látens iszákos

Alighanem vagyunk pár százezren. Van rendes munkánk, családunk, hagyományos szociológiai besorolás szerint mi vagyunk a középosztály. Nem balhézunk, kötelességtudóan ellátjuk a dolgunk egész nap, hasznos, sőt tiszteltre méltó tagjai vagyunk a társadalomnak. De este, mikor magunk vagyunk, vagy ha buli van... Én bort iszom. Ha valamit nem a nyilvánosság előtt üzennél, íme az e-mail: ejjelialkesz@gmail.com

alkeszek

Utolsó kommentek

szakirodalom

GA

Címkék

absztinencia (9) abszurd (1) ajánló (1) aknakereső (1) alekosz (1) alkesz típusok (1) alkohol (17) alkoholfogyasztás (1) alkoholista típusok (2) alkoholizmus (16) alkohol és gének (1) álszentek (2) anonim alkoholisták (1) antialkoholista troll (1) átbaszás (1) ázsiai gének (1) balaton (1) barátok (1) betegség (1) blog (1) boci az óriás (1) bor (28) borhamisítás (1) borkultúra (1) bor jótékony hatása (2) buék (1) bulizás (2) büntetés (1) caol ila (1) céges buli (1) churchill (1) countdown (1) csajok (1) család (3) daniels (1) diéta (1) diszkrimináció (1) edgar allan poe (1) edzés (1) egészség (6) életérzés (1) életmód (14) életvezetés (2) énblog (2) enzimek (1) évforduló (1) falusi turizmus (1) foci vb (2) fröccs (2) gének (1) gépszíjas (1) goldenblog (1) görögök (1) grúzok (1) gyerek (1) györköny (1) gyúrás (1) hazaút (1) hellókarácsony (1) hírek (2) híres (1) híres (1) híres iszákosok (7) hiúság (1) hosszúlépés (1) így isznak (1) irodalom (1) iszákos (2) iszákosok (3) iszákosok védőszentje (1) ittas vezetés (1) ivási szokások (13) ivászat (3) jack (1) james hetfield (1) jellinek képlet (1) jerking (1) józanság (1) kádárrendszer (1) karácsony (2) kiskorúak védelme (1) koktél (1) konferencia (1) közélet (2) középkor (1) kult (2) kultúr (2) kultúra (3) kurvák (1) látens iszákos (1) leszokás (3) máj (1) májvédő diéta (1) májvédő gyógynövények (1) májzsugor (1) máj védelme (1) másnaposság (2) másnapossság kezelése (1) médiatörvény (1) mérsékletesség (1) mérték (2) mértékletesség (4) metallica (1) minőségi bor (1) műalkohol (1) munkáltató (1) nagyivó (1) nagyivók (1) négy lépés (1) női egyenjogúság (1) nők (2) nyár (1) ókor (2) okosság (2) olaszország (1) online berúgás (2) oroszok (3) osbourne (1) ozzy (1) pálinka (3) pezsgő (1) pia (1) pincefalu (1) pincehegy (1) posztalkoholos állapot (1) pszichológia (1) ráivás (1) régészet (1) regisztráció (1) rendőrség (1) részegség (5) részeg csajok (1) retro alkesz (1) rock (1) róma (1) roncsfilm (1) rum (1) scotch (1) single malt (1) sör (6) sor (1) sörhas (1) statisztika (1) stohl (1) svábok (1) számvetés (1) szent bibiána (1) szent mónika (1) szilveszter (2) szintentartó alkoholista (1) szorongás (1) szümpozion (1) szüret (1) tablettás bor (1) tamada (1) thrax (1) tolerancia (1) tömény (2) történelem (3) törvény (1) tudomány (2) tudomény (1) vallás (1) való világ (1) védőszent (1) vendéglátás (1) veszély (1) vodka (6) whiskey (1) whisky (2) winston (1) zene (1) Címkefelhő

Mennyit ivott egy középkori paraszt?

2010.07.14. 13:18 éjjeli_alkesz

Tippeljétek meg, mennyi bort ivott naponta egy középkori dolgos parasztember, nos? Hát bizony annál is többet. Megkockáztatom, hogy ha mi ebben a cudar egészségtelen modern világban annyit tolnánk, tuti nem élnénk tovább, mint egy középkori paraszt, sőt bizonyosan sokkal rövidebb ideig. Hogy mennyit bor is gurult le a gigákon akkoriban? Egybehangzó források szerint egy fizikai munkát végző közember több bort ivott meg, mint amennyi manapság a mi teljes folyadékbevitelünk, beleértve a levest, vizet, üdítőt, kávét, sőt az esetleges dinnyét is, még akkor is, ha a maiak átlagát erősítendő súlyozottan figyelembe vesszük Szekeres- és Bajor Imre fogyasztási szokásait. Mielőtt konkrét számokat mondanánk, egy kis töri. Nyilvánvaló, hogy itt az ivási szokásokat boncolgatjuk, és ahogy az a címből is látható, a görögök után a római nagymestereket időlegesen kihagyva ugrunk egy nagyot, és meg sem állunk a középkori borisszákig.

A történelmi rendszertant most nagyoljuk el, a kora-középkorról annyit, hogy a Római Birodalom széthullása, és a népvándorlás káosza a szőlőtermelést és a borászatot is visszavetette. Ha a derék szerzetesek nem őrizték volna az antik tudás lényegét, természetesen ebbe beleértve a borkészítés művészetét, ma nagy bajban lennénk. Isten szolgálói egyszerre voltak őrizői az antik tudásnak, egyben a Szent Mise forgatókönyve miatt nagy szükségük volt borra, hiszen Krisztus megváltást hozó kiontott vére a borból lényegül át, mint a misztérium központi eleme. Persze ha már volt bora e jámbor barátoknak, naponta fogyasztották is. Az egyik legszigorúbb bencés regula szerint pl. naponta egy-egy hermával   heminával ihattak, ami úgy 3 dl. Hogy a kevésbé szent életűek hogy osztották be az apátság készletét, azt csak sejtjük.

Az ezredforduló után végre rendeződtek a politikai viszonyok, új erőre kapott a gazdaság, a kereskedelem és a bortermelés is. Sőt, még a klimatikus viszonyok is kedvezően változtak (lásd középkori éghajlati optimum, X-XVI szd.), így az apátsági központok által átörökített tudás elterjedt a világi gazdaságokban is. A termőterület határa a mainál pár száz kilométerrel északabbra húzódott, lényegében Krétától Dániáig (!) egész Európa egy boldog szőlőskertté alakult. A szakrális jellegét sem elhagyva a bőségesen készülő bor mindennapi itallá vált, és nem csak a főúri lakomákon tűnt fel, hanem minden társadalmi réteg számára elérhető hétköznapi csemegeként szolgált, boldogítva az utolsó jobbágyot is.

A borkészítés technológiája alapszintű volt, ahogy a tárolás körülményei is, pl. nem csak üvegpalack nem létezett, de borkén, klóracél rozsdamentes acéltartály és még sok egyéb sem. Akárhogyis, akkoriban nem ismerték az óbort, minden évben az esedékes termést fogyasztották el. Többnyire mellőzték még a fejtést is. Az volt a szokás, hogy Szent Márton napján csapra verték a jobbágyok, parasztok hordóit, és az újbort Szent György (IV. 24.) napjáig az utolsó cseppig belögybölték. Ez után nyitották meg az uradalmi pincéket, ahol némileg jobb anyag lapult, de a következő szüret végéig Szent Mihály napjáig (IX. 29.) ezzel is muszáj volt végezni. A hűbérúr kiváltsága volt még, hogy meghatározott hónapokban a kocsmák csak az ő borát mérhették, fix áron.

No de lássuk a mennyiséget. A középkori fejadag bizony leglább  napi 2-4 liter bort jelent per férfiember. Vagyis ezzel még senki nem számított nagyivónak, neadjisten iszákosnak. Az alkoholista szót pedig még nem találták fel. A magyar forrás szerint volt az 3-5 liter is. Persze érdemes lenne összevetni mindezt az egész napos robot közben leadott energia mennyiséggel, de akkor is komoly adagnak tűnik. Érdekes módon az úri lakomákon még ennél is több fogyott, ott nem a sok munka, hanem a nehéz, sós ételek követelték az itókát, bár az átlag nemes életvitele is keményebb volt, mint egy mai sportosabb polgáré. Ez az első blikkre durva mennyiség több okra vezethető vissza, a hivatalos magyarázatok szerint. Először is, Európában lényegében túltermelés volt borból, csak akkor még nem ígértek 200 eurót egy hektár kiirtásáért, inkább megitták az összeset. Köztudott az is, hogy a talajvizzel üzemelő kutak mindenféle kórságot terjesztettek, ezért ha már volt bor, inkább azt kortyolták. Harmadszor, élelmiszerben ritkán dúskáltak, ezért az átlag jobbágynak komoly kalóriabeviteli restanciája volt, amit a magas energiatartalmú borral kiválóan ki lehetett egészíteni. 

Én speciel nem értem - szerintem más sem, aki már egyszer volt másnapos -, hogy víz helyett mégoly gyenge boron élven is, hogy nem száradtak ki eleink. Az életkilátásokat pedig nem nagyon tudjuk összevetni a maiakkal, az enyhén szólva eltérő halálokok miatt. Régészetileg tudtommal a májzsugorban való elhunyást még nem lehet igazolni.

