látens iszákos

Alighanem vagyunk pár százezren. Van rendes munkánk, családunk, hagyományos szociológiai besorolás szerint mi vagyunk a középosztály. Nem balhézunk, kötelességtudóan ellátjuk a dolgunk egész nap, hasznos, sőt tiszteltre méltó tagjai vagyunk a társadalomnak. De este, mikor magunk vagyunk, vagy ha buli van... Én bort iszom. Ha valamit nem a nyilvánosság előtt üzennél, íme az e-mail: ejjelialkesz@gmail.com

alkeszek

Utolsó kommentek

szakirodalom

GA

Címkék

absztinencia (9) abszurd (1) ajánló (1) aknakereső (1) alekosz (1) alkesz típusok (1) alkohol (17) alkoholfogyasztás (1) alkoholista típusok (2) alkoholizmus (16) alkohol és gének (1) álszentek (2) anonim alkoholisták (1) antialkoholista troll (1) átbaszás (1) ázsiai gének (1) balaton (1) barátok (1) betegség (1) blog (1) boci az óriás (1) bor (28) borhamisítás (1) borkultúra (1) bor jótékony hatása (2) buék (1) bulizás (2) büntetés (1) caol ila (1) céges buli (1) churchill (1) countdown (1) csajok (1) család (3) daniels (1) diéta (1) diszkrimináció (1) edgar allan poe (1) edzés (1) egészség (6) életérzés (1) életmód (14) életvezetés (2) énblog (2) enzimek (1) évforduló (1) falusi turizmus (1) foci vb (2) fröccs (2) gének (1) gépszíjas (1) goldenblog (1) görögök (1) grúzok (1) gyerek (1) györköny (1) gyúrás (1) hazaút (1) hellókarácsony (1) hírek (2) híres (1) híres (1) híres iszákosok (7) hiúság (1) hosszúlépés (1) így isznak (1) irodalom (1) iszákos (2) iszákosok (3) iszákosok védőszentje (1) ittas vezetés (1) ivási szokások (13) ivászat (3) jack (1) james hetfield (1) jellinek képlet (1) jerking (1) józanság (1) kádárrendszer (1) karácsony (2) kiskorúak védelme (1) koktél (1) konferencia (1) közélet (2) középkor (1) kult (2) kultúr (2) kultúra (3) kurvák (1) látens iszákos (1) leszokás (3) máj (1) májvédő diéta (1) májvédő gyógynövények (1) májzsugor (1) máj védelme (1) másnaposság (2) másnapossság kezelése (1) médiatörvény (1) mérsékletesség (1) mérték (2) mértékletesség (4) metallica (1) minőségi bor (1) műalkohol (1) munkáltató (1) nagyivó (1) nagyivók (1) négy lépés (1) női egyenjogúság (1) nők (2) nyár (1) ókor (2) okosság (2) olaszország (1) online berúgás (2) oroszok (3) osbourne (1) ozzy (1) pálinka (3) pezsgő (1) pia (1) pincefalu (1) pincehegy (1) posztalkoholos állapot (1) pszichológia (1) ráivás (1) régészet (1) regisztráció (1) rendőrség (1) részegség (5) részeg csajok (1) retro alkesz (1) rock (1) róma (1) roncsfilm (1) rum (1) scotch (1) single malt (1) sor (1) sör (6) sörhas (1) statisztika (1) stohl (1) svábok (1) számvetés (1) szent bibiána (1) szent mónika (1) szilveszter (2) szintentartó alkoholista (1) szorongás (1) szümpozion (1) szüret (1) tablettás bor (1) tamada (1) thrax (1) tolerancia (1) tömény (2) történelem (3) törvény (1) tudomány (2) tudomény (1) vallás (1) való világ (1) védőszent (1) vendéglátás (1) veszély (1) vodka (6) whiskey (1) whisky (2) winston (1) zene (1) Címkefelhő

