosszú logikai levezetés után az itthoni borozgatást korlátoztam, hétköznap és vasárnap főszabályként nincs iszogatás, kivétel egyenlőre lehet, de csak heti egy.

amúgy a feleségem tehet mindenről, amíg az üveg borból megitta a maga 2-3 dl borát, minden OK volt, de mostanában teázik.:)

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2010.02.28. 22:56:54

@kieső: teljesen leállni az túl könnyű. :P de bemérni kényes határértéket, az kemény meló.:)

sok sikert!

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2010.02.28. 22:57:31

@éjjeli_alkesz: ez érdekes, számomra sokkal "megerőltetőbbnek" tűnik egyáltalán semmit sem inni a későbbi (hétvégi) berúgás reményében (mikor is megint szarul fogom magam érezni, meg másnapos leszek), mint megállni a második pohár után, tudva, hogy ha éjjel kettőkor felriasztana valami balvégzet, akár kocsiba is pattanhatnék kvázi... persze embere válogatja ezt is

szerintem a napi kevés bor fogyasztása csak egyvalamitől foszt meg: a másnaposság semmivel össze nem hasonlítható érzésétől :)

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2010.02.28. 23:14:06

@hillaby: nem a hétvégi berugás reményében nem iszom, te..., hanem azért, hogy szegény májam legalább négy napot pihizzen. :)
másrészt a megszokott esti helyzet, amit el szeretnék hagyni, az úgy nézett ki, hogy ha kinyitottam egy üveget, akkor meg is ittam, mert nem foglalkoztam holmi kockázatelemzéssel, meg mert megszoktam. az ilyen berögzült helyzetek maguk is addiktívak, nem csak a borban lévő alkohol. vagyis az esti borozgatás szertartását, mint rögzült szokást akarom száműzni, azt meg csak így lehet no. tiszta pszichológu lettem basszameg.

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2010.02.28. 23:17:26

ja, és nem vagyok másnapos. pl. 1.5 takler cab.sav vagy hasonló után nincs katzenjammer, ahogy magad is tapasztalhattad Egerben. :)

kps 2010.03.01. 09:24:36

Majdnem az összes felsoroltat remek ürügynek tartom az ivásra, némelyik valódi alkalomnak is elmegy, talán a Star Wars meg a Matrix ami picit erősnek tűnt. Bár ha joban belegondolok asszem mikor az első Matrixot láttam épp piás voltam. Aszittem csak véletlen egybeesés.
AA Gruppenführer kollégáim figyelmét felhívnám hogy itteni tevékenységük enyhén szólva kontraproduktívnak bizonyult, ezért kérném azt beszüntetni vagy az AA megnevezést kihagyni a dlogból (lásd 10. hagyomány)
Amúgy sztem az antialkesz náci társaság egy része nem az AA-ból van, hanem pl. aktív alkesz hozzátartozója, akit azért valahol meg lehet érteni.

kps 2010.03.01. 09:27:39

Javaslom továbbá a büntetni a 'veres' és a 'ser' szó használatát, kivéve ha használója születésének és szocializációjának helyszíne ezt alaposan indokolja.

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2010.03.01. 18:39:23

@kps: s eszperente nyelven sem lehet veresnek neveznem kedvenc lefetyemet?

no mail, no problem 2010.03.01. 20:50:18

@hillaby: negyvennyolc. kb 14 éves korom óta fogyasztok alkoholt, voltak benne durva időszakok, szinte mindennapos emlékezetkihagyásos piálásokkal, (éva vermut, almabor, ilyenek) néha egész hosszú, sok hónapos absztinens időszakokkal. kb 20 éve tart ez mindennapos minimál piálás, amiben néha becsúszik egy-egy masszívabb buli, de ez utolsó 10 évben megritkult. erről nem igazán akarok lemondani, de tapasztaltam, hogy könnyű átlépni azt a határt, ami napi fél literes mennyiséget a másfelestől elválasztja. számomra ez ijesztő, ezt próbálom kontrollálni. főzni is szeretek, és főzés közben meg alap kibontani valamit. vagy tölteni egy felest. aztán még egyet.

kérdeztétek valamelyik posztban, hogy megvan-e az éva vermut. visszakérdezek: kocsis irma? durbincs sógor?

no mail, no problem 2010.03.01. 20:57:44

@éjjeli_alkesz: néha megijeszt ez a sok hasonlóság, a jobb felső dobozt, meg a csomó mást, amit írtál magadról, ugyanígy elmondható lenne rólam is. most éppen a családi élet 10, kilengéses esetekben 11 órás megszűnése is stimmel.

no mail, no problem 2010.03.01. 21:01:06

@hillaby: hagyd el, biztos a modoros blogon szocializálódott. az meg sanyarú sors, önmagában is.