A források gyakran utalnak arra, hogy a középkori bor főként a technológiai problémák miatt a mai átlagos 12-13%-os alkoholtartalmat nem érte el, de ez inkább csak a jobbágyok gyenge boraira lehetett igaz, délen, a sok napsütés magas cukrot, az pedig magas alkoholt - ha a kémia törvényei akkor is működtek -, esetleg édes bort eredményezett, hiszen a forrás menetét szabályozni csak minimálisan tudták. Másrészt a parasztok már a középkorban is ismerték a törköly vízzel való felöntéséből készülő csíger bort, vagy lőrét, ahogy a hordó alján maradt seprőből is már akkor "bort" csináltak. Ez valóban gyenge lőre volt, 6-8%-os alkohollal.

171 komment

Címkék: kult kultúra bor középkor ivási szokások

A bejegyzés trackback címe:

https://latensiszakos.blog.hu/api/trackback/id/tr712143731

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kúrcsány Ferenc 2010.07.14. 15:05:47

A Bajor Imre csak gúnyosan mosolyog ezen.

hphp 2010.07.14. 15:06:51

"Másrészt a parasztok már a középkorban is ismerték a törköly vízzel való felöntéséből készülő csíger bort, vagy lőrét, ahogy a hordó alján maradt seprőből is már akkor "bort" csináltak. Ez valóban gyenge lőre volt, 6-8%-os alkohollal."

ittend van a lényeg. annak a napi többliteres adagnak a nagyon nagy része ilyen csíger volt, szóval vizezték azt a bort rendesen.

rugesz 2010.07.14. 15:13:56

en mindig mondtam, h dugovics titusz nem hos volt csak siman csap reszeg.

Walter_Dornberger · www.jagger.hu 2010.07.14. 15:16:41

Kedves Posztoló

Megosztaná az internet széles nyilvánosságával, hogy milyen is az a "klóracél tartály " , miből készül, mert ilyenről még nem hallottam.
Lehet, hogy "koracélt" akart írni? szerintem helyesen "saválló acél".
Csak szakszerűen!
Tisztelettel

Akitaz 2010.07.14. 15:20:51

"koracél" t.i. korróziómentes acél
legalábbis azt hiszem

Mr.Treeger 2010.07.14. 15:21:47

én azt olvastam, hogy azért rendesen vizezték a bort.

Belavagyokszevasz! 2010.07.14. 15:23:31

Tényleg, ezt a klóracélt honnan szedted? Mert ilyenjük valóban nem volt a középkoriaknak. Sőt a maiaknak sincs. A "korr" a korrózióból jön és valóban helyesebb lenne a saválló jelző használata.

Papp Sanyi 2010.07.14. 15:23:34

Klóracél? Javítsd a dolgot, most látom már megelőzött egy kolléga!

inebhedj - szerintem 2010.07.14. 15:23:48

"egész napos robot"

Nem vagyok benne biztos, hogy ha a korabeli Magyarországon az éves munkaórát, jövedelmet, valamint adó- és járulékfizetési kötelmet arányaiban és inerciarendszerében összevetjük a mai Magyarország hasonló adataival, akkor a ma élők vannak előnyben.

Türkménbasi 2010.07.14. 15:25:18

@hphp:
Így van. Az ún. színbor a földesurak kiváltsága volt, a parasztoknak csak csíger jutott.

Sir Nyű 2010.07.14. 15:27:46

Azt is tegyuk hozza, hogy allitolag a magyar lakossag mai rettento alacsony varhato elettartama jelentos reszben a pancsolt es a nem pancsolt, de szar pia kovetkezmenye, merthogy most sem keves fogy. Na most kepzeljek el ugyanezt a kozepkorban, amikor meg csak tudni sem lehetett, hogy problemat okoz. A kozepkorban persze valoban vizpotlo volt a bor, kb. cseberbol vederbe...
Azt lehet tudni, hogy hany eves kortol itattak bort a gyermekekkel? Es mit ittak azelott?

hphp 2010.07.14. 15:29:55

@Walter_Dornberger:

- Gizike, cserélje ki ebben a szóban az a betűt e-re.
- Miért Főnök, mi értelme van annak, hogy "feszmérő"
??

:)

guy 2010.07.14. 15:31:27

Szerintem kizárt, hogy meg lehessen inni napi 3-4 liter 12%-os alkoholtartalmú bort három-négy évtizedig. Valószínűleg vizeztek mindent rendesen. Meg nem tudom, hogy tudtak-e hozzá cukrot tenni, mert az a mai borban is van bőven, és az adja a magasabb alkoholtartalmat.

Enok mester 2010.07.14. 15:33:50

Nemcsak bort ittak, hanem sört is, vizezett sört. A középkor mindenki számára egyfajta bódulatban telt.

hphp 2010.07.14. 15:34:14

@Sir Nyű:

szerintem az a középkori-újkori nyolcszor felvizezett csíger még mindig százszor egészségesebb volt, mint a mai kannásbor, mert az akkori paraszt biztosan tudta, hogy melyik tőkén termett a szőlő, amiből csinálták. vizezték, de nem pancsolták, mivel saját fogyasztásra ment.

HencegőLajos 2010.07.14. 15:34:36

De az is lehet hogy borozták a vizet.

kewcheg 2010.07.14. 15:38:21

Azért ez így elég nagyvonalú, mert a középkor -nálunk ugye- az Árpád-korral kezdődött, és szerintem Magyarországon legalábbis kb. a reformkorral ért véget.Az Árpád-korban biztos nem ittak annyi bort mint pl. a kuruc-korban, amikor az urak rendesen csak reggel voltak józanok...De Werbőczy is megírja a Tripartitumában, hogy a bíráskodás reggel legyen, amikor a jobbagiones még nem részegek..:)Na az már a 16.század.

TemplarOmega (törölt) 2010.07.14. 15:39:08

Most már érthető a sötét középkor elnevezés.
Tompára itta magát mindeki 10évesen, aztán élete végéig ki se józanodjon.

Csodálkoztok, hogy nem tiltják be az alkoholfogyasztást europában?

egerészölyv 2010.07.14. 15:40:04

Az ókor se maradjon ki.
A bor eredete tudvalevőleg az, hogy Ikarios athéni pásztorkirályt meglátogatta egy tiszteletre méltó aggastyán. Az egynapi szállásért egy nagy gubancot nyomott a király kezébe, aki csendben mosolyogva el akarta hajítani a francba, de az öreg (Dionysos) elmagyarázta neki, hogy az egy szőlőtőke, ezt és ezt csinálja vele, és akkor okés. A király tiszteletből megtette, majd cuppantott és megvendégelte a többi pásztort. Akik először nagyon jól érezték magukat, majd mérgezésre gyanakodva agyoncsapták Ikariost. Az égboltra helyezve belőle lett a Hajcsár csillagkép, a magát bánatában felkötő lányából, Erigonéból a Szűz, és Mairából, a kutyából a Canis Minor.
A pásztorok kijózanodva visszarettentek a tragédiától (egyesek szerint a Dionysos által kavart dögvész segítette a bűnbánatot), és minden évben megemlékeztek Erigonéről: lányaik hintáztatásával. Amforákon kizárólag lányok hintáznak, fiúk soha.

kewcheg 2010.07.14. 15:40:05

@Enok mester: Mert máshogy nem lehett kibírni a sok járványt, kivégzést meg inkvizíciót, ugye..:)

egerészölyv 2010.07.14. 15:42:28

A rómaiak meg minden várostrom előtt (télen sosem ostromoltak!) mivel kezdtek? Szőlőültetéssel! A bort SOHA nem itták tisztán (azt barbár dolognak tartották), mindig legalább fele vízzel. Így csökkentették a fertőzéseket.

Celtic 2010.07.14. 15:44:38

Erdekes, en mindig ugy tudtam, hogy sort ittak, bort csak a nemesemberek (leginkabb). De ezt Rath-Vegh irta jopar evtizeddel ezelott.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2010.07.14. 15:46:55

A középkorban a borivás egyfajta természetes önvédelem volt. Ha vizet próbált meg inni az akkori ősünk, akkor vagy koszos, szennyezett kutakból ihatott jórészt, vagy olyan folyóvizekből, amiben éppen az állatokat fürdették előtte. Forrás meg nem volt mindenhol már akkor sem.
A mosakodás sem volt éppen egy elterjedt szokás, az esővizet is inkább öntözésre használták a maga természetes mivoltában.
A bor meg önmagát fertőtlenítő gyógyszer volt, sokszor a szó szoros értelmében. Szomjoltásra tehát nem nagyon tudtak mást használni.

Parasite 2010.07.14. 15:49:39

mit gondoltok orbán miért engedi megint a pálinka főzést? őt sem lehet elviselni másképpen :D

egerészölyv 2010.07.14. 15:52:07

@bestpixel: e tekintetben érdemes Manu törvényeire figyelni, melyek egyes népcsoportok számára megtiltották a tisztálkodást, tanúk jelenlétében történő szülést, inni csak állat lábnyomából stb.

egerészölyv 2010.07.14. 15:52:37

@Parasite: csak úgy, ha pálinkát főzöl?

Avatar 2010.07.14. 15:53:21

@rugesz: Már értem hogyan érzett rá Galilei, hogy mégis mozog a Föld... :)

egerészölyv 2010.07.14. 15:55:19

@Avatar: úgy van, mikor az "eppur si"-nál toppantott, kiszaladt a lába alól, ezért fejezte be a mondatot úgy, ahogy.

egerészölyv 2010.07.14. 15:56:43

@Celtic: északon, ahol nem termett meg a szőlő, MISESÖRT alkalmaztak.

21méter · http://kigondoltam.blog.hu 2010.07.14. 16:05:53

Remek a poszt.