Híres iszákosok - James Hetfield

2010.05.31. 13:25 éjjeli_alkesz

Életet lehelünk méltatlanul elfeledett rovatunkba, és nem más előtt tisztelgünk mai posztunkban, mint a jó útra tért James Alan Hetfield előtt, de közvetve az egész Metallica előtt is. Ez a klassz kis rovat egyben lehetővé teszi, hogy megemlékezzünk a bő két hete Pesten adott koncertjükről is. Megállapítjuk továbbá, hogy nem csak a Kádár-kor magyar értelmisége előtt állt két út, hanem a rocksztároknak is el kell döntenie legkésőbb úgy 35-40 évesen, hogy kreatív erejük teljében elhunynak a politoximán életvitel (e kifejezés használatára a bicajos blog insprált) következtében, vagy salátát rágcsálva saját dicső múltjukba révedve retro haknikat szerveznek, és számolgatják a jogdíjakból befolyt összeget. És van a Metallica.

 

Drink 'em All

Minden valamire való Story Magazin-olvasó jól tudja, hogy a hirtelen jött világhír feldolgozása  alkohol- és drogfüggőségbe taszítja a sztárokat, nem is igazi híresség, akinek nincsenek piás/narkós botrányai. És akkor mit szóljon egy rockzenekar, ahol az ivászat és az egyéb tudatmódosítók mértéktelen fogyasztása a legcsekélyebb hírnév nélkül is kötelező kellék? A Metallica tagjai e téren nem akartak kivételek lenni, a 18-19 éves srácok buliztak, mint az állat (itt jobbra a kis James sörözget, fittyet hányva California Állam vonatkozó törvényére). Utóbb talán túloznak is egy kicsit, amikor az első belföldi turnéikról nosztalgiáznak, miszerint ugyan csak napi egyszeri étkezésre volt pénzük, de arra kínosan ügyeltek, hogy minden nap alaposan leigyák magukat. A szeszelésből már ekkor gondok adódtak, pont a frontemberként is ténykedő Dave Mustaine esetében, aki többnyire balhés részegre itta magát, kiszámíthatatlan reakciókkal, az a 'hol bealszik hol tör-zúz' fajta, míg a többiek, ahogy ők mondják "boldog részegek" voltak. Ezt az összeférhetetlenséget fel kellett oldani, így hamarosan megalakult a Megadeth, Dave vezetésével. Kirk Hamett jött helyette, és mivel ő is amolyan boldog-részeg volt, na meg elég jól tudott szólózni, maradt is végleg.