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2010.03.01. 23:04:16

@no mail, no problem: nos, ha jól olvasom, akkor te megcsinltad, amivel mi itt pár hónapja próbálkozunk! vagyis azt, hogy hosszú évekig mértékkel, de rendszeresen megittad ami jól esett, és nem fokozódott a helyzet. ráadásul, ahogy nálunk is, korábban voltak kilengős időszakok, vagyis hát mecsapott az alkeszség szele.

ez roppant bíztató. ha visszaemlékszem, alig páran tartották elképzelhetőnek mindezt:)
láthattad, hogy kb. 10-20 rendszeres kommentelőnk van, aki tényleg velünk egy cipóben jár, (rídonliban még úgy 3-400) a többiek vagy leszokott öreg harcosok (értékes tapasztalatokkal), vagy poénkodó kezdő, netán gyakorló alkeszek. esetleg agresszív piaellenzők.
vagy címlaptrollok.

pedig biztos vagyok benne, hogy sokkal többen vagyunk...

az első pár poszt után rengetegen írták, hogy hú basszus, pont így vagyok én is/mintha én írtam volna a posztot, stb. de elég csak a saját környezetünkben szétnézni, egyértelmű, hogy rengetegen isznak annyit, hogy abból gyorsan gáz lehet. innentől
1. vagy tesznek rá, és pár év vidámkodás után joccakát
2. beszarnak, és átmennek absztinensbe, majd megnyugszanak és újra kezdik
3. mégjobban beszarnak, és végleg absztinensek lesznek
4. visszavesznek, és fáradságos munkával megatlálják az a mennységet, ami nem kockázatos, de nem is kell lemondani az italozás örömeiről. (ezek volnánk mi, hillabyal :) )

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2010.03.01. 23:42:55

@hillaby: kedvenc helyemen, mely Egerrel versenyezve remek vereseket termel, de e-vel tele nem mevezhetem meg (Szekszárd), e helyen egyebek mellett Herr Fekete mestere e nemes nedveknek, melyeket rendszeresen lefetyelek be. nem mellesleg kedvelem retenetesen kedves Remete keze keverte veretes, testes vereseket, nyelem, reggel este. (Remete= Vesztergombi J.)
Bocsánat, tudom, igyak inkább valamit....

off @no mail, no problem: kps kollégából garantáltan nem a modorosblog függősége beszél...:) bár megjegyzem, nekem az is tetszik, a népes pereputtyával egyetemben.

no mail, no problem 2010.03.02. 00:56:09

@éjjeli_alkesz:

akkor került az ivás komolyabb kontroll alá, amikor olyan melóhelyre keveredtem, hogy muszáj volt állandóan kocsival járnom. ekkor kezdtem el a gyereket is kocsival szállítani az iskolába. gyalog megbirkoztam a helyzettel akkor is, ha netán háromkor mentem haza egy sör-whiskey elhajlásról, de kocsival ez már nem ment. mivel a haverjaimnak 9 után kezdödőtt az élet a kocsmában, én meg legkésőbb ekkor el akartam volna indulni haza, így kimaradtam ezekből a heti kocsmázásokból. ebből rögtön az lett, hogy vagy nem ittam otthon, vagy csak nagyon szolidan. kis túlzással az absztinencia volt az egyetlen kresz szabály amit betartottam, így a kocsival elmaradtak az ebéd melletti alkoholok is. újabban ha nem én autómmal megyünk, fel szoktam ajánlani a látens alkeszségtől messze álló sofőrnek, ha éppen nagyon eleped egy pohár valamiért az ebédhez, hogy hazavezetek én - otthon úgyis megiszom a magamét, ha lesz rá igény. teszem ezt annak ellenére, hogy gyakran direkt azért nem viszek kocsit, hogy ihassak. sokan vannak, akik nagyon keveset isznak, de örülnek, ha egyszer végre nincsenek kirekesztve, lazulhatnak, ihatnak, és nem kell vezetniük. néha úgy érzem, könnyebb lemondani nekem az ivásról, mint nekik. ez vicces. ha családi programra kocsival megyünk valahova, nem kérdés: nincs kinek átadnom a vezetést. ezek mind csökkentik a bevitt mennyiséget.

btw, ti dohányoztok is? én azt is elkezdtem 16 éves koromban, abban többször is tartottam 2-3 éves szüneteket, de ott sem voltam hardcore. ezt végleg abbahagytam néhány éve.

néha azt hiszem, hogy az emberekben akár öröklés, akár tanulás útján, de valahogy fel van programozva az addikciókhoz való viszony, - ez most kibaszottul tudománytalan - amit be lehet állítani absztinenciára, úzusra, meg abúzusra, amelyből ki-kinek mi jutott. persze az úzus és abúzus közötti határokat meg ki itt, ki meg amott húzza meg. ezzel semmi bajom, az összes óhajom annyi, hogy ebből a határtologatásból egy viszonylag tágabb kör igazán kimaradhatna. (a harcos absztinensek, az egészségfetisiszták, az államegyház képviselői, és az orvosok a minimum.)

egyébként van egy olyan terminus technikus, hogy nagyivó. ez még nem alkesz, de már nem mértékletes ivó. (ilyen is van.) és nem igazán lepne meg, ha a hivatalos egészségpolitika benneteket is, és engem is a nagyivók közé sorolna.