Tudomásom szerint a szerzetesek részére előírt napi mennyiség nem a herma, hanem a hemina.

malaryanbeast 2010.07.14. 16:09:26

Annyiban helyesbíteném a posztot, hogy azok a derék
apátságiak ültek ugyan a boron és a készítés titkain; de bizony nem kizárólagosan nekik köszönhető a tudás, ugyanis bizonyított hogy a közép és kelet európába beáramló népek már a letelepedés előtt ismerték a borkészítés mikéntjét;
Ajánlom Dr. Csoma Zsigmond agráriumi munkáit a témában. Tanulságos az egyszer fix.
De hogy akkoriban a józan embert megkövezték, mondván: "bolond" azt sem nehéz elképzelni.

Sendmailto 2010.07.14. 16:09:44

sztem meg ittakk mindenfelet ami palinkasodott vagy erjedt...nemcsak a sort es a bort.

stoppos76 2010.07.14. 16:10:30

Ugy emlekszem a 1/2-e, 2/3-a viz volt. Azt azert nyugodtan lehetett inni.

malaryanbeast 2010.07.14. 16:10:45

Valamint hogy herma biztos nem volt az a mérték, mivel az a faragott oszlopfő, (mellszobor szerűre)
volt.

panPeter 2010.07.14. 16:15:27

Az a "klóracél" inkább "krómacél"... Melegben meg ma is (szóda)vízzel higított bort iszik az ember.

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2010.07.14. 16:15:45

@bestpixel: Bizony. Népi megfigyelés szerint aki patakvízből iszik, menten fosásra guggol, hacsak nem dolgozza meg előtte egy kis alkohollal.
Mondjuk sem középkori sört, sem középkori bort nem innék, pocsék cuccok lehettek.

egyanyuka 2010.07.14. 16:19:40

Az én nagypapám is megivott 2 liter bort a sajátjából minden nap. Nem volt részeg sosem, 82 éves koráig élt.

Miigeii 2010.07.14. 16:20:28

Akkor ez most olyan, mint 5-7 liter fröccs a nagy nyári melegben, nem?
Mert akkor szerintem ez frankón élő hagyomány. :)

K.A.F. 2010.07.14. 16:21:07

@21méter: Valóban hemina, és az űrtartalom, amit jelöl, erősen vitatott - a fél liter és az öt liter közé teszik...

csacse · http://csacsee.blog.hu/ 2010.07.14. 16:28:02

fröccs rlz..
de valjuk meg ha egy alapképességű ember, bever 4 liter 8%-os cefrét, az is keményen tarkón tudja csapni mondjuk ilyen melegben, mint ami most van..

Miigeii 2010.07.14. 16:30:23

@csacse: node dolgozik közben, éppen csak mosolyog, de dülöngélni nem fog, azonnal izzadja is ki. Szerintem ha egy aratómunkást veszünk alapul, akkor ez belefér. És tekintve, hogy azért már gyerekkorban elkezdődött az ezirányú szocializáció, felteszem, a képesség felnőtt korára mindenkiben benne volt.

GrenAbla 2010.07.14. 16:34:28

Nyári fesztiválokon simán lecsúszik 3 üveg bor naponta, jóféle száraz fehérekből, attól teljesen jól elvagyok, és még két és fél lityi sincs. :) Mondjuk éveken át tuti nem lehet csinálni, max, ha kipecázzák az ember fél tüdejét, hogy elférjen a mája. :)

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2010.07.14. 16:38:55

Az ókorban az ihatatlan víz miatt a vizet rendszerint borozták. Arra a kocsmárosra, aki túlságosan "higitotta" a drága ivóvizet, arra a törvény lecsapott.

Gazz 2010.07.14. 16:50:03

@guy: Az átlagéletkor negyven év alatt volt. Tízéves gyerekek meg gondolom azért még nem ittak.

RogerNyul 2010.07.14. 16:54:58

Jó buli lehetett. :)

soproni1 2010.07.14. 16:56:30

Imádom a történelmi párhuzamokat. Egyrészt akkor 40 évig éltek az emberek, másrészt azt nem tudjuk, hogy 152 éve elmondta-e valaki a 12 pontot vagy Petőfi hermafrodita volt-e.
A nagyapáinkra hivatkozni is baromság, mert 40- től 80 éves korukig ugyanúgy néztek ki:
kopasz fej, műfogsor, visszér, laza hangszál, szemüveg, nulla higiénia. Ma úgy kell kinézni 70 évesen, mint Ernyei Béla. Sok műanyaggal, de mégis vidáman.

Esperes úr 2010.07.14. 17:01:55

Szerintem így teljesen érthetővé válik a történelem, mindenki be volt baszva

Új Nick 2010.07.14. 17:02:42

klóracél tartály >> krómacél tartály :)

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2010.07.14. 17:06:05

Ha a globális környezeti katasztrófák miatt megsemmisítjük a Föld édesvízkészletének nagyrészét, lesz hova visszanyúlni, itt a minta: újra bort iszunk víz helyett és fürdeni csak nyáron a patakban. Köszönjük a középkornak!

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2010.07.14. 17:07:54

A nagy érdeklődésre való tekintettel beszereztem pár klóracél tartályt, eladó mind. Aki nem hisz benne, vehet, vagy olvashat kommentet írás előtt.

venszivar 2010.07.14. 17:13:36

A nagy üzlet miatt pofázzák ,már lépten nyomon,hogy igyatok bort !! Legfrissebb, pl. :Ákos a koncert után ,mindenkit a fröccsözésre hív,biztat..........Van egy kis érdekeltsége,meg a különböző szőlős nagy gazdáknak.Igyátok el kevés pénzetek s kevesebb lesz eszetek.....

daito 2010.07.14. 17:17:58

Anno Charles Bronsonról olvastam egy önéletrajzi írást, fiatal korában favágó volt, és legjobb cimborájával együtt simán megittak 20-30 doboz sört, fejenként, munka közben. (Egyébként a cimborája is valami híresebb színész lett később.)
Persze az amcsi sörök sokszor lájtosabbak - egyszer egy amerikai ismerős kapott egy karton Borsodit, és közölte, hogy a magyarok tudják, mitől döglik a légy...

Erre a piálási szokásra azért nehéz mit mondani, mert a mai alkoholos itókák jelentős része etanol hígítva és ízesítve, cukrozva. A középkor embere azt sem tudta, mi az a cukor. Lehet, hogy napi 4 liter borral terhelte a szervezetét; viszont ahogy írtátok is, gyengébb italokkal, tehát nem kellett az ADH miatti dehidratációtól félniük.
Ahogy nem találkoztak a ma emberére jellemző tizensok kg / fő cukor fogyasztással, ami van olyan megterhelő egyes kutatók szerint, mint az alkoholizálás.
Ja, és arra sem volt sok esély, hogy a bor mellé lecsússzon egy kis tequila, majd egy kis vodka, utána meg sör.

portis · http://www.online-szallas.com 2010.07.14. 17:38:48

Az lehet hogy klóracél tartályuk nem volt, de a bort simán kénezhették, sőt kénezték is. Ahogy utánanéztem egyéb tartósítási módszerek is voltak.

Hernyó bácsi 2010.07.14. 17:46:00

A blogtulajdonos volna kedves feltüntetni a forrásait?

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2010.07.14. 17:49:39

@daito:
Hát szerintem ne áltasd magad, aki annyit megivott, a mai mércével is alkoholbetegnek számít. Azt, hogy milyen következmény végzett vele (agyvérzés, máj, szív) azt az orvostudomány úgysem állapította meg.
A középkori emberek súlyosan és kezeletlenül betegek lehettek 40 éves korukra.

Pilatus 2010.07.14. 17:50:30

És azt se felejtsük el, hogy a középkor embere nem ivott direkttermő szőlőből készült undormányokat. Ma annál többet.

Platon 2010.07.14. 17:52:42

Akkoriban amit te simán bornak nevezel az borral higított víz volt valójában.
A rómaiaknak volt is egy mondásuk, "tisztán issza a bort" ami kb. annyit jelentett hogy iszákos az illető.

Túrós (törölt) 2010.07.14. 17:58:52

eh most nagyon megkívántam egy jó adag vizezett bort a kutyamindenségit! :-)

szemtanú 2010.07.14. 18:01:21

Hogy, egy jobbágynak volt fejenként 10-15 hektó borra tároló kapacitása, azt erősen kétlem!

temy 2010.07.14. 18:02:49

A középkorban az élet durva volt és rövid. Beszéltem egyszer egy történésszel, aki szerint délután nem is igen voltak csaták, mert addigra mindenki lerészegedett. A vizezést pedig kétlem, pont azért ittak (szinte kizárólag) bort vagy sört, mert a víz sok helyen megbízhatatlan, fertőzött volt (hacsak nem éltek forrás mellett).

Haloperidol 2010.07.14. 18:03:49

@venszivar:

Persze, Ákosnak borszaküzlete van, lehet, h szöllészete is:-)
Business is business...

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2010.07.14. 18:05:36

@Túrós:
Ez a "kutyamindenségit" nagyon keményen hangzik. Igyál, a teringettét, ne fogd vissza magad :)

Túrós (törölt) 2010.07.14. 18:07:46

@Szocio Pata (kikvogymukblog):
szerintem legkésőbb holnap úgy lészen :-D

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2010.07.14. 18:16:06

Egyik kedvenc szavam a "csobolyó". Egy csobolyó bor...ki tudna egy ilyennek ellenállni?!

Rá Dios 2010.07.14. 18:21:56

Iagzán jó volt ezt a posztot elolvashatni! Itt még a kommentek is szellemesebbek, okosabbak, mint másutt!
Megyek, kerítek egy üvegcse vöröset!

Petyat 2010.07.14. 18:22:56

@Walter_Dornberger:

Nyílván krómacélt akart írtni,
vagy egyszerűen fogalma
nincs az anyagismeretről.