Sanatorium

Gyarapodott az életmű, szaladt a szekér, pár év alatt a Metallica elfoglalta méltó helyét a világ élvonalában. Hosszú ideig fel sem merült, hogy a féktelen bulizásért majd egyszer benyújtják a számlát, elvégre még fiatalok voltak, legmerészebb kamaszkori álmaik váltak valóra, és bizony büszkén viselték az Alcoholica ragadványnevet. Mikorra globális sztárok lettek, saját elmondásuk szerint úgy csinálták végig a turnékat, hogy minden nap, amint felkeltek, rögvest elkezdtek vedelni, és nem finomkodtak, koncert ide vagy oda. Annyi változott, hogy a második lemez turnéin már futotta például Absolut Vodkára is. (Ezen mondjuk én is meglepődtem, mármint nem a vodkán, hanem azon, hogy beseggelve nyomták a koncerteket. Azt feltételeztem, hogy egy kis spicctől nem riadtak vissza a koncertek előtt sem, de maga Lars ezt monda: "Basically, at that time, we used to start drinking when we woke up. We'd get the gig over by three o'clock, and then we'd have eight or nine hours to drink. It was awesome.... We were just drunk basically all the time.") Nem is volt ezzel semmi baj, '88-ban az MTK pályán magam láttam, hogy a koncertélményben nem tett kárt, akár be voltak cseszve, akár nem. Így ment ez lényegében minden gond nélkül kb. a 90-es évek második feléig - a buszbaleset és Cliff Burton halála más tészta -, amikor is sorra családot alapítottak az öregecskedő rockerek. Urlich és Hamett - láss csodát - gond nélkül belesimultak a polgári létbe, vegák lettek vagy a netezőket basztatták. De James Hetfieldet kicsit jobban beszippantotta a szesz és a drog. Talán nehezebb élete volt, bevallottan érzékenyebb, mint a többiek, vagy a gének, ki tudja. James mester szétcsúszott. Nem csak a turnékon, a mindennapokban is, pedig ő is megnősült, gyermekeket nemzett, stb., pont nála mégis bosszút állt a 20 évnyi tivornya. További évekbe tellett belátni, hogy bizony intézményesített segítségre lesz szüksége, ha nem akar sok neves elődje sorsára jutni. 2001-2002 körül aztán az elvonó után színre lépett az új, a konyakos meggyet is visszautasító James. Szelídebb, kicsit szentimentális, ahogy mondja, az elvonó óta nem az alkoholból merít erőt, hanem a közönség öröméből, mosolyából. Elsőre kicsit nyálas duma ez a Metallica frontemberétől, a számító rajongó szemszögéből nézve a régi Hetfield jobb arc volt, igaz, hogy nem nekem kellett nap, mint nap elviselni. Viszont ha lehet, ez az igazi sztár (aki a sztárallűröket korábban sem vitte túlzásba) most még emberibb, a felvállalt esendőségével, őszinteségével. Minderről ráadásul igen sokat beszél, szinte küldetéstudata van, ahogy az ilyenkor lenni szokott, példát akar mutatni, például részt vesz egy olyan alapítványban is, amely a drogos/piás rockzenészek rehabját hivatott segíteni.

Sad but True

A nagy leszokás kihatott a Metallica zenéjére is. Lásd a St. Anger című lemezt, ami közvetlenül az elvonó után készült, és a legtöbb rajongónál kiverte a biztosítékot (minden nyitottságom dacára nekem sem jött be), de a fentieket és zenekar körüli egyéb történéseket is figyelembe véve indokolt és érthető volt a "szent düh". Korábban, a rehab előtt Hetfieldnél úgy zajlott az alkotómunka, hogy seggrészegen, beszívva bezárkózott a stúdióba, játszott mindenfélét, rögzítette a kósza riffeket, vagy szöveget írt, amíg ki nem dőlt. Aztán másnap csodálkozott, hogy miket hozott össze előző éjjel. Ami jónak tűnt azt igyekezett megtanulni, a szövegeit meg utólag értelmezni, hogy mégis mire gondolhatott, amikor ezt vagy azt leírta. Azóta Hetfield már poénkodik is a régi dolgain, egy interjúban azzal viccelt, hogy a legújabb lemez írása közben végig részeg lesz, mert csak így képes létrehozni azt a régi, mindenki által várt valamit, ami miatt a kémény zene első számú klasszisai lettek. Ez mondjuk nem is vicc, erre az összefüggésre a legtöbb alkotó ember előbb-utóbb felfigyel, ténykedjen bármely művészeti ágban, vagy akár csak írjon egy rissz-rossz blogot. A Hetfieldben meglévő zseni bizony csak sör, vodka és kokain hatására hajlandó előbújni. Az ember viszont az ilyen jellegű zseni-üzemmódban nem él sokáig, nagyon valószínű, hogy Hetfield sem lenne már köztünk. Marad a B-verzió: a koncerteken a dicső múlt dalait játsszák, nem mellesleg ezzel tökéletesen kiszolgálják a rajongói igényeket is, szóval mindenki boldog. Mint a Rolling Stones, saláta, Evian víz, és retro turnék. Meg néha új lemezek, olyan tisztes iparosmunkák, mint a Death Magnetic (ami deklaráltan az alkotói lázban elhunyt zsenikre kíván emlékezni, de sok okból már nincs benne a zseni keze nyoma). A Metallica szerencsére ezt az utat választotta, és ebből is a lehető legtöbbet hozza ki. Ha valaki mindezt azzal a profizmussal vegyes lelkesedéssel csinálja, mint Hetfield és a Metallica, akkor jól van ez így. rthetően örülök, hogy most is egy friss koncertélmény kapcsán írhatok, mint mondjuk James Hetfield halálának 5. évfordulója ürügyén.