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2010.03.02. 01:30:44

@no mail, no problem: Nem dohányzom, bár megcsapott a szele, többek között pont a pia "helyett" terveztem rászokni a cigire. (Mekkora állat, mondhatnátok, és igazatok lenne.) Az lett a vége, hogy egy év után még mindig ugyanannyit ittam, csak 5-10 szál cigit is elszívtam naponta. Amikor köhécselni kezdtem rendszeresen, úgy döntöttem, abbahagyom. Hát nem volt egyszerű! Ilyen rövid idő alatt is sikerült annyira függővé válnom, hogy csak harmadszorra-negyedszerre sikerült felhagynom vele. Azóta maradok a bornál, és abból is csak óvatosan...

esoember 2010.03.02. 16:23:06

Most először írok hozzászólást, és már szükségszerű volt. Azt hiszem én most (30 éves koromban) kezdek arra az útra lépni, amiről ezen a blogon folyamatosan szó van. Jelen pillanatban egy pohár Takler kékfrankossal a kezemben olvasgatom ezt a posztot. És nemsokára indulok dolgozni...
Az utóbbi 2 évben kezdtem el intenzívebben érdeklődni a bor. Azóta egyre csak nő a mennyiség. Kezdetben csak a haverokkal való borozgatástól eljutottam én is az itthon este egyedül való ivászatig. Bár a mennyiségem nem sok, (mondjuk fél üveg 2 naponta), de jelenleg ennek csak a pénztárcám szab határt. Van, hogy unalmas perceimben táblázatot vezetek arról, hogy milyen borokat fogok megvásárolni a közeljövőben BT-nél. Azzal áltatom magamat, hogy én csak szeretnék otthonosabban mozogni a borok világában, ezért akarok egyre több és újabb borokat megkóstolni. Ez talán így volt az elején. De már nem tudom mit higgyek. Rajta vagyok az alkoholizmus felé vezető úton???

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2010.03.02. 20:37:51

@esoember: megfogadtam, hogy nem osztok tanácsokat, de ahogy ebben a posztban is, leírom a saját tapasztalataimat.

esetemben, amíg csak társasági ivászatokon vettem részt, soha nem kerestem az alkalmat az ivásra, hanem az alkalom hozta az ivást. jellemzően, hogy ha kevesebb volt az alkalom, akkor sem kreáltam újabbakat. így egyetemistaként vedeltem éjjel-nappal, utána meg évekig csak havi párszor. de erről már írtam eleget.

számomra az egyedül itthon történő borozgatás hiába szólt 3-4 évig csak a minőségről, arról, hogy két-három nap alatt elszopogatok egy palack finomat, miközben relaxálok, mondjuk ahogy egy pipás, egy konyakkal, velem mégis elszaladt a ló.
és igen, van szerepe a pénznek is. a benyelt mennyiség párhuzamosan nőtt a vásárlóerőmmel. a probléma is akkor jelentkezett, mióta megtehetem, hogy bármiből megvegyek jó sokat, mert szart, csak a hatása miatt, sosem ittam. újabb csapda, hogy fordítva ez nem igaz, a jó bort egy idő után a hatása miatt is isszuk. és még ez is rendben van, néha egy kis lazulás nem árt. a gond mindekinél máshol kezdődik. napi pár deci bor elvileg nem káros, sőt egészséges, én akkor aggódnék, ha ez lassan, de biztosan növekszik. mégiscsak egy tanács. egyszer vegyél sok, mondjuk vagy két karton drága bort, és nézd meg, hogy így és megy-e a "fél üveg két napra", ha ott van karnyújtásnyira.

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2010.03.02. 23:53:59

@éjjeli_alkesz: hát ma itt vendégség volt, aztán betermeltük a teljes háttértárat, azaz 3 palack bort. Most már biztos, hogy valamelyik metróaluljáróban végzem, ha előbb nem leszek antialkesznáci. Jobban belegondolva, talán belőlük is csak az irigység beszél: ha nem ihatnék, lehet, hogy számomra is savanyú lenne a szőlő.

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2010.03.02. 23:54:51

ja, holnap szabi van, aztán az ilyesmi segít az újabb pohárnyi borikák tőtikézésébe'

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2010.03.03. 00:05:15

hehe, én is szabin vagyok, és egy sec alatt arra jutottam, hogy ilyenkor a hétvégére vonatkozó protokoll lép életbe.

(a jegyzőkönyv kedvéért rögzítsük, hogy amúgy sima hétköznap, csak csillió forintos bort iszom, max egy üveggel.)

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2010.03.03. 00:33:24

@hillaby: juteszembe, az antialkesznáci szót használtam már kommentekben, vagy bárhol, vagy spoilerezel?

italmester 2010.03.04. 22:30:41

itt egy szituáció...

meg tudod hogy bp-en éjszaka van ital házhozszállitás avagy van lehetőséget ugy piát rendelni mint egy pizzát..

A élsz vele
B majd máskor ,most inkább fekszem

italhazhoz.hu
süti beállítások módosítása