Petyat 2010.07.14. 18:26:18

Épp most javította rozsdamentesre,
nehogy valaki beszóljon,
hogy króm-nikkel-kobalt.
:D

karikaV43 2010.07.14. 18:28:05

@Walter_Dornberger: saválló acél ha már kötözködünk nincs,mivel Fe molekula még mutatóban sincs benne.
Az öreg szakik kor anyagnak hívták a "koracélt",de a cor az anyagminőség jele volt a csövekre rányomva,német eredetű elméletileg,a korrózióhoz nem tudom van-e köze az elnevezésnek,de lehet,meg hát elég nagy a króm tartalom,és rozsda mentes acél se nagyon létezik,mert az Fe mindenképp rozsdásodik,Fe nélkül meg nincs acél.

Alkibiadész [alkibiadesz.blog.hu] 2010.07.14. 18:28:41

Szomszédasszony megboldogult atyja (Isten nyugosztalja) kitartó alkoholista volt, egyszer bár bicikliről való esésében csúnyán összetörte magát, de a kezében tartott kannás bort még szépen biztonságosan földre helyezte.

Hozzá kapcsolódik az a történet is, hogy műteni kellett volna valamiért, tolták, tolták rá az étert, de csak nem bírt elaludni. A sok italtól immunissá vált rá.

Isten nyugosztalja.

venszivar 2010.07.14. 18:32:03

@LION_heart: Nincs nap,hogy akármelyik TV adó, ne nyomná a borra buzditást!!!!Így van ,főleg az ÜZLET MIATT !!!! Ők nagyot szakítanak !!!Legyen minél több alkesz .

Petyat 2010.07.14. 18:37:15

Még egy komment, nehogy azt gondolja
a posztoló, hogy kötekedő fasz vagyok.

Először is javítom az előző kommentem, mert
rozsdamentes acélt nem gyártanak kobalt tartalommal.

Cr, CrNi, CrNiTi, CrNiMo, CrNiMoCu
Cr-króm Ni-nikkel Ti-titánium Mo-Molibdén Cu-Réz

A poszt amúgy nagyon érdekes,
örülök, hogy a kedves olvasóknak
csak ebbe sikerült belekötniük.

Alamio 2010.07.14. 18:41:17

@Platon: A Ciceró vádbeszédében a "görög módjára inni" jelenti a tisztán borozást (latinul nem tudom). A rómaiak vizezték, általában.

Petyat 2010.07.14. 18:41:48

@karikaV43:

De.
Létezik korrózió és saválló acél is.
Szerintem fejezzük be az OFF-olást.

..."A leggyakrabban használt ötvözőelemek közül a nikkel és a mangán az acél szilárdságát növeli, az ausztenitet kémiailag stabilabbá teszi, keménységét és olvadáspontját növeli, és ezzel a szilárdsága magasabb hőmérsékleten javul (hőálló acél). A vanádium ugyancsak növeli a keménységet és a kifáradással szembeni ellenállást. Nagy mennyiségű króm és nikkel az acélt rozsdamentessé (alacsony hőmérsékleten korrózióállóvá), savállóvá teszi. A hőálló acélok nagy hőmérsékleten is kevéssé oxidálódnak, amit króm, alumínium és szilícium ötvözésével érnek el."...

ON

portis · http://www.online-szallas.com 2010.07.14. 18:51:24

@Petyat:
Szerintem csak az érdekes posztba érdemes belekötni, minek cikizni ha az egész egy nagy baromság. Tök érdekes ez a saválló dolog is.... :)
Hopp a herma is kijavítodott. Kérem a kénezést is javítani, már az ókorban is kénezték a borokat!

Túrós (törölt) 2010.07.14. 18:51:57

@Szocio Pata (kikvogymukblog):
igazából már megtörtént, de lehet holnap jön a második forduló :-)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2010.07.14. 18:56:12

a belinkelt forrás sem ad meg pontos forrást. Honnan tudjuk, hogy mennyit ivott a paraszt? Valami földesúr éves kimutatását vártam, jobbágyoknak utalt juttatásokkal, nem pedig egy cikket, ahol le van írva, hogy 3-5 litert ittak.

Álszentfazék · http://alszentfazek.blog.hu/ 2010.07.14. 19:13:08

@temy: "délután nem is igen voltak csaták, mert addigra mindenki lerészegedett"
A törökök le is igázták fél európát?! Ők vallási okokból délután is tudtak harcolni.
Tényleg, hogy maradt fenn a török társadalom? Nekik nem volt fertőzött a vizük?
Sz@r lehetett a középkorban, persze, hogy ittak. Még TV sem volt! Online pornózás helyett el kellett menni keletre hastáncosnőt rabolni. Macerás!
Lehet, hogy az a sok középkori csoda sem volt más, mint delíriumos képzelgés? Kijózanodtunk, oszt' oda a hit. Vigyázni kell az ilyesmivel. Gorbacsovnak is mondták, amikor betiltotta a vodkázást, hogy nem lesz az jó, ha 200 millió orosz kijózanodik. Nem hallgatott az okos szóra, rá is ment a birodalom.

baliquez 2010.07.14. 19:25:51

Pár éve egy barátommal Balatonon nyaraltunk, bár inkább borszanatórium volt: napközben 2-3 liter fehérbort ittunk meg (reggeli kávé mellé volt csak fröccs, amúgy tisztán), közben mászkáltunk hegyen-völgyön át, este pedig nagyon mokányul bevacsoráztunk cseppet sem könnyű ételeket, a maradék pár kancsó bor társaságában - ekkor ittunk némi vöröset is.

Az első két nap még rendesen becsűrtem az alkoholtól, de utána csak enyhén spiccesen teltek a napok - egy hét alatt teljesen telerakott vitaminnal, szabályszerűen izzadtam kifele a borban levő ásványi anyagokat. Szemem sem sárgult be, kipirultan, lebarnulva, egészségesen és kipihenten érkeztem haza. Tudom ajánlani mindenkinek.

Ianas 2010.07.14. 19:31:55

@inebhedj: Hát pedig de. Elképesztően távoli előnyben van még a legeladósodottabb ember is egy középkori jobbágyhoz képest (nyilván van egy szint, pl. egy csöves adott esetben nyilván rosszabb helyzetben van.)

Nem érdemes túlértékelni a mai emberek problémáit. Illetve, a mai emberek problémái a mai viszonyok között tekinthetőek súlyosnak.

Big-B 2010.07.14. 20:19:17

Nagymamám elmondása szerint a vízezett bort adták a parasztoknak, ezt hívták ők kapálóbor-nak. Ez volt az akkori védőital.

birca maxval · http://maxval.co.nr 2010.07.14. 20:20:44

@inebhedj:

Valójában egy átlag jobbágy KEVESEBBET adózott, mint egy mai átlagember.

A robot eleve a telek méretétől fügött. Akinek egész jobbágytelke volt, az évi 40 nap robotot volt köteles adózni - nem személyenként, hanem telkenként, tehát nem a jobbágycsalád minden tagja robotolt 40 napot, hanem összesen ennyit. Amennyiben saját lóval dolgozott, akkor ennek a fele volt a robot.

Szigorú szabélyok voltak a használatra is. Pl. nem lehetett követelni a 40 nap robot egészben egyszerre való ledolgozását, hiszen ez esetben nem maradt volna idő a jobbágy saját földjére. Nem volt szabad robotolni vasárnap sem és nagyobb ünnepnapokon.

A robot napkeltétől napnyugtáig tartó munkát jelentett. A munka bármi lehetett. Nem feltétlenül mezőgazdasági munka, hanem bármi más is, pl. elküldhette a földesúr a jobbágyát, hogy levelét vigye el valahová, stb.

Az egész telek mérete változott vidékenként, de átlagban kb. 12 hektár volt.

A jobbágyok kis részének volt egész telke, voltak féltelkek, negyedtelkek, nyolcadtelkek. Ezeken természetesen a 40 nap felét, negyedét, nyolcadát kellett lerobotolni.

Ha a jobbágynak nem volt telke, csak háza és akörül kertje, akkor nem volt robot, de ez ritka volt.

Telekmérettől függetlenül volt még 10 % adó minden a jobbágy által a saját telkén megtermeltből a földesúrnak és még 10 % a helyi egyházközségnek.

Tehát ha a munkanapokhoz viszonyítjuk a 40 nap robotot, mondjatjuk durván, hogy évi kb. 290 munkanapból 40 nap az kb. 14 %. Tehát egy jobbágy a munkaerejének 14 %-át adózta le robotként. Hozzá a kétszer 10 %-ot, az 34 %. Voltak még időlegesen egyéb tételek, éves rendszerrel, pl. ajándék a földesúrnak születésnapjára meg hasonlók, vegyük ezt még akár 5-6 %-nak is (annyi nem volt), így az jön ki, hogy egy jobbágy az általa megtermeltből 40 %-ot adózott, 60 % megmaradt.

Manapság ez FORDÍTVA van, Magyarországon egy alkalmazott a jövedelmének kb. 40 %-ot kapja meg tisztán.

Érdekesség még, hogy - s kevesen tudják - a jobbágy robotja nem személyes kötelezettség volt, a jobbágy küldhetett maga helyett mást is. Pl. a teleknélküli jobbágyok abból éltek meg, hogy a gazdag jobbágyok helyett robotoltak fizetség ellenében, ugyanis egy gazdag jobbágynak nem érte meg, hogy ne a saját földjén gazdálkodjon, így inkább fizetett valakinek, hogy helyette robotoljon.

Előfordult, hogy a jobbágyok legfelsőbb rétege sok nemesnél gazdagabb volt.