Budapest, 2010

Ott voltam, hatalmas volt. Ez a koncert annak a tökéletes bizonyítéka, hogy lehet ezt a B-verziót nagyon szimpatikusan is csinálni. Ötven felé mondjuk nem rohangálnak a színpadon már olyan intenzíven, mint '88-ban, de ettől még engem megvettek. A közönség pedig pont  annyit öregedett, mint a zenekar. Aki vette a fáradságot és időben beállt nem túl messze a színpadtól, a keverővel nagyjából egy vonalban, az nem csalódhatott.

Még az sem, aki netán a koncert helyett a többi nézőt figyelte inkább (sok helyen olvastam, azon keseregő írásokat, hogy körülöttük mit csináltak, vagy mit nem), mert láthatott  rekordmennyiségű önfeledten ugráló, 30+-os, pocakos, reaktivált rockert.

Íme az új kedvenc számom, pedig nem tartottam sokra, amíg nem hallottam élőben. 

P.S.: Az agyatlanok kedvéért lassan mondom, hogy természetesen 19 éve ismerem az alábbi dalt, de nem nőtt a szívemhez. A Justice után, ahogy sokan, én is egyfajta ellágyulásnak tekintettem az egész lemezt. Most, élőben döbbentem rá, hogy ez a lassú döngetés minden csak nem lágy... 

32 komment

Címkék: alkoholizmus leszokás metallica james hetfield híres iszákosok

A bejegyzés trackback címe:

https://latensiszakos.blog.hu/api/trackback/id/tr412043681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szalacsi_Dezső 2010.05.31. 14:49:57

Na végre! :-))
Jó volt, pláne, hogy abszolút kortárs és sokunkkal egyívású. Ha érted hogy mondom. :-)

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2010.05.31. 17:08:09

"...csak így képes létrehozni azt a régi, mindenki által várt valamit ...ténykedjen bármely művészeti ágban, vagy akár csak írjon egy rissz-rossz blogot."

Nagy igazság ez, a magam részéről sajnos.

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2010.05.31. 19:00:43

Szerény zenei alkotómunkásságom folytán én is rájöttem az alkohol áldásos hatásaira, azonban míg a zenei ötletek "előhúzásában" az enyhe részegség segíthet, a megvalósításhoz (pl. felvétel, keverés) inkább a józan állapot való (bár gondolom Metallicáék nem nagyon kevertek-kavartak, csak pengettek meg csépeltek, ui. volt hangmérnökük. Apropó, vajon a hangmérnök is be volt rúgva folyamatosan? :D)

Egyébként azt is észrevettem, hogy a fizikai fáradtság is hasonló hatású, szóval ajánlom neked is, Levéltáros kolléga. (Pl. másfél óra futás, ha megy, már sokat segít. :))

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2010.05.31. 19:06:21

@Levéltáros: majdnem kifelejtettem. A szaunázás is csodákra képes. Volt, hogy egy egész délutános Széchenyi-fürdőzés után a betervezett (!) bort már nem is bontottam fel. Szóval, sport, szauna, esetleg logikai játékok. Olvasás. Ezek mind serkentőleg hatnak az alkotókedvre, ráadásul alkohol nélkül is!

Melchi Zadok 2010.05.31. 20:05:53

sad but true mint új kedvenc? :)) te mit hallgattál eddig? :)

Jazz/O 2010.05.31. 20:26:38

no no

az igazi joker ebben a brigadban ketsegkivul lars "megbaszomakurvaanyatokatmockoszkiszletoltok"ulrich, aki meg a 2000-es evek derekan is kemenyen bebucizott szinte minden allo nap.

na ennek a tortenetnek tett pontot a vegere ez a fesztival.lombardo mester 45(!) perc alatt tanult meg het metallica klasszikust, igy mentve meg a koncertet.ja, es persze ezzel mutatva meg, hogy igazabol ki is a jo dobos ebben a scenaban :)

ime a felvetel:

www.youtube.com/watch?v=3QLZSDTOtyc

Joejszaka 2010.05.31. 20:35:30

Namost, tényleg pontatlan volt Lars itt Bp-en?