Mivel Magyarországon nagyon sok volt a nemes - 15 % körül (a legtöbb európai országban 1-2 %!), egy részük persze a nemesi címen és egy telken kívül semmivel sem rendelkezett. Így nemesek is vállaltak munkát. Elsősorban földesuraknál, mint intézők, lovászok, stb. De előfordult, hogy jobbágyoknál. Szóval a munkaadó a gazdag jobbágy, a dolgozó meg a szegény nemes. Persze a munkaviszony nem törölte el a társadalmi helyzetet, azaz az továbbra is érvényes volt. Ebből a korból felmaradt beszélgetés:

Gazdag jobbágy gazda: Nemzetes uram, lenne szíves kiganézni az istállót?
Szegény nemes munkavállaló: Megyek az istállóba, Józsi gazda, mennyit fizetsz a munkáért?

birca maxval · http://maxval.co.nr 2010.07.14. 20:23:17

@birca maxval:

Persze hozzá kell tenni, hogy nem volt akkotiban társadalombiztosítás, egészségbiztosítás, szóval a jobbágy az adójáért nem sokat kapott, bár jogai persze voltak, ez elsősorban a földesúr védelme volt idegenek ellen. Plusz apróbb jogok, mint pl. a cikkben is említett bormérés joga az év bizonyos részében.

birca maxval · http://maxval.co.nr 2010.07.14. 20:27:30

@Szocio Pata (kikvogymukblog):

Így igaz. Pl. az ókori zsidók szinte sosem ittak vizet. A tiszta víz túl drága volt. Bort ittak mindenhez, a gyerekeknek meg a még nem fermentált szöllőléből adtak. Az átlag zsidó házban a pince tele volt borral és olivaolajjal, ez volt a két fő folyadék. Az olivát használták tisztálkodásra is, de evésre is: a legszegényebb emberek gyakorlatilag csak kenyeret mártogattak olajba és mellé bort ittak, húsra nem tellett.

labi 2010.07.14. 20:28:27

@egerészölyv: "északon, ahol nem termett meg a szőlő, MISESÖRT alkalmaztak."

Még északabbra pedig fókapálinkát... :)

édeslajos 2010.07.14. 20:54:37

Az átlagéletkor nem azt jelenti, hogy az emberek addig élnek.
Igy aztán a középkori negyven év átlag, természetesen, nem azt jelenti, hogy senki sem élt negyven évnél többet, és hogy nem voltak nyolcvan éves borisszák.
A miheztartás végett: a szenátus az öregek tanácsát jelenti.
A modern korig viszonylag alacsony átlagéletkor sokkal inkább a magas csecsemőhalandóságra utal. Ismereteink szerint a csecsemők pedig nem a mértéktelen borfogyasztás miatt haláloztak el, ebben szinte - a történelemtudomány módszertani szabályait tiszteletben tartva - bizonyosak lehetünk.

Abrash1965 2010.07.14. 21:08:15

@birca maxval: franciaországi kempingezős kalandozás alkalmával a leggeslegjobb reggeli/vacsora ez volt:
- baguette
- olivaolaj
- vöröbor

na jó, kecskesajt is (vörössel is akár, de inkább fehérrel)

hamsa 2010.07.14. 21:21:42

@Álszentfazék: A törökök meg teáztak, és felforralták a vizet fogyasztás előtt.

dorkoka 2010.07.14. 21:43:33

Az apád faszát, asztat.
Már megint egy zsidó irkál össze vissza "a büdös magyar paraszt nép vedelt mint állat". Anyád.

Elmondom neked köcsög, a középkorban az emberek vidéken laktak, tanya rendszert alkottak, mindenhol jégverem, ott hűtöttek mindent,cserépkorsókban tároltak, mejet légmentesen viasszal-faggyúval le is tudtak zárni, mindent tejet, vajat, tejfölt, sajtokat, a veremben vagy jégveremben ahová télen hordták a jeget a lóval, továbbá lesóztak vagy füstöltek-néha szárítva tartósítottak, a kútvíz teljesen iható volt-mint ahogy Mo-n most is, sört főzték otthon, később pálinkákat, a jó borért pedig messzire is hajlandók voltak elmenni, különben meg lovas kocsin hordták szét a bort, óriás hordókban. Több vers és dal foglalkozott vele hogyha a kufár bora nem jó meg se álljon, eladni úgysem tudta. Van tatárkori boros pince, az apátságok pedig a ritka jó borokat felvásárolták, évtizedekig tárolták. A vidéknek, főleg Magyarországon bőséges élelme volt, a sok legelő állat miatt, a középkorban a világ legnagyobb élelmiszer exportőre volt gabonában és húsban(szürke marha) tonnában Magyarország. Itthon 3000.000 marha legelt és ez csak a marha. Most az 1 milliót sem éri el.

Mielőtt Eu háborúba ment, itt érdeklődött élelmiszer után először. Lábon hajtották több 100.000-res csordákban az erre szakosodott hajdúk, akik nemcsak kíméletes hajtók voltak, de a királyi rendeleteket betartották és ha hajtás közben kárt okoztak más földjében azt megtérítették. Az akkori magyar GDP 25% hozták vissza a hajduk aranyban, soha senki nem merte megtámadni őket ugyanis félelmetes harcosok is voltak. Német könyvtárban(Augsburg) le van írva hogy 300.000 marhát hajtottak német földre és elrendelték az egyéb marha vágásának tiltását, mert csaltak volna a helyiek a silány marhahúst szürkeként adták volna, 1430 év tavaszán.
És még valami, mindig is híresek voltak a középkori emberek hogy belátással éltek.

Ez az egész egy ugyanolyan nagy zsidó szar, mint amikor Valkó Kampósorrú Eszter a rádióban azt mondta, a középkorban az emberek(olyan hülyék voltak)azt sem tudták melyik évet írjuk, milyen nap van, melyik hónap,hanyadika!

A templom falára fel volt írva, minden vasárnap el lehetett olvasni, egyébként meg tudták még azt is hogy mikor kell az állatot kihajtani, behajtani, mely napokon mit ünneplünk, rengetegen jártak vásárba. A nemes mindig csak annyi robotot kért hogy a jobbágy is jól megtudjon élni.

Szóval ez is amolyan lehúzós zsidó írás, a magyarok a rossz bort meg nem itták soha.

G46 2010.07.14. 21:58:39

Üdv!
@dorkoka: gratula, az egész cikkben nem szerepel a magyar szó, Európáról cikkezik a post. Az közismert, h. Mo.-on nagyon jó víz van, meg mi voltunk európa éléstára, azért ez nem volt általános, a vízkeménységet pl. nem véletlenül hívják német keménységnek. A magyarok a rossz bort meg nem itták soha... Jézus, gyere el a rokonaimhoz, szín reformátusok, de annál rosszabb bort, amit ők gyártanak... Hogy valaki ebben a cikkben is antimagyarizmust lásson, az szép.

saclos (törölt) 2010.07.14. 21:59:47

Nem is jött a felvilágosodás, amíg a törökök meg nem hozták a kávét :)

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2010.07.14. 22:48:48

Akit közelebbről érdekel a bortörténelem, az bányássza elő a Rubicon két dupla tematikus különszámát, az egyik 2003-ból, a másik 2007-ből való. A blogoknak ne higgyetek :)

Ma még egy 'hermányi' bort megiszom, ezt olyan csúnyán elütöttem...:S

A 'klóracél' tartály amolyan élc lett volna, a műszaki érzék ellen jobban beoltott borászok közül csomóan így híják a rozsdamentes - saválló - tartályukat. Még én is :)

Petyat 2010.07.14. 23:20:23

@dorkoka:

Na jó, lesz ami lesz erre reflektálok.

HA visszaolvasol a kommentekben látni fogod,
többen is örömüket fejezték ki, hogy végre
egy post amiben nincs anyázás és senki sem
akarja a politikát rákényszeríteni a témára.

Erre jöttél te és ordenáré módon előadtad
az egyébként érdekes és hasznos kommented.
Csak kurvára nem kellet volna személyeskedéssel
keretezni, mert az első es az utolsó pár
sor kivételével tök rendben van a posztod.

Én értem mi dühít fel. Én is útálom a bibsi
bankárokat akik kilóra felvásárolják a világot,
de lezsidózni valakit azért mert nem azt írja,
amit látni szeretnél, elég modortalan húzás.

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2010.07.14. 23:47:46

Na még pár apróság.
@Rékuc: ha Mezőgazdasági Múzeum szakirányú oldala sem elég, akkor vigasztalhatatlan vagyok. rémlik amúgy, hogy ilyen jellegű forráselemzések is voltak valamelyik Rubiconban.

azt is fájlalom, hogy senki nem mondta meg a frankót abban a kérdésben, hogy miért mondják a középkori borokat általában gyengének - nem a csígert, az igazit -, ennek valami technológiai oka lesz, na de mi?

a hivatkozott magyar forrás valóban inkább a kora-újkor, újkor környékére utal, a nagyobb belső fogyasztás főleg a kedvezőtlen habsburg vámpolitika következménye. de a magyar viszonyokról még valszeg lesz külön poszt.

korxi 2010.07.14. 23:55:09

@dorkoka: kezeltetned kell magad.
befeküdnöd nem biztos hogy kell, de egy cihiátert mindenképp keress fel.