Jazz/O 2010.05.31. 20:48:19

@éjjeli_alkesz: persze, ahogy kellene is :P

Asidotus 2010.05.31. 20:56:26

45 perc alatt 7 Metallica klasszikust legfeljebb a világ legjobb jazz-dobosa tanul be.
Dave Lombardo valszeg kívülről fújja a Metallica életművet.

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2010.05.31. 21:12:31

@hillaby:

Van mondjuk a fordított eset is, amikor zseniálisnak tűnik egy ötlet spiccesen, aztán másnap kiderül, hogy mégse művészet. Na mindegy, én a heti egy üveg borra álltam rá, nektek is köszönhetően, ez belefér szerintem. Szóval nehogy megszűnjetek, kell a pozitív példa!

wundt 2010.05.31. 21:16:37

Sad but true mint új kedvenc? hehe :) Öcsi, te most ezt hogy miért minek?

repp 2010.05.31. 21:17:51

Dave Lombardo maga nyilatkozta, hogy imadja a Metallica szamokat, es sokszor dobolja oket.

A Lars annyira volt pontos, mint 88-ban, 91-ben, 93-ban vagy 99-ben. Nem a pontossaga miatt hires. Mindegytik koncerten ott voltam, nem lattam kulonbseget.Mindig rontott, es sosem dobolt technikasan.

Ezen kivul probaljatok meg csak a terdeteken lecsapkodi a Motorbreath 3 percet, jo? Na,akkor ezt megszorozni 4 vegtaggal, 100 perccel es 50 evvel...

Ha mar itt tartunk, James a Never-t ugy rontotta el, hogy az elo felvetelen hallod, ahogy karomkodik a mikrofonba. Ettol meg egy ennyi idos zenekartol, ilyen koncertet latni, tobb mint unikum.

Az iras pedig nagyon korrekt volt.

En sem vagyok mai gyerek, a Metallica nagy kedvencem volt, a 90-es evekben minden nap meghallgattam legalabb harom albumot toluk, ugyhogy feludules volt vegre nem azt hallani, hogy a napster igy, vagy a lemerevedett Kirk ugy.

Vegyuk mar eszre, hogy ezek a faszik a rock/metal vilagat valtoztattak meg es ha ezentul csak otthon rendelnek a humuszos tortillakat, magasrol szarva a kozonsegre, is kussolhatna mindenki, mert megtettek, amit kellett...

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2010.05.31. 21:19:43

@Joejszaka: Hát, őő, hogy mondjam szépen fogalmazva, ehh, no, mindegy... a lényeg, hogy: igen.

Illés Béla 2010.05.31. 21:30:43

Tetszik a Blog.
A belinkelt számban,szerintem hamisan szól az egyik gitár...egyébként én Nűnű-vel értek egyet,mert szerintem is Lombardo mester kívülről fújta a dalokat:)

Idevág:

www.youtube.com/watch?v=IU_EdmMYmv8

:)

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2010.05.31. 21:40:12

@Jazz/O: Nemcsak Dave Lombardo állt be Ulrich helyett.
Joey Jordison is tolt pár számot.

www.youtube.com/watch?v=cWCUcsQkqz8

karikaV43 2010.05.31. 22:15:44

A koncert szerintem is jó volt,a hangosítással azért voltak bajok,de az bele fért volna.Nekem egy kis hiány érzetem támadt,mégpedig hogy nem tépte le a fejem a cucc.Régen egy metál koncerten volt hangerő most ez nem volt meg,de a számok jók voltak,nekem tetszik a death magnetic és a load,reload egyáltalán nem hiányzott.Lars bénasága fel se tűnt,ha jönnek jövőre biztos megyek vagy még idén Prágába.Metallica,Megadeth,Slayer,Anthrax durva lesz az tuti.Ja az írás tök jó.

shmonsta 2010.05.31. 22:55:59

@Rtama: Na ennek a hozzászólásnak a végén ott a tökéletes igazság. Szeretem őket és pont ugyanezt gondolom.