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2010.07.15. 00:07:43

@korxi: alapszabály, hogy itten mi nem politizálunk, de nem is moderálunk. kivéve, ha valaki tagadja, hogy a rendszeres - mérsékelt - borfogyasztás negatív hatások nélkül is űzhető. de még ők is kapnak több esélyt. (ők a negatív hatások nélküli rendszeres borfogysztás-tagagadók, talán hamarosan lesz ilyen bűncselekmény is)
persze van egy szint, ami felett elgondolkozunk: töröljük-e a kommentet, vagy álljon itt önmaga csúfságára.

gitáros 2010.07.15. 00:22:06

@dorkoka:
Mindig elkeserít, hogy az elvileg értelmes emberek között mennyi hozzád hasonló büdös tahó akad...

Rwindx 2010.07.15. 00:22:42

@éjjeli_alkesz:
"borfogysztás-tagagadó"
:D

Rwindx 2010.07.15. 00:25:42

@Rwindx: hmm, most elolvastam újra, félreérthető lehet, de nem a helyesíráson röhögök :)

@gitáros:
Néha neked sem kell szomszédba menni "érdekes" kinyilatkoztatásért, még akkor is ha dorkoka reakciója több mint túlzás.

Pista bá' 2010.07.15. 00:27:53

Érdekes felvetés, minőségi, szórakoztató írás. Még akkor is, ha esetleg nem a legszigorúbb kutatási elvek figyelembe vételével íródott.
Az elejétől fogva figyelemmel kísérem ezt a blogot és bántott, hogy folyamatosan ritkultak és egyre kevésbé voltak érdekesek a posztok.

Most visszanyertem a bizodalmam!

Gratulálok és jó munkát, jó egészséget a továbbiakhoz!

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2010.07.15. 00:29:05

@Rwindx: mer' én nem tagadom most sem, nem is tudok rendesen írni. (egy 'hermányi' bor után...:)

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2010.07.15. 00:34:39

@Pista bá': köszönjük!

az írások ritkulása és szinvonala szoros összefüggést mutat a szerzők italozási szokásaival. ha nincs poszt, vagy szar, akkor nem iszunk. ez van.

Rwindx 2010.07.15. 00:38:35

@éjjeli_alkesz:
én pár pint sörön vagyok túl, sasolok ezerrel de hibázok én is, szóval rá se retye :)

én58 2010.07.15. 00:41:05

@birca maxval:
aztán jött mindenféle hadinépség, és elvitték mindenüket

_Molly 2010.07.15. 00:47:28

@bestpixel: "A középkorban a borivás egyfajta természetes önvédelem volt. Ha vizet próbált meg inni az akkori ősünk, akkor vagy koszos, szennyezett kutakból ihatott jórészt, vagy olyan folyóvizekből, amiben éppen az állatokat fürdették előtte. "

És mit ittak az asszonyok? A terhes nők? :-o

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2010.07.15. 00:54:56

@_Molly: félve mondom, de asszem bort.
hová ívelhetett volna az emberi evolúció, ha a legtöbb távoli ősünk, több tíz generáción keresztül nem tajt részegen tengeti a napjait.

{a sör úgy tudom városi huncutság volt akkoriban}

_Molly 2010.07.15. 01:24:19

A valszeg a kurucinfóról ideszalajtott hozzászóló épületes megjegyzéséhez "Elmondom neked köcsög, a középkorban az emberek vidéken laktak, tanya rendszert alkottak") fűzném hozzá az alábbiakat:

A középkorban az emberek jelentős létszámban éltek városokban:
- Az agrárvárosok lakói többnyire mezőgazdasággal foglalkoztak, nagy részük a földesurak fennhatósága alatt maradt és csak a bíráskodási jogot vívták ki
- Az ipari és kereskedővárosok lakói a termékeiket a város környékén értékesítették, általában kivívták a teljes önkormányzatot + csak a földesúrnak adóztak
- A távolsági kereskedelemre berendezkedett városok voltak a legnagyobb városok a korban, szintén az uralkodó fennhatósága alatt.

A középkori városi polgárság legelőkelőbb, leggazdagabb rétegét a kereskedők (patríciusok) alkották. Közülük kerültek ki a város vezetői, a szenátus tagjai.
A polgárság zöme kézműves, iparos volt. Képviselőik a városi nagytanácsban foglaltak helyet.
A lakosság nagy része a polgárjoggal nem rendelkező iparos legényekből, napszámosokból tevődött össze. Ezek a plebejusok is megszabadultak a jobbágyi kötöttségektől, de jó ideig kapcsolódtak még a földhöz. A gazdag polgárok közül ugyanis sokan a város határában maguk is birtokoltak földet, ezen szőlőt vagy gabonát termesztettek. A műveléshez a városi plebejusok közül fogadtak napszámosokat.

A falvak népe ekkor még könnyen jutott jó vízhez, de a városokban az ipari fejlődéssel párhuzamosan egyre növekedett az ivóvízellátás gondja.

Big-B 2010.07.15. 07:40:18

A kipréselt szőlőt felöntötték vízzel, és abból csináltak bort a "munkásoknak".

Big-B 2010.07.15. 07:47:45

@éjjeli_alkesz: A sör drága dolog volt, mert kizárólag a céh gyárthatta és forgalmazhatta a sört, ami által magasan tarthatták az árat, alacsonyan a minőséget. Egészen a napóleoni hódításokig működött így a rendszer, aztán ő szépen meggyengítette az erős helyi céheket, utat engedve a szabad vállalkozásoknak.

Csuvida 2010.07.15. 08:08:53

Meg kell jegyezni, hogy akkoriban a bort 1:3 arányban hígították vízzel. A talajvíz lehet, hogy sok helyen mérgező volt, de nem mindenütt, a folyók vize viszont alkalmas volt ivásra.
A XI. században egyébként 30 év volt az átlagéletkor Magyarországon, ami a háborúk, járványok és a korabeli közegészségügyi viszonyokra való tekintettel nem is tekinthető olyan rossznak! Ebben nyilván benne van a magas gyermekhalandóság,és az arisztokrácia viszonylag magas életkora is.

Csuvida 2010.07.15. 08:12:46

Doktorka!

Nem zavar, hogy amit írsz egy áltudományos történelmietlen faszság?
Bár tudom, ti nem könyvekből tanultok, mert az hazugság.

hCsaba61 2010.07.15. 08:21:44

Bocsi,lehet, hogy ismételek valakit (ezesetben elnézést kérek), ám amennyiben nem, ajánlanék egy új szempontot mindenki - különösen a blogíró - figyelmébe.
Mielőtt féltudományos "alapossággal" leír valamit, jó lenne utána olvasni a témának. Ajánlanám figyelmébe Marc Bloch francia történészt, az Annales-iskola jeles képviselőjét. Először is, a kor söre és bora korántsem volt olyan erős, mint napjaink termékei. Másrészt, ezen italok eltarthatósága sem volt egyenértékű a maiakkal. Amúgy gondoljunk csak bele - a 70'-es évek Borsodi sörére mi volt ráírva? Minőségét megőrzi 8 napig...
Ha ittak eleink, akkor korántsem olyan erőset (gondoljunk a 2-3 alkoholfokos olasz és francia aztali borokra) és olyan mennyiségben, mint ahogy azt a cikkíró állítja.
Még egy szempont.
A kor halandóságának (gyermekhalandóságának) egyik legfontosabb oka a vérhas volt. Mitől? A fertőzött víztől. Nem véletlen, hogy jó néhány történész az ipari forradalom egyik előidézője az eltartható sör (pontosabban ale) és bor (különösen gyümölcsbor) elkészítésének "feltalálása" volt. Nagyon leegyszerűsítve: Az emberek megengedhették maguknak, hogy ne vizet igyanak, ezért 10 gyerekből nem halt meg 8, csak 3. Népességrobbanás lett, amelyet követnie kellett a termelés minőségi és mennyiségi fejlődésének...

öreghegyi 2010.07.15. 08:28:40

Saját szememmel többször is láttam, hogy egy somlói szôlôsgazda barátom, kapálás, permetezés közben minden nap! megivott kb. 3 liter bort. Reggeltôl estig, és csak úgy, lassan munka közben, kortyonként. Nyolcvan éves elmúlt, amikor a Somlóról biciklivel Tüskevárra hazafelé menet elütötte egy autó, aminek a vezetôje részeg volt.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.07.15. 08:29:42

@birca maxval: "Manapság ez FORDÍTVA van, Magyarországon egy alkalmazott a jövedelmének kb. 40 %-ot kapja meg tisztán."

Hogyan lehet az akkor, hogy a bruttó 295-ös havi béremből 181 marad nálam úgy, hogy szuperbruttó van? 60%-ot kapok meg.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.07.15. 08:36:59

@dorkoka: Jelent valamit számodra az a szó, hogy turbómagyar?

Murderface 2010.07.15. 09:08:39

@dorkoka: Jelent valamit számodra az, hogy magyar helyesírás?
@molnibalage: ;)

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2010.07.15. 09:10:08

@hCsaba61: mind az alacsony alkohol - ld. keretes rész - mind az eltarthatóság problémája szerepel a posztban. az átlagéletkor nem, mert nem tartozik szorosan a témához, meg ennél hosszabb írást nem olvas el szinte senki. :)

de azt a kérdést megfejthetnéd, hogy ugyan miért gyengébb a korabeli bor - nem a csíger, az igazi - ha az alapvető folyamat nem változott, vagyis a cukor alkohollá alakul. terméskorlátozás meg répacukor nélkül is a mai házi bor lényegében a középkorival azonos eszközökkel rosszabb esetben is 11% körül van.

Achtung! Pozor! Vigyázat! Warning! Ez nem tudományos értekezés, hanem egy blogbejegyzés.
Aki ebből PhD-zik, ne ezt az írást vegye alapul. Keresse pl. Nagy Balázs munkáit. :)

wpet 2010.07.15. 09:26:03

@daito:
Könnyen lehet, hogy 0,33 űrtartalmú sör volt, persze úgy sem kevés. Bár Bronson lengyel származású és ők nem vetik meg az italt semmilyen formában.(lásd Stephen King bejegyzés+kommentek)

@dorkoka: "A nemes mindig csak annyi robotot kért hogy a jobbágy is jól megtudjon élni"

Ez valami vicc? azért lapozz bele egy tematikus kiadványba, pl. egy másodikos törikönyv megteszi.

Budai-Nagy Antal, Gubecz Máté, Dózsa György neve mond valamit? Naugye. Csak mielőtt újabb felesleges antiszemita kirohanást intéznél az itt polgárian csevegő olvasóközönséghez.

wovbagger 2010.07.15. 09:30:55

dorkoka, te vagy a legjobb példa arra, hogy míg a középkorban a genetikai selejteketa természetes kiválasztódás kirostálta, ma már felnőnek, megtanulnak írni, és még számítógép közelébe is kerülnek! ettől még sajnos gondolataik nem teremnek.

korxi 2010.07.15. 09:39:09

@hCsaba61: Nos az az igazság, hogy tényleg ismétlés amit írsz.
A post amúgy nem áltudományos, mivelhogy szórakoztató-beszélgető jelleggel íródott, és sztem deklaráltan nem tudományos disszertáció igényével.
Arra sem kell felhívni a figyelmet, hogy a középkori borok - legalábbis a tömegesen fogyasztottak - gyengébbek voltak a mainál, benne van ugyanis magában a postban.
Felvetődött viszont a kommentekben, hogy ennek mi lehetett a konkrét oka.
Bloch mit ír erről?

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2010.07.15. 10:12:48

Dorkoka nemistudom milyéhez (hozzászólás? böffenés) csak annyit tennék hozzá, hogy a középkori ember egészen biztosan nem ismerte a mai kronológiát, ilyen, hogy "1434 június 22" biztosan nem létezett. Az évszám is sokszor az uralkodó koronázástól számítva volt "Mátyás urunk uralkodása 15. évében" , a hónap és a nap jelzése ennél is sokkal bonyolultabb volt (pld ünnepnapok köré épülő dátumok), szóval egy jobbágy biztosan nem ismerte a dátumot. De mi szüksége is lett volna rá? Helyette használta a Csíziót, a mezőgazdaság eseményeire épülő butított naptárat.

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2010.07.15. 10:20:12

Egyébként tényleg nagyon érdekes poszt, mert a hétköznapi élet mindig is fehér foltja volt a történelemkutatásnak, bár azért volt aki foglalkozott vele (Huizinga, Bloch, Chanu). Meglehetősen hiányosak a források is érthető okokból, hiszen az akkori történelemírás csak a nagy csatákat, korszakos eseményeket, uralkodók életét rögzítette.
Szóval csak így tovább, szívesen olvasok hasonlókat!

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2010.07.15. 10:22:05

Szia Mindenki!

Elmentettem ezt a blogot a kedvencek közé. Nagyon élvezetes, egyben tanulságos volt számomra elolvasni mindazt, amit írtatok. Sokat tanultam és jól szórakoztam.

Minden hozzászólónak köszönöm!

ka9 2010.07.15. 10:24:08

wovbagger: írni emgtanult, de helyesen írni...

ka9 2010.07.15. 10:25:49

mármint megtanult... gépelni meg én nem :)

histar007 2010.07.15. 10:47:06

szerintem az alkoholszint nem nagyon érte el a 6-8%-ot, ami pedig már a sör szintje. Bár tény, hogy ha csak bor ittak, akkor a vízvisszaszívás eléggé érdekesen működhetett.
Amúgy valószínűleg nem agyon aggódtak a munkanélküliség, az infáció, a növekedés, és a közbiztonság miatt. Nem voltak trendek, nem voltak celebek. Talán boldogabbak is voltak...

alf (törölt) 2010.07.15. 10:50:07

@molnibalage: Úgy lehet, hogy a bruttó jövedelmedre még az alkalmazód egy gigantikus adag járulékot is fizet! Ezt valahogy mindig kifelejtik a népek.

A post egyébként jó és ha nem is a történész alapos hitelességével ír, azért nagyon jó problémafelvetés. A mai kor embere sok ponton nincs tisztában az alkoholos italok mibenlétével, tudatmódosító hatásával. Elterjedt nézet a "minden alkoholos ital" egyforma kártevő, holott messze nincs így. A könnyű borok, sörök fogyasztása élettanilag nagyon is lehet jó - és nem napi 1 dl mennyiségben! - persze sokban függ az adott ital egyéb káros anyag (metil-alkohol) tartalmától, összetételétől.

A 16 éves gyerekem sörfogyasztását sokkal jobb szemmel nézem, mint kóla fogyasztását!

zozoistan 2010.07.15. 10:57:28

Egy pár dolgot tegyünk tisztába! :)(pl. magunkat 4 lityi után...)
Az "átlagéletkor" egy tökéletesen alkalmatlan kifejezés a posztban szereplő témákra. Az átlagéletkor egy társadalom vagy bármilyen közösség pillanatnyi állapotát tükrözi, amikor az összes egyén életkorát összeadjuk és átlagoljuk. A kifejezés ellen küzdök, mert történészként zavar a hibás használata. Amit kellene használni, az a demográfiában így hangzik: "születéskor várható élettartam". No, ez az, ami a középkor Magyarországán kb. 35-40 év körül volt. Lsd.: temetőásatások csontanyaga. Magas anya- és csecsemőhalandóság, nyavalyák színesítették a palettát, de aggastyánok akkor is voltak, csak kevesen. Aztán: külföldi utazók rendszeresen elszörnyedve írtak a magyarok borfogyasztásáról, főleg a nemesekéről. Mindenki ivott bort, a gyerekek lefojtott mustot. Muszáj is volt a sóval tartósított ételek után. Az ásott kutaknak pedig csak egy része volt fertőzött, de a forralást ismerték. Víztől viszont nem lehetett erőre kapni, csak bortól. A középkorban pedig még nem volt fix robot, a földesúr akkor vette igénybe jobbágyai munkaerejét, ha szüksége volt rá, ez pedig kevés alkalom volt, még a 40 napot sem érte el és nemesenként más és más mennyiségben követelték. 1351 után még intézkedni kellett nemegyszer, hogy a nemesek egyáltalán beszedjék jobbágyaiktól a terményadót (kilencedet), mivel a földesurak jó részének egyszerűen nem volt rá szüksége, mint ahogy a robotra sem. Ha valakit érdekel a magyar középkor, annak itt a mailem:
nemethzozomeister@gmail.com
Végül egy ősi magyar szólás a halételek utáni borfogyasztás megindoklására: "A hal a gyomorban is úszni szeret!" :)))

Krumplicukor1987 2010.07.15. 11:16:19

@Petyat: titánium?
Látom te se tanultál sose anyagismeretet vagy kémiát...

korxi 2010.07.15. 11:19:45

@alf: Igen, ez így van, plusz a nettó jövedelmednek a 20%-át áfára költöd.
Ami még több is lehet, mert a szeszesitalnál jövedéki adót is fizetsz, ezzel az adónemmel tehát a jelen blog olvasói fokozottan terhelve vannak:)

inebhedj - szerintem 2010.07.15. 11:27:45

@Ianas:

Pedig nem. Tévedsz. Szemben birca maxval.

@birca maxval:

Pontosan erre gondoltam.

(Sőt még folytathatnánk a sort, az lakó- és gazdasági épületek építésének adómentességével és szabadságával, a tüzelő beszerzéssel, stb.)

inebhedj - szerintem 2010.07.15. 11:32:12

@molnibalage:

Bruttó havi munkabér: 295.000 Ft
Havi összes nettó jövedelem: 183.181 Ft
Munkaadó összes havi költsége: 379.075 Ft

Ez kb. 48 %, és még nem fizettél be minden adót.
Valójában még a 40 %-ot sem éri el a valós jövedelmed.

csirkepogo 2010.07.15. 12:04:43

hagyjuk már ezt a hülyeséget hogy a középkorban mindenki 40 évig élt. Az ÁTLAGéletkor volt 40 év körül, amit azért erősen lehúz a hatalmas csecsemőhalandóság.

Napkutya 2010.07.15. 12:34:21

@inebhedj: Ez kb. így van. No, ehhez csapjuk hozzá, hogy amit veszel az adózott jövedelmeden, azon ÁFA van, ha tankolsz is, nos, az még rosszabb...
Nem beszélve a jövedéki adókról (mondjuk a borról).

Csirke72 2010.07.15. 12:48:44

Ök csinálták yol:) Mi a f..nak viz folyik a csapból?
Autók se kellenek, yo a lovaskocsi, szamár...
Még is mindenki megélt és elvoltak. Söt azt asszem nem kell részleteznem, hogy mennyivel könnyeben robotol az ember bor hatására...

Csirke72 2010.07.15. 12:51:16

@zozoistan:

Kit érdekel az átlag 40 év? Most dogozhatsz 70-ig!
Yo ez neked és muszáj mert külömben nem tudod lefedni a megélhetéshez szükséges kiadásokat.
Na akkor kinek yo ez? A multisoknak, meg a burzsujoknak akik bérrabszolgákat tartanak...
Nem volt gond a nyugdij rendszer...

Csirke72 2010.07.15. 12:57:01

A jelnlegi társadalom azért lett igy kialakitva, hogy az emberek még hosszab ideig szolgálják a fennt ülö parazita kapitalistákat...

alf (törölt) 2010.07.15. 13:09:12

@Csirke72: Ez így van. És azok a parazita kapitalisták azzal együtt jól érzik magukat, hogy mondjuk éppen azt olvassák, hogy te ezt jól látod.