Felhasználásifeltét Elek 2010.05.31. 22:58:57

3. sor - HeRfield :( nemá... tudom elütés, de akkoris!

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2010.05.31. 23:16:13

@shmonsta: @Rtama: @karikaV43:

na igen, sixx mester szubjektív kirohanásával messze nem értek egyet. elég nagy társasággal voltam, és csak egy haver hőzöngött a hangosítás miatt, de őt elsodorta a tömeg az eljén, messze balra:) igen, lehetett volna hangosabb. de kb. ennyi. nekem belefér, ha egy élő koncerten elbasznak ezt-azt, belefér, sőt a Metallica esetén nem is esne jól, ha a pirotechnikát, meg egyéb, a KISS-nél elvárható operett kellékeket erőltetik.

ha idejönnek házhoz ezek az élő legendák, és még láthatóan igyekeznek is, sőt, élvezik, amit csinálnak, akkor ott leszek legközelebb is.

és nem hakni volt. részben nyilván pénzért turnéznak, de csak ezért ezen a szinten, a köréjük épült pénzcsináló gépezet mellett nem kellene. ezt ők élvezik, a mi legnagyobb szerencsénkre.

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2010.05.31. 23:18:52

@Felhasználásifeltét Elek: Akkor a politoximán is már! :) Látens kolléga minden mondatban elrejtett egy elgépelést, ki találja meg az összeset? Az nyer egy üveg Szent Korona Olaszrizlinget, amit nem merek kinyitni, mert azon nyomban elpusztulok gyomorperforációban.

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2010.05.31. 23:23:10

@hillaby: én bizosan nem...:) iszok is egy fröccsöt.

blacklord 2010.05.31. 23:48:02

@Levéltáros: az szerintem nem alkoholizmus még, és az orvostudomány is igazat adna nekem ebben. Napi 1-2 dl felett jön el ez a kategória.

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2010.06.01. 00:00:47

@blacklord: Jaja, én sem tudom, mire panaszkodik a Levéltáros kolléga: én a heti négy-öt üveg bort sem az alkoholizmustól, mint inkább a gyomorfekélytől való félelmem miatt fogom kicsit vissza.

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2010.06.01. 16:23:35

@hillaby: @blacklord:

Egy üveg bor egy alkalom. Most az alkalmak számát vittem le heti egyre. Az a baj, hogy napi 1-2 deci nem menne, csak feszegetném az akaraterőmet, aztán elbuknék.

Heti 4-5 üveg nekem már sok lenne szerintem, belecsúsznék a folyamatosságba.

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2010.06.02. 20:56:21

@Levéltáros: Valamelyik előző posztban fejtegettük, hogy óránként egy deci bornyit józanodik az ember. Ha napi 16 óra ébrenléttel számolok, akkor heti 7*16=112 dl, azaz 16 üveg bor jelentené a "folyamatosságot". :) Attól még messze vagyunk. :D

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2010.06.02. 21:10:17

Én ezek szerint 1/4 alkoholista vagyok :D.

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2010.06.02. 22:55:20

@Levéltáros: én is így vagyok, csak én kettő palackban maximalizáltam a heti fejadagot. egy ideje próbálgatom a napi egy poharas verziót, de ugye a hatást is szeretem (és itt a bebaszástől még fényévekre vagyunk), nem csak az ízét. A minimális spicchez pediglen minimum kell egy üveg.

@hillaby: megoldottad az ősi kínzó kérdést, amivel az orvosi teamek 50 éve nem boldogulnak, miszerint honnantól alkesz valaki. kérem, dr. prof. med. univ hillaby törvénye szerint napi 16 dl bor. :))
süti beállítások módosítása