Az életünk 2/3-át másnak adjuk, és még örülünk is neki!:( A legtöbben persze úgy, hogy nincsenek tisztában vele.

Hát lehet ezt másként elviselni, mint napi 2-3 liter (látszik, beérem a középkori ember igényének felével) jóféle bor vagy sör elfogyasztása nélkül..?! :-)))))

korxi 2010.07.15. 13:28:53

@csirkepogo: Langyos, langyos:)
Nem az ÁTAGéletkorról van szó, valszeg te sem arra gondolsz.
Az átlagéletkor és a születéskor várható élettartam nem ugyanaz.
Az átlagéletkor az adott időpontban életben levő emberek életkorainak az átlaga.
A születéskor várható élettartam az, hogy egy időpontban született emberek átlagosan mennyi idő után halnak meg. Ennek ver oda közvetlenül és eléggé a magas cscsemőhalandóság.
A kettő persze nem független egymástól, a szülkor várható élettartam emelkedése megjelenik az átlagéletkor emelkedésében is.

De az tény, hogy egyik sem azt jelenti, hogy az emberek többsége annyi éves.

himpellér 2010.07.15. 13:48:15

"Ez a világ mi vóna, ha egy kis bor nem vóna."

ampierre 2010.07.15. 14:00:24

@molnibalage: ÁFA, Jövedéki adók, stb...

alf (törölt) 2010.07.15. 14:34:46

@vampierre: Az már a nettó jövedelemmel a vásárlás során fizetett további adó. De pusztán a hazavihető (nettó) jövedelmet közvetlenül terhelő adók önmagukban is egy adott jövedelemszint felett gyakorlatilag 60%. De , hogy egyszerű legyen, a fent említett nettó 181 ezer forint havonta: www.hrportal.hu/index.phtml?page=berkalkulator&edt_brutto=290000&edt_gyerekek=0&edt_egyedulnevel=0&btn_submit=+%DAjrasz%E1mol+%3E%3E+

Ahhoz azonban, hogy valaki egy átlag nyugat-európai (nem német vagy holland, hanem a magyar és román bérekkel terhelt átlag!!) bért hazavigyen, ímhol a számítás:

www.hrportal.hu/index.phtml?page=berkalkulator&edt_brutto=600000&edt_gyerekek=0&edt_egyedulnevel=0&btn_submit=+%DAjrasz%E1mol+%3E%3E+

Vagyis itt már bőséggel adott a 40/60% arány...:-(((

wpet 2010.07.15. 14:54:36

Kicsit elmentetek off-ba, bár tanulságos az is.
Röviden összefoglalva: inni jobb, mint adózni.

Avatar 2010.07.15. 15:02:19

@molnibalage: No, nem mindegy miben úszik a gyomorban az a hal! Én azt a mondást ismerem, hogy "Átkozott a hal a harmadik vízben" (elsőben él, másodikban fő, harmadik amivel a gyomorban találkozik, ha vizet iszunk rá). De ezt meg már a régi latinok is tudták, csak úgy mondták "Maledictus piscis in tercia aqua".

Avatar 2010.07.15. 15:03:34

Az előző válasz @zozoistan részére ment :)

Álszentfazék · http://alszentfazek.blog.hu/ 2010.07.15. 18:27:21

@Csuvida: és még sokan mások.
Átlagéletkor, vagy várható élettartam? Mintha durván keveredne itt a két fogalom.
Az átlagéletkor a lakosság korátlaga, a várható élettartam meg, hogy mennyit fog megélni az átlagpolgár. Nagyon nem ugyanaz.
Valaki még olyat is leírt, hogy az átlagéletkor a magas csecsemőhalandóság miatt volt alacsony. Morbid, de a csecsemőhalandóság emeli az átlagéletkort. A várható élettartamot viszont csökkenti.
Egyébként ez utóbbi az én ismereteim szerint is 40 év körül volt a középkorban. Mármint, a becslések szerint.

Álszentfazék · http://alszentfazek.blog.hu/ 2010.07.16. 09:41:37

@éjjeli_alkesz: személyes átlagéletkorod pontosan egyenlő a születésed óta eltelt idővel, a pillanatnyi életkorral, mondhatni: az életkor függvény első deriváltja (már, ha az ember ilyen vérbő baromságot akar mondani e délelőtti órán). Tehát, ha absztrakt módon kívánjuk megragadni, a személyes átlagéletkort egy pontszerű időintervallum. Nomármost, egy pontszerű, tehát kiterjedés nélküli intervallum végéig nem lehet - mégoly serény buzgólkodás mellet sem - komoly mennyiséget meginni. Nemcsak józan maradsz tehát, de szomjas is.
Summa cum elégséges.

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2010.07.16. 12:35:14

@Álszentfazék: ez esetben basszameg.
igyunk tehát a korzikai férfiak születéskor várható életkorának megfelelő időtartamon át.

mellesleg én ugyan nem írtam átlagéletkorrol, hanem diplomatikusan 'életkilátásokat' említettem, de van egy statisztikai szám, ami talán jobban jellemzi az eü-viszonyokat szerintem, mint a születéskor várható élettartam. ez pedig az egységnyi idő alatt (pl. egy év), adott helyen elhunytak átlagos életkora. nem tudom a demográfia adott-e ennek valami speckó nevet.:) pl. születéskor várható élettartam? :)) tényleg, azt hogy számolják?

Avatar 2010.07.16. 14:04:01

@Álszentfazék: "az életkor függvény első deriváltja"
Az az életkor függvény meredeksége, nem a pillanatnyi értéke.

"személyes átlagéletkorod pontosan egyenlő a születésed óta eltelt idővel" -><- "a személyes átlagéletkor egy pontszerű időintervallum"
Hát ez csak addig igaz, míg a születésed óda eltelt idő csak egy pontszerű intervallum, azaz épp a születés pillanatában.

stoppos76 2010.07.16. 14:43:50

Gondolom kikerult a bejegyzes a fooldalra.

Orulok, hogy sokan latogatjak a blogot es sajnalom, hogy a kommentezok egy resze elmocsarasitja, az amugy baratias hanghulatot.

Mondjuk regebben meg jottek mindenfele "anti"-k, de azok eluldozodtek hamar. :)

wpet 2010.07.16. 15:56:49

@stoppos76:
Nem volt megosztó a téma, illetve a poszt még a megszokott minőséget is felülmúlta.

Álszentfazék · http://alszentfazek.blog.hu/ 2010.07.16. 16:02:09

@Avatar: Természetesen. Az egész okfejtés egy áltudományos baromság, amely parodisztikus céllal született, biztatandó az érintetteket, hogy ne csak átlagéletkoruk végéig (amely vég mindig éppen ebben a pillanatban van), hanem várható élettartamuk végéig igyanak. Természetesen, csak mértékkel, hogy ne csökkenjen ez utóbbi érték.
Egyébként a megélt évek függvény idő szerinti első deriváltja adja meg a meredekséget, tehát az öregedés pillanatnyi értékét. De mivel a megélt évek száma éppen egyenlő az origó (születés) pillanatától eltelt évek számával ezért ez az érték 1 minden pontban, bármennyire másként éljük is ezt meg.

vészmerülés 2010.07.16. 16:30:56

Az alacsony alkoholfoknak nem lehet az az oka, hogy mindenféle elfajzott szőlőből készítették a bort?

Abrash1965 2010.07.18. 08:48:50

@dorkoka:
az ly is zsidó mesterkedés, látom... "művelőggy"
:DD

Abrash1965 2010.07.18. 08:55:51

@Petyat:
te is zsidózásba csomagolod, fékomadta, nem kell ez ide

korxi 2010.07.18. 23:49:42

@Abrash1965: csak elmagyarázta egyik eccerű a másiknak, hogy kell helyesen zsidózni:))

wpet 2010.07.26. 20:48:22

Éjjeli Alkesz úr tudta, hogy a hvg.hu-n is szerepel utalás formájában?

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2010.07.27. 22:58:21

@wpet: lesz hát, csak nyaraltam egy kicsit, de egyenlőre végeztem, mert szar hozzá az idő.
és igen, köszi, láttam, mer' a statisztika megmodja, hogy ki honnan lép be ide.

szolgálati közlemény: köszönhetően a címlapnak vagy 25.000-en klikkotak ide, ez amúgy új rekord, eddig volt három-négy 15.000 körül letöltött írás, azok vitték a prímet. rendes blogger már szervezett volna saját hirdetést, meg gyorsan kitesz pár új cikket, de mink csak azért sem. :)

és köszi, annak, aki glodenblogon benevezte a blogunkat az EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD kategóriába XD

wpet 2010.07.28. 15:06:05

@éjjeli_alkesz:

Egészségedre váljék a nyaralás!
A hirdetéssel ezek szerint már nem kell sietni...:)
Goldenblogra?
Ez csak az első lépés, a díj elnyerése után majd jönnek a meghívások a neves borászatokból és Borlovagrendektől, csak győzzön eleget tenni nekik.

rexter 2010.09.20. 21:21:50

@molnibalage: a 181 bol elmegy átlagban 20% ÁFÁ-ra. ha benzint veszel még több. ha fzetsz sulyadot, kötelezőt, ingatlanadót, fiszfaszt, akkor mégtöbb. a 40% simán reális, sőt.

Avatar 2010.09.21. 11:17:59

@rexter: Sőt bizony. Magyarországon a GDP felhasználásában 49-50% a kormányzati költések aránya. Ennek csak marginális részét termelik meg az állami tulajdonú vállalatok, a többit adók és járulékok formájában szedik be és költik el helyettünk.
süti beállítások módosítása